ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
4ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΕ
Απάντηση στις λογικές της παθητικότητας

Ηταν ένα τελείως διαφορετικό ποδοσφαιρικό τουρνουά. Από πίσω του δεν κρύβονταν τα εκατομμύρια και η μάχη του κέρδους. Δεν υπήρχαν συμφέροντα. Και ο ανταγωνισμός είχε να κάνει περισσότερο με την προσωπική μάχη για τη διαφορετική αντίληψη στη ζωή. Κυρίως δεν υπήρξαν χαμένοι, αλλά μόνο νικητές... Που απέδειξαν με τη συμμετοχή τους την αντίθεση στις λογικές της παθητικότητας που προσπαθεί να επιβάλει το σημερινό σύστημα διαχείρισης. Οσοι βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στα γήπεδα 5Χ5 του Δήμου Ιλίου συμμετέχοντας στο 4ο Ποδοσφαιρικό τουρνουά του ΠΑΜΕ, ο καθένας από την πλευρά του έδωσε τη δική του απάντηση. Ο εργαζόμενος, που σε συνθήκες δύσκολες κατάφερε να δώσει το «παρών», προκειμένου να αθληθεί, αυτό, δηλαδή, που κάποιοι προσπαθούν να του το στερήσουν. Τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητες, που προσπαθούν να επαναδραστηριοποιηθούν στη ζωή κόντρα σ' όλους αυτούς που θέλουν να επιβάλουν τη ναρκω-κουλτούρα.

Οι εργαζόμενοι σε ενεργό ρόλο

Το γεγονός ότι το τουρνουά μπήκε φέτος στον 4ο χρόνο του, συγκεντρώνοντας για μιαν ακόμη χρονιά πολλές συμμετοχές, αποδεικνύει περίτρανα την απήχηση που έχει στους χώρους των εργαζομένων και της νεολαίας. Μιλώντας στον «Ρ» δυο μέλη σωματείων που οι ομάδες τους συμμετείχαν στο τουρνουά, ο Νίκος Βουλιτσιώτης από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Ιάκωβος Γάλλιος από το αντίστοιχο των εργαζομένων «Κωνσταντακάτου», μας εξήγησαν καλύτερα την αξία της συμμετοχής.

Νίκος Βουλιτσιώτης: «Ερχόμαστε για 4η χρονιά στο τουρνουά του ΠΑΜΕ. Οι αγώνες αυτοί είναι στο πλαίσιο του αιτήματος της μη εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αλλά και ενάντια στα ναρκωτικά. Εδώ να επισημάνουμε ότι στην περιοχή λίγες μέρες πριν είχε γίνει το ναρκω-φεστιβάλ από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνεργασία με τους Δήμους, στην πλειοψηφία των οποίων είναι το ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή μας σήμερα, και με την αφορμή της επετείου των 10 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, είναι αυτό το τουρνουά ενάντια στα ναρκωτικά. Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να παλέψουν για όλες τους τις ανάγκες».

Ιάκωβος Γάλλιος: «Προσπαθούμε μέσω της συμμετοχής να φέρουμε κόσμο κοντά μας. Σήμερα ο αθλητισμός για τους εργαζόμενους είναι δύσκολος εξαιτίας πολλών παραγόντων. Τα ελαστικά ωράρια εργασίας, η κούραση από την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, καθώς και το κόστος για κάποιον να αθληθεί λειτουργούν ανατρεπτικά. Με τη συμμετοχή μας στο τουρνουά, δίνουμε μιαν απάντηση στο πόσο ανάγκη είναι ο αθλητισμός για τους εργαζόμενους. Χρειάζεται συσπείρωση στα σωματεία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν».

Απάντηση στη ναρκω-κουλτούρα

Σημαντικό μέρος του τουρνουά αποτελεί η συμμετοχή ομάδων από τις Θεραπευτικές Κοινότητες, που αγωνίζονται για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Σε πείσμα των καιρών, που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν τη ναρκω-κουλτούρα με σκοπό την αποχαύνωση της νεολαίας, τη χειραγώγησή της και, εν τέλει, το να την οδηγήσουν στην παθητικότητα και το περιθώριο, τα μέλη των Κοινοτήτων έδωσαν τη δική τους απάντηση. Το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός αυτής της συμμετοχής εξήγησε στον «Ρ» ο Βαγγέλης Γείτονας από το Σωματείο των Γυμναστών - Προπονητών. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά που συμμετέχουν από τις θεραπευτικές κοινότητες, γιατί δίνουν το δικό τους αγώνα για να απεξαρτηθούν και ευχόμαστε να βοηθηθούν να βγουν στην κοινωνία και να αγωνιστούν και αυτοί για τα δικαιώματά τους». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Βαγγέλης Κουτσοπάνος, γυμναστής και επιμορφωτής στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα, που έκανε λόγο για μια ευκαιρία μέσω του τουρνουά επαναδραστηριοποίησης στη ζωή των μελών των Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

«Σταθερές σχέσεις του ΠΑΜΕ με τη νεολαία και τους εργαζόμενους»

Μιλάει στον «Ρ» το μέλος της ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Βασίλης Πετρόπουλος

Μιλώντας στον Ρ, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις σταθερές σχέσεις που έχει καταφέρει να δημιουργήσει το ΠΑΜΕ με κομμάτια της νεολαίας και των εργαζομένων. Κάτι, που, όπως εξήγησε, φαίνεται και από την απήχηση που έχει η συμμετοχή στο τουρνουά εδώ και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να αθληθούν, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο σημαντικό γεγονός της συμμετοχής στο τουρνουά των μελών από τις Θεραπευτικές Κοινότητες:

«Είναι η 4η χρονιά που συνεχίζεται το Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, μελών θεραπευτικών κοινοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό για μας, που καταφέραμε να ενώσουμε την προσπάθεια που κάνει ο καθένας από την πλευρά του για τη ζωή. Οι εργαζόμενοι μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα και τα παιδιά από τις θεραπευτικές κοινότητες για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Είναι σημαντικό για τα 10 χρόνια του ΠΑΜΕ, που καταφέρνει να δημιουργεί σταθερές σχέσεις με κομμάτια των εργαζομένων και κομμάτια της νεολαίας που παλεύουν για την καθημερινότητά τους. Το γεγονός ότι είναι ο 4ος χρόνος αποδεικνύει ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ έχει συνέχεια, έχει συνέπεια και, το πιο σημαντικό, έχει ανταπόκριση. Αλλωστε, η μαζικότητα και του φετινού τουρνουά αποδεικνύει την αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα σε κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίας και τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει το ΠΑΜΕ».

-- Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους και τους εργαζόμενους να αθληθούν;

-- «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εργαζόμενους να αθληθούν σήμερα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το ότι ανταποκρίνονται κάθε χρόνο με ιδιαίτερο προσωπικό κόπο στο τουρνουά. Καταλαβαίνετε και εσείς ότι η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ζωής, η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίες έχουν δημιουργήσει εργαζομένους - λάστιχο. Ετσι καταντάει πολυτέλεια να ασχοληθούν οι εργαζόμενοι με τον αθλητισμό. Παρά ταύτα, οι νέοι εργαζόμενοι δίνουν και αυτοί τη μάχη».

-- Πριν λίγες μέρες, λίγο πιο μακριά από εδώ, πραγματοποιήθηκε, υπό την ανοχή των δήμων της περιοχής, το λεγόμενο «ναρκω-φεστιβάλ». Σήμερα εδώ, σ' αυτόν το χώρο, βλέπουμε να συμμετέχουν στο τουρνουά παιδιά από τις Θεραπευτικές Κοινότητες. Είναι αυτό μια απάντηση του ΠΑΜΕ, σε αυτά που πάνε να περάσουν κάποιοι;

-- «Σαφώς και είναι μια απάντηση, γιατί εμείς μιλάμε για την ενεργό δράση στη ζωή και όχι για την παθητική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Εμείς καλούμε τους νέους και τους εργαζόμενους να παλέψουν, να αντισταθούν, να είναι ζωντανοί και ενεργοί μέσα στην ταξική πάλη και τους αγώνες και όχι απλά παθητικοί δέκτες. Ακριβώς γι' αυτά, βλέπουμε ως σημαντικό γεγονός το να συμμετέχουν στο τουρνουά και μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, αφού τα παιδιά θεωρούν ότι δίνουμε κοινό αγώνα, γι' αυτό και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ».

-- Το τουρνουά φέτος συμπίπτει με τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ. Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τι πρέπει να γίνει για το μέλλον;..

-- «Τα 10 χρόνια ΠΑΜΕ αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να αναδείξουν ότι μέσα στις γραμμές του εργατικού κινήματος υπάρχουν δυο προτάσεις. Υπάρχουν δυο αντιλήψεις, υπάρχουν δυο γραμμές. Αυτό καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια να το κάνουμε τόσο έντονο, ώστε σήμερα μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων και των νεολαίων να αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι έχουν τάξει τον εαυτό τους με την πολιτική του κεφαλαίου και κάποιοι δίνουν τον καθημερινό αγώνα στους δρόμους. Αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτά τα 10 χρόνια και σ' αυτήν τη ρότα θα συνεχίσουμε».

Ολοι νικητές

Στο τουρνουά συμμετείχαν 17 ομάδες από σωματεία εργαζομένων και μέλη Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Μπορεί για τους... δικούς της λόγους η ιστορία να έγραψε ότι στον τελικό η ομάδα των FLAMENGO πήρε το τρόπαιο επικρατώντας με 4-2 του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ωστόσο η ...ουσία στα δικά της χαρτιά θα γράψει οτι «όλοι ήταν νικητές». Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν: ΤΕΦΑΑ, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Ναυτεργατική (ΠΕΜΕΝ), Εργαζόμενοι Μενιδίου, ΣΕΤΗΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ - Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης - Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΔΙΑΒΑΣΗ - Σωματείο Εργαζομένων «Κωνσταντακάτου», Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΕΞΑΝΤΑΣ, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ