ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΑΣΤΑΚΟΥ
Ελλιμενισμός δυο νέων πλοίων που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές αποστολές

Επιβεβαίωση της μετατροπής του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών συνιστά ο εκ νέου χτεσινός ελλιμενισμός στο λιμάνι δυο φορτηγών πλοίων που συνδράμουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μόνο από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχουν καταφθάσει στο συγκεκριμένο λιμάνι τρεις φορές αμερικανικά πλοία του «θανάτου», γεγονός που καταδεικνύει το στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι του Αστακού για τα σχέδια και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης που επιμένει, παρά την επανειλημμένη, σαφή και κατηγορηματική αντίθεση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να παρέχει πολύτιμη βοήθεια στους ιμπεριαλιστές μετατρέποντας το λιμάνι του Αστακού και όχι μόνο σε σταθμό υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολεμοκάπηλων σχεδίων. Και σε αυτή την νέα προκλητική απόβαση των «αρχιμακελάρηδων» των λαών στο λιμάνι του Αστακού, που αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ετοιμάζονται να δώσουν νέα αγωνιστική απάντηση, δηλώνοντας πως οι φονιάδες των λαών στο λιμάνι του Αστακού είναι ανεπιθύμητοι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινός ο πολιτικός πυρήνας κάθε εκλογικής μάχης

Στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας μίλησε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τον κοινό πολιτικό πυρήνα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, των εκλογών στα σωματεία και τα μαζικά κινήματα, των ευρωεκλογών, των εθνικών εκλογών ανέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή της ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Παράλληλα, τόνισε ότι οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές «έχουν μεγάλη σημασία όχι ως πρόκριμα των ευρωεκλογών ή και των εθνικών εκλογών. Μπορεί και να έχουν και μια τέτοια βαρύτητα, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τα ίδια τα προβλήματα της Παιδείας, για τα ίδια τα προβλήματα ανάπτυξης που πρέπει να αντιμετωπίσει το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα».

Εξηγώντας τα όσα είπε για κοινό πολιτικό πυρήνα, επισήμανε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή, είπαν πως «οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, οι εκλογές στα σωματεία και σε μια σειρά άλλα μαζικά κινήματα, όπως και οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, έχουν έναν κοινό και ενιαίο πυρήνα, πολιτικό πυρήνα. Δεν είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, χωρίς, βεβαίως, να τα ταυτίζουμε.

Μερικοί μπορούν να μας πουν ότι κομματικοποιούμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Οχι, κάθε εκλογική μάχη έχει την ιδιαιτερότητά της. Πολύ περισσότερο έχει διαφορά μια εκλογική μάχη όταν κατεβαίνουν ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουν και οι πολιτικές νεολαίες, αναφέρονται όμως σε μαζικούς φορείς. Υπάρχουν και τα ψηφοδέλτια που έχουν κομματική συγκρότηση και αναφέρονται στη συγκρότηση κοινοβουλίων, είτε εθνικών, είτε του ευρωκοινοβουλίου. Παρ' όλα αυτά υπάρχει ένας ενιαίος πυρήνας. Αυτός είναι οι συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής και στην Ελλάδα και στην ΕΕ που εκφράζονται στον κάθε χώρο.

Σήμερα, μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας χώρος - πολύ περισσότερο ο χώρος της Παιδείας - που δε δέχεται άμεσα κι έμμεσα τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, της πολιτικής της πλουτοκρατίας. Και όποιος πάει να το διαχωρίσει και να πει άλλο το ένα κι άλλο το άλλο, λέει ψέματα».

Για τη σύνδεση Παιδείας - Οικονομίας - Κοινωνίας

Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «ποτέ, σε κανένα κοινωνικό σύστημα, ούτε στον καπιταλισμό, ούτε στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, η Παιδεία δε μπορεί να είναι ασύνδετη με την Οικονομία και συνολικά με την Κοινωνία. Αυτό θα ήταν τρελό, παράξενο. Δεν έχει αυτοσκοπό η Παιδεία.

Θα πείτε: Τότε εσείς γιατί φωνάζετε για τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που έκαναν σταδιακά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Γιατί ανατριχιάζετε όταν λένε πως θέλουν μεγαλύτερη σύνδεση της Παιδείας με την Οικονομία, καλύτερη σύνδεση της Παιδείας με την αγορά; Δεν ανατριχιάζουμε πάνω στο γενικό. Η Παιδεία ήταν πάντα συνδεδεμένη με την Οικονομία. Ακριβώς, όμως, επειδή είμαστε αντίθετοι με αυτό που συντελείται στην Οικονομία, που συντελείται στην καπιταλιστική αγορά, για αυτό είμαστε αντίθετοι στο να χειροτερέψει η κατάσταση της Παιδείας και να υπάρξει αυτή η κάθετη, απόλυτη προσαρμογή σε αυτό.

Ακριβώς για αυτό λέμε, σε τελευταία ανάλυση, ότι αν θέλουμε μια ριζικά διαφορετική εκπαιδευτική πολιτική, δεμένη με την Κοινωνία και την Οικονομία, τότε πρέπει ο νέος άνθρωπος να αρχίσει να προσανατολιστεί να αντιπαλέψει συνολικά το καθεστώς των μονοπωλίων, τις επιλογές της ΕΕ. Να παλέψει για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας όπου ο λαός, οι εργαζόμενοι, είναι αφεντικά στα μέσα παραγωγής, στον πλούτο που παράγει, στον πλούτο που έχει παραχθεί, γιατί όλος αυτός ο πλούτος είναι δική του δουλειά και, μάλιστα, δουλειά που δεν την πληρώθηκε όλη, αλλά μόνο ένα μέρος της».

Επομένως, συμπλήρωσε, «δεν είμαστε ούτε οπισθοδρομικοί, ούτε εξωπραγματικοί. Αφού αντιπαλεύουμε τη γενικότερη πολιτική στην Οικονομία, αντιπαλεύουμε και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε κάποιους θύλακες αντίστασης και σχετικής αυτοτέλειας, γιατί μας ενδιαφέρει και για δύο στόχους: Να μην αλώσουν πλήρως την Παιδεία οι επιχειρηματίες και να μην αλωθεί πλήρως η συνείδηση των νέων ανθρώπων από τους επιχειρηματίες». Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ακολούθησαν ερωτήσεις απ' τους φοιτητές για μια σειρά ζητήματα.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Αύριο Τετάρτη, στον ΟΑΕΔ Βασιλικού Χαλκίδος στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 14/5 σε συγκέντρωση στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 15/5 σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μαντουδίου Εύβοιας, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ημερίδα του ΚΚΕ για την κρίση

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα γίνει την Πέμπτη 14 του Μάη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Ωρα έναρξης εργασιών 6.30 μ.μ.

Η Αλ. Παπαρήγα στα Οινόφυτα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τα Οινόφυτα αύριο Τετάρτη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • 10 π.μ. Επίσκεψη στον Ασωπό ποταμό.
  • 11:30 π.μ. Κοινή συνάντηση για το πρόβλημα του νερού με τον δήμαρχο Οινοφύτων, τις επιτροπές αγώνα της περιοχής για το νερό, το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και το Σύλλογο Αειφορίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Οινοφύτων.
Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία

Περιοδεία σε χώρους της ΔΕΗ στην Κοζάνη και σε χωριά της Φλώρινας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σήμερα, Τρίτη, στις 8 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ στο συνεργείο μηχανημάτων του Ορυχείου του Νότιου Πεδίου, στις 9.30 π.μ. στο Μηχανουργείο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου, στις 12 μ. στην καντίνα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στα χωριά Αχλάδα, Μελίτη, Λόφοι, Βεύη του Νομού Φλώρινας.

Αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ στο Μηχανουργείο του Ορυχείου Καρδιάς, στις 10 π.μ., στο ΣΕΤΥ - ΒΜ, στις 12 μ. στην καντίνα του ΑΗΣ Καρδιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ