ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σημαντικό βήμα η - για πρώτη φορά - υπογραφή της Διακήρυξης

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου

Παρουσιάζοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τη Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε τα παρακάτω:

«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ έχει σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύξει μια πολύμορφη και πολυεπίπεδη συνεργασία με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανεξάρτητα των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών που υπάρχουν. Eχει αποδεχτεί μια καλή αφετηρία για ευρύτερη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι διεθνείς συναντήσεις που έχουν πια καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, και που έχουν προχωρήσει σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια πέρα από τη συζήτηση άμεσων ζητημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, να φωτιστούν κοινές θέσεις και διαφορές σε θέματα στρατηγικής σημασίας, ορισμένα θεωρητικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η συνεργασία περιφερειακά, κατά ήπειρο, ή και ανάμεσα σε γειτονικές περιοχές.

Βεβαίως, όπως έχουμε σημειώσει και στα επίσημα ντοκουμέντα μας, τα συνεδριακά και στο 18ο Συνέδριο, υπάρχει μπροστά μας πολύς δρόμος για να διαμορφώσει, μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες, χωρίς το άγχος της βιασύνης αλλά και με ευθύνη μπροστά σε οξυμένα προβλήματα και ακόμα πιο δύσκολα αύριο, μια ενιαία στρατηγική που να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της εποχής μας, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως και σε ζητήματα εξέτασης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανάπτυξης και εμπλουτισμού της θεωρίας μας με βάση κατακτήσεις και θετική προσφορά αλλά και σοβαρά λάθη που έγιναν στην πορεία, της για πρώτη φορά οικοδόμησης ενός νέου συστήματος που δεν ήταν δυνατόν η θεωρία να δώσει λύσεις, πριν ακόμα εμφανιστούν τα νέα στοιχεία που η ζωή πάντα βάζει.


Θεωρούμε σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε μια κοινή διακήρυξη 21 Κομουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με κοινές θέσεις που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα της ΕΕ, και στο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνει με αυτή, σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, κάθε κόμμα στη χώρα του την προσαρμόζει με βάση τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν. Σημειώνω ότι η διακήρυξη υπογράφεται μόνο από κόμματα κρατών της ΕΕ. Δεν συμπεριλαμβάνονται ΚΚ που συμφωνούν με αυτή τη διακήρυξη, θα ήταν διατεθειμένα να την υπογράψουν, αλλά οι χώρες τους δεν ανήκουν στην ΕΕ, γι' αυτό και δεν μπήκαν οι υπογραφές τους.

Βεβαίως υπάρχουν και κομμουνιστικά κόμματα με τα οποία έχουμε στενή συνεργασία σε αρκετά ζητήματα, που δεν υπογράφουν. Αυτό δεν είναι κάτι που μας εμποδίζει να έχουμε συνεργασία εκεί που συμφωνούμε. Ωστόσο το εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα βοηθιέται όταν υπάρχουν κοινές δράσεις και συμφωνίες που είναι στέρεες, δεν παρακάμπτουν διαφορές, δεν στρογγυλεύουν εκτιμήσεις, γιατί τότε η συμφωνία είναι ασταθής και περιέχει τον κίνδυνο να κατανοούνται οι θέσεις από τους εργαζόμενους με εκλεκτικό τρόπο, ο καθένας να ενεργοποιεί ό,τι νομίζει. Η πολυγλωσσία δεν είναι πραγματική δύναμη.

Το ΚΚΕ με την ψύχραιμη στάση του, την υπομονή που διαθέτει και η οποία στην πολιτική είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερο θετικές εξελίξεις στη διαμόρφωση ενός συνεκτικότερου, από ό,τι σήμερα, κομμουνιστικού ρεύματος, που θα δώσει ελπίδες. Ενός ρεύματος που θα συμβάλλει στην ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, αλλά θα είναι σταθερό και αταλάντευτο στην ενσωμάτωση, στη χειραγώγηση, ανθεκτικό στην ιδεολογική και πολιτική πίεση, ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην αντοχή του κινήματος στα σκαμπανεβάσματα και στους ελιγμούς του ταξικού αντίπαλου.

Kρίσιμα ζητήματα διαφορών με τη διακήρυξη του ΚΕΑ

Στην καλύτερη περίπτωση η διακήρυξη του ΚΕΑ εκφράζει πλήρη σύγχυση που αφορά τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής και αναπαραγωγής. Αυτονομείται η πίστη από τις λειτουργίες της καπιταλιστικής παραγωγής. Προσπαθεί να αναστηλώσει το ξεφτισμένο στη συνείδηση των λαών Μάαστριχτ και το λεγόμενο ευρωπαϊκό όραμα. Απόδειξη πόσο έχουν δεμένα τα χέρια όσοι υποστήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο καπιταλισμό μιας συγκυρίας, αλλά ό,τι ζούμε είναι στη φύση του καπιταλισμού και όχι παρέκκλισή του, όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο του ΚΕΑ.

Η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος και όχι κρίση από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η κρίση δεν οφείλεται στη χρηματιστική αγορά που δεν ελέγχθηκε. Είναι στη φύση του συστήματος, και η χρηματαγορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο. Υπάρχει η παρασιτική κερδοσκοπία, αλλά αυτή υπάρχει λόγω της συγκέντρωσης κεφαλαίων, που δε γίνεται με κόλπα, αλλά στη βάση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχει «κοινή» διέξοδος από την κρίση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τη μια μεριά και τους καπιταλιστές και όσα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αναπαράγονται μαζί τους από την άλλη. Ετσι, ο αγώνας κατά των μονοπωλίων μετατρέπεται σε αγώνα για καλά μονοπώλια, σε ανθρώπινο καπιταλισμό.

Η ενοχοποίηση του «νεοφιλελευθερισμού» για τη δήθεν έλλειψη κρατικών και διακρατικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα την κρίση του ή αλλιώς την «κρίση του καζινοκαπιταλισμού», βολεύει την απενοχοποίηση του καπιταλισμού.

Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη. Το κίνητρο του κέρδους, του όλο και μεγαλύτερου, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, είναι η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας. Δηλαδή σημαίνει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η διακήρυξη του ΚΕΑ καίει το ριζοσπαστισμό, κάνει το κίνημα να υποφέρει από αφλογιστία, και όσο μεγαλύτερη έξαρση πάρει, τόσο θα πέσει στην πορεία αν δεν υπάρχει μια αντίστοιχη συνείδηση με ποιον έχει να κάνει.

Τα βασικά και χαρακτηριστικά σημεία της Διακήρυξης των 21

1 Το κύριο, είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της ΕΕ. Ο χαρακτήρας αυτός δεν καθορίζεται από το αν πλειοψηφούν φιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Καθορίζεται πριν απ΄ όλα από το ποιος έχει την εξουσία των μέσων παραγωγής , εξαρτάται ποιος καθορίζει το δρόμο ανάπτυξης. Η ΕΕ είναι επιλογή του κεφαλαίου, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις, ακόμα στο μεσοπόλεμο, τον 20ό αιώνα. Πότε κυριαρχούν οι κρατικοποιήσεις, πότε οι ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογα ποια επιλογή και διαχείριση βολεύει το κεφάλαιο. Οταν λέμε αυτό, δεν σημαίνει ότι η πάλη των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, ότι δεν είναι δυνατόν να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά αυτές δεν πρόκειται να είναι μια επανάληψη των κατακτήσεων της μεταπολεμικής περιόδου. Η απόσπαση κατακτήσεων απαιτεί ιδεολογική χειραφέτηση, συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, και πάλη ως το τέλος για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

2 Εξίσου βασικό στοιχείο είναι ποιος ο διεθνής ρόλος της ΕΕ. Η διακήρυξη θέτει το ζήτημα ότι είναι πυλώνας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και όχι ένας πόλος αντίβαρο.

3 Η στάση έναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μόνο η εύστοχη και πολιτικά σωστή θέση για το χαρακτήρα της ΕΕ μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για την εναλλακτική λύση. Χωρίς αυτό θα ταυτίζονται τα μερεμέτια με την εναλλακτική λύση.

Η ΕΕ δεν είναι σε σταυροδρόμι, όπως αναφέρει η διακήρυξη του ΚΕΑ. Εχει χαράξει δρόμο, δεν ταλαντεύεται, πρέπει να δυσκολευθεί, να μπουν εμπόδια. Δεν αλλάζει, αλλά αδυνατίζει και ανατρέπεται με την αποδυνάμωσή της, που ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να χάνει μέλη και αυτά να ενώνονται σε μια διαφορετική συνεργασία.

4 Το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής.

5 Το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της αποδέσμευσης.

Εκτιμάμε ως πολύ σημαντικό γεγονός την αποχώρηση του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος από το ΚΕΑ.


ΚΑΡΜΕΛΟ ΣΟΥΑΡΕΖ
Αποτέλεσμα σημαντικής δουλειάς και ενωτικής προσπάθειας η Διακήρυξη

Ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

«Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω πραγματικά τη μεγάλη μου αναγνώριση για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που μας κάλεσε σήμερα να είμαστε εδώ σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου και να μιλήσουμε για την Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, που εισηγητικά και ακούσατε.

Θέλουμε να πούμε ότι αυτή η Διακήρυξη ήταν το αποτέλεσμα μιας πραγματικά σημαντικής δουλειάς που έγινε ανάμεσα στα κόμματά μας, ενωτικής προσπάθειας που είχε αυτό το επιτυχές αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, για όλη αυτή τη δουλειά που έγινε και που εκφράστηκε με την Κοινή Διακήρυξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξέφραζαν τις μεγάλες τους ευχαριστίες τα 4 εκατομμύρια άνεργοι που είναι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 17% σήμερα, που το επόμενο διάστημα μπορεί να φτάσει και στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Και θέλουμε να πούμε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια και η λεγόμενη ιστορική Δεξιά, αλλά και η Σοσιαλδημοκρατία στη δική μας χώρα, την Ισπανία. Είναι το αποτέλεσμα αυτού που θα λέγαμε ενός καπιταλισμού - καζίνο, που οδήγησε δηλαδή στην εμπορευματοποίηση της στέγης. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα με πολύ μεγάλο αριθμό σπιτιών που πλέον έχουν υποθηκευτεί.

Εχει φτάσει αυτή τη στιγμή ένας αριθμός των 59.000 οικογενειών που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους και σήμερα έχουν χάσει τα σπίτια τους και μέσα σ' αυτή την κατάσταση, σε μια τόσο σκληρή πραγματικότητα από την καπιταλιστική κρίση, είναι που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τον κοινό αγώνα των Κομμουνιστών.

Και γι' αυτό και σήμερα είναι ακόμα πιο φανερό ότι το σχέδιο αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ουσιαστικά συμφέρει, είναι υπέρ της ισπανικής ολιγαρχίας. Μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση όλου του δημόσιου τομέα, των δημόσιων υπηρεσιών, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το γεγονός ότι πολύ μεγάλα κονδύλια πηγαίνουν για το λεγόμενο προληπτικό πόλεμο, δηλαδή αυτό που ονομάζουν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης οι επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Και βέβαια αυτό είναι μια ταξική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό πιστεύουμε ότι και η εργατική τάξη της Ισπανίας, όπως και όλη η εργατική τάξη της Ευρώπης, πρέπει να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στον αγώνα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους κόντρα στην καπιταλιστική κρίση και αυτό θα γίνει μόνο όταν εμείς ως κομμουνιστές, ως Κομμουνιστικά Κόμματα καταφέρουμε να τους δώσουμε αυτό το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης με μια διαφορετική προοπτική που μπορεί να έχει ο αγώνας τους.

Και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα εμείς, οι Ισπανοί κομμουνιστές, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καπιταλιστική κρίση. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή μέλη του Κόμματός μας συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες που γίνονται στην Ισπανία και το τελευταίο παράδειγμα είναι η συμμετοχή τους στην περιοχή της Χώρας των Βάσκων σε ένα ναυπηγείο όπου γίνεται αυτή τη στιγμή κατάληψη από τους εργαζόμενους και συμμετέχουν και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας.

Και βέβαια χρησιμοποιούμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές για να εξηγήσουμε ακόμα καλύτερα σε όλο τον ισπανικό λαό το δικό μας σχέδιο, τη δική μας πρόταση. Η δική μας πρόταση είναι η πρόταση της αποδέσμευσης, της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποχώρηση και η διάλυση του ίδιου του ΝΑΤΟ, γι' αυτό και είναι μια πορεία, μια προοπτική που φτάνει στη σοσιαλιστική κοινωνία, μια κοινωνία που θα την οικοδομήσουν οι λαοί της χώρας μας, οι λαοί της Ισπανίας.

Θεωρούμε ότι αυτή η σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου συζητάμε για την Κοινή Διακήρυξη των Κομμάτων, συμβάλλει σ' αυτή την προοπτική. Φυσικά, ο αγώνας δε θα είναι εύκολος και θα πάρει χρόνο, αλλά θεωρούμε ότι μόνο αυτός ο δρόμος, μόνο αυτή η πάλη έχει νόημα για τη ζωή των εργαζομένων, για την προοπτική τους.

Αυτή είναι και η πρόταση που φαίνεται και από την Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε τα 21 Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης. Ευχαριστώ πολύ».


ΓΚΙΟΥΛΑ ΤΟΥΡΜΕΡ
Αποχωρήσαμε από το ΚΕΑ γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος στη συνέντευξη Τύπου

«Αξιότιμοι σύντροφοι, αγαπητοί καλεσμένοι, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για την πρόσκληση που μας απεύθυνε. Με προσοχή παρακολούθησα την ομιλία της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα και συμφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματά της.

Οι τωρινές εκλογές, οι ευρωεκλογές γίνονται σε μία ιδιαίτερη περίοδο που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ουγγαρία, οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς απαντήσεις, πώς να προχωρήσουν, πώς θα ζήσουν από εδώ και στο εξής.

Η τωρινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας προσπαθεί να βγει από την κρίση σε βάρος των εργαζομένων, ενώ εμείς λέμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των εργαζομένων. Και ό,τι και αν λένε οι σοσιαλιστές, οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι και οι λοιποί, θα πρέπει να δείξουμε έναν άλλο δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος του ξεπεράσματος της κρίσης, του ξεπεράσματος του καπιταλισμού, ο δρόμος της επανάστασης.

Αυτές οι εκλογές γίνονται σε ιδιαίτερες συνθήκες, επίσης διότι για πρώτη φορά ο λαός της Ουγγαρίας μπορεί να συνοψίσει και να βγάλει συμπεράσματα για τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θεωρούμε, ότι ο αριθμός αυτών που έχασαν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό όσων κέρδισαν. Η Ουγγαρία είχε υψηλά ανεπτυγμένη αγροτική οικονομία, είχε εξαγωγές κρασιού, κρέατος και ψωμιού, τώρα οι Ούγγροι τρέφονται με ιταλικό κρέας, αυστριακό ψωμί και πίνουν ελληνικό κρασί. Αυτό δεν είναι άσχημο βέβαια...

Η Ουγγαρία έχει χάσει πάρα πολλά, το επίπεδο των τιμών έχει φτάσει το ευρωπαϊκό, οι τιμές είναι παρόμοιες μ' αυτές στην Ελλάδα, αλλά ο μέσος μισθός στην Ουγγαρία δεν έχει φτάσει καν τα 600 ευρώ.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω, ότι το κόμμα μας πήρε μια σημαντική απόφαση ενόψει των ευρωεκλογών. Πήραμε την απόφαση να βγούμε, να αποχωρήσουμε από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι μία πολύ μεγάλη και σημαντική απόφαση, διότι το κόμμα μας ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Θεωρούσαμε ότι μπορούμε από τα μέσα να αλλάξουμε την πολιτική ρότα αυτού του κόμματος. Η πείρα των τελευταίων χρόνων απέδειξε ότι αυτό είναι ανέφικτο, οι δρόμοι μας είναι χωριστοί. Θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στον καπιταλισμό, ενώ εκείνοι θέλουν να συμφιλιωθούν με τον καπιταλισμό.

Εμείς επιδιώκουμε το σοσιαλισμό, ενώ εκείνοι τον καπιταλισμό σε μία καλύτερη εκδοχή. Η έξοδός μας από το ΚΕΑ πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρώπης, κίνητρο για ενίσχυση της συνεργασίας μας, με βάση τις αρχές του Προλεταριακού Διεθνισμού, στο όνομα της κοινής μας πάλης ενάντια στον καπιταλισμό.

Γι' αυτό και υπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν για το οποίο μίλησε η συντρόφισσα Γενική Γραμματέας. Το κόμμα μας στην Ουγγαρία έχει ήδη διανύσει το πρώτο στάδιο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Είκοσι πέντε κόμματα επεδίωξαν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από την Ουγγαρία, μόνο 8 κόμματα κατάφεραν να συλλέξουν τον απαραίτητο αριθμό των δικαιολογητικών, μεταξύ αυτών των κομμάτων βρίσκεται και το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα.

Θα θέλαμε πολύ να είμαστε δίπλα στους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ευχαριστώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ