ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2009
Σελ. /32
Πολιτική ψήφος

«Στο πόδι» από το πρωί τα παιδιά της ΠΚΣ

Motion Team

Στη Φιλοσοφική, στη Νομική, στο Χημείο, όπως και σε δεκάδες άλλες σχολές της χώρας, τα μέλη της Πανσπουδαστικής ΚΣ ήταν χτες «στο πόδι» από νωρίς, καλώντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης. Οπως κάθε χρόνο, οι σχολές ήταν γεμάτες, υπήρχαν πηγαδάκια στους διαδρόμους και στα τραπεζάκια. Η ΠΚΣ μέχρι το κλείσιμο της κάλπης πάλευε για πολιτική ψήφο ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές.

«Είναι αυτονόητο το πολιτικό νόημα. Η ΠΚΣ, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες, αλλά και όλη τη χρονιά καλούσε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να ψηφίσουν λαμβάνοντας υπόψη τους όλη τους τη ζωή και τα προβλήματά τους», τόνισε στον «Ρ» ο Κωστής Τσέλιος, φοιτητής στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθήνας. Σημείωσε ότι «κριτήριο, και για την ψήφο στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, είναι η στάση των παρατάξεων απέναντι στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εκφραστεί η αντεπίθεση και ότι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα βρεθεί στο δρόμο με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Αντίθετα με την ΠΚΣ, η οποία καλούσε σε πολιτική ψήφο, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ χρησιμοποίησαν τις «γνωστές» πρακτικές τους. Στο Πολιτικό της Νομικής η ΔΑΠ μαζί με την ψήφο έδινε και σχετικές βεβαιώσεις για ένα σεμινάριο, το οποίο θα βοηθήσει την «καριέρα» των φοιτητών! Στο Οικονομικό της Νομικής η ΠΑΣΠ έκανε το ίδιο, αφού χτες «θυμήθηκε» ότι έπρεπε να μοιράσει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό για παλιότερο σεμινάριο! Στην ίδια σχολή οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν ότι είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτια με αστερίσκο, με ν, με υπογραμμισμένα και κυκλωμένα ονόματα, καθώς και οτιδήποτε η εφορευτική επιτροπή θεωρεί πως έχει «πρόθεση ψήφου»!

Eurokinissi

Να σημειώσουμε ότι η ΠΚΣ προχτές το βράδυ αρνήθηκε να μπει στην κοκορομαχία που γίνεται κάθε χρόνο στο κτίριο για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα του χώρου. Με άλλα λόγια, δεν έπαιξε σε ένα ακόμα θεατρικό παιχνίδι εκφυλισμού της διαδικασίας.

Eurokinissi

Μια μάχη που δόθηκε με περηφάνια

Μιλούν στον «Ρ» φοιτητές της ΠΚΣ από το Πάντειο και την ΑΣΟΕΕ

Από τις «επάλξεις» της Παντείου και της ΑΣΟΕΕ, τα παιδιά της Πανσπουδαστικής ΚΣ περιέγραψαν χτες το πρωί, μιλώντας στον «Ρ», τα στοιχεία της μάχης που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τις φοιτητικές εκλογές, της μάχης που συνεχίζουν να δίνουν μέσα στις σχολές και τη σημασία της ψήφου για τη νέα γενιά.

«Η Πανσπουδαστική ΚΣ πάντα καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν με κριτήριο τις ανάγκες τους, την καθημερινότητά τους, να συνδέσουν τις εκλογές με το τι γίνεται στην κοινωνία, στους τόπους δουλειάς κ.λπ. Οι φοιτητικές εκλογές έχουν εκ των πραγμάτων πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί τα ζητήματα που κρίνονται είναι καθαρά πολιτικά ζητήματα», λέει στον «Ρ» ο Κωνσταντίνος Μυρωδιάς, δευτεροετής φοιτητής του Παντείου.

«Ηταν ανέκαθεν εκλογές με πολιτικό περιεχόμενο», σημειώνει η Ελένη Μυτικάρη, φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου. «Φέτος έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει αγωνιστική πείρα, οι εφαρμογές των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία προχωρούν για τα καλά και επιπλέον διεξάγονται ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και μεγάλο κομμάτι των φοιτητών αντιλαμβάνονται ότι πηγή των προβλημάτων του είναι η ΕΕ. Αντιλαμβάνονται αυτό που τονίζει και το ΚΚΕ: "Σου είπαν ψέματα"».

Η ανάγκη η ψήφος των φοιτητών να είναι ψήφος ανατροπής, αντίστασης, να είναι «κόκκινη» αναδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τις δυνάμεις της ΠΚΣ. Οπως επισημαίνει ο Γιώργος, τριτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, «αντικειμενικά άνοιξαν συζητήσεις για την ΕΕ, δεδομένων των ευρωεκλογών. Και έχει σημασία αυτοί που θα εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο τι στάση θα κρατήσουν. Τι θα γίνει στα Πανεπιστήμια, γενικά στην Παιδεία, εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνονται στην ΕΕ». Και συνεχίζει, λέγοντας πως «τα Πανεπιστήμια είναι μια μικρή "κοινωνία". Δεν ψηφίζουμε μόνο για τη σχολή μας, πρέπει όλα να τα βάλουμε στην ημερήσια διάταξη».

Πιέζουν τους φοιτητές με κάθε ...«μέσο»

Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, όπως υπογραμμίζουν οι φοιτητές, ασκούν τεράστιες πιέσεις με κάθε τρόπο, ώστε να διαμορφώσουν υπέρ τους το αποτέλεσμα των εκλογών. Παράλληλα, κάνουν ό,τι μπορούν για να εκφυλιστεί η διαδικασία, να υποβαθμιστεί, να γίνει «πανηγυράκι».

«Στοχεύουν στην προσωπική ψήφο του φοιτητή, στα πλαίσια των "εξυπηρετήσεων" σε όλα τα επίπεδα, ενώ την επομένη τα κόμματα θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα για να πει η ΝΔ ότι η νεολαία εμπιστεύεται την κυβέρνηση, η ΠΑΣΠ ότι έχει φθορά η ΝΔ κ.λπ.», λέει η Ελένη.

«Την ίδια στιγμή, μιλούν σε κόσμο που δεν τον "έχουν στο χέρι" και τον αποθαρρύνουν, τον κάνουν να αηδιάσει δήθεν με τις παρατάξεις, ότι δήθεν όλοι είναι ίδιοι και τέτοια. Για παράδειγμα, παρατηρείται σε κόσμο που ριζοσπαστικοποιείται να τον παίρνουν από τη ΔΑΠ απανωτά τηλέφωνα, ώστε να τον εκνευρίσουν και να μην έρθει να ψηφίσει καθόλου», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος.

Και συμπληρώνει ο Γιώργος: «Λένε οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στους φοιτητές να τους ψηφίσουν γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ποια είναι τα "συμφέροντά" τους; Να υπάρχει ένας φριχτός ανταγωνισμός ανάμεσά μας, ένας ατέλειωτος ατομικός αγώνας δρόμου που σπάει κάθε συλλογικότητα. Σου λένε: Βολέψου εσύ και οι άλλοι ας κόψουν το λαιμό τους...».

Και οι τρεις φοιτητές που μίλησαν στον «Ρ» παρατηρούν το εξής: «Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν σίγουρα ΚΚΕ. Ομως, στις φοιτητικές δίσταζαν. Ελεγαν, πιεζόμαστε. Αν το καταλάβουν από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ θα μας "κάνουν πέρα", δε θα μας ξαναδώσουν σημειώσεις, μας πιέζουν με πολλούς τρόπους. Σκέψου, με τι μέσα προσπαθούν να υφαρπάξουν κυριολεκτικά την φοιτητική ψήφο...», σημειώνουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Με αισιοδοξία μέχρι τέλους

Με το άνοιγμα της φοιτητικής κάλπης οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ έδιναν δυναμικά τη μάχη της ψήφου στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της ΠΚΣ για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος κόντρα στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του ευρωμονόδρομου.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιούνταν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μέχρι τις 5 περίπου το απόγευμα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας.

Στους φοιτητικούς συλλόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι κάλπες είχαν ανοίξει μέχρι τις 9 περίπου το πρωί και μέχρι τις 5 το απόγευμα η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα για την ΠΚΣ, σε σχέση με πέρσι.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης άνοδος της συμμετοχής παρατηρήθηκε μέχρι νωρίς το απόγευμα στις σχολές της Κομοτηνής και της Ξάνθης και μικρή πτώση στις σχολές της Αλεξανδρούπολης. Αισιόδοξα μηνύματα ανόδου της ΠΚΣ σημειώνονταν σε σχολές της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής και της Ορεστιάδας.

Επίσης, μέχρι τις 5 το απόγευμα στα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε άνοδος της συμμετοχής, ενώ στα ΤΕΙ των Σερρών, της Καβάλας και της Κοζάνης η συμμετοχή των σπουδαστών παρουσίασε μικρή πτώση.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ έδωσε αποφασιστικά τη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της βόρειας Ελλάδας μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στη Φλώρινα

Να σημειώσουμε ότι οι εκλογές στο σύλλογο φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα αναμένεται να γίνουν σήμερα. Ο λόγος είναι ότι ο σύλλογος από τις 7 του Μάη είχε αποφασίσει να διεξαγάγει χτες τι εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, μέθοδος που εκτός από τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της, θα καθιστούσε το αποτέλεσμα μη μετρήσιμο στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα (αφού με βάση τον κανονισμό της ΕΦΕΕ, δε μετρούν ως έγκυροι και δεν εκπροσωπούνται στα Πανσπουδαστικά συνέδρια, οι σύλλογοι που κάνουν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο). Μετά από πιέσεις της ΠΚΣ, αποφασίστηκε τελικά να γίνουν εκλογές σήμερα, όπου θα συμμετέχουν κανονικά τα ψηφοδέλτια των δυνάμεων που το επιθυμούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ