ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Αντίσταση στην αντιασφαλιστική πολιτική

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ΕΒΕ σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
Μήνυμα αντίστασης στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, στα νέα βάρη που προωθούνται μέσω της αύξησης των εισφορών και στην υποβάθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, έστειλαν χτες το απόγευμα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών, στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης στη Σταδίου, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης με τα αιτήματα των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ, μεταξύ των οποίων αυτό της μείωσης - αντί της αύξησης - των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 10%, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση, σε συνδυασμό με ρύθμιση οφειλών, αύξηση των συντάξεων και διεύρυνση των παροχών, με βασική προϋπόθεση την κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ μία υποχρέωση έχουμε: την αγανάκτησή μας, για την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε να τη μετατρέψουμε σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια. Να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία μας, να δυναμώσουμε τον αντιμονοπωλιακό πόλο στο συνδικαλιστικό μας κίνημα που έκφρασή του σήμερα, είναι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας Π. Γαλανόπουλος και πρόσθεσε: «Είμαστε απόλυτα πεισμένοι, ότι μαζί με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά, έχουμε τη δύναμη να βάλουμε πιο πολλά εμπόδια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική». Κάλεσε στην τιμωρία των πολιτικών δυνάμεων που «μας είπαν ψέματα για την ΕΕ και το Μάαστριχτ» και τόνισε ότι «με το δυνάμωμα των αγώνων μας θα έχουμε και κατακτήσεις».

Ο συνδικαλιστής έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα του ΟΑΕΕ, τα κύρια προβλήματα, τις ανάγκες που προκύπτουν. Κατήγγειλε την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΑΕΕ για τις αυξήσεις στις εισφορές, συνολικής επιβάρυνσης από 7,9% έως 10,8% και τα μέτρα που προωθεί για νέες χρεώσεις. Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στους αντιασφαλιστικούς νόμους που κατάρτισαν μετά το 1993 οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Νόμοι που οδήγησαν σε έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, με μείωση της κρατικής επιδότησης και λεηλάτηση των αποθεματικών, που θα έπρεπε να είναι δεκάδες δισ. ευρώ. Σήμερα 1 στους 4 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, 180.000 ΕΒΕ, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και το 70% των συνταξιούχων έχει σύνταξη 500 - 600 ευρώ.

Σκληρή κριτική άσκησε στις ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, για υιοθέτηση αιτημάτων που κινούνται στη λογική του «ανταγωνισμού», για καλλιέργεια αυταπατών. «Είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντά μας. Απαιτείται να αποδυναμωθούν συνδικαλιστικά και πολιτικά», τόνισε.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων ο Θ. Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική των μονοπωλίων χτύπησε τα δικαιώματα των εργαζομένων και δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα στα Ταμεία. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στις πολιτικές τους είναι κοινός και αναγκαίος, καθώς και ότι όσο δυναμώνει η συμμαχία και η κοινή δράση, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι. Κάλεσε επίσης σε καταψήφιση στις ευρωεκλογές των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Χαιρέτισαν επίσης ο Μπ. Μαυροθαλασίτης, από τη Πανελλαδική Επιτροπή, που κάλεσε σε καταδίκη, στις ευρωεκλογές, των κομμάτων που καταδικάζουν με τη σειρά τους τούς ΕΒΕ, στηρίζοντας και υλοποιώντας τις σε βάρος τους, πολιτικές. Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Π. Τάτσης κάλεσε σε συντονισμένο αγώνα. Παραβρέθηκε επίσης ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Γ. Θεοδώρου.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους, πραγματοποίησαν επίσης χτες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Γιάννενα και Κέρκυρα, ύστερα από κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των ΕΒΕ.

Συγκέντρωση διοργανώνουν για αύριο Παρασκευή στις 7.30 το πρωί οι ΕΒΕ στο Αγρίνιο.

ΟΣΕ
Ιδιωτικοποίηση με «χαράτσι» στα εισιτήρια

Αποκαλυπτική ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ

Μετά τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη και στην παράδοση των ελληνικών σιδηροδρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011, όπως ορίζει ρητά σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία του «σχεδίου αναδιάρθρωσης ΟΣΕ» που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή, με οκτώ λέξεις ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γ. Γιαννούσης, «ξεγύμνωσε» την κυβερνητική πολιτική. Μιλώντας στο 2οΕτήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Αγορά Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που διοργανώνει η «Cityand Financial» υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο Γ. Γιαννούσης σημείωσε: «...Ο κύβος ερρίφθη. Ο σιδηρόδρομος θα στραφεί δυναμικά προς τον ιδιωτικό τομέα για να προσελκύσει κεφάλαια».

Αναπτύσσοντας στην ουσία το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού αποκάλυψε ότι ενώ οι ιδιώτες γίνονται απόλυτοι κυρίαρχοι σε κάθε εν δυνάμει κερδοφόρα σιδηροδρομική δραστηριότητα και όχι μόνο, ο ελληνικός λαός καλείται να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου, μέσω «τσουχτερών» αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων. Για το θέμα αυτό, ο Γ. Γιαννούσης ανέφερε ότι ένα από τα εναλλακτικά σχέδια για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με συμβάσεις παραχώρησης, προβλέπει ότι «ο ΟΣΕ θα αποπληρώνει τον ιδιώτη επενδυτή με ένα μέρος των εσόδων από τα τέλη χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής ή μέσω μιας ορισμένης και διακεκριμένης προσαύξησης του κομίστρου που θα καταβάλει ο τελικός χρήστης (κατ' αντιστοιχία των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων)». Με απλά λόγια, ο κ. Γιαννούσης προαναγγέλλει ότι ενώ οι ιδιώτες θα γίνουν απόλυτα αφεντικά στον ελληνικό σιδηρόδρομο, για την εξασφάλιση της υπερκερδοφορίας τους, πέραν του κρατικού χρήματος, θα εισφέρει αδρά και ο ελληνικός λαός, καταβάλλοντας «τσουχτερό χαράτσι» μέσω των εισιτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ, προβλέπει επίσης την απόλυση 3.000 εργαζομένων (σχεδόν το μισό προσωπικό) και την ταυτόχρονη πρόσληψη περίπου 1.000 ατόμων, αλλά με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας. Φυσικά, πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής, που αποσκοπεί στην πλήρη προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων, στις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων, που απαιτούν φτηνό εργατικό δυναμικό, με υπονομευμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Από 5 του Μάη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τη συνέχεια, το πρόγραμμα της Εφορίας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, έχει ως εξής:

  • Αύριο Παρασκευή 15 Μάη: 5
  • 19 Μάη: 6
  • 21 Μάη: 7
  • 25 Μάη: 8
  • 27 Μάη: 9
  • 27 Μάη: 10, 20, 30, 40, 50
  • 2 Ιούνη: 60, 70, 80, 90, 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ