ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για την κρίση

Στις 25 του Μάη στην Αθήνα

Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη με θέμα «Ηοικονομική κρίση και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στις 25 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή (μέχρι στιγμής) 25 συνδικαλιστικών εκπροσώπων από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Αλβανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Σουηδία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, με πανευρωπαϊκή διάσταση, που σηματοδοτεί την ανάγκη να ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ανάμεσα στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει την ίδια μέρα εκδήλωση για τους μετανάστες με θέμα την κρίση και την απάντηση του ταξικού κινήματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδος (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) και θα παρευρεθούν συνδικαλιστές από ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Μιλώντας για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης, ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε στον «Ρ»: «Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής συνδιάσκεψης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν επιπλέον λόγο: Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έγινε στις 6 του Μάη στη Πράγα, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Μια επίθεση, που συνοδεύεται με ένταση του αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και του αντικομουνισμού. Στη Συνδιάσκεψη θα συζητήσουμε μορφές κοινής δράσης και αντεπίθεσης των ταξικών συνδικάτων, σε αντίθεση με την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό που καλλιεργούν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και οι οπορτουνιστές».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Ούτε βήμα πίσω στο δίκαιο αγώνα

Με απεργία απαντούν στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Τη μάχη ατσαλώνει η έμπρακτη αλληλεγγύη

Εργαζόμενοι στην πύλη του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης την περασμένη Τετάρτη
Εργαζόμενοι στην πύλη του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης την περασμένη Τετάρτη
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις». Αυτή είναι η ταξική αγωνιστική απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι του «Παπουτσάνη» στην εργοδοσία, η οποία, και στη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης στάθηκε αδιάλλακτη στο θέμα της ανάκλησης των απολύσεων. Αμέσως μετά την τριμερή πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, όπου αποφασίστηκε 24ωρη απεργία, από χτες μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει νέα γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν για όγδοη εβδομάδα την ανάκληση των απολύσεων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απαντούν ταυτόχρονα στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία στην οποία ανέθεσε τη φύλαξη του εργοστασίου η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» απειλεί με μηνύσεις τους εργαζόμενους, γιατί περιφρουρούν την απεργία τους από την απεργοσπασία!

Πριν την τριμερή συνάντηση έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντό από την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων και τα σωματεία από τα εργοστάσια του Ομίλου Δαυίδ, «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ», «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ», «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ» Αθήνας και Πάτρας. Ακόμα, στη βάση της απόφασης για συντονισμό, συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μέλη του οποίου είναι εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου, η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ».

Στο μεταξύ συνεχίζεται η οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων από συνδικάτα. Μέχρι και χτες οικονομική ενίσχυση είχαν δώσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων (200 ευρώ), η Ομοσπονδία Φαρμάκου (200 ευρώ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (500 ευρώ), η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου (300 ευρώ), η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος (200 ευρώ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (150 ευρώ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Καζίνο Πάρνηθας (150 ευρώ), το Σωματείο Εργαζομένων στη «Φριγκοκλάς» (500 ευρώ), οι εργαζόμενοι στην «Ελαΐς» (850 ευρώ), ο Λευτέρης Σκαρόπουλος, συνταξιούχος και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων (200 ευρώ). Οι ίδιοι οι απεργοί στον «Παπουτσάνη» μάζεψαν το ποσό των 380 ευρώ για συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Θεριεύει και η επίσημη ανεργία

«Αυτό είναι το Μάαστριχτ» σημειώνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ

Αυξήθηκε η ανεργία (9,1%) τον Φλεβάρη του 2009 με τους ανέργους να αγγίζουν το μισό εκατομμύριο (450.997), 57.000 χιλιάδες περίπου περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (8%), όταν οι άνεργοι ήταν 394.169. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία θερίζει τους νέους ηλικίας 15-24 ετών όπου το ποσοστό έφτασε το 25,7% έναντι 22,1% το Φλεβάρη του 2008. Η ανεργία αυξήθηκε (12,5% από 11,7% το Φλεβάρη του 2008) και στους νέους από 25 έως 34 ετών. Στις ηλικίες από 45 έως 54 το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 6,2% (από 4,9% το Φλεβάρη του 2008), ποσοστό που παρουσίαζε συνεχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, πτωτική πορεία από το 2006 και μετά. Συνολικά το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες αυξήθηκε φτάνοντας το 7% (από 5,2%), ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει σταθερά διψήφιο νούμερο παρουσιάζοντας μικρή αύξηση (12,3% Φλεβάρη του 2009 έναντι 12,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2008).

Σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες παρουσιάζεται αύξηση της ανεργίας (εκτός από Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνια νησιά και Πελοπόννησο). Συγκεκριμένα, τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν σε: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (10,9% από 9,5%), Κεντρική Μακεδονία (8,8% από 8%), Ηπειρο (10,4% από 9,4%), Δυτική Ελλάδα (12,3% από 11,3%), Στερεά Ελλάδα (9,9% από 7,9%), Αττική (8% από 5,9%), Βόρειο Αιγαίο (7,5% από 6,6%), Νότιο Αιγαίο (17,3% από 15,5%) και Κρήτη (9,8% από 8,9%).

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας αναφέρει: «Αυτό είναι το Μάαστριχτ: Ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια. Η ΝΔ τα φορτώνει στην κρίση και το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Ομως η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν ευλαβικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους, που είναι πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΠΑΜΕ ΓΙΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση του αγώνα

Τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας για τις συνεχείς δικαστικές επιθέσεις της στους εργαζόμενους καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Υγείας. Χτες ξεκίνησαν νέα 48ωρη απεργία με τη διοίκηση της Αγροτικής για πέμπτη φορά να προσφεύγει στα δικαστήρια, απαιτώντας να κηρυχθεί η κινητοποίησή τους παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία «με την στήριξη της κυβέρνησης, συνεχίζει τις δικαστικές επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας να ποινικοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ώστε να μη χάσει ούτε ένα ευρώ από την κερδοφορία της. Καλούμε τους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πληρώσει η εργοδοσία τα ελλείμματα του Ταμείου Υγείας τους και να συντονιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαμαρτυρίες στα «Τζάμπο»

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες, ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στα «Τζάμπο», διοργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σήμερα Παρασκευή στο Βόλο, στις 7.30 μ.μ., έξω από το κατάστημα «Τζάμπο», στα Τρίκαλα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, στις 8 μ.μ , στην κεντρική πλατεία. Το αγωνιστικό ραντεβού στη Λάρισα, έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., έξω από το «Τζάμπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ