ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Γιορτή ... του τουριστικού κεφαλαίου

«Κερκόπορτα» για την εμπορευματοποίηση των μουσείων αποτελεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
«Κερκόπορτα» για την εμπορευματοποίηση των μουσείων αποτελεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Στην «εμπέδωση» της καπιταλιστικής «λογικής» ότι ο πολιτισμός ή θα είναι αγοραίος ...ή δε θα υπάρχει, συντονίζονται οι διεθνείς πολιτιστικοί φορείς. Ετσι το ICOM (Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε ως θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) το «Μουσεία και πολιτιστικός τουρισμός». Τιμώμενο ελληνικό μουσείο είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρηθεί ότι ο όρος «πολιτιστικός τουρισμός» σημαίνει και την ανάγκη των εργαζομένων για ποιοτική ξεκούραση, δηλαδή και γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού. Διότι, επί χρόνια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιχειρούν να υπηρετήσει ο πολιτισμός τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό, με τη δημιουργία ενός ακόμη «κλάδου»: Του «πολιτιστικού τουρισμού», στα «πρότυπα» του «θρησκευτικού», του «συνεδριακού» κλπ.

Η μουσειακή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού προωθεί αυτή τη στρατηγική με διάφορους τρόπους. Θυμίζουμε τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ του 2003, με τον οποίο σημαντικά μουσεία μας αποκόπηκαν και αυτονομήθηκαν από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων. Οπως επισήμανε τότε ο «Ρ», αυτή η αυτονόμηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και μάλιστα με τη ρητορική περί «ευελιξίας» που χρησιμοποιεί και η ΝΔ, στοχεύει στο να βάλει το κεφάλαιο ακόμη πιο «μακρύ» χέρι στην πολιτιστική κληρονομιά, ξεκινώντας από τα «φιλέτα» της, δηλαδή τα μεγάλα μουσεία.

Στον ίδιο «δρόμο» ήταν και το νομοσχέδιο της ΝΔ (2004-2005) για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, που δεν «πέρασε» μετά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν. Αυτό, όμως, συμβαίνει τώρα με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, που «βαφτίστηκε» ήδη ΝΠΔΔ, αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για ιδιωτικοοικονομική «ευελιξία» και «αυτοτέλεια». Αυτό συμβαίνει και με το γεγονός ότι σήμερα δε νοείται μουσείο χωρίς να διαθέτει ...«γραφείο χορηγιών» του.

Σε αυτό το πλαίσιο «γιορτάζουν» σήμερα, διεθνώς, τα μουσεία. Αλλά για το λαό πρέπει να είναι μια ημέρα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Ο Δήμος Αθήνας τιμά τον Ρίτσο

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, θα τιμήσει τον ποιητή, με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 20/5 (7.30 μ.μ.), στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι, αίθουσα Δ10).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση ποιητικών συλλογών του Γ. Ρίτσου (εκδομένων από τον «Κέδρο» και ξένους εκδοτικούς οίκους), οπτικό υλικό παραχωρημένο από το ΕΚΕΒΙ, ομιλίες για τη ζωή και το έργο του ποιητή, των: Χρίστου Αλεξίου (τέως καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας των Πανεπιστημίων Μπίρμινχμαν, Θεσσαλίας και Αθηνών και διευθυντή του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας») και της Ρίτσας Φράγκου - Κικίλια (καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και μαρτυρία του αγωνιστή, ζωγράφου - χαράκτη, συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη με τίτλο «Στην εξορία με τον ποιητή». Ποιήματα θα απαγγείλλουν οι ηθοποιοί Περικλής Λιανός, Αννα Βυθούλκα, Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Θα τους συνοδεύσει με την κιθάρα της η Εύα Φάμπα.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Εμμανουήλ Κριαράς «Στιγμιότυπα πνευματικής πορείας (1974-1998)» και «Αλληλογραφία Γ' (Νέα γράμματα λογίων του εικοστού αιώνα (1925-2001)». Δύο νέα βιβλία του πνευματικά αγέραστου πανεπιστημιακού δασκάλου, εκδομένα από τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο βιβλίο περιλαμβάνει επιστολές του προς διάφορα πρόσωπα, σχετικά με το μεγάλο έργο του «Μεσαιωνικό Λεξικό», τη συνέχισή του και τη στέγαση του σχετικού Αρχείου του. Το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει 97 επιστολές, φιλολογικού πάντα περιεχομένου, που έλαβε από πρόσωπα και φορείς, μεταγραμμένα από τον ίδιο στο μονοτονικό σύστημα. Ο τόμος συνοδεύεται με σχόλια, πίνακες και ευρετήρια.

-- Κωνσταντίνος Κριτσίνης «Η ιστορία της Σύρου, της Ανω Σύρου και της Ερμούπολης (Από την προϊστορική εποχή μέχρι το 2ο μ.Χ. αιώνα)» (ιστορική μελέτη, εικονογραφημένη με χάρτες, πρόσωπα και άλλα τεκμήρια. Σύρος 2008).

-- Γιάννης Στεφανίδης «Ο Θεός έρωτας...» (συλλογή έξι διηγημάτων του αγωνιστή της Αντίστασης, ζωγράφου και συγγραφέα, εκδομένη από τον ίδιο).

-- «Μεταίχμιο»: Μαρκ Ανρί Πιολ «Ανθρωπολογία και κινηματογράφος (Πέρασμα στην εικόνα, πέρασμα από την εικόνα)» (μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου, επιστημονική επιμέλεια Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Το βιβλίο ιστορεί τη γέννηση του κινηματογράφου και της κοινωνιολογίας στα τέλη του 19ου και φθάνει μέχρι το σύγχρονο ανθρωπολογικό κινηματογράφο, σε διάφορους πολιτισμούς. Περιέχεται και ευρετήριο ταινιών εθνογραφικού περιεχομένου). Μιγκέλ δε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» (καλαίσθητο βιβλίο για παιδιά με το αριστούργημα του Θερβάντες σε διασκευή Μάρτιν Τζένκινς και εικονογράφηση του Κρις Ρίντελ. Μετάφραση Φανή Παπαζή). Μαρία Ρουσάκη «Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα» (εικόνες Ναταλία Καπατσούλια, για νήπια). Αρης Δημοκίδης «Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία» (εικόνες Γιώργος Σγουρός, για νήπια). Κίρι Λάιτφουτ «Στο σπίτι του μπαμπά» (μετάφραση Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη, για νήπια).

-- «Αλεξάνδρεια»: Αλις Κάλαπραϊς «Το αλμανάκι του Αϊνστάιν» (μετάφραση Θανάσης Γραμμένος. Ανάλυση της συγγραφικής δημιουργίας του μεγαλοφυούς επιστήμονα. Παρουσιάζονται 300 από τα σημαντικότερα κείμενά του, για τη ζωή του, τα σχέδια και ταξίδια του, το έργο άλλων επιστημόνων, τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και διεθνή γεγονότα). Γκρέιγκ Χόγκαν «Το μικρό βιβλίο της μεγάλης έκρηξης (ένα αλφαβητάρι για το Big Bang») (μετάφραση Μάχη Σπανού, πρόλογος Μάρτιν Ρις. Το βιβλίο εξηγεί τι πραγματεύεται η σύγχρονη κοσμολογική επιστήμη, όρους όπως το «πληθωριστικό σύμπαν», «σκοτεινή ύλη» και παρουσιάζει συνοπτικά ολόκληρο το σύμπαν).

-- «Γκοβόστης»: Γιόζεφ Β. Στάλιν - Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ «Αγαπητέ κύριε Στάλιν (Αλληλογραφία 1941-1945)» (επιμέλεια - σχολιασμός Σούζαν Μπάτλερ, μετάφραση Γιάννης Καστανάρας. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις 300 και πλέον επιστολές που αντάλλαξαν οι Στάλιν-Ρούσβελτ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχετικά με τη δράση και αλληλοβοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων).

-- Καστανιώτης: Μ. Τζ. Χάιλαντ «Το σώμα του ψέματος» (μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, μυθιστόρημα). Κολούμ Μακ Καν «Ζολί» (μετάφραση Αύγουστος Κορτώ, μυθιστόρημα). Ναταλία Κάτσου «Μαγωδός» (ποίηση).

-- Πατάκης: Εντμοντ Λέβι «Σπάρτη (Κοινωνική και πολιτική ιστορία έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση» (μετάφραση Αθανάσιος Στεφανής. Ιστορική μελέτη).

- Σάκκουλας: Νικόλαος Μπάρμπας «Συλλογή νομοθεσίας Φορολογικού Δικαίου» (μελέτη - ανάλυση των ισχυουσών μέχρι το 2008 φορολογικών ρυθμίσεων). Παναγιώτης Πουλής «Εκπαιδευτικό Δίκαιο και θεσμοί» (δίτομη μελέτη. Ο α' τόμος αφορά στη νομοθεσία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, τις τροποποιήσεις νόμων, τα προεδρικά διατάγματα, τις υπουργικές αποφάσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ο β' τόμος αφορά στις νέες ρυθμίσεις για τα κολέγια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την πανεπιστημιακή έρευνα κι άλλες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις περί σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης). Ευαγγελία Κοντούπα - Ρεγκάκου «Δίκαιο της Παιδείας» (μελέτη για τις αλλεπάλληλες μεταβολές της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Δ' έκδοση). Νικόλαος Μπάρμπας - Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης «Δημόσια Οικονομικά» (μελέτη για τους δημοσιονομικούς θεσμούς: φορολογία, δημόσια δάνεια, δημόσιες δαπάνες, στα πλαίσια της ΕΕ. Β' έκδοση). Απόστολος Γέροντας «Δίκαιο δημοσίων έργων» (μελέτη περί του εθνικού και κοινοτικού δικαίου για την ανάθεση, εκτέλεση και δικαστική προστασία των συμβάσεων δημοσίων έργων).

- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 130, με αφιέρωμα στον πανεπιστημιακό καθηγητή και ποιητή Νάσο Βαγενά).

- «Φειγός» (λογοτεχνικό περιοδικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Τεύχος 23).

Αιτήσεις για το «Πανόραμα»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας - 11ο Διεθνές Πανόραμα, ανακοινώνει την επίσημη έναρξη υποβολής συμμετοχών στη διοργάνωσή του (Οκτώβριος). Ηδη δήλωσαν συμμετοχή 78 σκηνοθέτες από 37 χώρες. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται μέχρι τις 30/6 και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πανοράματος www.independent.gr.

Φέτος καθιερώνονται και οι εξής διακρίσεις (εκτός από τα βραβεία μεγάλου, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κλπ.) για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής: διάκριση για μουσική ταινίας, για ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει βραβείο για την καλύτερη αντιρατσιστική ταινία.

Παραστάσεις ... μικρού μήκους

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» διοργανώνει «Φεστιβάλ Θεατρικών Παραστάσεων Μικρού Μήκους - Devised Theatre», από νέους δημιουργούς: Σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς κλπ. Στους χώρους του θεάτρου θα παρουσιαστούν σκηνικές συνθέσεις «που προκύπτουν από θραύσματα μνήμης και ιστοριών, εικόνες και σχόλια που εκφράζουν τη θέση των νέων ανθρώπων στον κόσμο που ζούμε», λέει ο Β. Θεοδωρόπουλος. Το φεστιβάλ (20 - 30/5) περιλαμβάνει παραστάσεις μικρής διάρκειας (μέχρι 50'), από 21 νέες ελληνικές ομάδες, οι δημιουργοί των οποίων γεννήθηκαν μετά το 1975. Κάθε παράσταση θα παιχτεί 4 φορές σε 2 μέρες, σε έναν από τους χώρους του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» (Κάτω Χώρος, Δώμα, Αυλή), ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθούν και 4 παραστάσεις ημερησίως.

Καθώς το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό, η παράσταση που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους της επιτροπής θα παρουσιαστεί στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» ως παραγωγή του, την περίοδο 2009-10. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 31/5 με ημερίδα για τις νέες φόρμες των παραστατικών τεχνών και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ