ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2009
Σελ. /48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εκλογικής παραπλάνησης

Εμφανίζεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται «σε διαρκή μάχη με τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της κρίσης», επιχειρώντας να μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα

Επιχείρηση παραπλάνησης, που περιλαμβάνει υποκριτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της καθημερινότητας, εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής και ένταση του διλήμματος ποιος από τους δύο μονομάχους είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση της κρίσης, εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο τη «διάσωσή» της στις ευρωεκλογές.

Βασικό «όπλο» της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι τάχα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται «σε διαρκή μάχη με τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της κρίσης», ενώ δε διστάζει να καυχάται ότι η πολιτική που εφαρμόζει έχει δώσει «λύσεις» σε πολλά προβλήματα, αποκρύπτοντας βέβαια ότι πρόκειται για λύσεις σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ομιλίες που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι τάχα θέλει να πάει στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους και για τα προβλήματα της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» ότι, μέσω των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, έχει δώσει «λύσεις» σε μια σειρά προβλήματα. Μιλώντας με τη γλώσσα της ταξικής «αλήθειας», ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μετρήσει υπέρ της κυβέρνησης στις κάλπες, η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ (σ.σ. για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή), το «πακέτο» για την ανεργία που όμως πάει στις τσέπες της εργοδοσίας κ.ο.κ.

Μάλιστα, κατά τη χτεσινή «αιφνιδιαστική» επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να καυχηθεί για «τα αποτελέσματα» στη μάχη κατά της ακρίβειας, τη στιγμή που σε εποχή ύφεσης οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ύψη, εκεί δηλαδή που είχαν διαμορφωθεί στην «εποχή της ακρίβειας». Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Καραμανλής μίλησε για «καταπολέμηση των καρτέλ», ενώ μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει αποδεχθεί την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά... Η «ελεύθερη πτώση» της εκλογικής επιρροής της ΝΔ στα λαϊκά στρώματα υποχρεώνει τον Κ. Καραμανλή σε περιοδείες και στις λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου, με πρώτη αυτή στο Περιστέρι αύριο.

Παρά τα μισόλογα και τις «κομψές εκφράσεις», η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές, ενώ συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με το ρυθμό υλοποίησης της αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να καλλιεργεί το έδαφος για την ανάγκη «νέου κύματος μεταρρυθμίσεων», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Ευ. Αντώναρος, που τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν και άλλες αλλαγές και άλλες μεταρρυθμίσεις».

Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση πυροδοτεί τη δικομματική πόλωση, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχο εκλογικό δίλημμα το ποιος από τους δύο είναι ο πιο τολμηρός και αποτελεσματικός διαχειριστής του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής κρίσης. «Τολμούμε τη σύγκριση για όλα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Αρτα ο Κ. Καραμανλής, κατηγορώντας προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «επενδύει στην άρνηση, την ισοπέδωση και το μηδενισμό», ενώ οι επιλογές του «χαρακτηρίζονται από ανευθυνότητα».

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Δίχως «εκπλήξεις» ήταν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ που ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής από τον Κ. Καραμανλή μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, αν και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν έντονες πικρίες και γκρίνια, προκαλώντας νέο γύρο εσωστρέφειας.

Επικεφαλής είναι η Μαριέττα Γιαννάκου, της οποίας, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ζήτησε ο ίδιος να ηγηθεί τους ευρωψηφοδελτίου. Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου είναι η νυν ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα και ακολουθούν οι: Γ. Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής, Κ. Πουπάκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Θ. Σκυλακάκης «δεξί χέρι» της Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Κουμουτσάκος, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Παπανικολάου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Γ. Τσουκαλάς πρώην γγ Ερευνας και Τεχνολογίας, Στ. Παπασταύρου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ κ.ά.

Οι αντιδράσεις πάντως από τους «κομμένους» έχουν αρχίσει να εκφράζονται δημόσια. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νυν ευρωβουλευτή Μ. Μαυρομάτη, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του, λέγοντας (στο κανάλι 1 του Πειραιά) πως γνώριζε «μέχρι το Σάββατο ότι ήμουν μέσα στη λίστα», εκφράζοντας την απορία του για τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι επιλογές των ευρωβουλευτών.

ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύεται στην προώθηση αντιλαϊκών πολιτικών

Για τη συνέχιση της στήριξης και της προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης την Κυριακή του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.

Διατηρώντας τον πυρήνα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και προσυπέγραψαν κάθε αντεργατικό και αντιδραστικό νομοθέτημα και ξεκαθαρίζοντας ότι τα νέα πρόσωπα που προστέθηκαν στη λίστα του ψηφοδελτίου θα «συνεχίσουν το μεγάλο έργο που επιτέλεσε η Ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ τα πέντε τελευταία χρόνια», ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, διεκδικώντας ταυτόχρονα από την άρχουσα τάξη το χρίσμα του καλύτερου διαχειριστή.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου ο Γ. Παπανδρέου επαίνεσε τους απερχόμενους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κράτησαν με το 65ώρο, το οποίο ψήφισαν αυξάνοντας τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και καθιερώνοντας τη θέσπιση «ανενεργού» απλήρωτου χρόνου εργασίας! Τους έδωσε τα εύσημα για την «προάσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» που κάθε χρόνο οδηγεί στο ξεκλήρισμα 20.000 μικρομεσαίους αγρότες! Για τις «μάχες» που έδωσαν για την προώθηση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος»... Για την «προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος στην ΕΕ», όταν ακριβώς οι οδηγίες του ευρωενωσιακού οικοδομήματος στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση τους!!

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου αφού έδωσε τα διαπιστευτήρια του ΠΑΣΟΚ στην ντόπια πλουτοκρατία ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές της ΕΕ για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας νέας πορείας που βάζει πρώτα τον πολίτη»... Το σύνθημα που χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, προσπάθησε να το προωθήσει θέτοντας το ψευδεπίγραφο δίλημμα ότι αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα «ανάμεσα στις δυνάμεις της νεοσυντήρησης και της προόδου». Οπως ισχυρίστηκε, «οι συντηρητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την Ευρώπη και την Ελλάδα, οδήγησαν στην οικονομική κρίση (...) και οι προοδευτικές θα φέρουν τη λύση».

Μια λύση όμως που όπως περιέγραψε χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Γ. Παπακωνσταντίνου περνάει μέσα από την άμεση προώθηση των ΕΣΠΑ, των επιδοτήσεων δηλαδή που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ίδιος εγκάλεσε την κυβέρνηση «γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένα ολοκληρωμένο ΣΔΙΤ (σ.σ. Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), το οποίο να έχει πληρωθεί και να λειτουργεί κανονικά επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»... Την εγκαλεί δηλαδή ότι δεν έχει δώσει αρκετά στους επιχειρηματίες!

Αυτά είναι τα στελέχη και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι «θα βάζουν πρώτα τον πολίτη, θα σέβονται το δημόσιο πλούτο και θα λειτουργούν προς το συμφέρον όλων». Εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που τέθηκε επικεφαλής, στις υπόλοιπες πρώτες οκτώ θέσεις ακολουθούν η βουλευτής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ράπτη, ο Στ. Λαμπρινίδης, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωβουλευτών και οι: Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, Γ. Σταυρακάκης, Μ. Κοππά, Αν. Ποδηματά, Κρ. Αρσένης.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες

Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάτρα, αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών, ζήτησε την ένταση της αστυνομοκρατίας και την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών μέτρων. Αναφερόμενος στη λαθρομετανάστευση μίλησε για «οξύ κοινωνικό πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί θα διογκωθεί λόγω της διεθνούς κρίσης»... Αποφεύγοντας βέβαια να αναφέρει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα ακριβώς της πολιτικής που στηρίζει και προωθεί το ΠΑΣΟΚ, τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους λαθρομετανάστες, δεσμευόμενος μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την πρωτοβουλία, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να προωθήσει τους λαθρομετανάστες, στο σύνολό τους, σε κέντρα φύλαξης, όπως προβλέπεται»... Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε την αντιδραστική ευρωενωσιακή νομοθεσία και τη συμφωνία που ο ίδιος είχε υπογράψει με την Τουρκία «για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών»...

ΚΚΕ
Συμφώνησαν και οι δύο με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ομιλίες Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, σημείωσε:

«Ο λαός άκουσε τις ομιλίες των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, αλλά δεν άκουσε να λένε το παραμικρό για τα μεροκάματα, τους μισθούς, τη σταθερή εργασία, το Ασφαλιστικό. Και τι να πούνε, αφού και οι δύο, για παράδειγμα, συμφώνησαν με την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που επεκτείνει τα 4ωρα και δίνει νέα μέσα στους επιχειρηματίες να αυξάνουν τα κέρδη τους;».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε:

«Οποια κι αν είναι τα πρόσωπα, η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Ο λαός έχει συμφέρον να αλλάξει ρότα. Ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ