ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πολύπτυχες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το 18ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας. Το φεστιβάλ αφιερώνεται στα παιδιά του μαρτυρικού λαού της Παλαιστίνης. Τουλάχιστον 30 σχολεία, από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στα παιδιά της Παλαιστίνης, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης). Αυτό το Σάββατο και Κυριακή (23,24/5) τη σκυτάλη των εκδηλώσεων παίρνουν στις 8.30μμ, 13 δημοτικά σχολεία του Δήμου Νίκαιας.

  • Ο Δήμος Νίκαιας οργανώνει, για δωδέκατη χρονιά, Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης του Βιβλίου. Η δεκαήμερη έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 21-31/5 στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 22/5 (8μμ). Θα ακολουθήσει συναυλία με την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας.
  • Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας διοργανώνει βραδιά κλασικού και παραδοσιακού τραγουδιού, στις 20/5 (8.30μμ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10). Η υψίφωνος Ελένη Νταουντάκη θα ερμηνεύσει κλασικά ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Την συνοδεύουν οι Μάριος Καζάς (πιάνο) και Λευτέρης Φραγκιουδάκης (λαούτο).
  • Ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο του διοργανώνουν την 3η Ομαδική Εκθεση Γυναικείας Εικαστικής Ερασιτεχνικής Δημιουργίας, με θέμα: «Με ερασιτεχνισμό και αγάπη...». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 25/5 (8μμ) στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245, Νίκαια και θα διαρκέσει μέχρι τις 31/5. Ωρες λειτουργίας 7-10 μ.μ.
Αίθουσα στη μνήμη του Νίκου Αντωνάκου

Το όνομα του αξέχαστου συντρόφου μας Νίκου Αντωνάκου, θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Σ' αυτή την αίθουσα άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΕΣ για τον Γιάννη Ρίτσο. Με απόφαση της ΕΕΣ, το διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, θα επαναληφθεί στην αίθουσα «Νίκος Αντωνάκος», στις 25 και 26/5, 8 μμ (Τοσίτσα 11, Εξάρχεια).

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα αποκαλυφθεί πλακέτα με το όνομα του Ν. Αντωνάκου, ενώ την ομιλία του για τον Ρίτσο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος: Τρία κόκκινα γράμματα», θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Θα ακολουθήσει ομιλία του Στάθη Βαλούκου («Η ποίηση και τα τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου στα ντοκιμαντέρ της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης») και προβολές των ταινιών: «Ο θεατρικός Γιάννης Ρίτσος» Λευτέρης Χαρωνίτης, «Γιάννης Ρίτσος» Τάκης Παπαγιαννίδης, «Εαρινή Συμφωνία, (Ρίτσος-Μαμαγκάκης)» Γιάννης Σολδάτος, «Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου», Δημήτρης Βερνίκος, «Η Διάσταση του Θανάτου στην Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» Γιώργος Κούμουρος, «Νυχτερινό» Χρήστος Ακρίδας, «Γιάννης Ρίτσος» Κώστας Αριστόπουλος.

Στις 26/5 (8μμ) θα προβληθούν οι ταινίες: «Σάμος, Γιάννης Ρίτσος» του Γιάννη Σμαραγδή, «Γιάννης Ρίτσος» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, «Η σονάτα του σεληφόνωτος» του Νίκου Ξυθάλη.

Εικαστική απώλεια

Κηδεύεται σήμερα (4μ.μ.) στο Α' Νεκροταφείο, με δαπάνη του ΥΠΠΟ, ο 70χρονος γλύπτης Δημήτρης Αρμακόλας. Ο δημιουργός βρήκε τραγικό θάνατο, στις 15/5, δουλεύοντας στο εργαστήριό του, όταν ο ηλεκτρικός τροχός, με τον οποίο γυάλιζε ένα μπρούντζινο έργο, έπιασε το φουλάρι του.

Ο Δ. Αρμακόλας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γλυπτικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σε ηλικία 17 ετών εισήχθη στην ΑΣΚΤ (εργαστήριο Μ. Τόμπρου). Το 1960 πηγαίνει με υποτροφία στο Παρίσι, όπου εξέθεσε σειρά ξύλινων συνθέσεων.

Επιστρέφοντας, το 1963, συνεχίζει με το σίδερο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 είναι από τους πρώτους που συνεργαζόμενος με αρχιτέκτονες, φτιάχνει έργα από μπετόν, τα οποία κοσμούν όψεις κτιρίων, εντάσσοντας έτσι τη γλυπτική στην αρχιτεκτονική. Το 1974 έργο του διακρίνεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια φιλοτέχνησε δημιουργίες από ορείχαλκο, μάρμαρο και πλαστικές ύλες. Στην τελευταία περίοδο της δουλειάς του ακολουθεί περισσότερο ρεαλιστικές φόρμες («Φαέθων», «Σαπφώ», «Ορφέας», «Μινωικό» κ.ά.). Γλυπτά του κοσμούν πολλά κτίρια (μαιευτήριο «Λητώ», «Αλκυονίδα», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών) και υπαίθριους χώρους (συμβολή Κηφισίας και Αττικής Οδού, Ερμού, κ.ά.).

Τον τιμά ο Δήμος Αθήνας

Εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων αύριο (6.30μμ) στην Τεχνόπολη (Γκάζι, αίθουσα Δ10). Την εκδήλωση θα προλογίσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν οι: Χρίστος Αλεξίου (τέως καιθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στα πανεπιστήμια Μπίρμινχαμ, Θεσσαλίας και Αθηνών, διευθυντης του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»), με θέμα «Γιάννη Ρίτσος. Ο ποιητής, ο αγωνιστής, ο στοχαστής». Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια (καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα «Ρίτσος - Σικελιανός: Συνομιλία ες αεί». Θα ακουστεί μαρτυρία του Γιάννη Στεφανίδη (ζωγράφος - χαράκτης) με θέμα «Στην εξορία με τον ποιητή». Ποιήματα θα αποδόσουν οι ηθοποιοί Περικλής Λιανός, Αννα Βυθούλκα, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, με συνοδό την Εύα Φάμπα (κιθάρα). Η εκδήλωση περιλαμβάνει οπτικό υλικό και έκθεση βιβλίων του Γιάννη Ρίτσου (παραχώρηση των εκδόσεων «Κέδρος»).

«Οδηγίες» προς «χρήστες»

Σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους πρόσβασης στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και για την παραχώρησή τους για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για «κωδικοποίηση» των όρων που τίθενται συνήθως στις αποφάσεις για παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων για εκδηλώσεις (τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης κλπ.). Ωστόσο, αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε σε περίοδο που πληθαίνουν διάφοροι «μη κυβερνητικοί» φορείς «φίλων» των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι απαιτούν το «άνοιγμά» της στην «κοινωνία». Θυμίζουμε, ότι με αυτό το σκεπτικό , ήδη, θεσμοθετήθηκαν διάφορες διατάξεις που ευνοούν την «εμπλοκή» των «ΜΚΟ» και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κυρίως στον τομέα της «διαχείρισης» της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη ο κατάλογος των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που μπορούν να δεχθούν εκδηλώσεις, κι ας... αναφέρεται σε αυτόν η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Απεβίωσε ο Μάριο Μπενεντέτι

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Μία από τις κορυφαίες μορφές στη σύγχρονη Γραμματεία της Ουρουγουάης αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής, ο ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάριο Μπενεντέτι, άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην οικία του στο Μοντεβιδέο.

Γεννήθηκε στο Πάσο ντε λος Τόρος στις 14 Σεπτέμβρη του 1920 ενώ ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Marcha» από το 1945 μέχρι το κλείσιμό του από τη δικτατορία. Με την νουβέλα του «La tregua» («Η ανακωχή, 1960) κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση και δίδασκε Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο.

Αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 εγκατέλειψε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο και έφυγε από τη χώρα, μεταβαίνοντας αρχικά στο Μπουένος Αϊρες, κατόπιν στο Περού, στην Ισπανία και την Κούβα, όπου από το 1976 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Λογοτεχνικών Ερευνών, στην« Casa de las Americas» στην Αβάνα.

Εζησε εξόριστος και επέστρεψε στο Μοντιβιδέο το 1983. Στις επτά σχεδόν δεκαετίες η λογοτεχνική του παραγωγή περιλαμβάνει πάνω από 80 τίτλους μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποιημάτων και δοκιμίων, ενώ πολλά από αυτά μεταφράστηκαν σε 18 γλώσσες, όπως το «Ευχαριστώ για τη φωτιά», οι «Ανεμοι της εξορίας» και άλλα. Ως την τελευταία του πνοή παρέμεινε ενεργός υποστηρικτής της σοσιαλιστικής Κούβας.

Σήμερα (9.30μμ) η ομάδα «artno», συμμετέχει στο θεατρικό φεστιβάλ που διοργανώνει το «Glam Bar» (Δεκελέων 40, Γκάζι - πλησίον μετρό Κεραμεικού), με την παράσταση «mindgap». Πρόκειται για μια performance, με σύνθετη χρήση μη θεατρικών κειμένων. Ουσιαστικά είναι μια σεναριακή σκαλέτα πάνω στην οποία ο θεατής στήνει το δικό του παιχνίδι απόδοσης ρόλων - χρόνων - αποστάσεων- αποτελεσμάτων. Για την ακρίβεια το «mindgap» εξελίσσεται στο χώρο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δανάη Αμανατίδου, Χριστίνα Μπιρμπίλη - Καραλέκα, Θωμαή Ουζούνη, Μαριάννα Τζανή, Τάσος Τσουκάλης - Δημητριάδης, Νικίας Φονταράς. Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή. Σκηνογραφική επιμέλεια: Ηλένια Δουλαδίρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ