ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει την απόφαση ΝΑΤΟικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη ΝΑΤΟική συνδιαχείριση Ελλάδας - Τουρκίας του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, να συμφωνήσει να εφαρμοστεί στην περιοχή του Αιγαίου η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που προβλέπει εκτός των άλλων την κατάργηση του τουρκικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Εσκί Σεχίρ και τη μεταφορά του τομέα ευθύνης του στο αντίστοιχο ΝΑΤΟικό κέντρο στη Λάρισα, που σημαίνει αποδοχή της αυτοδιαχείρισης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, η διοίκηση θα ασκείται εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα από Ελληνα και Τούρκο ανώτατο αξιωματικό. Η οριστικοποίηση της παραπάνω απόφασης είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Αμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2003, στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε σε εκείνη τη Σύνοδο. Η παρουσία Τούρκου διοικητή στη "ΝΑΤΟική" Λάρισα, "ΝΑΤΟποιεί" την περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα τη συνδιαχείρισή της από Ελλάδα - Τουρκία. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι να έρθουν στο προσκήνιο και να νομιμοποιηθούν όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Επιβεβαιώνεται ότι το ΝΑΤΟ, αυτός ο εγκληματικός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, ο πραγματικός εχθρός των λαών και της ειρήνης, αποτελεί πηγή κινδύνων για τη χώρα, αφού δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, το οποίο θεωρεί ΝΑΤΟικό χώρο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού για τη βίαιη επιβολή σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία της τότε κυβέρνησης βρήκε το συνεχιστή της στη συμφωνία από την τωρινή κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά και πειθαρχημένα όλες τις ΝΑΤΟικές πολιτικές ακόμα και αν υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας και δημιουργούν νέους κινδύνους για το λαό».

Η φραστική καταδίκη τέτοιων αποφάσεων δε φτάνει. Απαιτείται ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης που, μαζί με την ΕΕΔΥΕ, θα απαιτεί μέσα από ένα διαρκή, με υπομονή και επιμονή αγώνα: την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα, την επιστροφή όλων των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων και άλλων αποστολών που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μακρύς ο δρόμος

Επαφές στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών είχε χτες ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την επίλυση του Κυπριακού βλέπει μπροστά του ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε 75 λεπτά, ο Ντάουνερ ενημέρωσε την υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις της διαδικασίας, καθώς και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για το αν η διαδικασία των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ κινείται μέσα σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί η διαδικασία σε εξέλιξη. «Να κρατηθεί το μομέντουμ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», υπογράμμισε.

Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ «οι δύο ηγέτες, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης», και πρόσθεσε πως και η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με τις τελευταίες επαφές που είχε στην Αγκυρα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, «επιθυμούν να δουν μια συμφωνία, την οποία στηρίζει και η διεθνής κοινότητα». Ωστόσο, υπενθύμισε ότι είναι ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα και έχουν καταγραφεί, ως τώρα, τόσες διαφωνίες, «ώστε δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις». Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι έχει γίνει πρόοδος, η οποία του επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στην ερώτηση, αν αλλάζει κάτι μετά την εκλογή Ερογλου, απάντησε ότι από τις συναντήσεις του και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, προκύπτει ότι διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει ο Ταλάτ.

Σχετικά με το αν το θέμα των εγγυήσεων το οποίο για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά είναι παρωχημένο, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, ο Ντάουνερ σχολίασε πως «μια από τις πραγματικότητες είναι η συμφωνία των εγγυήσεων, η οποία ανάγεται στις διαπραγματεύσεις του '59-'60. Είναι κάτι που θα συζητηθεί την κατάλληλη στιγμή».

Για την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ, στο τέλος του χρόνου, είπε ότι είναι ένα «γεγονός», ότι «δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων», αλλά παράγοντα, που συνυπολογίζεται όσο περνάει ο χρόνος.

Η υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, επανέλαβε στον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ την ελληνική θέση, ότι «η όποια λύση εξευρεθεί, θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο» και ότι «θα πρέπει να εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ