ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευρυζωνικότητα στους ρυθμούς του κέρδους!
  • Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  • Το ΚΚΕ θεωρεί την επικοινωνία και την ενημέρωση δημόσια αγαθά και δικαίωμα των εργαζομένων, τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος

Τον ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας που προτείνει το ΚΚΕ, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, ανέπτυξε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, μιλώντας χτες στο Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με θέμα: Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως υπογράμμισε, σήμερα στον τομέα αυτό, αναμετρούνται δύο στρατηγικές. Η πρώτη της ΕΕ που προωθείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, η οποία θεωρεί την επικοινωνία, την ενημέρωση, το ψηφιακό μέρισμα, το φάσμα των συχνοτήτων σαν εμπόρευμα. Η δεύτερη στρατηγική που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η οποία θεωρεί σαν δημόσια αγαθά τα κοινωνικά δικαιώματα στην επικοινωνία, στην πληροφορία, στην ενημέρωση.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου ο Κ. Καραμανλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση, το οποίο στην ουσία προβλέπει νέες χρηματοδοτήσεις 2 δισ. ευρώ χάρισμα στους ιδιώτες, για να αναπτύξουν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ευρυζωνικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα έως το 2013. Ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε την επέκταση της ευρυζωνικότητας ως μέσο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την αναβάθμιση της Παιδείας και της Υγείας, την άρση των ανισοτήτων με την περιφέρεια κ.λπ. και ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η μεταφορά της ευρυζωνικότητας παντού...και η διασφάλιση σε όλους τους πολίτες, ίσων κατά το δυνατό ευκαιριών πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες.

Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι το δίκτυο οπτικών ινών θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ενεργοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν θα αγγίξουν όλους τους τομείς.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών Ν. Σηφουνάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, λέγοντας ότι βασική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα είναι η λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία, ώστε να μη δημιουργηθούν ψηφιακά χάσματα. Καταλήγοντας είπε: Θέλουμε οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να καινοτομήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε οι πολίτες να αναλαμβάνουν, να δημιουργούν και να προτείνουν νέα εργαλεία, που μπορούν να οδηγούν σε περισσότερο συμμετοχικά μοντέλα διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Ν. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στην υστέρηση της χώρας στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, λόγω της απουσίας εναλλακτικού σταθερού δικτύου πρόσβασης και της πεπαλαιωμένης τεχνολογίας ISDN. Ζήτησε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του δικτύου FTTH, ενώ αναφέρθηκε στο αρρύθμιστο και άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, λέγοντας ότι δυσκολεύει την ΕΕΤΤ στην άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και τον έλεγχο των παρεμβολών.

Ο Μ. Παπαδόπουλος

Στην παρέμβασή του ο Μ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα αφορά τους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και ιδιαίτερα της ευρυζωνικής σύγκλισης μεταξύ τηλεπικοινωνιακών ομίλων και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αυτήν την έννοια - τόνισε - τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Ευρυζωνικότητα από ποιον και για ποιον; Ποιος και με ποιο κριτήριο αποφασίζει για τις προτεραιότητες, ποιος θα πληρώσει και ποιος θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος από τα οφέλη; Υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τις προτεραιότητες των κυβερνητικών επιλογών, ωφελημένοι θα βγουν ελάχιστοι όμιλοι που θα υλοποιήσουν τα έργα υποδομής με τη μορφή των ΣΔΙΤ, ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν διπλά και για την κατασκευή και για τη χρήση. Στη βάση της σύγκλισης των τεχνολογιών - επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος - ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ελέγχουν τελικά την επικοινωνία, την ενημέρωση, τη μουσική και κινηματογραφική παραγωγή. Η τεχνολογική σύγκλιση αποτελεί ένα πεδίο οξύτατου μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, δίνει ώθηση στην τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και αύξησης της διαπλοκής των σχετικών κλάδων. Ηδη στη χώρα μας είναι ορατή η κινητικότητα για διαμόρφωση νέων στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες.

Καταλήγοντας, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ, προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες και εστιάζει στις πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνδυασμένη υλοποίησή τους, δηλαδή την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, ο ενιαίος κρατικός φορέας επικοινωνιών που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να διασφαλίσει τη φθηνότερη, ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλή πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα μεγάλο εύρος μέσων και υπηρεσιών, να εντάξει την ευρυζωνικότητα στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας.

Μοιράζουν προεκλογικά χρήμα σε επιχειρήσεις

Τη στιγμή που η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και απειλεί με το «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων», συνεχίζει να μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στα πλαίσια αυτά και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης 17.000 «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται και δεύτερο πρόγραμμα ύψους 250.000 ευρώ, με αποδέκτες τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ομως μόνο κατ' ευφημισμό η νέα εξαγγελία του Γ. Παπαθανασίου απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς με βάση τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα δεν περιορίζεται ο αριθμός των απασχολουμένων της ενδιαφερόμενης επιχείρησης σε λίγα άτομα, αλλά επεκτείνεται μέχρι 50 εργαζόμενους, καθώς και ο μέσος κύκλος εργασιών τριετίας να φτάνει έως και τα 10.000.000 ευρώ. Είναι προφανές, ότι τέτοια μεγέθη δεν είναι δυνατό να εμφανίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, οι οποίες απασχολούν ως 10 εργαζόμενους και έχουν σαφώς μικρότερο κύκλο εργασιών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας, το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και απευθύνεται σε επιχειρήσεις Μεταποίησης, Εμπορίου, Τουρισμού και Υπηρεσιών, οι οποίες θα μοιραστούν κατά κλάδο επιχορηγήσεις 250.000 ευρώ. Και για τους τέσσερις κλάδους θα διατεθούν επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για εταιρείες φραντσάιζ (franchise).

Οσο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπονται τα ακόλουθα: οι δράσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρήσεις, απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τριετίας κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ. Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων, ανά ενότητα διαμορφώνονται από 20.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με μεικτές δραστηριότητες να υποβάλουν επενδυτική πρόταση για περισσότερες από μία ενότητες (π.χ. ασκούν μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα). Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 55% για την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νησιών της) και το νομό Θεσσαλονίκης, έως και 65% για την υπόλοιπη επικράτεια, ενώ η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων στην επένδυση ανέρχεται στο 20% για όλες τις ενότητες. Ως φορείς διαχείρισης του προγράμματος έχουν επιλεγεί 26 προσωρινοί ανάδοχοι.

Αλλο πρόγραμμα, ύψους 250.000 ευρώ, απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, γιατροί) και προβλέπει τη χρηματοδότηση της αγοράς εξοπλισμού για την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, ιατρικά μηχανήματα, προγράμματα software κλπ.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Ακόμη 52 εκατ. για την Πειραιώς

Σε προκλητικά ύψη συνεχίζει και στο α' τρίμηνο του 2008 η μάζα των κερδών για το τραπεζικό κεφάλαιο και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και την υποχώρηση των λαϊκών εισοδημάτων. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 52 εκατ. ευρώ (από 139 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2008), τα οποία έχουν επιβαρυνθεί και από τις λογιστικές εγγραφές για τυχόν «επισφαλείς απαιτήσεις» από πελάτες τους - δανειολήπτες. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις από τη διοίκηση της Τράπεζας, στα επόμενα τρίμηνα τα κέρδη τους θα πάνε καλύτερα, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία και σταδιακά ομαλοποιούνται οι χρηματαγορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ