ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αντίπαλος είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης

Πορεία χτες από την Ομόνοια στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία

Σε αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και ασθενών, καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας (φωτ. από τη χτεσινή κινητοποίηση)
Σε αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και ασθενών, καλεί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας (φωτ. από τη χτεσινή κινητοποίηση)
Προσυγκέντρωση από την Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Υγείας, με προπομπό το πανό «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ εμπορευματοποιούν την Υγεία - Πρόνοια, αφαιρούν δικαιώματα. Αντεπίθεση τώρα!», πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρόνοια που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Η πορεία κατέληξε στο χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης του κλάδου, στο πλαίσιο της πεντάωρης στάσης εργασίας που έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «1.400 βασικό μισθό, κόντρα στη λιτότητα και το συμβιβασμό», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, από τις Βρυξέλλες είναι εντολή», φώναξαν οι συνδικαλιστές. Κατήγγειλαν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία και την Πρόνοια έχει φτάσει στο απροχώρητο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο των συναποφάσεων με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης, έγινε συνάντηση συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Βασίλη Ριζά. Στη συνάντηση οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μετέφεραν την απαίτηση των εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εκτάκτων, 1.400 ευρώ βασικό μισθό κ.ά.

Χαρακτηριστική του συμβιβασμού της και της υπόκλισής της στην αντιλαϊκή πολιτική ήταν η στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ), η οποία ανέλαβε εργολαβικά να απαντήσει στα αιτήματα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας αντί του γενικού γραμματέα. Μάλιστα, πέραν των άλλων, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ είπαν ότι αντιλαμβάνονται την κατάσταση της οικονομίας και την κρίση και γι' αυτό είναι φειδωλοί στα αιτήματα που εκφράζουν.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, που αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι λειτουργούν σαν μοχλός για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία και Πρόνοια. Να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ, να παλέψουν με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των ασθενών, να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στις ευρωεκλογές, καταδικάζοντας στην κάλπη τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Εναποθέτει την προστασία στην «ατομική ευθύνη»!

Αυξάνονται διεθνώς τα κρούσματα της αρρώστιας, αλλά και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί

Στην ατομική ευθύνη (!) όσων εμφανίζουν τα συμπτώματα της νέας γρίπης φαίνεται πως εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για τη γενική προστασία του πληθυσμού. Η πλευρά αυτή έγινε περισσότερο εμφανής μετά την προχτεσινή καταγγελία συνδικαλιστών των υγειονομικών ότι τέσσερις τουλάχιστον νοσηλευτές εκτέθηκαν στον ιό, κατά την πρώτη προσέλευση του 19χρονου ασθενούς στο Σισμανόγλειο, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε χτες η κυβέρνηση μετά την εντολή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Οπως είπε στη διάρκεια ενημερωτικού σεμιναρίου για τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου, τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής: Ο 19χρονος μετά την επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο με το αυτοκίνητο του πατέρα του. Οταν ρωτήθηκε απ' τον ελεγκτή - που έφερε μάσκα - για το λόγο της επίσκεψής του είπε ότι έχει να κάνει κάποιες εξετάσεις. Δεν προσδιόρισε, δηλαδή κατά τον Π. Ευσταθίου, τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης στο Σισμανόγλειο. Στη συνέχεια, συνάντησε μια προϊσταμένη, η οποία, όταν της εξήγησε το λόγο, τον οδήγησε στα τμήματα που έπρεπε να εξεταστεί.

Μ' άλλα λόγια, ο άρρωστος δεν έφτασε στο Σισμανόγλειο με την υπόδειξη ότι αμέσως με την άφιξή του θα έπρεπε να ενημερώσει τον ελεγκτή της πύλης για το λόγο της προσέλευσής του. Ούτε μεταφέρθηκε με ένα ασθενοφόρο στο Σισμανόγλειο, μετά την αναφορά που έκανε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πάντως, η υγεία του 19χρονου εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται στο τέλος της βδομάδας να εξέλθει απ' το νοσοκομείο. Χτες αποφασίστηκε η ένταξη και του νοσοκομείου «Σωτηρία» στα νοσοκομεία που θα δέχονται αρρώστους με τη νέα γρίπη. Οπως, δήλωσε, χτες ο Π. Ευσταθίου ιχνηλατήθηκαν και οι 37 επιβάτες - μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος - που συνταξίδευσαν με το 19χρονο απ' τις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.

Διεθνής αύξηση των κρουσμάτων

Ασταμάτητη φαίνεται πως είναι, παρά τα αυστηρά υγειονομικά προληπτικά μέτρα, η μετάδοση της γρίπης Α Η1Ν1. Nέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν χτες σε Ταϊβάν και Αυστραλία. Στην Ιαπωνία, που είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα με τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης των χοίρων (έπειτα απ' τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά), έχουν κλείσει πάνω από 5.000 σχολεία. Χτες σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Τόκιο εις βάρος 16χρονης μαθήτριας που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Ν. Υόρκη.

Η γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται το παζάρι για τη «διαχείριση» της ασθένειας καθώς σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Μετά το τέλος συνάντησης που είχε χτες η Ούλα Σμιτ, Γερμανίδα υπουργός Υγείας με τους ομολόγους της απ' τη λεγόμενη Ομάδα των Οκτώ (G-8) και το Μεξικό, δήλωσε αισιόδοξη, αλλά και ανήσυχη, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο τελευταίος απολογισμός του ΠΟΥ ανέφερε χτες πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ξεπερνούν διεθνώς τα 10.300 σε 40 χώρες. Απ' αυτά τα 80 κρούσματα απεδείχθησαν θανατηφόρα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΡΑΠΤΕΞ: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υπουργείο Απασχόλησης, στην Αθήνα, πραγματοποιούν αύριο, στις 12 μ., οι περίπου 100 απολυμένοι της «Ραπτέξ», από τη Λάρισα. Η εργοδοσία πέταξε στο δρόμο τους εργάτες πριν έξι μήνες, ενώ τους χρωστάει ακόμα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αποζημιώσεις κτλ. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση, τουλάχιστον 2.000 ευρώ και ειδική ρύθμιση για τους ανέργους του κλάδου προκειμένου η πλειοψηφία απολυμένων ηλικίας από 45 ετών που έχουν 4.050 ένσημα να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

ΔΕΗ: Ευθύνες στους εργαζόμενους για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» στη ΔΕΗ, επιρρίπτει με θράσος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλος , με ανοιχτή επιστολή του. Στη ΔΕΗ μετρούν τον έκτο νεκρό εργάτη από την αρχή του χρόνου, μετά και το θάνατο, προχτές, ενός ακόμα εναερίτη. Παρακάμπτοντας τις συνέπειες από την πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, ο Τ. Αθανασόπουλος κάνει προκλητικά λόγο για μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας, είτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, είτε από τους άμεσους ή έμμεσους προϊσταμένους τους, καθώς και τους εργολάβους. Δηλώνει ότι «είμαστε όλοι υπεύθυνοι», προσβάλλοντας τους εκατοντάδες νεκρούς και τους συναδέλφους τους στη ΔΕΗ.

«ΤΖΑΜΠΟ» - ΛΑΡΙΣΑ: Να παλέψουν ενάντια στην τρομοκρατία, τις απολύσεις και τα άλλα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας κάλεσε τους εργαζόμενους στα «ΤΖΑΜΠΟ» η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, με χτεσινή εξόρμηση στο κατάστημα της αλυσίδας στην πόλη.

ΨΝΑ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας, στις 10 π.μ. διοργανώνουν οι εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), διεκδικώντας την καταβολή των απλήρωτων εφημεριών απ' τον Οκτώβρη του 2008. Επίσχεση εργασίας θα ξεκινήσουν σήμερα και οι γιατροί του Ευαγγελισμού για τις απλήρωτες εφημερίες απ' την αρχή του 2009.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 41η τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ απευθύνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Η συνέλευση θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 23 Μάη, στο ξενοδοχείο ΝΟΒΟΤΕΛ (Μιχαήλ Βόδα 4-6) με ώρα προσέλευσης 3.30 μ.μ. - 4 μ.μ.

Η υγεία εξαρτάται από τα κομπιουτεράκια...

Εντείνονται διεθνώς οι προβληματισμοί, σχετικά με το πώς θα γίνει η κατανομή των εμβολίων ώστε να υπάρξει μια ισόμετρη προώθηση προς τις χώρες, σε περίπτωση που η επιδημία της «νέας γρίπης» μετατραπεί σε πανδημία. Ορισμένοι επιστήμονες, που σέβονται το λειτούργημά τους, φωνάζουν προς τους αρμόδιους οργανισμούς για «κεντρική διαχείριση των εμβολίων», ώστε να γίνει η κατανομή με βάση τις ανάγκες των χωρών και να μην προωθηθούν τα εμβόλια μόνο προς χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, μάλλον είναι αδύνατο, από τη στιγμή που η παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου είναι στα χέρια των πανίσχυρων φαρμακευτικών εταιρειών, που ετοιμάζονται να διαχειριστούν προς όφελος της κερδοφορίας τους τα 2 δισεκατομμύρια εμβόλια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Σ' ένα σύστημα όπου το φάρμακο είναι εμπορεύσιμο είδος, η υγεία εξαρτάται από τα κομπιουτεράκια των πολυεθνικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ