ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Ούτε ένα ευρώ αύξηση στις επικουρικές

Μετά το πάγωμα της κύριας σύνταξης, πάνω από ένα εκατομμύριο απόμαχοι της δουλειάς θα πάρουν μηδενικές αυξήσεις και από τα επικουρικά Ταμεία

Το 25% περίπου των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα στατιστικό όριο της φτώχειας. Για όλους αυτούς η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα τσακιστή
Το 25% περίπου των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα στατιστικό όριο της φτώχειας. Για όλους αυτούς η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα τσακιστή
Ούτε ένα ευρώ αύξηση δε θα λάβουν φέτος ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις. Τη θέση αυτή έκανε καθαρή χτες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προκλητική αυτή απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά το μικρό επίδομα αλλά και το πάγωμα - για ποσά πάνω από 1.100 ευρώ - και στις κύριες συντάξεις, φορτώνοντας και με αυτό τον τρόπο τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των απομάχων της δουλειάς.

Η αντεργατική κυβερνητική απόφαση μεταφράζεται σε κλοπή από το κράτος πάνω από 105 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ συνολικά η κλοπή από το πάγωμα και των κύριων συντάξεων σε βάρος των συνταξιούχων εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι συνταξιούχοι συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που βιώνουν ή κινδυνεύουν από την πραγματική φτώχεια, ενώ ένας στους τέσσερις διαβιώνει ήδη κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.

Το πάγωμα όμως στις επικουρικές συντάξεις κρύβει και έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς αποτελεί προπομπό στην εφαρμογή του αντασφαλιστικού νόμου 3655/2008 της ΝΔ με τον οποίο όλες οι επικουρικές συντάξεις σταδιακά θα συρρικνωθούν στο 20% των συντάξιμων αποδοχών. Οι παρεμβάσεις αυτές αποκαλύπτουν το στρατηγικό ρόλο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωση των δημόσιων συντάξεων και δη των επικουρικών και την αντικατάστασή τους με τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, όπως είναι και τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση της υπουργού Απασχόλησης για το πάγωμα των επικουρικών συντάξεων έγινε αμέσως μετά την συνάντηση με το ΔΝΤ, είναι εξόχως συμβολικό, καθώς θέμα της συνάντησής τους ήταν το ασφαλιστικό. Η υπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και σε βάθος» τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ενώ ενδεικτικό των επιδιώξεών τους είναι ότι ζήτησαν να μάθουν αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Την ίδια στιγμή η Φάνη Πάλη Πετραλιά εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ θέλοντας να παρουσιαστεί αποστασιοποιημένη δήθεν από το ΔΝΤ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «βρίσκει μόνη τις λύσεις». Πράγματι, η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από τις υποδείξεις του ΔΝΤ, γιατί από μόνη της πορεύεται σταθερά σε αντεργατική κατεύθυνση, στη βάση των στρατηγικών που συνδιαμορφώνει στο πλαίσιο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπου συμμετέχει. Πολύ περισσότερο που εκτιμά ως θετικές τις ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που φέτος δε δίνουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ
Καλούνται να αντιπαλέψουν την πολιτική της απελευθέρωσης

Για τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της μίλησε χτες στους εργαζόμενους του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Πλατιά εξόρμηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για τη σημερινή απεργία

Από τη χτεσινή εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο σταθμό Λαρίσης
Από τη χτεσινή εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο σταθμό Λαρίσης
Το πρόβλημα στον ΟΣΕ δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, τόνισε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος περιόδευσε στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές και της απεργίας που έχουν εξαγγείλει σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πορείας που έχει χαραχθεί από κοινού, από την ΕΕ, δηλαδή τα πολυεθνικά μονοπώλια που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο τομέα, μαζί, σε συνεννόηση, σε αρμονία, σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Αυτή είναι η βασική αιτία», σημείωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να μην τσιμπήσουν από τα σχέδια της κυβέρνησης, να βγάλουν συμπεράσματα και να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού, με τη μαζική συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, αλλά και μέσα από τις ευρωεκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ. «Είναι μια ευκαιρία - συμπλήρωσε - να τιμωρηθεί ο δικομματισμός», καλώντας τους εργαζόμενους να πάνε «με πείσμα και με φανατισμό στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι».

Με τη σημερινή τους απεργία οι εργαζόμενοι καλούνται να καταδικάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προβλέπουν την επιτάχυνση της διάλυσης του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε χτες η κυβέρνηση, το σχέδιο περιλαμβάνει απολύσεις 3.000 και πλέον σιδηροδρομικών, εισβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων στις κερδοφόρες δραστηριότητες, «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια (έως και διπλασιασμό) και δραστική περικοπή δρομολογίων. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο της διοίκησης του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου και θα ακολουθήσει πορεία. Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Σε ξεσηκωμό για έναν ΟΣΕ αντίστοιχο των λαϊκών αναγκών κάλεσαν επιβατικό κοινό και εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που χτες έκαναν εξόρμηση στο σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ, στην Αθήνα. Μοιράζοντας ανακοινώσεις, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν σε αγώνα για τη διεκδίκηση ενός σιδηρόδρομου που θα είναι μέσο μαζικής, φτηνής, σύγχρονης και ασφαλούς μεταφοράς του λαού, ο ΟΣΕ να αποτελεί λαϊκή περιουσία, να ανήκει σε ενιαίο τομέα Μεταφορών, 100% δημόσιο, που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό και θα υπόκειται σε εργατικό έλεγχο.

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη χρόνια εισοδηματική πολιτική λιτότητας πραγματοποιούν, σήμερα Πέμπτη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Η παράσταση θα γίνει έξω από το υπουργείο Οικονομίας, στις 12.30 μ.μ. Στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση φέτος - αντί να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις - αποφάσισε τη χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος, που παγώνει μισθούς και συντάξεις. Το εφάπαξ αυτό θα δοθεί μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν μεικτές αποδοχές κάτω από 1.700 ευρώ.

Ο αποκλεισμός όμως αφορά πολύ περισσότερους, αφού, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «αποκλείεται το σύνολο των μονίμων και των εργαζομένων που είναι αορίστου χρόνου, αφού συνυπολογίζει μαζί με το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών και τα επιδόματα». Επιπλέον, το εφάπαξ αυτό δε θα δοθεί ούτε στους συμβασιούχους. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, 1.400 κατώτερο μισθό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να σταματήσει ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός των εργαζομένων και κάθε αποκλεισμός των συμβασιούχων.

ΠΑΜΕ
Θα εισπράξουν την οργή της εργατιάς

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα όσα προέκυψαν από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με το ΔΝΤ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ότι προχώρησαν τις αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις με τα νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οτι το εργασιακό τοπίο "στρώθηκε" για τα καλά αφού η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προχώρησε. Οτι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν πρόκειται να δοθούν. Η υπουργός "καμαρώνει" για το έργο το δικό της και της κυβέρνησης, που δεν υστερεί σε αντεργατικότητα των προκατόχων υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μάτωσαν την εργατική τάξη υπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική του κεφαλαίου. Εχει όμως "πίσω η αχλάδα την ουρά"... Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και μπροστά στις ευρωεκλογές να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την ΕΕ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για την εργατική τάξη της χώρας μας. Για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ