ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΠΛΟΙΟ «BLUE STAR 2»
Θέλουμε την πλουτοκρατία φοβισμένη απέναντι στο κίνημα

Τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους επιβεβαίωσε η χτεσινή συζήτηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι ναυτεργάτες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, στο ακτοπλοϊκό πλοίο «Blue Star 2», οι κόκκινες σημαίες που κρατούσαν στα χέρια, οι θερμές χειραψίες και κουβέντες, η μαζική συγκέντρωση που έγινε στο κατάστρωμα του πλοίου, ήταν το επισφράγισμα των ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν το ΚΚΕ με αυτόν τον κλάδο, τους παλικαρίσιους και ηρωικούς αγώνες του.

Αυτοί οι δεσμοί, οι αγώνες του κλάδου με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, αγώνες ταξικοί, που έχουν γράψει λαμπρή ιστορία, τσακίζοντας ακόμα και το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που επέβαλαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου, φέρνουν τους ναυτεργάτες απέναντι στο καθήκον τους: «Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα, να ελπίζει και να απαιτεί από τους ναυτεργάτες να στηρίξουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ», όπως επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κατά τη χτεσινή περιοδεία στο πλοίο, την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος συνόδευαν ο ναυτεργάτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος, ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Εμπνέουν οι αγώνες των ναυτεργατών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία και συζήτηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία και συζήτηση
Μιλώντας στη συγκέντρωση ναυτεργατών που έγινε μέσα στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις για το χώρο σας, ξέρετε ότι δε λείψαμε ποτέ από κανέναν αγώνα, ξέρετε ότι οι αγώνες των ναυτεργατών ενέπνευσαν πραγματικά και άλλα τμήματα των εργαζομένων. Γιατί δεν είναι εύκολο να παλεύεις τον πιο σκληρό χώρο του κεφαλαίου, τον εφοπλιστικό. Οι αγώνες ενέπνευσαν και ξέρετε ότι σε κρίσιμες στιγμές και άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, με την παρότρυνση και το σάλπισμα του ΚΚΕ, βρέθηκαν εδώ στο λιμάνι. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις δύσκολες ώρες, όπου στο λιμάνι πολλοί εργαζόμενοι, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, τις κρίσιμες ώρες πάλεψαν μαζί σας για τα δικά σας συμφέροντα. Και μπορούμε να πούμε ότι το ναυτεργατικό κίνημα ιστορικά, και σήμερα, και αύριο να το πω, έχει προσφέρει και θα προσφέρει πάρα πολλά.

Ξέρετε, επίσης, πολύ καλά τι σημαίνει και μόνον η λέξη καμποτάζ, τα έχετε ζήσει. Ξέρετε τι σημαίνει ανταγωνισμός, ξέρετε τι σημαίνει ακτοπλοΐα στην Ελλάδα και η σύνδεση με τα νησιά. Εχω υπόψη μου ότι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι κάτοικοι από τη Λήμνο, που έχουν έρθει εδώ - και μάλιστα ήρθαν με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη, γιατί δεν έχουν κανονική σύνδεση και δεν είχαν πλοίο - και έχουν έρθει εδώ να διαμαρτυρηθούν, λίγο πριν χαράξει, λίγο πριν μπούμε στο καλοκαίρι, να διαμαρτυρηθούν για την ελλιπή σύνδεση του νησιού.

Ξέρετε πού οφείλονται όλα αυτά τα πράγματα. Ξέρετε ότι όταν η όλη οργάνωση ενός κλάδου, ή ολόκληρης οικονομίας, στηρίζεται, βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όπως λέμε εμείς, των εφοπλιστών για το χώρο, όταν το κίνητρο είναι το κέρδος και σκοπός είναι το κέρδος, τα πάντα καθορίζονται από αυτό. Και οι μισθοί των ναυτεργατών, και ο ρόλος των ναυτεργατών, και η σύνθεση του πληρώματος, και οι συνθήκες δουλειάς και η εξυπηρέτηση του λαού. Και, φυσικά, εμείς δε μιλάμε μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, κάποιοι ασχολούνται με την καλοκαιρινή περίοδο, αυτοί που έχουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία, αλλά εμείς μιλάμε και για όλο το χρόνο.

Γιατί μπορεί το καλοκαίρι, επειδή είναι τουρισμός κάτι να κάνουν, αλλά οι κάτοικοι, όσοι και να είναι σε ένα νησί, λίγοι, πολλοί δε μας ενδιαφέρει, πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με την ηπειρωτική, να το πω, Ελλάδα και ανάποδα. Με αυτήν την έννοια, δε θέλω να σταθώ τόσο στα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου. Μας ξέρετε, τα ξέρετε. Δε μου αρέσει, καμιά φορά ακούμε άλλα κόμματα που μιλάνε στους εργαζόμενους για τα προβλήματά τους και κανένα δάκρυ χύνεται εδώ στο πλάι, αλλά γιατί να μιλήσουμε, τα ξέρετε, μας ξέρετε. Και εδώ τελειώνω.

Γέμισαν το λαό με ψέματα

Θέλω να σταθούμε στο ζήτημα των ευρωεκλογών. Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ έχει κάθε δικαίωμα, να ελπίζει και θα έλεγα - και να με συγχωρείτε για τη φράση που θα πω, για τη λέξη - και να απαιτεί από τους ναυτεργάτες εργαζόμενους - και εδώ τους βάζουμε όλους, ναυτεργάτες τους θεωρούμε και αυτούς, ανεξάρτητα από την κατανομή δουλειάς, από το χώρο που βρίσκονται - να ζητήσουμε να στηρίξουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αν η δράση και η φωνή μας ήταν δυνατή στο χώρο, τώρα πρέπει να γίνει πολύ δυνατότερη. Και η δύναμη η δικιά μας έχει σχέση με το εργατικό κίνημα, με την εργατική ψήφο, με το λαϊκό κίνημα και τη λαϊκή ψήφο.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, και φαντάζομαι ότι και εσείς έχετε γίνει δέκτες, ότι σε όλα τα θέματα τα κόμματα εξουσίας και όσα δυστυχώς κόμματα θέλουν απλώς να ξύσουν λίγο τη δύναμη της εξουσίας και όχι να την αλλάξουν, έχουν γεμίσει το λαό με ένα σωρό ψέματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το ρόλο της, για τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί, για τα προβλήματα που θα λύσει. Και, κατά συνέπεια, αυτά τα ψέματα στρέφονται ευθέως απέναντι και στο ΚΚΕ, που, όπως ξέρετε, είμαστε αδιάλλακτοι πολέμιοι, και της ΕΟΚ προηγούμενα, και της ΕΕ. Και είμαστε αδιάλλακτοι πολέμιοι κάθε κοινής κρατικής οργάνωσης, κάθε ένωσης, κάθε οργανισμού όπως λέγεται, που υπάρχει είτε περιφερειακά είτε παγκόσμια, όταν αυτός ο οργανισμός, αυτή η συνεργασία, στήνεται από τα κράτη που εκπροσωπούν το κεφάλαιο και υπηρετεί τα μονοπώλια.

Αντίθετα, παλεύουμε βεβαίως για μορφές συνεργασίας, για ενώσεις συνεργατικές, να το πω, είτε σε ελλαδικό επίπεδο, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε παγκόσμιο, όπου εκεί εκφράζονται αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τέτοιες ενώσεις βέβαια σήμερα δεν είναι εύκολο να γίνουν, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών είναι καπιταλιστικά κράτη και επομένως τέτοιες ενώσεις δεν μπορούν να γίνουν. Και επομένως, ό,τι ενώσεις γίνονται, είτε λέγονται ΔΝΤ, είτε λέγονται Παγκόσμια Τράπεζα, είναι αντιλαϊκές. Ακόμα και ο ΟΗΕ δεν έχει καμία σχέση έστω και με αυτά που γνωρίζαμε πριν με την ισχυρή παρουσία των σοσιαλιστικών κρατών. Σήμερα, σε όλες οι αποφάσεις, είτε κάνει αποχή όταν οι λαοί έχουν ανάγκη σε κάποιες περιπτώσεις, είτε είναι αποφάσεις εναντίον των λαών.

Η ΕΕ προσφέρει μόνο στο κεφάλαιο

Γι' αυτό, λοιπόν, το ΚΚΕ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει στο λαό το εξής πράγμα: Αλλο Ευρώπη και άλλο Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη είναι μία ήπειρος, κατοικείται και από κεφαλαιοκράτες, από τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές. Κατοικείται, όμως, και από λαούς. Εμείς, λοιπόν, είμαστε με την Ευρώπη των λαών. Και από τη στιγμή που η ΕΕ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τους λαούς, οι λαοί πρέπει να συνεργάζονται, να συνενωθούν μεταξύ τους, κομμουνιστικές δυνάμεις, ριζοσπαστικές δυνάμεις, τα λαϊκά κινήματα, για να αντιπαλέψουμε την Ευρώπη των μονοπωλίων και για να μπορούμε όχι να ονειρευόμαστε, αλλά να βάζουμε πετραδάκια, λιθάρια και βράχους για την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη της συνεργασίας των χωρών, που θα έχει κυριαρχήσει η λαϊκή εξουσία, ή σε ένα μεγάλο μέρος έχεις την πλειοψηφία ή και παντού, την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Πάμε, λοιπόν, συγκεκριμένα. Τι πρέπει να βγάλει η κάλπη. Πρώτα πρώτα, όταν λέμε ότι σας είπαν ψέματα. Η ΕΕ πρόσφερε πολλά. Πρόσφερε πολλά, πριν από όλα στην αστική τάξη των κρατών - μελών. Στους επιχειρηματίες, στους τραπεζίτες των κρατών - μελών και τα κόμματα εξουσίας. Γιατί ενωμένοι οι κεφαλαιοκράτες, ενωμένα τα μονοπώλια, κάνουν πιο ισχυρή και την εξουσία των μονοπωλίων και τα κόμματα εξουσίας. Και βλέπετε, τέτοια φθορά έχουν τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, φθορά στη συνείδηση του λαού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά, παρ' όλα αυτά, ακόμα και με τη φθορά που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, θα έλεγα ότι εμφανίζουν μία δύναμη δυσανάλογη της λαϊκής δυσαρέσκειας. Και βοηθήθηκαν και από την ΕΕ. Διότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ σήμαινε ισχυροποίηση του κεφαλαίου.

Ισχυροποίηση του κεφαλαίου σημαίνει ισχυροποίηση της δύναμής του, άρα και των κομμάτων. Και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ ήταν ακριβώς γι' αυτό. Επειδή στην Ελλάδα υπήρχε ένα από τα δυνατότερα κινήματα στον 20ό αιώνα, επειδή στην Ελλάδα ήταν υψηλό το πνεύμα το αντιιμπεριαλιστικό - μην ξεχνάτε ότι δύο φορές ξένοι επενέβησαν στην Ελλάδα, Βρετανοί και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ανοιχτά, μην ξεχνάτε τη δικτατορία - γι' αυτό στην Ελλάδα πολύ πριν την Τουρκία, ακόμα δεν έχουν την Τουρκία μέλος, και πολύ πριν άλλες χώρες, την έκαναν μέλος της τότε ΕΟΚ, ενώ, αν θέλετε, δεν ήταν καμιά ισχυρή, μια μικρή αγορά ήταν η Ελλάδα, αλλά ακριβώς γιατί ήθελαν να εμποδίσουν, να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα. Επομένως, η ΕΕ πρόσφερε, αλλά όχι σε όλους.

Πριν λίγες μέρες, στην Πράγα, αποφασίστηκε στη Σύνοδο της ΕΕ ότι το επόμενο βήμα θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, γενικότερα η κοινωνική πολιτική. Οχι ότι μέχρι τώρα δεν είναι συντριπτικά χτυπήματα, αλλά τώρα πιο πολύ. Και, βεβαίως, έχουν προσχήματα. Την κρίση τη δικιά τους, η οποία είναι πραγματική κρίση δεν είναι τεχνητή, ο καπιταλισμός πια όλο και πιο συχνά θα υποφέρει από τις κρίσεις, τη φορτώνουν στους εργαζόμενους. Εκείνο που είναι πραγματικό πρόσχημα είναι τα ελλείμματα. Μα, για καθίστε, μας λένε, αφού το έλλειμμα ανέβηκε στο 5%, έχουμε 5 δισ. έλλειμμα, δεν πρέπει να το καλύψουμε αυτό; Ξέρετε ποια είναι τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια; 89 δισ. Λοιπόν, για δείτε, το έλλειμμα είναι ένα μικρό μέρος των κερδών που αποκόμισαν. Ας τα πληρώσουν αυτοί, αντί για 89 ας γίνουν 84 δισ.

Εμείς δε δεχόμαστε τα αυθαίρετα όρια που βάζει η ΕΕ. Δεν τα δεχόμαστε. Αλλωστε, τα δισεκατομμύρια του ελλείμματος δεν οφείλονται στους δικούς σας μισθούς, δεν οφείλονται στις δικές σας συντάξεις και των άλλων εργαζομένων, δεν οφείλονται στο ότι χρηματοδοτήθηκε η Παιδεία και η Υγεία, η κοινωνική πολιτική, ότι έκαναν δωρεάν την παροχή της Υγείας. Δεν οφείλεται στο ότι μοίρασαν λαϊκή στέγη στα νέα ζευγάρια, δεν οφείλεται στα δοσίματα στους εργαζόμενους. Τα ελλείμματα οφείλονται στα δοσίματα στην πλουτοκρατία. Επομένως, γιατί να δεχτούμε εμείς τα όρια που βάζει η ΕΕ. Ας πάνε να καλύψουν τα ελλείμματά τους.

Η κάλπη είναι ένα μετερίζι της πάλης

Γιατί ΚΚΕ, λοιπόν. Γιατί το ΚΚΕ είναι ο μόνος γνήσιος και αθεράπευτος, θα έλεγα, αντίπαλος της ΕΕ και των συνεπειών στην Ελλάδα. Γιατί είναι ο γνήσιος και αθεράπευτος, και ασυμφιλίωτος μάλλον αντίπαλος στα κόμματα εξουσίας. Γιατί εμείς δεν κάνουμε λαθρεμπόριο ελπίδων. Εμείς μιλάμε για το δρόμο της ρήξης και της πάλης, ένας δρόμος της ανυπακοής και της απειθαρχίας, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να περιορίσει συνέπειες και να αποσπάσεις κατακτήσεις.

Και, βεβαίως, εμείς δεν κρύβουμε από το λαό ότι ο δρόμος του αγώνα δε σταματάει μπροστά στην κάλπη. Εμείς δε θέλουμε απλά να αφαιρέσουμε μία φέτα από τα κόμματα εξουσίας. Εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε την πραγματική τους δύναμη. Και θέλουμε να αφαιρέσουμε δύναμη από την πλουτοκρατία, να μην μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να αισθάνεται φοβισμένη απέναντι στο κίνημα, γιατί μόνο τότε μπορείς κάπως να τη στριμώξεις. Εμείς λέμε ότι η κάλπη είναι ένα μετερίζι πάλης. Εμείς πάμε πιο μακριά, ως την κατάργηση των μονοπωλίων, ως την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ως τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Αρχισε μία συζήτηση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα". Τι λέτε εσείς, δε δείχνει τη δύναμη του σοσιαλισμού; Θυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ το σοσιαλισμό. Είχε ένα ραντεβού με την Ιστορία, το ξέχασε, το παράτησε, και έλεγε για το σοσιαλισμό. Το είχε εγκαταλείψει. Τώρα λέει σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Τι δείχνει; Οτι το όραμα του σοσιαλισμού ξαναβγαίνει μπροστά, ανεξάρτητα απ' το ότι δε θα κριθεί αυτό βεβαίως στην κάλπη. Και εμείς λέμε το εξής πράγμα: Γιατί "τσινάει" ο κύριος Καραμανλής; Λέει, μας λες βάρβαρους. Βαρβαρότητα δεν είναι η φτώχεια και η ανεργία;

Αλλά και οπωσδήποτε ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για το σοσιαλισμό είναι το ΠΑΣΟΚ. Τι σχέσει έχει με το σοσιαλισμό; Τι σχέση έχει ο σοσιαλισμός με όλα αυτά που ζήσαμε με το ΠΑΣΟΚ; Το σοσιαλισμό τον γνωρίσαμε. Ελυσε προβλήματα. Βεβαίως, στην πορεία άρχισε να ανακόπτεται η δυναμική του. Γιατί ανακόπηκε; Μήπως είδατε τίποτα λαϊκές επαναστάσεις να γίνονται; Καμία λαϊκή επανάσταση δεν έγινε. Αν ξεσηκώνονταν οι λαοί, τότε θα προβληματιζόμασταν. Γιατί ακριβώς στην προσπάθεια να περάσει σε ένα ανώτερο και πιο βαθύ φιλεργατικό, φιλολαϊκό, επίπεδο, εκεί έπρεπε να δώσει νέες λύσεις στα προβλήματα, δεν τα κατάφερε και μιμήθηκε σε πολλά την αγορά του καπιταλισμού. Εκεί ακριβώς μολύνθηκε και πισωγύρισε.

Αλλά εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι ο σοσιαλισμός που θα κτιστεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη θα είναι καλύτερος από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Θα πάρει όλες τις καλές του ιδέες και τα επιτεύγματά του και θα είναι πολύ καλύτερος. Βέβαια, αυτά δε θα τα λύσουμε στην κάλπη στις 7 του Ιούνη.

Να μη σκορπίσει η ψήφος

Στην κάλπη στις 7 του Ιούνη, θα λυθεί το εξής ζήτημα: Πόσο κάτω θα πέσουν τα δύο κόμματα και πόσο πάνω θα είναι το ΚΚΕ. Καθαρά πράγματα. Αυτό θα είναι το κριτήριο. Το να εναλλάσσονται οι ψήφοι κάτω η ΝΔ και πάνω το ΠΑΣΟΚ, εντάξει, θα δυσαρεστηθεί η ΝΔ, αλλά το σύστημα δε θα χάσει την όρεξή του. Το να σκορπίσουν οι ψήφοι σε άλλα κόμματα, δε μας ενδιαφέρει το μέγεθος, τα οποία είναι ναι μεν αλλά, για να μην πω ότι είναι κόμματα του συστήματος, θα ξινίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που θα έχουν πιο κάτω ποσοστά, αλλά τους έχουν στο χέρι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να ξαναπάρουν ψήφους πίσω και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κόμματα αυτά.

Εκεί που πραγματικά θα αισθανθούν φόβο και θα "παγώσουν" θα είναι με τη δύναμη του ΚΚΕ. Δε μας βάζουν στο χέρι, δεν κάνουμε λαθρεμπόριο ελπίδων, καλούμε στο δύσκολο αγώνα της επίλυσης των προβλημάτων, της ρήξης. Αλλά ο δρόμος ο δικός μας είναι ευκολότερος για τον εξής λόγο: Οχι γιατί είναι στρωμένος με ρόδα. Γιατί αυτόν τον δρόμο τον οργανώνει και τον καθορίζει ο λαός. Οχι το ΚΚΕ μόνο του. Το ΚΚΕ να πω εμπνέει, μπαίνει μπροστά, βοηθάει το λαό να μετρήσει τη δύναμή του.

Αυτός ο δρόμος, επομένως, έχει τις δυσκολίες του, αλλά οπωσδήποτε είναι προτιμότερος από το δρόμο των ελπίδων, ότι μπορεί με μικροαλλαγές να αλλάξουν τα πράγματα. Γιατί αυτός ο δρόμος οδηγεί και στην αποτυχία και κυρίως στη μοιρολατρία. Στη μοιρολατρία υπάρχει ένας νικητής, το σύστημα και τα κόμματά του. Οταν το λαϊκό κίνημα συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και αν ακόμα άμεσα δεν μπορέσουμε να φέρουμε μεγάλες αλλαγές, σίγουρα από καλύτερες θέσεις θα βρεθούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ