ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οργή για το πάγωμα μισθών και συντάξεων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από το ΠΑΜΕ, αγανάκτηση για την κυβερνητική προκλητικότητα από τους χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, διεκδικούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

MotionTeam

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, διεκδικούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική λιτότητας, με βάση την οποία η κυβέρνηση «πάγωσε» για το 2009 τους μισθούς στο Δημόσιο, καθώς και τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, έκαναν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντί για αυξήσεις, θα δώσει μόνο ένα βοήθημα ύψους 500 ευρώ σε όσους μέχρι 31.12.2008 είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ και 300 ευρώ σε όσους είχαν αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ. Με εγκύκλιο μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι στις αποδοχές συνυπολογίζονται και όλα τα επιδόματα, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων (γύρω στο 85% υπολογίζουν οι συνδικαλιστές) δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη φετινή χρονιά. Μάλιστα, ακόμα και από αυτό το φιλοδώρημα αποκλείονται όλοι οι συμβασιούχοι!

Ανάλογο επίδομα ανακοινώθηκε και για τις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ μόλις προχτές επιβεβαιώθηκε ότι και στις επικουρικές συντάξεις ενός εκατομμυρίου δικαιούχων οι «αυξήσεις» θα είναι μηδενικές. Σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, ο ΓΓ του υπουργείου Γ. Σιδηρόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα στην ίδια αντεργατική ρότα.

Επιπλέον λάδι στη δικαιολογημένη οργή συνταξιούχων και εργαζομένων ρίχνει και η προκλητικότητα της κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο Απασχόλησης επιχείρησε και χτες να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με στατιστικές αλχημείες για τις κύριες συντάξεις, χωρίς να δίνει την παραμικρή εξήγηση γιατί πάγωσε και τις επικουρικές. Οσο για τις κύριες συντάξεις, η επιδοματική ενίσχυση που δόθηκε έτσι και αλλιώς είναι ψίχουλα. Με τα στοιχεία που παρουσιάζει και τους διθύραμβους που τα συνοδεύουν, η κυβέρνηση λέει ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πετάνε και τη σκούφια τους επειδή φέτος η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, μετά και το εφάπαξ των 500 ευρώ, θα είναι 522,54 ευρώ, ενώ ο συνταξιούχος του ΟΑΕΕ καλείται να επιβιώσει με κατώτερη σύνταξη 441,7 ευρώ!

Αγανάκτηση από τους συνταξιούχους

Την οργή των χιλιάδων συνταξιούχων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις επικουρικές συντάξεις, όπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Υπογραμμίζουν ότι αυτή η πολιτική ασκείται με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έχουν σαν άμεσο στόχο να συρρικνώσουν τις επικουρικές συντάξεις στο 20% των κύριων συντάξεων.

«Με δεδομένο - συνεχίζουν - ότι οι επικουρικές είναι ένα σημαντικό στήριγμα στις πενιχρές συντάξεις μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η μη αύξησή τους επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο οικογενειακό εισόδημα των συνταξιούχων. Μετά το επίδομα επί των κύριων συντάξεων, που παγώνει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2008, επειδή εκεί θα υπολογιστούν εφόσον και όταν δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις, έρχεται και αυτή η αντεργατική - αντιλαϊκή απόφαση να βυθίσει ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την ανέχεια».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΑΣΘ: Για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, ενόψει απεργιακών κινητοποιήσεων, καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), οι σύμβουλοι της ΔΑΣ - ΟΑΣΘ στη διοίκηση του Συνδικάτου. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος του Συνδικάτου αρνείται να δώσει συνδικαλιστική άδεια στους συνδικαλιστές της ΔΑΣ για να περιοδεύσουν στους χώρους εργασίας του Οργανισμού. «Αρνούμαστε την ποδηγέτηση της παράταξής μας και προειδοποιούμε ότι η ιδεολογική εμπάθεια, το ταξικό μίσος εναντίον της παράταξής μας και η τρομοκρατία του προεδρείου δε θα περάσει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην οδό 2ας Μεραρχίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των καμερών παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει η επιχείρηση με πρόσχημα την ασφάλεια του καταστήματος. Οι εκπρόσωποι του σωματείου ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο του σούπερ μάρκετ πως η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική και σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων στο κατάστημα και έδωσαν περιθώριο τριών ημερών προκειμένου η επιχείρηση να τις αποσύρει.

ΨΝΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) με τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από τον Οκτώβρη του 2008. Στο πλευρό τους βρέθηκε και εκπρόσωπος του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης. Οι ψυχολόγοι υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια το ΨΝΑ έχει επεκτείνει την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην απεξάρτηση ουσιών, την αποασυλοποίηση και διαχείριση κρίσεων και καταστροφών. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, το υπουργείο Υγείας περικόπτει δραστικά τα κονδύλια για τις εφημερίες. Κατήγγειλαν ακόμα ότι το 35% της αποασυλοποίησης γίνεται από ιδιωτικούς φορείς - μέσω των ΜΚΟ - ενώ τελευταία επιχειρήθηκε να ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και το έργο της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

ΙΓΜΕ: Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μάη. Στο πλαίσιο της απεργίας προγραμματίζεται πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ αντιδρούν στη διαχρονική υποβάθμιση που προωθείται μέσω της υποχρηματοδότησης που συνεχίζεται σταθερά την τελευταία δεκαετία και της μείωσης του προσωπικού. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλαν ότι με την περικοπή 7 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το ΙΓΜΕ έφτασε σε σημείο να μην έχει εξασφαλισμένη τη μισθοδοσία των εργαζομένων για τον Ιούνη. Το προσωπικό μειώθηκε πανελλαδικά κατά 50% από το 1999 μέχρι και σήμερα, που έχουν απομείνει 570 εργαζόμενοι. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 1985. Στο πλευρό των εργαζομένων του ΙΓΜΕ βρέθηκε ο Θανάσης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΓΓ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Επικοινωνίας - Ενημέρωσης (πρώην υπουργείο Τύπου), διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν καθημερινά στάσεις εργασίας (1 έως 2 το μεσημέρι).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί μέλη του θα κλείσουν τα φαρμακεία τους στις 27 Μάη 2009, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εξόφληση των λογαριασμών των συνταγών απ' τον Οκτώβρη 2008 και μετά.

ΣΕΤΗΠ
Μέχρι τις 24 Μάη οι εκλογές

Συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 24 Μάη οι εκλογές του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του Συνδικάτου (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, 2ος όροφος). Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ., το Σάββατο 23/5 και την Κυριακή 24/5 από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Το Συνδικάτο υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές, η οποία θα ενισχύσει την οργάνωση και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων επιθετικών αγώνων ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την πολιτική που την υπηρετεί. Τη δράση αυτή είναι που φοβάται η εργοδοσία και προσπαθεί να βάλει εμπόδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι - όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο - η εργοδοσία στις επιχειρήσεις ΙΝΤΡΑΚΟΜ και «Hellas on Line» δεν επέτρεψε την τοποθέτηση κάλπης για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ