ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις Βιβλιοθήκες

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Πανελλαδική 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει κηρύξει, σήμερα, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Κύριο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να μην απολυθεί κανένας από τους 380 εργαζόμενους στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31 Μάη και να διασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της εργασίας τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Μόνιμη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων.

Κοινός αγώνας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οι 380 εργαζόμενοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, που «κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, αλλά και για τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών, βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ. Μιας πολιτικής, την οποία συναποφάσισαν, νομοθέτησαν, εφαρμόζουν και στηρίζουν στη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνήσεις ή ως αντιπολίτευση. Μιας πολιτικής, που προσπαθεί να εξωραΐσει και ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, αφ' ενός υλοποιώντας προγράμματα μερικής απασχόλησης, stage, κ.λπ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφ' ετέρου σπέρνοντας φρούδες ελπίδες για μονιμοποίηση, παλιότερα με την κοινοτική οδηγία 70/99 και σήμερα με την επίκληση μιας γενικόλογης και αφερέγγυας απόφασης του Ευρωδικαστηρίου», τονίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ.

«Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού ψήφισαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 την ομηρία των συμβασιούχων, απαγορεύοντας τη μονιμοποίησή τους, επιδίδονται στον αποπροσανατολισμό τους, προβάλλοντας τη γραμμή της νομικίστικης διεκδίκησης, συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα», υπογραμμίζει η Οργάνωση του ΚΚΕ.

«Οι συμβασιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτός ακριβώς, που είτε τους διόρισε, είτε τους υπόσχεται πως θα τους διορίσει, είναι αντίπαλος. Γιατί η δουλειά είναι δικαίωμα, δεν είναι ρουσφέτι», τονίζει η ανακοίνωση. Υπογραμμίζει: «Η διέξοδος βρίσκεται στον ανυποχώρητο αγώνα όλων των συμβασιούχων, από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους φοιτητές, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ», και καλεί όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους να επιστρατεύσουν τη μνήμη και τις εμπειρίες τους μπροστά στις ευρωεκλογές.

Αναπάντεχος ο χαμός του συντρόφου Κώστα Πιτσίκου

Μεγάλη και ξαφνική οδύνη προκάλεσε στην οικογένεια, στους συντρόφους και τους φίλους του, ο τραγικός και αναπάντεχος χαμός του 21χρονου Κώστα Πιτσίκου, μέλους του ΚΚΕ και γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κορινθίας της ΚΝΕ, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα προχτές το βράδυ.

Η κηδεία του έγινε χτες το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου που τον γνώριζε και τον αγαπούσε. Ανάμεσα στους συντρόφους του, πραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Επιτροπής Περιοχής Πελλοποννήσου του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής το Γιώργο Σιδέρη, Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το στερνό «αντίο» στον Κώστα Πιτσίκο, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, του απηύθυνε ο Διονύσης Κλάδης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Κώστα, σύντροφε, πονάμε όλοι, σήμερα παίρνεις μαζί σου ένα μεγάλο κομμάτι δικό μας. Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να το αναπληρώσουμε κρατώντας μαζί μας ένα μεγάλο κομμάτι δικό σου, συνεχίζοντας στο δρόμο του αγώνα, του δίκιου, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Με τον τρόπο αυτό θα σε θυμόμαστε πάντα και θα σ' έχουμε μαζί μας».

Ο Κώστας Πιτσίκος γεννήθηκε στις 23/3/1988 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυρά Βρύση Κορινθίας. Γιος του Μιχάλη και της Αγγελικής, βιομηχανικών εργατών με ρίζες στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, διαπαιδαγωγήθηκε από μικρός στις αξίες της εργατικής τάξης και του λαού. Το 2003, μαθητής του ΤΕΕ Λουτρακίου, εντάσσεται στις γραμμές της ΚΝΕ, διακρίνεται για την συνεπή και πρωτοπόρα δράση του και αναδεικνύεται σε μέλος του ΝΣ Κορινθίας της οργάνωσης. Πέτυχε στο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Πατρών, τα προβλήματα όμως τον υποχρέωσαν να εργάζεται στην Κορινθία, παράλληλα με τις σπουδές του. Το 2007 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παράλληλα αναλαμβάνει γραμματέας του ΝΣ Κορινθίας, χρέωση στην οποία ανταποκρινόταν με ευθύνη μέχρι προχτές που κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ, γράφει για τον αδικοχαμένο σύντροφο:

«Το βράδυ της Τετάρτης χάσαμε αναπάντεχα σε τροχαίο δυστύχημα, τον 21χρονο σύντροφό μας Κώστα Πιτσίκο, γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κορινθίας της ΚΝΕ.

Ο σύντροφος Κώστας, νέος εργάτης, που αναγκάστηκε να αφήσει τις σπουδές του για να δουλέψει, μέχρι και την τελευταία στιγμή, έδινε τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς και στους συντρόφους και στις συντρόφισσές του στην Οργάνωση Κορινθίας».

Επίσης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και τα συλλυπητήριά της για τον χαμό του ακριβού μας συντρόφου Κώστα Πιτσίκου, γραμματέα του ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ, στην οικογένειά του». «Δεσμευόμαστε να καλύψουμε το κενό που αφήνει πίσω του ο ακριβός μας σύντροφος Κώστας με ένταση της πάλης για να βρουν δικαίωση τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό», τονίζει η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, που να σημειώσουμε, λόγω του τραγικού αυτού γεγονότος, ματαίωσε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της για τις επόμενες μέρες (τη σημερινή περιοδεία και συνέντευξη Τύπου βουλευτή του Κόμματος, την αυριανή συγκέντρωση στο Λουτράκι και τη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη στην Κόρινθο).

ΝΕΑ ΝΕΕ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Γιατί αποσυνδέει τις σπουδές από το δικαίωμα στη δουλειά

Μια από τις άκρως αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τη νεολαία είναι η αποσύνδεση της εκπαίδευσης (τόσο της ανώτατης όσο και της λεγόμενης επαγγελματικής) από το δικαίωμα στη δουλειά. Τις προηγούμενες δεκαετίες ('80, '70 και πιο πριν) το πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ήταν από μόνο του ικανό «διαβατήριο» για τον απόφοιτο ώστε να διεκδικήσει δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε, ενώ κάτω από την πίεση του κινήματος, το πτυχίο σήμαινε και κάποια εργασιακά - επαγγελματικά δικαιώματα για τον εργαζόμενο πτυχιούχο. Αναλογικά καταγράφονταν επαγγελματικά - εργασιακά δικαιώματα και για τους αποφοίτους των άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης. Σήμερα πια κι ενώ έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το μεγαλύτερο μέρος των οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ (από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), τείνουμε να μιλάμε για πλήρη κατάργηση των επαγγελματικών - εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Η πολιτική της ΕΕ υπαγορεύει ότι οι τίτλοι σπουδών του καθενός συνιστούν απλή περιγραφή κάποιων προσόντων και δεξιοτήτων που θεωρητικά έχει αποκτήσει και, πρακτικά, την αξία αυτών των τίτλων, το πού, το αν και με ποιους όρους θα μπορεί να εργαστεί ο απόφοιτος το κρίνει η αγορά, ο εκάστοτε εργοδότης. Στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά», ουσιαστικά αποσυνδέονται όλο και περισσότερο οι σπουδές από τα δικαιώματα στη δουλειά.

Ετσι, με τις Οδηγίες 89/48 (επαγγελματική εξίσωση πτυχίων με τρίχρονες σπουδές τύπου bachelor), 92/51 (συμπληρωματικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης), 2001/19 (τροποποιήσεις των δύο προηγούμενων) και με την πρόσφατη 36/2005 (αναγνώριση των ΚΕΣ) προχώρησε βαθύτερα η πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων. Μέσω της καθιέρωσης ενός «γενικού συστήματος ισοτίμησης ακαδημαϊκών τίτλων και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων», διαμορφώνεται μια κλίμακα διαβαθμισμένων πτυχίων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό, για πολλές διαφοροποιήμενες σχέσεις εργασίας. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο συμπιέζεται προς τα κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ στα κείμενά της, αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στις θέσεις και τοποθετήσεις τους, έχουν αρχίσει πια να μη μιλούν καν για επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά για «επαγγελματικά προσόντα». Τα επαγγελματικά προσόντα και οι δεξιότητες, έννοιες πλέον ιδιαίτερα προσφιλείς στους αρχιτέκτονες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δε διασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση στο επάγγελμα, αλλά προϋποθέτουν επαγγελματικές εξετάσεις ή κάποιου είδους πιστοποίηση από επαγγελματικό φορέα των γνώσεων και της εμπειρίας του κάθε απόφοιτου. Ετσι έχουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, εξετάσεις στις επαγγελματικές ενώσεις για δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους κ.ο.κ. Εισάγονται επιπλέον ταξικοί φραγμοί μέχρι την απόκτηση τελικά του δικαιώματος στη δουλειά, αφού οι απόφοιτοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πρώτα μαύρη εργασία εν είδει πρακτικής άσκησης για την απόκτηση εμπειρίας (π.χ. ασκούμενοι δικηγόροι, πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ) και να δίνουν ξανά εξετάσεις πιστοποίησης στον επαγγελματικό φορέα για την απόκτηση της άδειας άσκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ