ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ενισχυθεί στις εκλογές ο άλλος δρόμος, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι απλή ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και προοπτικής για το λαό, τόνισε απ' την Κρήτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ σε μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Εργαζόμενοι και νεολαία συμμετείχαν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο νησί και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Χαρακτηριστικό του κλίματος ένα από τα πανό της συγκέντρωσης: «Μην ανέχεσαι να σε φοβίζουν. Φόβησέ τους εσύ. Ισχυρό ΚΚΕ. Ανοιξε το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης».

Πριν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, χαιρέτισε ο Βenjamin Pestieau, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Βελγίου και Γραμματέας της νεολαίας Comac και ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Παραβρέθηκε επίσης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

«Σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, του μικροϊδιοκτήτη αγρότη, των νέων και των γυναικών που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα.


Απόδειξη : Ο πλούτος που παράγει o ανθρώπινος μόχθος είναι απίστευτα τεράστιος, όμως ιδιοκτήτης του πλούτου είναι ο καπιταλιστής, το μονοπώλιο. Αυτός καρπώνεται τα πάντα. Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύγκριτα υψηλότερη από κάθε άλλη φορά. Και όμως οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν καρπώνονται από την παραγωγικότητα, αντίθετα η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την εντατικοποίηση.

Γιατί τα μονοπώλια, οι καπιταλιστές κλέβουν τον παραγόμενο πλούτο και χρησιμοποιούν κάθε τεχνολογικό επίτευγμα σε βάρος των εργαζομένων.

Τι είναι πρόοδος και κοινωνική εξέλιξη

Σήμερα είναι και ρεαλιστική και αναγκαία η δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του μισθού και των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων. Ναι, είναι ρεαλιστική η βδομάδα των 5 ημερών, το 7ωρο καθημερινά. Οπως είναι ρεαλιστική η εξασφαλισμένη εργασία για όλους. Οι νέες τεχνολογίες δεν ευθύνονται καθόλου για την ανεργία, γιατί μπορεί σήμερα να απαιτούνται για την ίδια παραγωγή λιγότερα χέρια, όμως σήμερα έχουν αυξηθεί οι ανθρώπινες ανάγκες, επομένως και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χώρια που στην Ελλάδα υπάρχουν τομείς και παραγωγικοί και υποδομής που δεν αναπτύσσονται, δε δημιουργούνται γιατί δεν ενδιαφέρεται το κεφάλαιο, επειδή σε άλλους τομείς μπορεί να βγάλει περισσότερα κέρδη. Μην ξεχνάτε το ποτάμι των εισαγωγών που γίνονται ακριβώς γιατί δεν αναπτύσσονται ισόμετρα όλοι οι τομείς και κλάδοι της οικονομίας.


Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, υπάρχει και ανάγκη και δυνατότητα για σύγχρονη δωρεάν πρόληψη, υγεία, πρόνοια, για σύγχρονη δωρεάν παιδεία. Ενώ είναι στην πρώτη γραμμή, και μπορεί να ικανοποιηθεί, η απόκτηση εξασφαλισμένης στέγης, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ελεύθερος χρόνος, η ψυχαγωγία και οι διακοπές.

Αυτό είναι πρόοδος και κοινωνική εξέλιξη. Να βελτιώνεται η ζωή των εργαζομένων, του λαού, ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό το εμποδίζουν τα μονοπώλια που κυριαρχούν παντού. Η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετούν, οι κρατικοί και οι άλλοι μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος.

Αντί γι' αυτό εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, άφησαν ασύδοτους τους εργοδότες να χρωστάνε και κατά διαστήματα παραγράφουν τα χρέη τους. Και οι δύο έβαλαν τα ασφαλιστικά ταμεία στο χρηματιστήριο, στον πάσης φύσεως τζόγο. Και οι δύο στηρίζουν τους τρεις πυλώνες της Κοινωνικής Ασφάλισης, που μόνο κοινωνική δεν είναι.

Η αιτία είναι μία:

Αντί τα μεγάλα εργοστάσια, οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος, οι συγκοινωνίες, οι εισαγωγές και το χονδρεμπόριο, κ.ά. να βρίσκονται στην ιδιοκτησία και στην υπηρεσία του λαού. Αντί αυτά να λειτουργούν σχεδιασμένα, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, ώστε να αξιοποιούν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αυτά είναι στην ιδιοκτησία και υπηρετούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Κρύβουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Ο σοσιαλισμός πριν από πολλές δεκαετίες έδωσε κοινωνικά δικαιώματα που τότε δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν και οι πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ενώ σήμερα τα έχουν πάρει όλα πίσω:

Η εργασία για όλους, το 5ήμερο, το 7ωρο, η σύνταξη στα 60 για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες. Η δωρεάν Παιδεία, Υγεία, οι διακοπές. Η προστασία της μητρότητας και των παιδιών. Η λαϊκή στέγη κ.ά. είχαν διασφαλιστεί από τη δεκαετία του '50 στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό στην Ευρώπη! Παρά τις λανθασμένες επιλογές που έγιναν από ένα σημείο και ύστερα.

Αυτά τα κρύβουν για να μη διαπιστώσουν οι λαοί τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν αν εμπιστευτούν τη δύναμή τους και οργανωμένα παλέψουν και διεκδικήσουν το δίκιο τους κόντρα στα μονοπώλια και στην εξουσία τους.

Γι' αυτό η ΕΕ, κυβερνήσεις, κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό συκοφαντούν με τερατώδη ψέματα το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη. Επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, τους εκβιασμούς και τις απειλές κατά του ΚΚΕ και των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων που δε σκύβουν το κεφάλι, δεν προδίδουν το δίκιο του εργάτη και τα λαϊκά δικαιώματα.

Οσο θα συνεχίζουν τα μονοπώλια να υπάρχουν και να ενισχύονται, οι δικοί τους νόμοι θα κυριαρχούν και όχι το δικό σου δίκιο και οι ανάγκες.

Σε κάθε τους βήμα θα γεννούν ανεργία, φτώχεια, κρίσεις, σήψη και πολέμους.

Οσο θα υπάρχει η ΕΕ θα είναι εχθρική προς τους λαούς

Οι αντιδραστικές ανάγκες των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων οδήγησαν μαζί τα συντηρητικά - σοσιαλδημοκρατικά - ψευτοανανεωτικά κόμματα να ψηφίσουν το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, να δημιουργήσουν τη σημερινή ΕΕ. Την ΟΝΕ, το Ευρώ.

Γκρέμισαν τα εσωτερικά σύνορα και απελευθέρωσαν τη δράση του κεφαλαίου, καθόρισαν ενιαία αντεργατική - αντιλαϊκή στρατηγική, προκαλούν και συμμετέχουν σε επιθετικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Συνειδητά σου έλεγαν τότε ψέματα ότι Μάαστριχτ, ΟΝΕ και ΕΕ "θα εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία", "τη σταθερή ανάπτυξη", τη "σύγκλιση".

Συνειδητά συκοφαντούσαν το ΚΚΕ που αντιπαλεύει το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ ότι είναι υπέρ της απομόνωσης, κατά της προόδου...

Οι ανάγκες των μονοπωλίων οδηγούν την ΕΕ να επεξεργάζεται και μαζί με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους και να επιβάλλουν αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, δραστικές περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον... παντού.

Γι' αυτό, η ΕΕ είναι και όσο θα υπάρχει θα είναι εχθρική για τους λαούς, είναι και θα είναι λυκοσυμμαχία των πλουτοκρατών και των κυβερνήσεών τους.

Η κρίση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Η πιο βαθιά και γενικευμένη καπιταλιστική κρίση που έπληξε και όλες τις χώρες της ΕΕ είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της αναρχίας και της ανισομετρίας που βασιλεύουν παντού και της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

Μπορούμε να βαδίσουμε το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον, ανάγκη και μπορούμε να βαδίσουμε σε άλλο δρόμο. Το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Εδώ δεν αλλάζει απλώς ένα κόμμα στην κυβέρνηση, αλλά άλλη τάξη γίνεται δύναμη εξουσίας. Η εργατική τάξη και ο λαός θα αποφασίζει το τι και πώς θα παραχθεί, το πώς θα κατανεμηθεί με στόχο και κριτήριο τη διαρκή ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς μεγαλώνουν, την ολόπλευρη ανάπτυξη των ανθρώπων.

Είναι ο δρόμος που θέτει στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών την οικονομία, τα μέσα παραγωγής παύουν να είναι ιδιοκτησία λίγων, κοινωνικοποιεί τα μονοπώλια. Στηρίζει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καταργεί τους «τυφλούς» νομούς της αγοράς, βάζει τέλος στην αναρχία στην παραγωγή και με πανεθνικό σχέδιο αναπτύσσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αξιοποιεί τις δημιουργικές ικανότητες της κοινωνίας..

Σπάει κάθε είδους ιμπεριαλιστικές δεσμεύεις και συμφωνίες. Αναζητά διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες ισότιμες, επωφελείς.

Είναι ο δρόμος που ταυτίζεται και υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Που όλο και πιο γρήγορα θα ακολουθεί ο ένας λαός μετά τον άλλο.

Αυτός ο δρόμος έχει χαραχθεί, πρέπει να ενισχύεται καθημερινά, από σήμερα.

Από την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με τη διαμόρφωση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και πάλης. Με το μαζικό απεγκλωβισμό του λαού από τα ψέματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ορθώνει εμπόδια στα χειρότερα μέτρα, στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία των μεγαλοκαπιταλιστών, που οδηγεί στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας του.

Αυτός ο δρόμος πρέπει να πλατύνει και με την ψήφο στις Ευρωεκλογές.

Τώρα πρέπει να εκφραστεί μαζικά και δυνατά η λαϊκή ανυπακοή και της απειθαρχίας στις επιλογές των μονοπωλίων, την ΕΕ.

Να δικαιωθούν τα ΟΧΙ των λαών της Ιρλανδίας, της Γαλλίας που είπαν στα δημοψηφίσματα.

Να μην έχουν έγκριση, αλλά καταδίκη τα χειρότερα μέτρα σε βάρος σου που σχεδιάζει η ΕΕ.

Απευθυνόμαστε σε εκείνους που ανήκουν στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, στη νεολαία, σε εκείνους που έχουν καταλάβει ότι η κοκορομαχία ανάμεσα στους δυο είναι μόνο για το πάπλωμα, η πλουτοκρατία δε θα χάσει από κανέναν από τους δύο. Μην ανέχεσαι άλλο να σε φοβίζουν.

Τιμώρησε τα κόμματα της ΕΕ που σου είπαν ψέματα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, Ευρώ και τώρα σου λένε ψέματα για την κρίση.

Αυτοί σε φοβούνται και πρέπει να τους κάνεις να σε φοβηθούν ακόμα περισσότερο. Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν καλύτερα χωρίς καπιταλιστές, οι καπιταλιστές όχι!

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που ήταν τη δεκαετία του '70 και αρχές '80. Εχει μεταλλαχθεί και αποκρυσταλλωθεί πλήρως, είναι υπέρ του καπιταλισμού. Συναγωνίζεται με τη ΝΔ στο ποιος θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό ηγείται και της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας.

Μην εμπιστεύεσαι τα κόμματα που προσφέρονται να τους στηρίξουν αν το χρειαστούν με αντάλλαγμα κυβερνητικές καρέκλες.

Μακριά από το ρατσιστικό και εθνικιστικό ΛΑ.Ο.Σ., παίζει ύποπτα παιχνίδια, δε θέλει ούτε ένα μέτρο κατά του κεφαλαίου.

Η ΕΕ δεν αλλάζει, μόνο χειρότερη γίνεται για τους λαούς.

Είτε "πράσινη", είτε "γαλάζια" την λένε την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου για σένα θα φέρνει μόνο δεινά.

Το περιβάλλον θα καταστρέφεται, οι κρίσεις θα επανέρχονται, βαθύτερες και μεγαλύτερες, το ίδιο και η απειλή των πολέμων.

Τα δικαιώματά σου με το καπιταλιστικό κέρδος και τα μονοπώλια δε συμβιβάζονται.

Είναι επικίνδυνες αυταπάτες και ψέματα οι ισχυρισμοί του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει λύση με άθικτα τα μονοπώλια και εντός της ΕΕ. Οπου κυριάρχησαν οι ιδέες του (Ιταλία - Γαλλία) το κίνημα γνώρισε βαριές ήττες, εκφυλισμό και διάλυση.

Η κρατική παρέμβαση υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχουν τα μονοπώλια και η απελευθερωμένη αγορά τους και θα είναι πάντα υπέρ των μονοπωλίων.

Γιατί ΚΚΕ

-- Σου είπε και σου λέει την αλήθεια.

-- Εχει την ικανότητα σωστής και έγκαιρης πρόβλεψης.

-- Δε φοβάται - αντιπαλεύει τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αυτοί το φοβούνται και το υπολογίζουν, γιατί δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.

-- Εχει πρόταση συμμαχίας και εξουσίας.

Ψήφισε, κάνε πιο ισχυρό το ΚΚΕ.

Δεν είναι μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και προοπτικής για το λαό.

Για να ηττηθεί η υποταγή και η μοιρολατρία στους χώρους δουλειάς, πλατιά στο λαό.

Για να εξασφαλιστεί ο τρίτος ευρωβουλευτής. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν προσκυνούν την ΕΕ, αλλά μάχονται για τα δικαιώματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».


BENJAMIN PESTIEAU
Οι εργάτες δέχονται επίθεση σε όλη την Ευρώπη

Ο χαιρετισμός του μέλους της Εθνικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Βελγίου και γραμματέα της Νεολαίας Comac

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Βenjamin Pestieau, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Βελγίου και γραμματέας της Νεολαίας Comac. Στο χαιρετισμό του τόνισε:

«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να σας στείλω τους "κόκκινους" χαιρετισμούς από το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου, που επίσης αναπτύσσει τις μέρες αυτές τον εκλογικό του αγώνα. Ευχαριστώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που μου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθώ στη συγκέντρωσή σας. Ισως κάποιος αναρωτηθεί γιατί ένας Βέλγος κομμουνιστής μιλάει σήμερα μπροστά σας. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι:

Πρώτος λόγος είναι ότι σε όλη την Ευρώπη, οι εργάτες δέχονται επίθεση από την ίδια πολιτική που θέλει να μας πάει προς τα πίσω, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μεγάλων μονοπωλίων. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις θέλουν οι εργάτες να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση.

Δεύτερος, ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αντιστάσεις ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Την προηγούμενη βδομάδα περισσότεροι από 40.000 εργάτες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για να πουν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση. Ρωτούν: Κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι καπιταλιστές έβγαλαν μεγάλο κέρδος από την εργασία μας. Τώρα πού είναι τα χρήματα αυτά; Οι Βέλγοι εργάτες πάλεψαν επίσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που είχε στόχο να δουλεύουν περισσότερο. Γιατί άραγε πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 60, 65, 67, αναρωτιούνται την ίδια ώρα χιλιάδες και χιλιάδες νέοι εργάτες και άνεργοι. Οι εργάτες στις δημόσιες υπηρεσίες παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από το Βέλγιο της αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ.

Τρίτος λόγος είναι πως παλεύουμε για να μπλοκάρουμε τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και να βελτιώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την κατάσταση της εργατικής τάξης. Εάν, όμως, θέλουμε πραγματικά μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου οι εργάτες θα έχουν τα δικαιώματά τους, μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ειρήνης, μια Σοσιαλιστική Ευρώπη, τότε πρέπει να παλέψουμε να ανατρέψουμε αυτήν την ιμπεριαλιστική Ευρώπη των μεγάλων μονοπωλίων. Και αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν η εργατική τάξη σε κάθε χώρα της Ευρώπης ενώσει τις δυνάμεις της σε ένα μεγάλο διεθνές και επαναστατικό μέτωπο δυνάμεων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας των εργατών της Ελλάδας και η δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο για τα δικαιώματα των εργατών της Ελλάδας και αποτελεί και μια πηγή έμπνευσης, μια παρακίνηση για τους Βέλγους εργάτες, για τον αγώνα τους. Αποτελεί τμήμα του διεθνούς αγώνα, που θα συντρίψει τις καπιταλιστικές δυνάμεις. Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας! Ζήτω το Εργατικό Κόμμα Βελγίου! Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη»!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Ορθώστε μέτωπο αντεπίθεσης

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους της Κρήτης «να ορθώσουν μέτωπο αντεπίθεσης, απειθαρχίας και ανυπακοής και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων τους». Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Αυτό που λέει σήμερα το ΚΚΕ είναι ότι και η Κρήτη για να αξιοποιήσει τον πλούτο που διαθέτει σε όφελος του λαού και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τουρισμό, στην αγροτική οικονομία, στο εμπόριο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι την καπιταλιστική κερδοφορία πρέπει να μπει στο δρόμο της πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μας στη λαϊκή εξουσία. Να απεγκλωβιστεί από το δόκανο της δικομματικής εναλλαγής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τις θεωρίες του "ευρωμονόδρομου". Να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που του είπαν συνειδητά ψέματα για την ΕΟΚ, το Μάαστριχτ και την ΕΕ, το ευρώ, την ΟΝΕ.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι "αναδιανομή του πλούτου" δε γίνεται χωρίς να χτυπηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό, έργα υποδομής φθηνά για το λαό, ανάπτυξη της γεωργίας, προστασία των μικρομεσαίων της πόλης, δε θα έχουμε αν τα βασικά μέσα παραγωγής, που σήμερα κατέχουν οι λίγοι, οι κεφαλαιοκράτες, δε γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, αν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ