ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διασφαλίστηκε το δικαίωμα ψήφου των ναυτεργατών

Η Διακομματική Επιτροπή για τις ευρωεκλογές αποφάσισε χτες να δοθεί παράταση μέχρι τη Δευτέρα 25 Μάη για την κατάθεση της λίστας πληρώματος στα οικεία Πρωτοδικεία

Το δικαίωμα ψήφου για εκατοντάδες ναυτεργάτες της εγχώριας ακτοπλοΐας διασφαλίστηκε τελικά χτες, ύστερα από την επίμονη παρέμβαση του ΚΚΕ. Η Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, που συνήλθε ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ, αποφάσισε χτες να δοθεί παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μάη στην προθεσμία που είχαν οι πλοίαρχοι ώστε να καταθέσουν στα Πρωτοδικεία τους ονομαστικούς καταλόγους των πληρωμάτων, για να μπορέσουν οι ναυτεργάτες να ψηφίσουν στο λιμάνι που θα βρίσκονται την 7η Ιούνη.

Θυμίζουμε ότι σε σχετικό υπόμνημα του Κόμματος προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα, Π. Παυλόπουλο και Π. Γεωργιάδη αντίστοιχα, επισημαίνονταν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη ειδοποίηση των πληρωμάτων και την κατάθεση των σχετικών καταλόγων μέχρι τις 9 Μάη, όπως οριζόταν.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διακομματικής, οι τελικοί κατάλογοι των πληρωμάτων θα προσδιοριστούν από τα Πρωτοδικεία την Τετάρτη 27 Μάη. Οι πλοίαρχοι θα πρέπει να στείλουν τις ονομαστικές καταστάσεις στα Πρωτοδικεία μέχρι το βράδυ της 25ης Μάη και στις 26 Μάη θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις. Η παράταση στη σχετική προθεσμία θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το θέμα αφορά περίπου 40 πλοία με 1.750 μέλη πληρώματος.

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής μετείχαν και εκπρόσωποι των ναυτεργατών. Ο Σ. Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, κάλεσε τους συναδέλφους να παρακολουθούν τις διαδικασίες ώστε να κατατεθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κανείς ναυτεργάτης να μη στερηθεί το δικαίωμα της ψήφου.

Τέλος, τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την ψηφοφορία των δημόσιων υπάλληλων έλαβε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Θυμίζουμε ότι χτες ο «Ρ» αποκάλυψε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία τίθενται περιορισμοί για ορισμένες περιπτώσεις δημόσιων υπάλληλων, υπάλληλων νοσοκομείων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα ενδεχόμενης κατάχρησης της εξουσίας προϊσταμένων αρχών σε βάρος του δικαιώματος των υπαλλήλων να ψηφίσουν. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο υπουργός, είναι απολύτως ενήμεροι οι διευθυντές και οι προϊστάμενες αρχές ώστε όλοι να ψηφίσουν. Ανεξάρτητα πάντως από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και με δεδομένο ότι είναι βέβαιο πως δε θα υπάρξει συμπληρωματική εγκύκλιος, να υπάρξει επαγρύπνηση από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των προϊσταμένων τους το εάν θα ψηφίσουν ή όχι. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, να το διεκδικήσουν και να το ασκήσουν. Επιπλέον, οπουδήποτε παρουσιαστεί πρόβλημα παραβίασης του δικαιώματος ψηφοφορίας, θα πρέπει να καταγγελθεί.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε δελτίο του σημειώνει σχετικά:

«Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, να παρθούν μέτρα για να ψηφίσουν οι ναυτεργάτες, συνήλθε η διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές.

Η διακομματική επιτροπή συμφώνησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των λιστών των πληρωμάτων στα οικεία πρωτοδικεία μέχρι τις 25/05, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας.

Το πρόβλημα αφορούσε περίπου 40 πλοία της ακτοπλοΐας με συνολικό αριθμό 1.700 ναυτεργατών».

Συνεχίζει τον αντικομμουνισμό ο ΛΑ.Ο.Σ.

Συνεχίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. τα συνειδητά ψέματα εναντίον του ΚΚΕ. Διεκπεραιώνοντας βρώμικο ρόλο απέναντι στο Κόμμα, με στόχο να πλήξει την επιρροή του στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ετσι, μετά τις χυδαιότητες που, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πάγκαλο, διέχεαν κατά του ΚΚΕ (ότι δήθεν είχε μετοχές στη «Γερμανός»), ήρθαν το τηλεοπτικό σποτ του κόμματος Καρατζαφέρη, μαζί με το προεκλογικό τους φυλλάδιο, όπου υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ καταψήφισε στην Ευρωβουλή τροπολογία (την υπ' αριθμ. 48 του 2004) που ζητούσε να απορριφτεί το αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν» ως βάση επίλυσης του Κυπριακού. Οτι την καταψήφισε μαζί με τους ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του ΛΑ.Ο.Σ. να δείξει ότι και οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές είναι ίδιοι με τους άλλους.

Γνωστά είναι τα κόλπα τους, εφόσον για την υπόθεση «Γερμανός» διακινούσαν παραποιημένα πρακτικά της Βουλής προς στήριξη των ψευδών τους, ενώ τώρα αποσιωπούν τα επίσημα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου που αποδεικνύουν ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν τη σχετική τροπολογία.

Ετσι κι αλλιώς ο ΛΑ.Ο.Σ. κοροϊδεύει το λαό. Στο προεκλογικό του υλικό πουλά πατριωτισμό, ενώ αποδέχεται ΝΑΤΟ/ΕΕ υπό την επικυριαρχία των οποίων αμφισβητούνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Καλλιεργεί την ξενοφοβία, ενώ επιπλέον καπηλεύεται εθνικιστικά κι αδιέξοδα το όνομα της Μακεδονίας, αποσιωπώντας σημαντικότερα ζητήματα όπως τις εκείθεν αλυτρωτικές διαθέσεις σε βάρος της χώρας μας και ποιοι τις στηρίζουν.

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την ιστορική ανεπάρκεια των μεν (ή μήπως την κουτοπονηριά;) ή την ιστορική τυμβωρυχία των δε;

Το γνωστό επαναστατικό σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που διατύπωσε η «κόκκινη» Ρόζα Λούξεμπουργκ, παραμονές του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, επιχείρησε να οικειοποιηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με χυδαίο τρόπο. Γιατί το δίλημμα που έθετε η θρυλική επαναστάτρια στην ανθρωπότητα ήταν: `Η θα ξεσηκωθεί η εργατική τάξη να ανατρέψει τους δυνάστες της, την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της, ή η ανθρωπότητα κινδυνεύει να κατρακυλήσει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι δύο παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που ακολούθησαν, με τα δεκάδες εκατομμύρια θύματα και τις ανείπωτες ανθρώπινες τραγωδίες, απέδειξαν πόσο δίκιο είχαν η Λούξεμπουργκ και το κομμουνιστικό κίνημα για την αιμοβόρα και εγκληματική φύση του καπιταλιστικού συστήματος.

Το βαμμένο με αίμα και τόσο επίκαιρο αυτό σύνθημα κακοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ευτελίζοντάς το, προκειμένου να το προσαρμόσει στα μέτρα της σοσιαλδημοκρατίας. Ετσι, κατά τους κύριους του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος όρος του διλήμματος, ο σοσιαλισμός, ταυτίζεται με τη σοσιαλδημοκρατία. Οσο για τη βαρβαρότητα, εδώ έχουμε πραγματικά βαρβαρισμούς, καθώς με τον τρόπο αυτό περιγράφεται η ...συντήρηση. Με δανεικά συνθήματα από την κομμουνιστική αριστερά, επιδιώκουν να νεκραναστήσουν το δίλημμα του φωτός και του σκότους που πρόβαλλε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80. Εχουμε, δηλαδή, μία πλήρη παραχάραξη και πλαστογράφηση της Ιστορίας και των ιστορικών της συμβόλων.

Η προβολή, τέλος, από το ΠΑΣΟΚ του γνωστού διλήμματος αποτελεί κυριολεκτικά ύβρη στην προσωπικότητα της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Οχι μόνο γιατί η ίδια υπήρξε αδιάλλακτος εχθρός της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και γιατί αυτοί που την δολοφόνησαν, ήταν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Ηταν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Εμπεργκ - Σάντεμαν, που το 1919 δολοφόνησε τους θρυλικούς επαναστάτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Μάλιστα, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, τιμώντας τον πρώτο, έχει δώσει το όνομά του σε ινστιτούτο εκπαίδευσης συνδικαλιστικών στελεχών, όπου έχουν θητεύσει και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ...


Θ. Κ.

Η Γενική Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη του σωματείου σε τακτική γενική συνέλευση, την Τετάρτη 27 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Σύλλογο Λογιστών (Κάνιγγος 27) με θέματα: Λογοδοσία ΔΣ, Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης. Εκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. Συζήτηση και έγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ. Ψήφιση προϋπολογισμού 2009 - 2010. Εκθεση προγράμματος δουλειάς και έγκρισή τους. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιούνη χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ψεύδεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τα ψέματα του ΛΑ.Ο.Σ. στο τηλεοπτικό του δεκάλεπτο

Για τα ψέματα του ΛΑ.Ο.Σ. στο τηλεοπτικό του δεκάλεπτο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Στο τηλεοπτικό δεκάλεπτο του ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρεται ότι το ΚΚΕ καταψήφισε στην Ευρωβουλή την τροπολογία αρ. 48 που αφορούσε στο σχέδιο Ανάν.

Στα πρακτικά της σχετικής ψηφοφορίας, με ημερομηνία 15/12/2004 αναγράφεται σαφώς ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, Θ. Παφίλης και Δ. Μανωλάκου ψήφισαν υπέρ της σχετικής τροπολογίας. Προς επιβεβαίωση παραθέτουμε τα πρακτικά ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EurlingsreportA6-0063/2004-am.48), τα οποία άλλωστε είναι προσβάσιμα από τον καθένα.

Κι αυτά ενώ είναι γνωστό σε όλους στην Ελλάδα και διεθνώς ότι το ΚΚΕ τοποθετήθηκε εναντίον και αγωνίστηκε για την υπερψήφιση του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ