ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αγρια επίθεση σε βάρος μεταναστών

Καταδικάζει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι δυνάμεις καταστολής σε ...δράση

Eurokinissi

Οι δυνάμεις καταστολής σε ...δράση
Επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σε βάρος μεταναστών, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, έκαναν χτες αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την καταγγελία Ιρακινού πρόσφυγα για καταστροφή αποσπάσματος του Κορανίου, που είχε στην κατοχή του, από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου στον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών την περασμένη Τετάρτη. Εκτός από την επίθεση, έγιναν και 46 συλλήψεις μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων τραυματίστηκαν αφού έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα 7 μετανάστες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Προκλητική η κυβέρνηση, αφού, σχετικά με τα γεγονότα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε πως η ελληνική πολιτεία ...δέχεται φιλόξενα στους κόλπους της ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας με δεδομένο ότι σέβονται τους νόμους της πολιτείας. Το τι εννοεί φιλοξενία η κυβέρνηση αποδείχτηκε και χτες, ενώ το μπαράζ καταστολής σε βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας με τις επιχειρήσεις - σκούπα, εξελίσσεται καθημερινά και η τρομοκράτηση των μεταναστών εντείνεται όλο και περισσότερο. Οι μετανάστες, εκτός από όμηροι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που τους καταδικάζει να ζουν στην παρανομία χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, υπόκεινται την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και την άγρια καταστολή.

Η χτεσινή συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα στην πλατεία Ομόνοιας. Περίπου 1.500 μετανάστες, με το Κοράνι στα χέρια, πορεύτηκαν από την οδό Σταδίου προς τη Βουλή. Εκεί, για περίπου 30 λεπτά, φώναζαν συνθήματα, ενώ ορισμένοι, παρά τις παρεμβάσεις ψυχραιμοτέρων, εκσφενδόνισαν πλαστικά μπουκάλια με νερό και κάποιοι άλλοι τα παπούτσια τους, στις διμοιρίες έξω από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ο κύριος όγκος των μεταναστών κινήθηκε προς την Ομόνοια, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν στο Μοναστηράκι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πάλι στην Ομόνοια, όπου ξεκίνησαν νέα πορεία προς την πλατεία Βικτωρίας. Στη συμβολή της 3ης Σεπτεμβρίου με την Ιουλιανού - και ενώ προηγούμενα κάποιοι μετανάστες είχαν προκαλέσει φθορές σε αυτοκίνητα και καταστήματα - οι αστυνομικές δυνάμεις ξαναχτύπησαν. Με τα γκλομπ στα χέρια, άρχισαν να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Σε βραδινές του δηλώσεις ο νανπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης κάλεσε τους "οικονομικούς μετανάστες που διαβιούν νστην Ελλάδα να σεβαστούν την έννομη τάξη", προσθέτοντας με σαφές απειλητικό ύφος ότι "η πολιτεία δε θα επιτρέψει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές".

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη χτεσινή επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος μεταναστών:

«Καταδικάζουμε τη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών εις βάρος των μεταναστών. Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί καθημερινά γίνονται χιλιάδες αστυνομικοί έλεγχοι σε μετανάστες, συλλήψεις, προσαγωγές, ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια, δημόσιοι εξευτελισμοί, καταστροφή εγγράφων, προσβολές ακόμα και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη θρησκευτική πίστη του καθένα.

Καλούμε τους Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες:

Να αντιπαλέψουν ενωμένοι την αντεργατική, αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Να αγωνιστούν από κοινού για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Να ενισχύσουν την ταξική τους ενότητα και την πάλη τους ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό».

Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες!

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ για την ένταση της τρομοκρατικής επιχείρησης ενάντια στους μετανάστες

Την ένταση της τρομοκρατικής επιχείρησης κατά των μεταναστών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης καταγγέλλει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της. Οπως σημειώνεται, «τις τελευταίες μέρες εντείνεται η τρομοκρατική επιχείρηση κατά των μεταναστών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Καθημερινά γίνονται χιλιάδες αστυνομικοί έλεγχοι σε μετανάστες, συλλήψεις, προσαγωγές, ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια, δημόσιοι εξευτελισμοί, καταστροφή εγγράφων, προσβολές ακόμα και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη θρησκευτική πίστη του καθένα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ένταση της κρατικής βίας και τρομοκρατίας έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο την όρεξη της εργοδοσίας, που εντείνει την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταπίεση και εκμετάλλευση καθώς και τη δράση των διαφόρων ρατσιστικών ομάδων και συμμοριών.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας καταγγέλλει στους Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους την κρατική και εργοδοτική βία και τρομοκρατία, κάθε ενέργεια που προσβάλλει την προσωπικότητα και τη θρησκευτική πίστη του καθένα.

Οι μετανάστες δεν ήρθαν με τη θέλησή τους στη χώρα μας, δεν ήρθαν για τουρισμό. Τους έφεραν εδώ, αναγκαστικά, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εγκληματική δράση του κεφαλαίου. Δεν ευθύνονται αυτοί που δεν έχουν πού να μείνουν, να φάνε, που δεν έχουν χαρτιά, αλλά η αντιλαϊκή ρατσιστική πολιτική της ΕΕ που τους θέλει όμηρους για να τους αξιοποιεί το κεφάλαιο όποτε τους χρειάζεται ως φτηνή εργατική δύναμη. Με την πολιτική της ΕΕ, που η αστυνομική βία και τρομοκρατία, οι "σκούπες" είναι μία μόνο πλευρά της, συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ρατσιστικός ΛΑ.Ο.Σ. Η κυβέρνηση της ΝΔ διά στόματος κου Μαρκογιαννάκη έχει υποσχεθεί "καλύτερη και εντονότερη αστυνόμευση" και με "άλλου είδους δράσεις...". Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος κου Παπανδρέου, πριν λίγες μέρες στην Πάτρα, δεσμεύτηκε "ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία σε εύλογο χρονικό διάστημα, να προωθήσει τους λαθρομετανάστες στο σύνολό τους σε κέντρα φύλαξης", δηλαδή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως προβλέπει η ΕΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους Ελληνες και μετανάστες, τη νεολαία να παλέψουν από κοινού, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς της γειτονιάς, της νεολαίας, ενάντια στην αντιλαϊκή ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, που γεννά και την αστυνομική εργοδοτική βία και τρομοκρατία. Να καταδικάσουν τις δυνάμεις που στο όνομα της "ασφάλειας των πολιτών" προωθούν την αστυνομοκρατία, την ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών, το ρατσισμό και εθνικισμό.

Να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους, από τη προσπάθεια που κάνουν διάφορες δυνάμεις και κύκλοι να χρησιμοποιείται η θρησκευτική πίστη, οι θρησκευτικές διαφορές για τεχνητές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων αλλά και ανάμεσα στους μετανάστες. Σήμερα που η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, αντιμεταναστευτικά μέτρα, εκείνο που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η ταξική ενότητα, άσχετα από χρώμα, εθνότητα και θρησκεία, η αγωνιστική αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που δημιουργεί τη προσφυγιά και τη φτώχεια. Να δυναμώσει ο αγώνας για τη νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών εργατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ο εχθρός είναι κοινός, ο ιμπεριαλισμός».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αγωγή κίνησης τακτικής

Αγωγή κατά των υπαλλήλων της Μιχάλη Χριστοφοράκου και Ε. Μαυρίδη, φέρεται να άσκησε η διοίκηση της «Ζήμενς», ζητώντας 5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προφανώς δίνει δυνατότητα, ειδικά ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που έχει καταφύγει στη Γερμανία για να μη συλληφθεί στην Ελλάδα και κατέχει και γερμανική υπηκοότητα, ώστε να πέσει στα «μαλακά». Εκεί μπορεί να ζητήσει τη μη έκδοσή του με βάση τη γερμανική νομοθεσία που αφορά περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος βαρύνεται με κατηγορίες που επισύρουν ισόβια κάθειρξη, όπως συμβαίνει με τον Χριστοφοράκο, και να δικαστεί εκεί.

Στο μεταξύ, καρδιακό επεισόδιο υπέστη χτες το πρωί το πρώην στέλεχος της «Ζήμενς» Εμ. Σταυριανός, λίγες ώρες μετά τη διαταγή για την προφυλάκισή του. Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Ζήμενς» νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού και δεν αποκλείεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός των φυλακών, αν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και αμέσως μετά τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό, κατά τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του, κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών.

Τέλος, ο Γ. Μαντζουράνης, συνήγορος του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, υπέβαλε νέο αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητάει να καταθέσουν ως μάρτυρες η εισαγγελέας Ελ. Ράικου και ο συνταξιούχος εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς στα πλαίσια της μήνυσης που κατέθεσε σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Τη Δευτέρα 25/4 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αντιστασιακών και απογόνων στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης στο Μαρούσι (Μιλτιάδου 4), στις 7 μ.μ. με θέμα: «Ιστορία του ΚΚΕ - Ιστορία της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Φάνης Παρής.

ΠΕΑΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ
Την Κυριακή το μνημόσυνο για τους εκτελεσμένους

Η ΠΕΑΕΑ Πειραιά και η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τις φυλακές της Αίγινας, την περίοδο 1947-1949 στην Αίγινα, αύριο Κυριακή. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά είναι στις 8 π.μ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 4124696, 210 4517569.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ