ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σπορά μένει, καρπίζει και θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές

Πολιτικό μνημόσυνο για τα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη διοργάνωσε στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Ψηλά στο ξέφωτο του Αϊ-Λια, στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας, στο «λημέρι» του κομμουνιστή - λαϊκού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, που έφυγε από τη ζωή πριν τέσσερα χρόνια, ανέβηκαν, χτες, οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας. Με την παρουσία τους στο πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, πλήθος μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ από τους τέσσερις νομούς της περιοχής, τίμησαν τον κομμουνιστή ηγέτη, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα οράματα και τα ιδανικά, με τα οποία ταυτίστηκε η ζωή του.

Εφτασαν εκεί, με μπροστάρηδες τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, κρατώντας κόκκινες σημαίες και βροντοφωνάζοντας συνθήματα αγώνα, διαβεβαιώνοντας τον κομμουνιστή ηγέτη, ότι ο δρόμος της ανυποχώρητης πάλης για το σοσιαλισμό, που ο ίδιος πορεύτηκε, θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.

Στο πολιτικό μνημόσυνο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, ο οποίος κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η πλάση θα «κοκκινίσει»!

Στην εκδήλωση, μίλησε ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος στην συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων «από τη μέρα που ο Χαρίλαος Φλωράκης ανηφόριζε το μονοπάτι του Αϊ-Λια, εδώ στο Παλιοζωγλόπι, για το ταξίδι του στα λημέρια της αιωνιότητας» τόνισε:

«Σαν να ήταν χτες τον αποχαιρετήσαμε, στέλνοντας τους χαιρετισμούς στους αθάνατους συντρόφους μας, ήρωες - μάρτυρες των λαϊκών αγώνων, κρατώντας για το Κόμμα μας την πλούσια ανοιχτή πολιτική του διαθήκη. Υποσχεθήκαμε πως θα κρατήσουμε ψηλά το τιμημένο κόκκινο λάβαρο που μας έλαχε και πως τον ασυμβίβαστο αγώνα του για το σοσιαλισμό θα τον συνεχίσουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα.


Κάναμε σημαντικά βήματα αυτά τα χρόνια. Θα θέλαμε να είναι περισσότερα.

Προβάλαμε την πολιτική μας πρόταση για λαϊκή εξουσία, για σοσιαλισμό. Αναδείξαμε σαν βασική προϋπόθεση την αναγκαιότητα ανασύνταξης του κινήματος με αντιμονοπωλιακούς - αντιιμπεριαλιστικούς στόχους και την ακόμα μεγαλύτερη και με γρηγορότερους ρυθμούς ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Δεν υποχωρήσαμε στις τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές πιέσεις των αντιπάλων μας που επιδιώκουν να ενσωματωθούμε στο σύστημα, να εγκαταλείψουμε τη μαζική δράση, την ταξική πάλη. Μέσα από την πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία του 18ου Συνεδρίου εντοπίσαμε τις αδυναμίες και τις παραλείψεις μας. Αποφασίσαμε να τις ξεπεράσουμε κάνοντας το Κόμμα μας ακόμα πιο ισχυρό, αντάξιο των αγωνιστικών παραδόσεων και της ιστορικής του αποστολής.

Μα δυο λόγια να υλοποιήσουμε τη δέσμευση που δώσαμε στις 24 Μάη του 2005 σε τούτο δω το χώρο.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δραστηριότητά μας για την επιτυχία των στόχων μας στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Είμαστε βέβαιοι πως οι προσπάθειές μας θα έχουν αποτελέσματα. Οι θετικές διεργασίες που καταγράφονται στις λαϊκές συνειδήσεις, και της περιοχής μας, θα συνεχιστούν. Το ΚΚΕ θα βγει πιο ενισχυμένο. Είμαστε σίγουροι γι' αυτό αφού τίποτα δεν είναι όπως χτες».


Και υπογράμμισε: «Τα ψέματα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αλλά και η αναξιοπιστία και η διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ ή ο λαϊκισμός του ΛΑ.Ο.Σ. με τη δική μας παρέμβαση έχουν αποκαλυφτεί σε μεγάλες λαϊκές μάζες.

Η συσσωρευμένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια απέναντι στα κόμματα αυτά πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη στις 7 του Ιούνη.

Η τιμωρία, η καταδίκη τους πρέπει να εκφραστεί μέσα από την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Μόνο τότε θα μπει εμπόδιο στις αντιλαϊκές πολιτικές που έρχονται με την υπογραφή των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Δεν πρόκειται να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, δεν πρόκειται να ανασυγκροτηθεί το λαϊκό κίνημα, αν η κάλπη δε βγάλει ενισχυμένο το ΚΚΕ.

Ο εύκολος αλλά ανώδυνος δρόμος της αποχής που τόσο έντεχνα και μεθοδικά καλλιεργείται, να μην είναι επιλογή κανενός εργαζόμενου, κανενός νέου, κανενός συνταξιούχου».

Ο λαός να πιστέψει στο δίκιο και στη δύναμή του

Συνεχίζοντας ο Γ. Χώτος σημείωσε: «Οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου δε θα αναχαιτίσουν την ανοδική μας πορεία. Ο αντικομμουνισμός που εξαπολύεται από τα γνωστά κέντρα και έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, δε θα αμαυρώσει το αυξημένο κύρος του Κόμματος, ούτε θ' ανακόψει τη συσπειρωτική του προσπάθεια. Η προβοκάτσια και ο γκαιμπελισμός που σχεδιάζονται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πτόησαν και δεν πτοούν το ΚΚΕ και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εμπνευστές τους».

Και αναφερόμενος, στην αναγκαιότητα αποφασιστικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ, επισήμανε: «Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να πιστέψει στο δίκιο και στη δύναμή του. Να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική μας πρόταση για μια Ελλάδα με λαϊκή εξουσία και οικονομία είναι ώριμη και ρεαλιστική. Μπροστά του έχει δυο δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης: Ο ένας είναι αυτός που γνωρίζουμε καλά, ο δρόμος που καθορίζεται από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που νόμο έχει το κέρδος και ο άλλος αυτός που καθορίζεται από τη συνεχή ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, ο δρόμος της χειραφέτησης, με τέρμα τη λαϊκή εξουσία.

Η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ συμβάλλει στο να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να γίνει πράξη και στη χώρα μας αυτή η προοπτική».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Γ. Χώτος τόνισε: «Η ιστορία των λαϊκών αγώνων δεν είναι κάτι που πέρασε, δεν είναι για το μουσείο. Γράφεται για να διδάσκει, να εμπνέει, να εξοπλίζει και πάντα για να αναγνωρίζει και να τιμά τους πρωτοπόρους, όσους ανοίγουν νέους δρόμους προς το μέλλον.

Η σπορά που έσπειραν οι ζευγάδες που έφυγαν είναι σίγουρο πως μένει.

Η υπόσχεση που δώσαμε στο τελευταίο κατευόδιο του Χαρίλαου Φλωράκη παραμένει σε ισχύ. Με απόλυτο σεβασμό στις ορμήνιες του, στην τεράστια συσσωρευμένη πείρα και τους προβληματισμούς του, συνεχίζουμε τον αγώνα, με την απόλυτη βεβαιότητα πως "η πλάση θα κοκκινίσει" όπως έλεγε. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στέρεα στο ταμπούρι που οι ευθύνες απέναντι στο λαό και ανάγκες των καιρών, μας όρισαν».

Η σπορά καρπίζει!

Σε δήλωσή του για τον κομμουνιστή ηγέτη Χαρίλαο Φλωράκη ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη τιμάμε σήμερα μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών, που σημάδεψαν με τη δράση και τη ζωή τους την ιστορία του Κόμματος, την ιστορία του λαϊκού μας κινήματος. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση, πηγή διδαγμάτων και παραδειγματισμού, κυρίως για τις νεότερες γενιές. Η σπορά μένει, καρπίζει και θα εκφραστεί και στις ευρωεκλογές με ακόμα πιο ισχυρό το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ