ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 2009
Σελ. /40
«Αντίσταση σημαίνει ΚΚΕ, Αντεπίθεση σημαίνει ΚΚΕ»

Δηλώσεις υποστήριξης του ΚΚΕ από συνδικαλιστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες

Γιατί ΚΚΕ; Οι λόγοι είναι απλοί. Βιωμένοι απ' τον καθένα στο χώρο του. Και ταυτόχρονα μέρος μιας συλλογικής συνείδησης που έχει ζυμωθεί στους κοινωνικούς αγώνες όπου οι κομμουνιστές όχι μόνο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, αλλά ήταν οργανωτές αυτής της πάλης. Ετσι, όταν ρωτάς, για παράδειγμα, τον συνδικαλιστή απαντά άμεσα «ΚΚΕ, γιατί είναι το κόμμα που έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το κεφάλαιο καθημερινά και όχι μόνο στις μεγάλες κινητοποιήσεις - απεργίες αλλά και μέσα στους χώρους εργασίας, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων για να έχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς με πλήρη δικαιώματα». Ρωτάς τον επόμενο κι ακούς «Λέμε NAI: Να ανοίξει ο δρόμος της ανυπακοής και της αντεπίθεσης των λαών». Επιμένεις, γιατί ΚΚΕ; κι ακούς το δάσκαλο να λέει: «Γιατί θα ενισχύσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που μάχονται για μια δωρεάν, δημόσια Παιδεία, ενάντια στις συνθήκες της Μπολόνια». Κάθε δήλωση είναι και μια θέση: «Η ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, αλλά και με την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος».

Τέτοιες δηλώσεις φτάνουν καθημερινά στο «Ριζοσπάστη». Ορισμένες από αυτές παρουσιάζουμε και σήμερα.

Ελένη Γερασιμίδου

Ηθοποιός

«Ψηφίζουμε ΚΚΕ για την καθαρότητα των θέσεών του. Γιατί αγωνίζεται μαζί μας, καθημερινά, για όλα όσα μας ανήκουν. Γιατί αντιστέκεται στα κέντρα αποφάσεων και καταψηφίζει στην Ευρωβουλή τα αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί η συνέπεια της πολιτικής του αποδεικνύεται και μέσα και έξω από τη χώρα μας».

Γιάννης Κ. Ιωάννου

Συνθέτης, ενορχηστρωτής

«Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι είναι ένα έντιμο κόμμα, στο οποίο μπορούμε να στηριζόμαστε. Αν χρειαζόμαστε κάτι από τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το να είμαστε σίγουροι ότι δε θα μας "αδειάσουν". Γι' αυτό το λόγο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι οι πλέον κατάλληλοι».

Γιώργος Τριμπέρης

Καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έγκαιρα και εμπεριστατωμένα κατέδειξε τις συνέπειες της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Η ΕΕ δημιουργήθηκε απλά και μόνο για να άρει τους εθνικούς προστατευτικούς θεσμούς για τη διακίνηση του πολυεθνικού κεφαλαίου χωρίς κανένα εμπόδιο. Οι δραματικές συνέπειες αυτής της ένταξης είναι τώρα όσο ποτέ άλλοτε ορατές και επώδυνες. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, αλλά και με την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος».

Σάββας Κωφίδης

Πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, προπονητής

Motion Team

Η τότε ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι αυτό που υποσχέθηκαν. Αυτό πλέον έχει αποδειχτεί. Παρουσιάζεται, σύμφωνα με αυτά που έλεγαν και λένε οι υποστηρικτές της, σαν μια ομάδα που αποτελείται από στελέχη τα οποία έχουν κοινό σκοπό. Της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποτίθεται πως ήταν το καλό όλων. Των κρατών που την αποτελούν και των λαών τους. Στην πράξη ο καθένας όμως κοιτάζει το δικό του συμφέρον. Αρα δεν είναι ομάδα αλλά μια κοροϊδία. Ενα τίποτα. Και εμείς καλούμαστε να είμαστε στο άρμα του τίποτα.

Απέναντι σ' όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές της ΕΕ, το μόνο που μπορεί ν' αντισταθεί είναι το ΚΚΕ. Τις πιο σταθερές και υγιείς θέσεις που προστατεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις εκφράζει και τις παλεύει το ΚΚΕ. Γι' αυτό ψηφίζω ΚΚΕ.

Διονύσης Γρηγοράτος

Σκηνοθέτης

Η μάχη της 7ης Ιούνη με το ΚΚΕ δίνεται σε πολλά μέτωπα. Ενα από αυτά είναι η Ευρώπη. Και βέβαια η Ευρώπη των λαών και όχι η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ενωση, η θεσμοθετημένη έκφραση της εξάρτησης από τα γνωστά ευρωπαϊκά κέντρα και το πασίγνωστο υπερατλαντικό!

Επομένως ο λόγος της ψήφου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτονόητος. Η μεταφορά στη γηραιά ήπειρο όλου του φάσματος του αγώνα που δίνει το ΚΚΕ στην Ελλάδα. Η ανυπακοή - ιδεολογικό και πολιτικό έναυσμα εναντίωσης στη σημερινή τάξη πραγμάτων - που απλώνεται καθημερινά στη χώρα μας, στην Ευρώπη «θα συναντηθεί εκ του σύνεγγυς» και με τις δομές της εκμετάλλευσης. Και θα αντιπαρατεθεί μαζί με τα αδερφά κομμουνιστικά κόμματα και τους εργαζόμενους στις «αφετηρίες» που εκπονούνται και εκπορεύονται τα σχέδια εκμετάλλευσης. Τα πράγματα με την καπιταλιστική κρίση έχουν πια ξεκαθαρίσει. Το Μάαστριχτ δεν είναι γεωγραφία και η παγκοσμιοποίηση είναι αγορά που μεταφέρει τις φούσκες.

Βέβαια κάποιοι θα πουν πώς εναρμονίζεται η αντίφαση του στρατηγικού σκοπού της αποδέσμευσης από την ψήφο στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Υπάρχει απάντηση. Η πάλη πριν καταλήξει σε ρήξεις και φτάσει να οριστικοποιήσει το χώρο και το χρόνο, έχει να κάνει προηγούμενα με την εγγραφή της στη συνείδηση του καθενός μας. Και η ψήφος είναι μέσα στις πρώτες κινήσεις. Σε διαλεκτική σχέση βέβαια με τις επόμενες.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Βολεϊμπολίστας

Ψηφίζω για τιμωρία των κομμάτων του «Ευρωμόνοδρομου» που κορόιδεψαν το λαό με τις υποσχέσεις. Αντιστέκομαι και δηλώνω ανυπακουή στις επιταγές της ΕΕ κα στα κόμματα που τις στηρίζουν. Το ΚΚΕ είναι το μόνο που λέει την αλήθεια. Στηρίζω το ΚΚΕ γιατί είμαι υπέρ της Ευρώπης των Λαών και όχι υπέρ της ΕΕ των Μονοπωλίων. Ενίσχυση του ΚΚΕ θα σημαίνει δυνάμωμα της διαφορετικής φωνής της εργατικής τάξης έναντι των συμφερόντων των πολυεθνικών. Ηρθε η ώρα να τους φοβίσουμε και να τους τιμωρήσουμε.

Νίκος Ευστρατίου

Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Για να εκφράσω την αντίθεσή μου στις οικονομικές, πολιτικές και εκπαιδευτικές επιλογές της ΕΕ που οδηγούν την κοινωνία μας σε μια βαθιά κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες στα χρόνια που έρχονται. Για να χαιρετίσω την ορθότητα της πολιτικής εκτίμησης του ΚΚΕ για τον οικονομικό και ιδεολογικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιπτώσεις του στη ζωή του τόπου μας όπως τις βιώνουμε όλοι μας τις τελευταίες δεκαετίες».

Γιώργος Μπάφας

Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Γιατί είναι η πιο πράσινη οικολογική ψήφος. Γιατί μόνο η σοσιαλιστική ιδεολογία προστατεύει το περιβάλλον. Είναι το μόνο κόμμα που θα είναι κοντά μας και μετά τις 7 Ιούνη στους αγώνες για καλύτερο μεροκάματο, καλύτερο μισθό, καλύτερη σύνταξη. Είναι το μόνο κόμμα το οποίο μάχεται με συνέπεια την ΕΕ των μονοπωλίων, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Ισχυρό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή σημαίνει ότι θα ενισχύσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που μάχονται για μια δωρεάν, δημόσια Παιδεία, ενάντια στις συνθήκες της Μπολόνια. Το ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο για όλες τις νέες και νέους της χώρας μας».

Κώστας Σιέττος

Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Ολα αυτά τα χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει το αληθινό τους πρόσωπο. Εχουν στηρίξει πολιτικές εις βάρος του λαού και υπέρ της πλουτοκρατίας, σε όλες τις κατευθύνσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Θέλουν να δημιουργήσουν μια γενιά από νέους που να είναι σκλάβοι στα χέρια της πλουτοκρατίας με χαμηλές προσδοκίες, ανεργία και κανένα μέλλον. Οι πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, στο θέμα της Παιδείας σπρώχνουν τη λαϊκή οικογένεια σε δυσβάσταχτα βάρη. Ιδιαίτερα στο χώρο των πανεπιστημίων, οι πανεπιστημιακοί βλέπουμε ότι αναπαράγονται και προωθούνται οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας δεν έχουν τους πόρους ώστε να σπουδάσουν ισότιμα ή να προχωρήσουν στις σπουδές τους. Υπάρχει μια απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου. Ολες οι πολιτικές που θέλουν να περάσουν θέλουν να δημιουργήσουν νέους χωρίς καμία εξειδίκευση, υποβάθμιση των πτυχίων, σκλάβους στα χέρια των πολυεθνικών. Αντίσταση σ' όλα αυτά σημαίνει ΚΚΕ. Αντεπίθεση για μια παιδεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες σημαίνει επίσης ΚΚΕ.

Σταύρος Σιέμος

Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του ξενοδοχείου «Holiday In»

«Ολοι μας γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια γενικευμένη επίθεση από τα κόμματα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) ενάντια στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους, που στόχο έχουν την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και την ισοπέδωση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που στέκεται πραγματικά δίπλα στον εργαζόμενο, παλεύει μαζί του. Δίνει μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είναι το κόμμα που έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το κεφάλαιο καθημερινά και όχι μόνο στις μεγάλες κινητοποιήσεις - απεργίες, αλλά και μέσα στους χώρους εργασίας, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων για να έχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, με πλήρη δικαιώματα. Είναι το κόμμα που αντιπαλεύει πραγματικά όλους αυτούς τους αντεργατικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τόσα χρόνια εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Είναι το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται και καταψηφίζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί, που δεν είναι άλλα από το κέρδος του κεφαλαίου και την αύξηση του πλούτου των μεγάλων εταιρειών. Τέλος, είναι η μοναδική ελπίδα του εργαζόμενου αν θέλει να αλλάξει προς το καλύτερο το μέλλον του και της οικογένειάς του, μπροστά στη λαίλαπα των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες εφαρμόζουν και στηρίζουν τα άλλα κόμματα της Βουλής».

Κυριάκος Χιτζανίδης

Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Γιατί ΚΚΕ; Συνοψίζει όλη την προσπάθεια και την πάλη που γίνεται στο χώρο των πανεπιστημίων για κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο εκπορεύεται εδώ και δεκαετίες πλέον από την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας, τα προγράμματα σπουδών και, το κυριότερο, τον κατακερματισμό που επιβάλλεται από την ΕΕ στα γνωστικά αντικείμενα. Ενώ προοδευτικός δρόμος θα ήταν να έχουμε εύρωστα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία να έχουν και τις ανθρωπιστικές πλευρές, να συνδυάζουν την τεχνολογία με την τέχνη, με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αντίθετα, ακόμη και στα ευρύτερα επιστημονικά αντικείμενα, όπως είναι η τεχνολογία, έχουμε την εξειδίκευση, τη στενότητα των γνώσεων οι οποίες παρέχονται στους φοιτητές, που τελικά βγαίνουν ειδικοί σε κάτι, αλλά πρακτικά αμόρφωτοι. Και το κυριότερο, δεν έχουν την ευελιξία να προσθέσουν κάτι περισσότερο σε αυτά που έχουν ήδη μάθει και την ευελιξία στο χώρο της εύρεσης εργασίας, επειδή είναι στενά προσανατολισμένοι σ' ένα περιορισμένο αντικείμενο. Αυτό βιώνω τουλάχιστον εγώ, στο Πολυτεχνείο είμαι σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά βγαίνουν αγράμματα, δυστυχώς, και είμαστε εμείς υπεύθυνοι, δε λέω σαν ιδεολογία, αλλά σαν καθηγητές. ΚΚΕ, λοιπόν, για να αλλάξουμε και εδώ τα πράγματα».

Γρηγόρης Παπαδάκης - Βίγλης

Πρώην Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης και πρώην μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ

«Αναγνωρίζουμε τη συνεπή στάση του ΚΚΕ, που αποκάλυψε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στρατηγική της στην κοινωνία και στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.

Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία χρέος έχουμε να συμπαρασταθούμε μαζί του. Στις ευρωεκλογές του 2009 καταδικάζουμε την ευρωενωσιακή πολιτική στηρίζοντας ΚΚΕ. Κρατώντας ο καθένας τις όποιες επιφυλάξεις ή και επιμέρους αντιρρήσεις του. Λέμε NAI: Να ανοίξει ο δρόμος της ανυπακοής και της αντεπίθεσης των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ