ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Νέες συλλήψεις εργαζομένων

Συνέχεια στις τρομοκρατικές συλλήψεις, την καταστολή και τον αυταρχισμό δόθηκε χτες το βράδυ σε βάρος των εργαζομένων στα «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», οι οποίοι προχώρησαν σε νέα κατάληψη του εργοστασίου για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία, διεκδικώντας την εφαρμογή των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, 8 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 4 μέλη του Σωματείου που περιφρουρούσαν τον αγώνα τους, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακαρνανίας όπου και θα παρέμεναν όλο το βράδυ για να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα. Στο πλευρό τους βρέθηκε, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του ΠΑΜΕ. Τον περασμένο Απρίλη, ύστερα από κατασταλτική επίθεση της αστυνομίας, 23 εργαζόμενοι στα σφαγεία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 μηνών με αναστολή, επειδή περιφρουρούσαν και τότε το δίκαιο αγώνα τους. Δίνοντας απάντηση στην απόπειρα τρομοκράτησης, οι εργαζόμενοι, παρά την καταδικαστική απόφαση συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, γεγονός που προκάλεσε τη νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Τσάκισαν την απόπειρα απεργοσπασίας

Στελέχη της διοίκησης επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο και να σπάσουν την περιφρούρηση της απεργίας

Στριμωγμένη είναι η εργοδοσία αφού τα σχέδιά της «σκοντάφτουν» στην αποφασιστικότητα και την ενότητα των εργαζομένων
Στριμωγμένη είναι η εργοδοσία αφού τα σχέδιά της «σκοντάφτουν» στην αποφασιστικότητα και την ενότητα των εργαζομένων
Με νέα ορμή οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα που έχει πάρει διαστάσεις σκληρής ταξικής αναμέτρησης. Μετρώντας ήδη μία σημαντική επιτυχία, αφού ακύρωσαν την προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους, υψώνουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη γροθιά τους στον πολυεθνικό όμιλο Δαυίδ, ο οποίος, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ιδιοκτήτριας του εργοστασίου, προσπαθεί να «καθαρίσει» την επιχείρηση από εργασιακά δικαιώματα, να πετσοκόψει θέσεις εργασίας και κυρίως να πλήξει το κλαδικό ταξικό σωματείο των εργαζομένων, την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοπείων που είναι ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες με νέα 24ωρη απεργία, ενώ απέκρουσαν αποφασιστικά έναν ακόμα απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, η οποία, μη έχοντας πλέον άλλον τρόπο να αντιδράσει, έστειλε διευθυντικά στελέχη να «θέλουν να πιάσουν δουλειά». Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σηματοδοτώντας την έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος σε αυτόν τον αγώνα.

Οι εργαζόμενοι του «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ», οι οποίοι ήδη διανύουν τον τρίτο μήνα αδιάκοπων πολύμορφων κινητοποιήσεων, από την προηγούμενη βδομάδα έχουν ξεκινήσει διαδοχικές 24ωρες απεργίες, οι οποίες αποφασίζονται με καθημερινές γενικές συνελεύσεις, όπως θα γίνει και σήμερα το μεσημέρι. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να γυρίσουν στη δουλειά οι 9 απολυμένοι συνάδελφοί τους και να υπογραφεί ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει.

Παράλληλα συνεχίζεται η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται πολύμορφα και με οικονομική ενίσχυση από το σύνολο της εργατικής τάξης συμβάλλοντας καθοριστικά και στην περιφρούρηση της απεργιακής μάχης. Δίπλα στους εργαζόμενους παρατάχθηκαν και χτες εργαζόμενοι της ΕΑΒ οι οποίοι πρόσφεραν και 500 ευρώ και της επιχείρησης ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ. Αντιπροσωπείες από τη Ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, συνδικαλιστές από την παράταξη ΕΣΑΚ Οδηγών Φορτηγών κ.ά.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Χάλασαν τη φιέστα για το «Sea Diamond»

Με δυναμική συγκέντρωση στο λιμάνι του Αθηνιού, οι κάτοικοι της Σαντορίνης χάλασαν τη «φιέστα» που είχε προγραμματίσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, με την παρουσία του στην έναρξη των εργασιών απάντλησης των πετρελαιοειδών από το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» της εταιρείας ΛΟΥΗΣ του εφοπλιστή Λοΐζου. Με τα συνθήματά τους όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία», τα πανό τους, όπου ανέγραφαν το πάνδημο αίτημα «Ανέλκυση τώρα» και το μαζικό τους «παρών», οι Σαντορινιοί έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «χρειάστηκε» δυόμισι χρόνια και συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων για να ξεκινήσει τις εργασίες απάντλησης.

Οι κάτοικοι, συσπειρωμένοι στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει και στην οποία συμμετέχουν μαζικοί φορείς του νησιού, έκαναν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν την απομάκρυνση του κουφαριού του πλοίου από τη θάλασσά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποφασιστικότητα των κατοίκων ανάγκασε τον υπουργό σε «ελιγμό», καθώς στη συνάντησή του με πολυμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής, που έγινε στη συνέχεια στο δημαρχείο του νησιού, δεν απέκλεισε την ανέλκυση, ωστόσο παρέπεμψε το θέμα σε μελέτες που θα διενεργηθούν από το Πολυτεχνείο, διεθνείς οργανισμούς κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει δέσμευση ότι μπορεί να απαντληθεί το εκατό τοις εκατό των καυσίμων. Επίσης πέρα από τα καύσιμα στο πλοίο υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα τοξικά υλικά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Χωρίς δουλειά μένουν 30 εργαζόμενοι στην Κεφαλονιά αφού στις αρχές Μάη έληξαν οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν στο Δήμο της Σάμης (στα σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης). Το περασμένο Σάββατο προχώρησαν σε δυναμική κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταγγέλλει την ομηρία που η ΕΕ επιβάλλει σε χιλιάδες συμβασιούχους όλης της χώρας, αλλά και όσους λένε στους εργαζόμενους πως τους κάνουν τη χάρη όταν τους προσλαμβάνουν με τρίμηνες και δίμηνες συμβάσεις.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Παράνομη και καταχρηστική κήρυξε το δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη χτεσινή προγραμματισμένη στάση εργασίας των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων Ανατολικής Στερεάς και Νήσων. Οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το τέλος της εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην Τράπεζα στα κεντρικά γραφεία της, στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την επιχείρηση εγκατάστασης συστημάτων παρακολούθησης (καμερών, μαγνητικές κάρτες και άλλα) στο χώρο δουλειάς. Συστήματα, που - όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις - στόχο έχουν να φοβίσουν τους εργαζόμενους.

«ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ»: Το αίτημα της τράπεζας «ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ» να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις 68 εργαζομένων - καθώς έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις εργασίες της στην Ελλάδα - απέρριψε με απόφασή της η Νομαρχία Αθήνας.

Πάει πολύ να μιλάει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ξεδιάντροπο προεκλογικό παιχνίδι στην πλάτη των απολυμένων του Λαναρά παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του, κοινοποιεί δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του, της Ντίνας Ταχταλίδου, προέδρου του Συνδικάτου Ιματισμού Βόρειας Ελλάδας, η οποία, ω του θαύματος, ανακάλυψε ότι ο Λαναράς παίρνει χρηματοδοτήσεις για να απολύει τους εργάτες! Είναι γνωστή η αναξιοπιστία, η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, όμως, πως έχασε κάθε μέτρο προεκλογικά. «Καταγγέλλει», λοιπόν, τον όμιλο Λαναρά γιατί απολύει 40 εργάτες από το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης (πρώην Δούδος), χωρίς μάλιστα να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα 5 μηνών που τους χρωστά.

Θυμίζουμε, λοιπόν, τι έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές του για τους εργαζόμενους του Λαναρά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Σε συμφωνία με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πηγαινοφέρνανε εκατοντάδες εργαζόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, για μήνες, με αίτημα να «τσεπώσει» ο Λαναράς ακόμα 40 εκατομμύρια ευρώ με τη συμφωνία τους να απολυθούν ακόμα 250 εργάτες. Αυτό προέβλεπε ως προϋπόθεση το επιχειρησιακό σχέδιο των τραπεζών για να δώσουν (με κρατική εγγύηση) τα αστρονομικά ποσά που ζητούσε ο όμιλος.

Το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΓΣΕΕ τα είχαν συμφωνημένα με τον Λαναρά και τις τράπεζες, πίσω από τη πλάτη των εργαζομένων, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο πολυήμερο «κατέβασμα» των εργαζομένων στην Αθήνα χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον όμιλο Λαναρά. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΓΣΕΕ βάλανε μπροστά τους εργάτες για να πάρει νέα θαλασσοδάνεια ο Λαναράς έχοντας προσυμφωνήσει τις απολύσεις τους. Οι εργαζόμενοι του Λαναρά τώρα ξέρουν: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΓΣΕΕ, ΕΚΘ είναι η «χαρά» των βιομηχάνων. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να τους τιμωρήσουν καταδικάζοντας όσους υπέγραψαν για τις απολύσεις τους για να τα τσεπώσει πάλι ο Λαναράς. Ψηφίζοντας το ΚΚΕ.


Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ