ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Βρίσκουν ονομασία οι ΗΠΑ

Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προετοιμάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης «επιστροφής στα Βαλκάνια».

«Υπάρχουν αρκετές δημιουργικές λύσεις στην εκκρεμότητα της ονομασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής».

Ο Τ. Στάινμπεργκ σημείωσε ότι, με βάση τις εντυπώσεις που σχημάτισε από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στα Σκόπια, ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ θα υπερβούν τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, καθώς δίνει την ευκαιρία στα Σκόπια και στους ηγέτες τους να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τ. Στάινμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια θα επικεντρωθούν και θα καταβάλουν προσπάθειες να βρεθεί μια δημιουργική λύση, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ενσωμάτωσης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

«Θα εργαστούμε σκληρά και με τα δύο μέρη να δούμε ποια είναι τα εθνικά τους συμφέροντα, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η "Μακεδονία" θεωρούν ότι πρέπει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Προσπαθούμε να τους παρακινήσουμε να κοιτάξουν πέρα από τα εύλογα συναισθήματα των πολιτών τους, να αντιληφθούν τις ευρύτερες στρατηγικές τους προοπτικές και συμφέροντα», δήλωσε ο Τ. Στάινμπεργκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ενθαρρύνθηκε από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Αθήνα και πιστεύει ότι η ηγεσία της Ελλάδας εκτιμά τη σημασία του να είναι η ΠΓΔΜ ενταγμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο Στάινμπεργκ ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν ειδικό απεσταλμένο για τα Βαλκάνια, πρόσθεσε όμως ότι τόσο η περιοδεία του αντιπροέδρου, Τζο Μπάινεντ, όσο και η δική του επίσκεψη στην περιοχή, καταδεικνύουν τη σημασία που οι ΗΠΑ προσδίδουν στα Βαλκάνια.

«Παιχνίδια» ανοιχτά της Κύπρου

Η Τουρκία αμφισβητεί σε αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης που έχει ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Αντιδράσεις προκαλεί στην Αγκυρα η απόφαση αμερικανικής εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν πως η Αγκυρα εκμεταλλεύεται τις έρευνες προκειμένου να υπενθυμίσει τις θέσεις της περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών θα πρέπει να το δει η διεθνής κοινότητα και ασφαλώς και η ίδια η ΕΕ, της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί και μέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», οι Ενοπλες Δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να απαντήσουν, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι θέσεις μας σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου έχουν αλλεπάλληλες φορές γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες αυτές της ΕΔΝΚ δεν συμβαδίζουν πρώτα από όλα με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ζητούμενο για μας είναι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών, να επιδεικνύεται σωφροσύνη και να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη τουρκική στάση σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της. Το γεγονός αυτό δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Νέα φυγή στη Γερμανία

Τα βήματα του Μιχ. Χριστοφοράκου φέρεται να ακολούθησε ο Χ. Καραβέλας, εναντίον του οποίου ο 4ος ειδικός ανακριτής, Ν. Ζαγοριανός, εξέδωσε χτες διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το πρώην στέλεχος της «SIEMENS» στη χώρα μας δεν εμφανίστηκε χτες, ως όφειλε, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνήγορός του ενημέρωσε τον ανακριτή ότι ο πελάτης του είναι ασθενής στη Γερμανία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Χ. Καραβέλας έχει ήδη ζητήσει τη νομική βοήθεια δικηγορικού γραφείου της Γερμανίας, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

Από την άλλη, αργά χτες το βράδυ συνελήφθησαν τόσο ο Η. Γεωργίου όσο και ο Γ. Σκαρπέλης, καθώς, μετά τη «φυγή» του Χ. Καραβέλα, ανακριτής και εισαγγελέας προσπάθησαν να προλάβουν τυχόν διαφυγή τους στο εξωτερικό. Νωρίτερα το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ είχαν εμφανιστεί στον Ν. Ζαγοριανό και είχαν πάρει προθεσμία για να απολογηθούν στις 12 και 15 Ιούνη αντίστοιχα. Μάλιστα, την υπεράσπιση του τελευταίου ανέλαβε χτες ο Δ. Τσοβόλας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είχαν παραιτηθεί από την υπεράσπιση του Γ. Σκαρπέλη οι Γ. Μαντζουράνης και Ν. Ανδρουλάκης λόγω δικονομικών παραβάσεων του ανακριτή, αφού, όπως υποστήριζαν, δεν τους είχε δώσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιούνη θα απολογηθεί και ο Φόλκερ Γιουνκ, πρώην πρόεδρος της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Ο ΣΥΝ και το αγροτικό κίνημα

Ο ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνια των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν αγκαλιά με τους αγροτοπατέρες και τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ. Με το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Παπαδόπουλο Νίκο να συμμετέχει σε όλα τα στημένα και σικέ παιχνίδια των «αγωνιστών» αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και τελευταία του ΠΑΣΟΚ και πάντα σε κόντρα με τις Ενωτικές Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που ανήκουν στη δύναμη της ΠΑΣΥ. Επιδεικτικά ο κύριος Αλαβάνος πρόπερσι επισκέφτηκε το στημένο μπλόκο των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ στον κόμβο Πλατυκάμπου ενώ αγνόησε παντελώς τα μπλόκα των ΕΟΑΣ Θεσσαλίας. Φέτος ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας την πεπατημένη επισκέφτηκε τους «νέους αγρότες» της Καρδίτσας και βεβαίως αγνόησε το μπλόκο της ΕΟΑΣΚ και της Επιτροπής Αγώνα Καρδίτσας.

Στις κινητοποιήσεις φέτος το Γενάρη - Φλεβάρη ο ΣΥΝ με το στέλεχός του κ. Παπαδόπουλο συμμετείχε επίσης στο στημένο μπλόκο των Τεμπών και μάλιστα στη Συντονιστική Επιτροπή και μόλις «έσκασε ο λαγός των Τεμπών», με το γνωστό ξεπούλημα του αγώνα, με την ουρά στα σκέλια ήρθε στο μπλόκο της Νίκαιας που στήριζε η ΠΑΣΥ για να δείξει την «αγωνιστικότητά» του.

Βέβαια, ο ΣΥΝ δεν έχει διαφορές με τους άλλους αγροτοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως προς τη στρατηγική τους για τα ζητήματα της ΕΕ και της ΚΑΠ. Ενθερμοι υποστηρικτές είναι όλοι τους της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης με διαφορές μόνο όσον αφορά τον τρόπο προσαρμογής και πραγματοποίησης αυτής της ΚΑΠ και γενικότερα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος γράφει λοιπόν στην «Αυγή» στις 27/05/09: «Η αγροτική πολιτική της ΕΕ έχει καταρρεύσει λόγω ΚΑΠ»... επειδή «είναι στραμμένη προς τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση»! Γι' αυτό, λοιπόν, όπως λέει το στέλεχος του ΣΥΝ, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μιλά για μια ριζική αλλαγή της ΚΑΠ, προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών».

Ωστε αυτό έλειπε στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο για να ανασυγκροτηθεί ριζικά προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ώστε να γίνει φιλοαγροτική η Κοινή Αγροτική Πολιτική;

Ομως, τα ίδια δε λένε και οι κυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές, όπως και οι πράσινοι αγροτοπατέρες των ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ; Ολοι τους λένε ακριβώς τα ίδια, πως η ΚΑΠ μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο φιλοαγροτική, έτσι που να στηρίξει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να μπορέσουν να σταθούν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Λένε συνειδητά ψέματα! Ξεγελάνε τους μικρομεσαίους αγρότες! Σπέρνουν αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΚΑΠ!

Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για διεκδικήσεις και αιτήματα που νοθεύουν «τον υγιή ανταγωνισμό» και την «ελεύθερη αγορά» της ΕΕ. Αποφεύγουν να πούνε για θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Για κατάργηση όλων των ευρωπαϊκών και άλλων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Για προστασία με μέτρα της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας τόσο από την ΕΕ όσο και απ' αλλού. Την κατάργηση των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, του ΦΠΑ.

Γενικότερα αποφεύγουν να βάλουν αιτήματα τα οποία έρχονται σε ρήξη και δεν είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο. Ομως, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και γενικότερα ο λαός έχουν πάρει χαμπάρι το ψέμα και την υποκρισία τους. Γι' αυτό θα εισπράξουν «μαύρο» στις ευρωεκλογές του Ιούνη απ' τους φτωχομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου που έχουν κάθε λόγο να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που θα σταθεί δίπλα τους και μετά τις 7 Ιούνη.


Του
Ρίζου ΜΑΡΟΥΔΑ*
Ο Ρίζος Μαρούδας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Συνέλευση «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», λόγω μη απαρτίας της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Μάη την συγκαλεί εκ νέου - σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού - την Τετάρτη 3 Ιούνη στις 6 μ.μ. με τα ίδια θέματα, στην αίθουσα του Συλλόγου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ