ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις και κατηγορίες...

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στη γεωργιανή πρωτεύουσα, την Τιφλίδα , ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές, που συνεχίζουν τις αντικυβερνητικές τους διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η αστυνομία υποστήριξε πως 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνολικά 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε την Πέμπτη τις κατηγορίες της Γεωργίας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άσκησε πιέσεις στον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν σχετικά με την έκθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο, προειδοποιώντας πως θα ασκήσει βέτο στο έγγραφο. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ επίσης απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Οχι» στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Γεωργία

Η Οργάνωση Στρατιωτικών ενάντια στον Πόλεμο της Τσεχίας, με διακήρυξή της, καταδικάζει έντονα τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται αυτές τις μέρες στη Γεωργία σημειώνοντας πως πρόκειται για σοβαρή πρόκληση ενάντια στη Ρωσία που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και κρατών - μελών της Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη - που θα επιδοθεί στους ευρωβουλευτές, στα ΜΜΕ, σε φιλειρηνικές οργανώσεις μέσα και έξω από την Τσεχία - υπογραμμίζει πως μετά από παρόμοιες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008 στη Γεωργία υπήρξε η επέμβαση του γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία που οδήγησε σε ένοπλη διένεξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, καθώς η τελευταία έσπευσε να βοηθήσει τη Ν. Οσετία να αντιμετωπίσει την επίθεση της Γεωργίας. Το ΝΑΤΟ πήρε τη θέση του επιτιθέμενου, στάση που παραμένει ίδια μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η Οργάνωση σημειώνει πως, παρά την αποσταθεροποιητική κατάσταση στη Γεωργία, οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη - μέλη της Συμμαχίας επιμένουν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία, επιδιώκοντας την ένταξη και της Γεωργίας και την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης και παρουσίας αμερικανικών στρατιωτών στο έδαφός της. Καταλήγοντας, τονίζουν πως τα γυμνάσια αυτά και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δε συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη βελτίωση της κατάστασης και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.

ΡΩΣΙΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ολεγκ Σένιν

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Μετά από μακροχρόνια ασθένεια έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή στα 72 χρόνια του ο Ολεγκ Σένιν, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ).

Ο Ο. Σένιν γεννήθηκε στην περιοχή του Στάλινγκραντ το 1937 και ήταν μηχανικός και το 1964 διευθυντής μεγάλης κατασκευαστικής επιχείρησης.

Από το 1967 εκλεγμένος σε διάφορα κομματικά όργανα, ενώ την περίοδο 1980-1985 ήταν σοβιετικός σύμβουλος της Επαναστατικής λαϊκής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην ΕΣΣΔ και αναδείχτηκε σε μια σειρά κομματικά όργανα έως το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ, το 1990.

Ως μέλος του ΠΓ στήριξε την Κρατική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), τον Αύγουστο του 1991, στέλνοντας σχετικό τηλεγράφημα στις οργανώσεις περιοχής του ΚΚΣΕ, θεωρώντας πως η ΚΕΕΑ ήταν μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ΕΣΣΔ.

Για την ενέργειά του αυτή, δικάστηκε και φυλακίστηκε, μετά την πλήρη επικράτηση της αντεπανάστασης. Απελευθερώθηκε το 1994.

Τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας συντονισμού των ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ και εκλέχτηκε Πρόεδρος της «Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ» (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), που ένωνε στις γραμμές της όλα τα ΚΚ που δρούσαν στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Το 2001 επήλθε διάσπαση στις γραμμές της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Το 2004 το κομμάτι των δυνάμεων της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, στο οποίο επικεφαλής παρέμεινε ο Ο. Σένιν, αποφάσισε τη μετονομασία της οργάνωσης σε ΚΚΣΕ.

Το 2008 υπογράφτηκε συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚΣΕ και στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) για την ενοποίηση των δύο αυτών πολιτικών σχηματισμών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα στο ΚΚΣΕ: «Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του σ. Ολεγκ Σένιν, που σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και παρά τις διώξεις που αντιμετώπισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, παρέμεινε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά, αγωνίστηκε για το δίκαιο και τα συμφέροντα των εργαζομένων των λαών της πρώην ΕΣΣΔ. Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και συντρόφους του».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--Ο Μάικλ Τσόκος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής και Εγκληματολογίας του νοσοκομείου Charit στο Βερολίνο, ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε στο υπόγειο του νοσοκομείου που εργάζεται, το πτώμα μιας γυναίκας, το οποίο παρουσιάζει «εκπληκτικές ομοιότητες» με εκείνο της Γερμανίδας κομμουνίστριας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ. Οπως αναφέρεται σε πληροφορίες ειδησιογραφικών πρακτορείων, το πτώμα δεν είχε κεφάλι, πόδια και χέρια και βρισκόταν μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο και φαινόταν να έχει μείνει μέσα σε νερό αρκετό καιρό, ενώ, με βάση τις έρευνες του Τσόκος, ανήκε σε μια γυναίκα ηλικίας 40 έως 50 ετών, η οποία υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα και τα πόδια της είχαν διαφορετικό μήκος. Από αυτό εικάζει ότι μπορεί να ανήκει στην Ρ. Λούξεμπουργκ που δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικές ομάδες κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εξέγερσης των Σπαρτακιστών, το Γενάρη του 1919, με εντολή των Σοσιαλδημοκρατών. Και αυτό γιατί, με βάση κάποιους ιστορικούς, το πτώμα που είχε βρεθεί εκείνη την εποχή εικάζουν ότι δεν ανήκε στην Ρόζα, παρότι έγινε κηδεία και ταφή στο νεκροταφείο στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται το μνημείο της μαζί με τον επίσης δολοφονημένο κομμουνιστή Κάρλ Λίμπκνεχτ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Δύο ακόμη Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επαφές με τη συριακή ηγεσία, στο πλαίσιο της «τακτικής προσέγγισης» που επιχειρεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος προς την περιοχή της «ευρείας Μέσης Ανατολής». Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς Τιμ Βαλτζ, μέλος του Κογκρέσου, και Εντουαρντ Κάουφμαν, γερουσιαστή, με τους οποίους συζήτησε τρόπους «βελτίωσης των διμερών σχέσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε σταθμό λεωφορείου στη σιιτική πόλη Κχάλις, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτωνόταν από επίθεση με χειροβομβίδα, στο βόρειο Ιράκ, ανεβάζοντας σε 21 τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί μέσα στο Μάη, καθιστώντας το συγκεκριμένο μήνα τον αιματηρότερο από το Σεπτέμβρη του 2008.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι ανακατέλαβε την πόλη Κορνόι στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έπειτα από συγκρούσεις με αντάρτες του «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM), στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι τουλάχιστον 20 νεαροί με σουηδικά διαβατήρια έφυγαν χτες από τη Στοκχόλμη με προορισμό τη Σομαλία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών της ακραίας οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μάχη εντυπώσεων

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ενταση προκάλεσαν στη Σρι Λάνκα τα δημοσιεύματα των βρετανικών «Τimes», ότι στις τελευταίες σφοδρές συγκρούσεις του εμφυλίου μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ σφαγιάστηκαν, τουλάχιστον, 20.000 άμαχοι της φυλής των Ταμίλ, τα οποία οι εφημερίδα παρουσίασε επισυνάπτοντας έγγραφα που υποστηρίζει ότι τα επιβεβαιώνουν.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις σφαγές των αμάχων χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία απολύτως ψευδή. Τα Ηνωμένα Εθνη από την πλευρά τους δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της εφημερίδας που αναφέρονται σε 20.000 θανάτους, επιμένοντας στη δική τους εκτίμηση που φέρει τον αριθμό των νεκρών αμάχων στους 6.500.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Προς σχέσεις ... έντασης

ΜΙΝΣΚ.--

Στην αναζήτηση νέων ...εταίρων προσβλέπει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και μετά την πρόσφατη συμμετοχή της χώρας στο προωθούμενο από την ΕΕ Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας, το οποίο αποσκοπεί στην ουσία στην ανεύρεση νέων αγορών και κύκλων επιρροής σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Χτες με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της χώρας αναφέρθηκε ότι ο Λουκασένκο μιλώντας σε υπουργούς της κυβέρνησής του τόνισε πως η χώρα του δεν πρέπει να «προσκυνά» πλέον τη Ρωσία και πως πρέπει «να αναζητήσει την τύχη μας σε άλλη περιοχή του κόσμου».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ αλλά και την άρνηση του Λουκασένκο να λάβει η χώρα του δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρούβλια - αντί για δολάρια, την ώρα που η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα χρήματα αυτά αποτελούν την τελευταία «δόση» του δανείου των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε πέρσι η Λευκορωσία από τη Ρωσία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απολύσεις και ανταγωνισμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέο γύρο απολύσεων ανακοίνωσε η «Hewlett Packard» προσδιορίζοντας ότι το 2% της μείωσης του προσωπικού της αντιστοιχεί σε 5.700 θέσεις εργασίας σε μονάδες σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία HP, οι περικοπές αφορούν στις μονάδες PC και εκτυπωτών και θα γίνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αποσύρθηκε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat» από την προσπάθεια εξαγοράς της «Opel» καταγγέλοντας τη γερμανική κυβέρνηση για «παράλογες απαιτήσεις». Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγορά της «Opel» η αυστρο-καναδική εταιρεία εξαρτημάτων «Magna» και η μητρική «General Motors». Σύμφωνα με το «Reuters», πρόκειται για επίτευξη ενός πλαισίου συμφωνίας ώστε η «Magna» να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της ευρωπαϊκής μονάδας της GM και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί λεπτομερειών. Μάλλον πρόκειται για «σημαδεμένη τράπουλα» καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεχόταν πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνει δεκτή την πρόταση εξαγοράς της «Magna», η οποία σημειωτέον στηρίζεται από την κορυφαία ρωσική τράπεζα «Sberbank», βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο «βαρόνος» των πολύτιμων μετάλλων Oλεγκ Ντερίμπασκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ