ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων πυροδοτούν ένταση

Από την περίεργη επίθεση στο τέμενος
Από την περίεργη επίθεση στο τέμενος
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μία επίθεση ενόπλων κατά εκλογικού κέντρου του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήρθε, αργά χθες το απόγευμα, να οξύνει περαιτέρω την τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ζαχεντάν, όπου χτες γινόταν η κηδεία των θυμάτων της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Πέμπτη σε κεντρικό τέμενος. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα την ώρα της απογευματινής προσευχής, και μάλιστα σε ημέρα θρησκευτικής σιιτικής γιορτής, στο τέμενος Αμίρ αλ Μοχίνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε χτες, ότι συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση. Ο Σάντεκ Μαχσούλι υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που επιδιώκουν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, να αναζωπυρώσουν τις σεχταριστικές εντάσεις στην επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ζαχεντάν.

Ενα περίπου 24ωρο μετά την έκρηξη, τρεις ένοπλοι μοτοσικλετιστές εισέβαλαν σε εκλογικό κέντρο του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τραυμάτισαν τρεις υποστηρικτές του που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέψουν το κέντρο. Ιρανός τοπικός αξιωματούχος τόνιζε ότι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και τους συνέλλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επαρχία βρίσκεται στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κατά διαστήματα, σημειώνονται επιθέσεις που οι ιρανικές αρχές αποδίδουν κυρίως στη σουνιτική οργάνωση «Στρατιώτες του Θεού», με τελευταίο περιστατικό την σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Φρουρούς της Επανάστασης, το Φεβρουάριο του 2007, που στοίχισε τη ζωή σε 13 μέλη του ιρανικού επίλεκτου σώματος.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Σε κατάσταση ετοιμότητας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η ΛΔ Κορέας πραγματοποίησε χτες την πέμπτη κατά σειρά (από την αρχή της βδομάδας) δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμη για αυτοάμυνα εάν προκληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ασκεί πιέσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας επισημαίνεται: «Εάν το ΣΑ του ΟΗΕ κάνει νέα προβοκάτσια, θα είναι αναπόφευκτο να πάρουμε νέα μέτρα αυτοάμυνας. Υπάρχουν και όρια στην υπομονή μας... Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το έθνος μας είναι η 2.054η που έχει πραγματοποιηθεί στον πλανήτη μας (από τη δεκαετία του '50). Μόνον τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποίησαν το 99,99% επί του συνόλου των συνολικών πυρηνικών δοκιμών»!

Η ένταση, που έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες μέρες στην Κορεατική Χερσόνησο με αφορμή την υπόγεια πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας την περασμένη Δευτέρα, ανάγκασε χτες δεκάδες (περίπου 280 λέει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιουνχάπ) κινέζικα αλιευτικά σκάφη να απομακρυνθούν από την θαλάσσια περιοχή προκειμένου να μην εμπλακούν σε πιθανό θερμό επεισόδιο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε χτες ότι η κατάσταση δε συνιστά κρίση και ότι δε θα σταλούν στην περιοχή επιπρόσθετες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αντίθετα, ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν «να προχωρήσουν σε συμβατικό πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας εάν χρειαστεί, παρά τους συνεχιζόμενους πολέμους που γίνονται αλλού»...

Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει τις εχθρικές πολιτικές ΗΠΑ - Ιαπωνίας

Τις εχθρικές πολιτικές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, που πυροδοτήθηκαν με αφορμή τις τελευταίες δοκιμές και την αναζωπύρωση της συζήτησης περί των πυρηνικών της χώρας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΓΓ της Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Ιλ Μπονγκ. Στη δήλωσή της η Επιτροπή Ειρήνης αναφέρει ότι «η επικρατούσα κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, που δεν είναι ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη, οδηγούν σε κινδύνους που επιβάλλουν οι εχθρικές πολιτικές προς τη ΛΔ Κορέας και οι οποίες καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Οπως σημειώνεται «οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι υποστηρικτές τους κατήγγειλαν τη δοκιμή ενός ειρηνικού δορυφόρου και εξέδωσαν προεδρική δήλωση, πραγματοποιώντας παράλληλα εχθρικές ενέργειες εναντίον της ΛΔ Κορέας, όπως οι κυρώσεις στις εταιρείες της και καταδεικνύοντας διάφορα υλικά ως απαγορευμένα. Σχετικά με αυτό η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας διά του εκπροσώπου της κατήγγειλε την αδικία και την παραβίαση της νομιμότητας, στην οποία εμπίπτει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογραμμίζοντας ότι η «χώρα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, μεταξύ των οποίων και οι πυρηνικές δοκιμές, για τη διασφάλιση των συμφερόντων της και προκειμένου να ανταποκριθεί στις εχθρικές προς αυτή κινήσεις, εκτός και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακαλέσει τις κυρώσεις και απολογηθεί»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύο κράτη και εποικισμοί στο επίκεντρο Αμπάς - Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Βέβαιος» ότι το Ισραήλ «τελικά» θα κατανοήσει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη δυνατή και για τα δικά του συμφέροντα, δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε, επίσης, με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι «απαραίτητο» να «παγώσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, ακόμη και η φυσική ανάπτυξη των εποικισμών». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε το Ισραήλ «σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ», ...υπενθύμισε ότι δεσμεύεται για το απόλυτο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας από την υπογραφή του στον «οδικό χάρτη».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την άλλη, δήλωνε ότι «μοιράστηκε» με τον Ομπάμα τις «σκέψεις» του τόσο για τους εποικισμούς όσο και για το ενδεχόμενο επαναπροώθησης της λεγόμενης «αραβικής πρωτοβουλίας», του 2002, που ως πυλώνα της λογικής της έχει την εξομάλυνση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων μετά από πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη από το 1967. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον «οδικό χάρτη», όπως είναι η αντιμετώπιση κάθε αντι-ισραηλινής επίθεσης.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε η «Χαμάς» τη συνάντηση Αμπάς - Ομπάμα, καθώς, όπως τονίζει, «δεν κατέληξε σε τίποτε συγκεκριμένο, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, για μια ακόμη φορά, έμεινε σε λόγια». Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν μεταξύ Ισραήλ - ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν πάντα πολύ καλές», επιμένοντας ότι η «φυσική επέκταση των εποικισμών της Δ. Οχθης» θα γίνει οπωσδήποτε.

Με τη συνάντησή του με τον Αμπάς, ο Ομπάμα ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του με τους άμεσα εμπλεκόμενους στην περιοχή και αναμένεται να συνεχίσει τις συζητήσεις, την επόμενη βδομάδα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά, στο Ριάντ, και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο Κάιρο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενταση του πολεμικού κλίματος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ._

Εντείνεται το πολεμικό κλίμα στο Πακιστάν, μετά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να επεκταθούν - ενδεχομένως- οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών των Ταλιμπάν και σε άλλες περιοχές πέραν της κοιλάδας Σουάτ, δεδομένων και των επιθέσεων στη Λαχώρη, όπου η τελευταία κόστισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους. Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους προειδοποίησαν για επικείμενο μπαράζ επιθέσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Οι πακιστανικές αρχές προχώρησαν στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, με παράλληλους περιορισμούς στην κυκλοφορία των μοτοσικλετιστών, που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια στιγμή οξύτατες ανησυχίες για την τύχη των προσφύγων που βρίσκονται στους καταυλισμούς και ξεπερνούν τα 2,4 εκατομμύρια δημιουργεί η διατύπωση θέσης εκ μέρους της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, ότι στους καταυλισμούς βρίσκουν καταφύγιο «αντάρτες των Ταλιμπάν», αλλά και οι συλλήψεις 39 υπόπτων «ανταρτών», σε αυτούς. Ωστόσο τέτοιου είδους εγχειρήματα πετυχαίνουν απλά την περαιτέρω τρομοκράτηση των προσφύγων και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, παρά στρέφονται εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών, οι οποίες και αποδεδειγμένα συνεργάζονται τόσο με το στρατό, όσο και με τις μυστικές υπηρεσίες. Σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα προστέθηκε η περιοδεία του Πακιστανού Προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος συνέστησε «κουράγιο και υπομονή»...

Σταδιακή είσοδο στον πόλεμο του Πακιστάν, φαίνεται να επιδιώκει η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα που σημειώνουν ότι συζητά την προμήθεια όπλων, τη χρηματοδότηση, αλλά και την στρατιωτική εκπαίδευση του τοπικού στρατού...

Στο μεταξύ χτες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του γειτονικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν ότι 35 «μαχητές των Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων και βομβαρδισμών, στην επαρχία Ζαμπούλ, χωρίς φυσικά να γίνεται αναφορά σε αμάχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ