ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παγκινητοποίηση για την κυριακάτικη πανεξόρμηση

Με τον «Ρ» και το κόκκινο ψηφοδέλτιο στο χέρι, σε κάθε σπίτι και χώρο δουλειάς σε όλη την Ελλάδα

Σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, καθώς εξαντλείται σταδιακά ο χρόνος έως το άνοιγμα της κάλπης των ευρωεκλογών και όσος απομένει πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο για τη διάδοση του ψηφοδελτίου του Κόμματος, για επιπλέον συζήτηση με τους ανθρώπους του μόχθου, για όλους εκείνους τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την ψήφο στο ΚΚΕ, την τιμωρία της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Στην Αθήνα, οι κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, υλοποιώντας ένα τεράστιο άνοιγμα στη φτωχολογιά της πόλης. Συσκέψεις, συζητήσεις, εξορμήσεις, περιοδείες. Ολο το δυναμικό, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, έχει επιστρατευτεί σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχτεί από την κάλπη πιο δυνατό το ΚΚΕ, ώστε να αναδειχτεί απ' αυτήν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης.

Σταθμός σ' αυτήν την προσπάθεια θα είναι η αυριανή πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» και το ψηφοδέλτιο. Πόρτα πόρτα, σε κάθε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας, επιδιώκεται να φτάσει η φωνή του Κόμματος, αύριο Κυριακή, να φτάσει το κάλεσμα της υπερψήφισής του στις ευρωεκλογές, αλλά και το κάλεσμα συμμετοχής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, την Τετάρτη 3 Ιούνη.

Κλαδικές και εδαφικές οργανώσεις έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια και πλάνα για το πού και σε ποιους θα απευθυνθούν την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα σε εργασιακούς χώρους, σχολεία και σχολές. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη διακίνηση του «Ρ» και του ψηφοδελτίου είναι πολύ υψηλοί και μπορούν να συγκριθούν με τους αριθμούς φύλλων του «Ρ» που είχαν διακινηθεί σε προηγούμενες εξίσου κορυφαίες μάχες.

Ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε τη μεγάλη σημασία της μάχης των ευρωεκλογών και της επιτυχίας της κυριακάτικης πανεξόρμησης, τονίζοντας: «Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Αθήνα προετοιμάζονται εντατικά για την πανεξόρμηση του κυριακάτικου "Ριζοσπάστη". Στόχος είναι να συμβάλουν στην εξόρμηση όσο γίνεται περισσότερα μέλη και φίλοι της Οργάνωσης, να συμβάλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια και στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας. Μπορούμε να φτάσουμε πλατιά με τον "Ρ" και το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Να εφοδιάσουμε τους φίλους της Οργάνωσης και του Κόμματος με το ψηφοδέλτιο, να τους καλέσουμε κι αυτούς στην μάχη μέχρι τη μέρα της κάλπης. Να φτάσει παντού το κάλεσμα για ψήφο απειθαρχίας και ανυπακοής, για ισχυρό ΚΚΕ. Από το πρωί της Κυριακής, στους δρόμους και τις συνοικίες, θα βρίσκονται τα μέλη της ΚΝΕ με τον "Ρ" και το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Να μη χαθεί ούτε μια ψήφος προς το ΚΚΕ, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να φτάσει και να πέσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της λαϊκής αντεπίθεσης».

Νέες καταγγελίες για παρεμπόδιση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, προϊστάμενες αρχές δημοσίων υπηρεσιών, επικαλούμενες σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Παρασκευή 22 Μάη, ενημερώνουν υπαλλήλους ότι θα δουλεύουν όλη την ημέρα της Κυριακής, καλύπτοντας ανάγκες και πως γι' αυτό το λόγο δεν θα πάνε να ψηφίσουν!

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές και ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι προϊστάμενες αρχές υπηρεσιών, ερμηνεύοντας την εγκύκλιο του υπουργείου, βάζουν εμπόδια στους εργαζόμενους που θέλουν να πάνε να ψηφίσουν.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των προϊσταμένων τους το εάν θα ψηφίσουν ή όχι. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, να το διεκδικήσουν και να το ασκήσουν. Επιπλέον, οπουδήποτε παρουσιαστεί πρόβλημα παραβίασης του δικαιώματος ψηφοφορίας, θα πρέπει να καταγγελθεί.

Υπενθυμίζεται η εγκύκλιος του υπουργείου που εκδόθηκε στα τέλη Μάρτη ανέφερε πως: «...Θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κλπ. στους οποίους επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος».

Αυτή η εγκύκλιος έχει σταλεί σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) και νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με την επισήμανση, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι για το θέμα. Δηλαδή, να ενημερωθούν ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα να πάρουν άδεια, για να πάνε να ψηφίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούνταν σε αυτές τις υπηρεσίες ήταν η εξής: Οι ετεροδημότες να παίρνουν την άδεια που δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και όσοι ψήφιζαν στον τόπο εργασίας τους, να χωρίζονται σε βάρδιες ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους.

ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Τους στέλνουν να ψηφίσουν 15 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας

Ολοι οι νέοι του Δήμου Αιτωλικού , που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 7ης Ιούνη, θα ψηφίσουν σε ένα χωριό που είναι μέχρι και ...15 χιλιόμετρα μακριά απ' τον τόπο κατοικίας τους! Αυτό το γεγονός καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά στο Δήμο Αιτωλικού, δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αϊ Λιά! Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται 10-15 χιλιόμετρα από το Αιτωλικό και η πρόσβαση σε αυτό είναι αρκετά δύσκολη, αφού δεν υπάρχει συχνή συγκοινωνία. Μάλιστα, ο δήμος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ...λάθος.

Φαίνεται πως τα «λάθη» στους εκλογικούς καταλόγους είναι πολλά. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη όλοι άμεσα να ελέγξουμε έγκαιρα τον τόπο που ψηφίζουμε, είτε μέσω των δήμων είτε μέσω των ΚΕΠ είτε μέσω του διαδικτύου, είτε καλώντας το τετραψήφιο 1500.

Επιπλέον, για μια ακόμη φορά, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο της κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων και τα λάθη που προκύπτουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φαίνεται πως δεν υπάρχει ο επαρκής έλεγχος, ώστε τέτοια λάθη να αποφεύγονται ή και να διορθώνονται. Ιδιαίτερα, δε, στις περιπτώσεις που την ευθύνη φέρει ο εκλογικός μηχανισμός κατάρτισης και έκδοσης των εκλογικών καταλόγων, θα έπρεπε να μπορούν να διορθώνονται άμεσα λάθη που γίνονται με υπαιτιότητά του, ώστε να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ο ψηφοφόρος. Εκτός αν δεν είναι απλά κάποια «λάθη», αλλά κάτι διαφορετικό...

Διάβημα διαμαρτυρίας του ΚΚΕ

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι υπάρχουν λάθη σε εκλογικούς καταλόγους, τα οποία, αν δε διορθωθούν, προκαλούν προβλήματα συμμετοχής στην ψηφοφορία. Επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα, π.χ., σε ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου η εργοδοσία δε διευκολύνει εργαζόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αντίθετα τους παρεμποδίζει.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου σε ό,τι αφορά στους καταλόγους, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και γραπτή, σαφής εγκύκλιος για νοσοκομεία και επιχειρήσεις που έχουν βάρδιες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ψηφίσουν.

Από την πλευρά του υπουργού δόθηκε η υπόσχεση ότι θα αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο τα ζητήματα που υπάρχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ