ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ πού ψηφίζεις

Δύο μέρες έμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και οι ψηφοφόροι πρέπει να μάθουν άμεσα σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν. Το ότι κάποιος ψήφισε σε κάποιο εκλογικό τμήμα σε προηγούμενες εκλογές, δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσει στο ίδιο εκλογικό τμήμα και τώρα.

Οσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να έχουν κάνει κάποια προηγούμενη διαδικασία. ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ στους εκλογικούς καταλόγους και απλά πρέπει να ελέγξουν και να μάθουν άμεσα πού ψηφίζουν.

Οσοι στις δημοτικές εκλογές του 2006 ή τις βουλευτικές του 2007 είχαν κάνει μεταδημότευση για λόγους υποψηφιότητας θα πρέπει να ψάξουν άμεσα πού ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε. Ακόμα και μία ψήφος είναι πολύ σημαντική.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ να χαθεί έστω και μία ψήφος.

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία
  • ΔΕ βάζουμε σταυρό στο ψηφοδέλτιο.
  • Ψηφίζουμε με ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε και τα δύο έγγραφα, ψηφίζουμε με την ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ή το ΑΤΟΜΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής που να πιστοποιεί τα στοιχεία μας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
  • Ψηφίζουν όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991 και νωρίτερα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
  • ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Στον τόπο διαμονής τους, ψηφίζουν επίσης για πρώτη φορά όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Οι ετεροδημότες που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές στον τόπο διαμονής τους, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Κι αυτό γιατί στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές.
  • Εκλογείς με σωματική αδυναμία απευθύνονται στον δικαστικό αντιπρόσωπο ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τους βοηθήσουν.
  • Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
  • Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.
  • Oι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκλογές στα τηλέφωνα 210.5277001-4 και τη γραμμή 1595 ή να επισκέπτονται τις υπηρεσίες του, στην οδό Λιοσίων 22. Επίσης, στο διαδικτυακό τόπο www.cityofathens.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνονται στα εξής τηλέφωνα: 210 5277.520, 210.5277.522, 210.5277.530, 210.5278.075 και 210.5278.079.
Πώς ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται τη μέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

  • Οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ ψηφίζουν το Σάββατο 6 Ιούνη 2009.
  • Ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
  • Οι εν λόγω εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσουν από την ιστοσελίδα του www.ypes.gr.
  • Εκλογικά τμήματα συστήνονται στις πόλεις της Ευρώπης, όπου υπάρχει συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών. Ως εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που θα βρεθούν σε εκλογικά τμήματα την Κυριακή. Οι κομματικές οργανώσεις ασφαλώς έχουν φροντίσει να προετοιμάσουν και αυτόν τον τομέα της εκλογικής κομματικής δουλειάς. Κρίνεται όμως απαραίτητο να επισημάνουμε ορισμένα από τα βασικά καθήκοντα και δικαιώματα του εκλογικού αντιπροσώπου του Κόμματος, ούτως ώστε να τα γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνουν τον εκλογικό αντιπρόσωπο για κάθε τι που πέφτει στην αντίληψή τους και δε συνάδει με την ορθή και νόμιμη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξει ο εκλογικός αντιπρόσωπος του Κόμματος είναι:

  • Να βρίσκεται στο εκλογικό κατάστημα έγκαιρα, στις 6 το πρωί, δηλαδή μία ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έχοντας μαζί του το διορισμό του για να νομιμοποιηθεί.
  • Πρώτη του δουλειά είναι να ελέγξει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας την άδεια κάλπη και να παρευρεθεί στο σφράγισμά της.
  • Αμέσως μετά πρέπει να ελέγξει ώστε να υπάρχουν ΕΓΚΥΡΑ και ΑΡΚΕΤΑ ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο εκλογικό τμήμα του. Ενημερώνει και ζητά από την κομματική οργάνωση να φέρει ψηφοδέλτια, σε οποιαδήποτε φάση της ψηφοφορίας διαπιστώσει ότι αυτά τελειώνουν.
  • Και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να ελέγχουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τυχόν κηλίδες ή άλλου είδους στοιχεία που μπορούν να τα καταστήσουν ΑΚΥΡΑ.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αξιώνει:

  • Να μην μπαινοβγαίνουν και παραμένουν στο εκλογικό τμήμα άτομα, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτά, παρά μόνο αυτά που προσέρχονται για να ψηφίσουν. Ετσι αποφεύγεται οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού ή άσκησης πίεσης στον ψηφοφόρο.
  • Να ελέγχεται η ταυτότητα του εκλογέα από την εφορευτική επιτροπή ώστε να πιστοποιείται ότι αυτός που ψηφίζει είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο με αυτόν που αναγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Να δίνεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο στον εκλογέα ο φάκελος στον οποίο θα τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο. Ο φάκελος θα πρέπει να σφραγίζεται και να μονογράφεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο την ώρα που δίνεται στον εκλογέα.
  • Να μη σφραγίζονται και μονογράφονται πολλοί φάκελοι μαζί, διότι αυτό σημαίνει πως αν βγει ένας τέτοιος φάκελος έξω από το εκλογικό τμήμα, αυτός που θα τον πάρει μπορεί να ελέγξει την ψηφοφορία ή τουλάχιστον τι θα ψηφίσει μερίδα του εκλογικού σώματος.
  • Να δίνονται στον εκλογέα, από ένα, όλα τα ψηφοδέλτια. Ιδιαίτερα να προσέχει να δίνεται στον ψηφοφόρο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ο εκλογέας πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει όλα τα ψηφοδέλτια ακόμη κι όταν ισχυρίζεται πως έχει πάνω του το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του.

Επιπλέον, ο εκλογέας πρέπει να εισέρχεται στο παραβάν για να ψηφίσει ακόμη κι όταν δηλώνει ότι δεν το επιθυμεί. Ψηφοφορία εκτός παραβάν σημαίνει παραβίαση της μυστικότητάς της. Στο παραβάν ο εκλογέας μπαίνει μόνος του. Οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι που θέλουν βοήθεια για να ψηφίσουν, συνοδεύονται στο παραβάν μόνο από το δικαστικό αντιπρόσωπο και από κανέναν άλλον. Επίσης πρέπει να ελέγχεται ότι ο εκλογέας ρίχνει στην κάλπη το σωστό φάκελο που έχει πάρει από το δικαστικό αντιπρόσωπο. Κάποιος που θα ήθελε να εξασφαλίσει ένα σφραγισμένο και μονογραμμένο φάκελο για να ελέγξει την ψηφοφορία, θα μπορούσε να θυσιάσει μία σίγουρη ψήφο για να μπορέσει να ελέγξει άλλους ψηφοφόρους που αμφιβάλλει αν τελικά θα ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που αυτός επιθυμεί.

Κατά τη διάρκεια καταμέτρησης των ψηφοδελτίων ο εκλογικός κομματικός αντιπρόσωπος οφείλει να προσέχει την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και μαχητικός σε προσπάθειες να χαρακτηριστούν άκυρα ψηφοδέλτια του Κόμματος.

Πώς μαθαίνουμε πού ψηφίζουμε
  • Με τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 1500.
  • Από τα ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (τα γνωστά ΚΕΠ).
  • Από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.
  • Μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στη διεύθυνση www.ypes.gr και την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης στη διεύθυνση www.ermis.gov.gr.

Οσοι ψηφίζουν στο ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ και θέλουν να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα τους, μπορούν να απευθύνονται και στη Νομαρχία Αθηνών στα τηλέφωνα: 210.9232.107, 210.9232.130, 210.9232.646, 210.9232.460 από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε υποβαθμισμένες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας (Μαρκόνι). Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από τη συμβολή των οδών Αγίας Ζώνης και Ανοίξεως στο Μαρκόνι.

-- Στις 13.00 θα επισκεφθεί το ξενοδοχείο HILTON, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στο χώρο του εστιατορίου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ