ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2009
Σελ. /40
Συνεχίζεται η «βουτιά» της βιομηχανίας στην Ευρώπη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «βουτιά» της βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίστηκε και τον Απρίλη του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών.

Η βιομηχανική παραγωγή της «ευρωζώνης» μειώθηκε τον περασμένο Απρίλη κατά 21,6% (!) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,9%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής από το 1986, από τότε δηλαδή που η Eurostat συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η μείωση ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι περίμεναν ότι η μείωση θα φτάσει το 19,8%.

Η μεγαλύτερη πτώση (-27,1%) σημειώθηκε στον κλάδο παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Ακολουθούν οι κλάδοι των κεφαλαιουχικών αγαθών (-26,7%), των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (22,4%), της ενέργειας (-12,3%) και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών (-6,5%).

Η Εσθονία είχε, μεταξύ των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη μεγαλύτερη μείωση βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση. Η χώρα αυτή είδε τη βιομηχανική της παραγωγή να μειώνεται κατά το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, τον Απρίλη, η μείωση έφθασε στο -33,7%, σε σχέση με τον Απρίλη του 2008!

Στην «ευρωζώνη» τη μεγαλύτερη μείωση βιομηχανικής παραγωγής είχε η Ιταλία (-24,2%) και ακολουθούν η Γερμανία (-23,2%), η Φινλανδία (-21,2%), η Σουηδία (-22,1%), η Ισπανία (-19,7%), η Γαλλία (-19,4%), η Ολλανδία (-17,2%), η Δανία (-15,5%), η Βρετανία (-12,3%), η Ελλάδα (-12,2%), κ.ά.

Τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες - μέλη της ΕΕ καθόλου δεν επιβεβαιώνουν τους αναλυτές εκείνους που σπεύδουν να προαναγγείλουν το τέλος της κρίσης. Οι αναλυτές αυτοί, για άλλη μια φορά, περιορίζονται να εκτιμούν τα στοιχεία για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αγνοώντας τα στοιχεία της παραγωγής, η οποία δείχνει να έχει εμπλακεί σε ένα σπιράλ διαρκούς καθόδου.

Την ίδια απαισιοδοξία δείχνει και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη δήλωσε: «Δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία ορισμένων κυβερνήσεων όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, γιατί από την άποψη του διεθνούς εμπορίου δεν βλέπω κανένα θετικό στοιχείο τον παρόντα χρόνο».

Ο Π. Λαμί επανέλαβε ότι η πρόβλεψη του ΠΟΕ για την πορεία του διεθνούς εμπορίου τη φετινή χρονιά θα έχει πτώση κατά 9%, εξέλιξη την οποία και χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή στη μεταπολεμική εποχή». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε βαθιά στην κρίση, η οποία συνεχίζεται», είπε ο Π. Λαμί, προειδοποιώντας ότι ειδικότερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν «κοινωνικές επιπτώσεις», από την κρίση και την κάμψη του διεθνούς εμπορίου.

«Ανάκαμψη». Για ποιους;

Κάποιοι σπεύδουν να προαναγγείλουν το τέλος της ύφεσης και να προβλέψουν την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης. Ομως, ακόμα και αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εκτίμηση, οι ίδιοι τονίζουν ότι ανάκαμψη δε σημαίνει πως θα μειωθεί η ανεργία, ούτε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των εργαζομένων. Ανάκαμψη, δηλαδή, για τα κέρδη. Για τους εργαζόμενους, η κρίση θα έχει συνέχεια.

Σ' αυτήν τη χρονική υστέρηση αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Ο Χουάν Σομάβια, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, προειδοποίησε ότι χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και συντονισμένη πολιτική, μπορεί να περάσουν μέχρι και 4 ή 5 χρόνια, προκειμένου η αγορά εργασίας να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας...

Το πρώτο που θα είχε να παρατηρήσει κανείς σχετικά με την παραπάνω δήλωση είναι ότι ο κ. Σομάβια και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας δε δικαιούνται να εμφανίζονται ως ανησυχούντες για την τύχη των εργαζομένων, αφού μέχρι σήμερα υποστήριξαν όλα τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αναδιάρθρωση» της «αγοράς εργασίας», για την αντιμετώπιση, δήθεν, της κρίσης.

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την κρίση για πολλά χρόνια ακόμη, ενώ το κεφάλαιο θα περάσει σύντομα στο στάδιο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του. Και αυτό θα οφείλεται στα μέτρα και τις πολιτικές που οι κύριοι του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στήριξαν με ενθουσιασμό.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Υπερμεγέθη διόγκωση παρουσίασε στο τέλος Απρίλη το έλλειμμα του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού, φτάνοντας στα 71,9 δισ. ευρώ, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Την περσινή χρονιά, την ίδια περίοδο, το έλλειμμα ήταν στα 45 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Μάρτη ήταν στα 43,7 δισ. Ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η διόγκωση του ελλείμματος αντανακλά το κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και λόγω των μειωμένων φορολογικών εσόδων του κράτους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Η Παγκόσμια Τράπεζα «αναθεώρησε προς τα κάτω» σήμερα τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος και σε σύγκριση με πέρυσι θα συρρικνωθεί σε ποσοστό -3%, εν μέσω μάλιστα «προοπτικών ολοένα σκοτεινότερων», ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι η προγενέστερη πρόβλεψη του ίδιου φορέα αναφερόταν σε συρρίκνωση σε ποσοστό -1,75% .

SAAB - ΠΩΛΗΣΗ Σε αναζήτηση νέου αγοραστή - επενδυτή βρίσκεται η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία «Saab», που ανήκει στην αμερικανική «General Motors», χωρίς όμως να κατονομάσει πιθανούς «μνηστήρες». Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία που θα εξασφαλίσει το μέλλον της εταιρείας. Η «Saab» εισήλθε από το Φλεβάρη σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, σε μια προσπάθεια της μητρικής GM να επισπεύσει την πώλησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ