ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΖΗΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΖΗΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΦΩΤ.

Στις 27.6.2009 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΔΣΕ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Αγ. Βαρθολομαίος Φλώρινας, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από τα νεανικά του χρόνια γνώρισε φτώχεια, αδικία, άγρια εκμετάλλευση. Ο Κυριάκος ήταν αγωνιστής της ΕΠΟΝ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1948. Στο ΔΣΕ πήρε μέρος σε πολλές μάχες, Γράμμο, Βίτσι και Χάσια, όπου διακρίθηκε για την τόλμη του. Με τη λήξη του Εμφυλίου, το 1949, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Πολωνίας, όπου για 30 χρόνια πήρε ενεργά μέρος στην οικοδόμηση της χώρας που τους φιλοξένησε σ' αυτό το διάστημα. Πάντοτε στη δουλειά ήταν πρωτοπόρος, πολλές φορές τιμήθηκε με διακρίσεις και έπαθλα.

Παντρεύτηκε τη συν. Ιωάννα και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντώνη και την Αννα. Το 1978 επαναπατρίσθηκε οικογενειακώς, εγκαταστάθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος με την επιστροφή του εντάσσεται στο μαζικό, λαϊκό κίνημα, συμμετείχε δραστήρια στην κομματική ζωή και δουλεύει μέχρι το τέλος της ζωής του για το ΚΚΕ που πάντα αγαπούσε. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως υποδειγματικό σύζυγο, πατέρα και παππού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στον «Ρ» που αγαπούσε και 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Νεάπολης, και 200 ευρώ για τις ευρωεκλογές. Για το ετήσιο μνημόσυνο προσφέρουμε στην ΚΟ 200 ευρώ.

Η σύζυγός του Ιωάννα, τα παιδιά του Αντώνης και Αννα και το εγγόνι του Πρόδρομος

Το ετήσιο μνημόσυνο του Κυριάκου Κοκκινίδη θα γίνει στις 21 Ιούνη στην εκκλησία Ιωακείμ και Αννης στη Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ, μαθηματικού, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

ΔΕΦΑΡΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΔΕΦΑΡΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Η σύζυγος και ο γιος του

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΖΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥ και των αδελφών μου ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ ως ενίσχυση για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Ασημίνα Λάμπρου

* * *

ΦΩΤ. 2

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και του πατέρα μου ΝΙΚΟΥ ΒΑΛΤΖΗ, αταλάντευτων κομμουνιστών, προσφέρω στην ΚΟΒ Πετρούπολης 100 ευρώ για τον αγώνα των ευρωεκλογών 2009 και εύχομαι επιτυχία στους στόχους μας.

Ερμιόνη Αθανασίου

* * *

ΦΩΤ.

Στο λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδερφό και θείο ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΓΚΑΝΗ που έφυγε αναπάντεχα στα 73 του χρόνια από εργατικό ατύχημα, στις 14 Μάη 2009, αφού η πενιχρή σύνταξη του οικοδόμου δεν του επέτρεπε να ζήσει αξιοπρεπώς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 220 ευρώ, μέσω ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων Κορυδαλλού, στο κόμμα του, το ΚΚΕ, που ήταν οπαδός του και δραστήριο μέλος στο Συνδικάτο Οικοδόμων, παράρτημα Ηλιούπολης.

Το 40ήμερο μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη 2009 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αργυρούπολης, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΦΑΡΑΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η γυναίκα του Αγγελική και τα παιδιά του Γιώργος και Ευθαλία Δεφαράνα και Τσέκος Γιούρντας πρόσφεραν 200 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών, μέσω ΚΟ Ληξουρίου.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου παιδιού ΓΙΑΝΝΗ ΧΛΩΡΟΥ, που στις 11 Ιούνη έκλεισε 3 χρόνια που «έφυγε», προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Η μητέρα του Ελευθερία Χλωρού

* * *

φωτ.

Στις 23/04/2009 σταμάτησε να χτυπάει η φλογερή καρδιά του σ. ΜΙΧΑΛΗ ΠΙΠΕΡΙΔΗ από τη Νέα Ζωή Κατερίνης. Γεννήθηκε το 1924 στον Πόντο και ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Αγ. Πρόδρομος Ημαθίας. Στην Κατοχή οργανώθηκε από τους πρώτους στην ΕΠΟΝ, στο χωριό του. Υποδειγματικός στα καθήκοντά του ως σύνδεσμος, πολλές φορές διακινδύνευσε τη ζωή του. Μετά την Κατοχή κυνηγήθηκε από τους ταγματασφαλίτες, έκανε φυλακές, εξορίες, κλπ. Ο σ. Μιχάλης φεύγει από το χωριό του κι έρχεται στην Κατερίνη, όπου μένει σε συγγενείς του. Δημιουργεί οικογένεια στη Νέα Ζωή. Δε σταμάτησε να αγωνίζεται ποτέ. Δούλευε μέσα από την ΕΔΑ και όταν νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ βοηθούσε όσο μπορούσε. Είχε το καφενείο - ταβέρνα «Το κορτσόπον» που λειτουργούσε και ως γραφείο της ΚΟΒ Νέας Ζωής του ΚΚΕ. Από εκεί ξεκινούσε η εξόρμηση του «Ρ». Η δεύτερη Συνδιάσκεψη της ΝΕ έγινε στο καφενείο του σ. Μιχάλη. Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ, στο μαρξισμό - λενινισμό και στον προλεταριακό διεθνισμό. Παντού και πάντα έδινε μάχη για τη γραμμή του Κόμματος και ποτέ δε συμβιβάστηκε. Τελευταία του επιθυμία ήταν αντί για στεφάνια τα χρήματα να δοθούν στο Κόμμα.

ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Η οικογένειά του, στη μνήμη του, προσφέρει 200 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα του Κόμματος.

* * *

Είναι κοντά δύο χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΖΩΙΔΗΣ. Ηταν συνδικαλιστικό στέλεχος στον κλάδο κατεργασίας ξύλου. Μαζί με τους συναδέλφους του στο χώρο του Επίπλου πρωτοστατεί στη δημιουργία Συνεταιρισμού πριν από τη χούντα. Στη δικτατορία υπέστη διώξεις για τη συνδικαλιστική του δράση. Μετά τη μεταπολίτευση οι συνάδελφοί του, τιμώντας τους αγώνες του, τον εκλέγουν στη διοίκηση του σωματείου, στο ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και στην τοπική και κλαδική Ομοσπονδία. Μέσα από αυτά τα όργανα ο Τάκης έδωσε τον καλύτερο εαυτό του αγωνιζόμενος στο πλαίσιο της παράταξης, της ΔΗΚΕΒΕ, για τα προβλήματα των επιπλοποιών και γενικότερα όλων των ΕΒΕ.

Στη μνήμη του η αδελφή του πρόσφερε 50 ευρώ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ ΕΒΕ.

  • Επίσης, στη μνήμη του Τάκη Ζωίδη προσφέρουν 40 ευρώ ο Μανώλης Πολίτης, 20 ευρώ ο Στέλιος Σταμπουλίδης και 10 ευρώ ο Κωνσταντίνος Μανώλης.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου μας ΦΩΤΙΑΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20 ευρώ και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη, στα παιδιά και τα εγγόνια του.

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
Παυλίδης Σοφοκλής - Μαρία

***

φωτ.

Στις 11 Ιούνη έκλεισαν 4 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 300 ευρώ, μέσω ΚΟ Βότζη Καλαμαριάς του ΚΚΕ, για τη στέγαση του Αρχείου των 90 χρόνων αγώνων και θυσιών του τιμημένου Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Πελαγία, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΝΙΚΟΥ, πιστού στο ΚΚΕ σ' όλη τη ζωή του, προσφέρω στην ΚΟΘ του ΚΚΕ 50 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Κούλα Νικολαΐδου

***

ΦΩΤ. 2

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ, ο οποίος πέθανε στις 24 Οκτώβρη 1994, γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Χιλιόδεντρο Καστοριάς. Το 1932 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1938 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πιάστηκε και φυλακίστηκε μετά τη Βάρκιζα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1946, κατέφυγε στο ΔΣΕ, είχε το βαθμό του ταγματάρχη του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, όπου δημιούργησε οικογένεια. Επαναπατρίστηκε το 1985 και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη.

Στις 25 Ιούνη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και συζύγου του συντρόφου Χρήστου Ναούμ, συντρόφισσας ΜΑΡΘΑΣ ΝΑΟΥΜ. Γεννήθηκε στο Νέο Κεραμίδι Πιερίας το έτος 1930 και υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, μαχήτρια του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία ως το έτος 1985. Υπήρξε αγωνίστρια μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

***

φωτ. 2

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΟΥ, αδερφή του Χρήστου Ναούμ, μέλος του ΚΚΕ, μαχήτρια του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Πέθανε στις 4/12/1998.

Η μητέρα τους ΕΥΔΟΞΙΑ ΝΑΟΥΜ, η οποία πέθανε στις 17 Απρίλη 1978, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

ΝΑΟΥΜ ΜΑΡΘΑ
ΝΑΟΥΜ ΜΑΡΘΑ
Στη μνήμη τους, οι οικογένειες Ναούμ και Μπουτσιάδου πρόσφεραν το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, για το κτίριο του αρχείου του Κόμματος.

***

φωτ.

Εκτελώντας την εντολή που μας άφησε φεύγοντας από τη ζωή να βοηθάμε και να ενισχύουμε το Κόμμα του με όλους τους τρόπους και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης στις 11 Ιούνη ενός χρόνου από το θάνατο του αγαπημένου μας κι αξέχαστου σ' όλους όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, στη μνήμη του προσφέρουμε για τη μάχη των ευρωεκλογών τα παρακάτω:

Η σύζυγός του Ουρανία και τα παιδιά τους Διονύσης & Αννίτα, Ερασμία & Λάζαρος 1.000 ευρώ.

Τα αδέλφια του Παναγής και Διονυσία και τα ανίψια του Ερασμία και Αλέκος, Αντώνης 200 ευρώ.

Ο ξάδελφός του Σπύρος Παγουλάτος 100 ευρώ.


ΝΑΟΥΜ ΕΥΔΟΞΙΑ
ΝΑΟΥΜ ΕΥΔΟΞΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ

Νίκος Βαλτζής
Νίκος Βαλτζής

ΧΛΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΛΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΝΑΟΥΜ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ιωάννης Σαργκάνης
Ιωάννης Σαργκάνης

Βασιλική Μπουτσιάδου
Βασιλική Μπουτσιάδου

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

Δημοκράτης Φωτιάδης
Δημοκράτης Φωτιάδης

Μιχάλης Πιπερίδης
Μιχάλης Πιπερίδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ