ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
Σελ. /40
«Σημεία και τέρατα»... εκλογικών καταλόγων

Απάντηση του Δήμου Νίκαιας για τη μη εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων από το υπουργείο Εσωτερικών

Eurokinissi

Με αφορμή το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο 8ο εκλογικό Διαμέρισμα Νίκαιας όπου από τους 6.403 εγγεγραμμένους ψήφισαν, τελικά, μόνο 80, η Δημοτική Αρχή Νίκαιας εξηγεί σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει: Το περιστατικό αυτό φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη μηχανογράφησης όλων των ληξιαρχείων της χώρας ώστε να διαγραφούν άνθρωποι που παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ενώ έχουν πεθάνει.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται πως το 2001, όταν έγιναν οι αλλαγές από ενορίες σε εκλογικά τμήματα, τότε η δημοτική αρχή στο Δήμο Νίκαιας δημιούργησε το 8οΕκλογικό Διαμέρισμα για δημότες που δεν είχαν γνωστοποιήσει τη διεύθυνση κατοικίας τους και ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό υπερήλικες.

Ετσι, το 2002 ήταν 9.103 εγγεγραμμένοι, ενώ στις τελευταίες εκλογές οι εγγεγραμμένοι στο Διαμέρισμα ήταν 6.403 (και ψήφισαν μόνο οι 80). Αυτή η μεταβολή (διαφορά) κατά 2.700 δημότες, προέκυψε από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Δημοτική Αρχή Νίκαιας, από το 2004, για να βρεθούν οι διευθύνσεις και τα στοιχεία των ψηφοφόρων. Εκτός αυτής της προσπάθειας, η διοίκηση του Δήμου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας με το οποίο ζητά ενημέρωση για το αν υπάρχουν δημότες που έχουν γεννηθεί στη Νίκαια και έχουν αποβιώσει. Επίσης, την 1η Δεκέμβρη 2008, ο Δήμος Νίκαιας απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών προτείνοντας την κατάργηση του 8ου Διαμερίσματος.

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας θεωρεί ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το πρόβλημα θα έβρισκε ουσιαστική λύση αν ήταν μηχανογραφημένα τα ληξιαρχεία της χώρας, αφού σε διαγραφές μόνο το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει και, βεβαίως, έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση των καταλόγων.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μήνυμα» για νέα αντιλαϊκή επίθεση
  • Το πράσινο φως για να ξεκινήσει «δίχως κανένα δισταγμό και ολιγωρία» η νέα επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων έδωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα
  • Πρώτη προτεραιότητα η σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις αναπηρικές συντάξεις, η παράταση του εργάσιμου βίου, ο περιορισμός των δαπανών για την υγεία... Καταργούνται δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα στο όνομα της «ασφάλειας των πολιτών»

Πιο δυνατά, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, θα προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα και η φράση ότι «έλαβε το μήνυμα» των ευρωεκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η νέα αντιλαϊκή επίθεση, αγνοώντας επιδεικτικά το ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής που βγήκε από τις ευρωκάλπες. Ακόμα χειρότερα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως νομιμοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και αξίωση για ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίησή της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς «περισσότερο πολιτικό θάρρος» προκειμένου να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε προαναγγείλει πριν από τις ευρωκάλπες: Συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με αιχμή τη σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, την παράταση του εργάσιμου βίου, τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία, την επιβολή νέων, έμμεσων, φόρων, την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των «κλειστών αγορών και επαγγελμάτων», η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ κ.ά. Παράλληλα με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή, προχωρώντας στην κατάργηση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μόλις ανοίξει αφορούν την ποινικοποίηση της κουκούλας και το φακέλωμα των καρτοκινητών, ενώ εκφρασμένη είναι η βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα την απόφαση να σπρώξουμε, ακόμα πιο δυνατά, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει και, βεβαίως, εκείνες που έχουμε πει για το επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πει - το είπαμε και στην προεκλογική περίοδο - ότι είναι ώρα για ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων. Χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς καμία ολιγωρία». Υποστήριξε μάλιστα ότι στα «συν» της κυβέρνησης πρέπει να περιληφθεί ότι «στην προεκλογική περίοδο ήμασταν ειλικρινείς με τους πολίτες».

Αναλύοντας τις αιτίες για την ήττα στις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής επέρριψε παντού τις ευθύνες, εκτός από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Φταίνε «συμπεριφορές» κυβερνητικών στελεχών που «ενόχλησαν και πίκραναν» τους ψηφοφόρους, φταίνε οι δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού και τέλος φταίει ο κακός εαυτός της κυβέρνησης. «Δεν αναζητούμε - και σας καλώ να μην αναζητήσετε - τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλού, παρά μόνο στον εαυτό μας... ουσία όμως είναι απλή: Εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε να διορθωθούμε». Στο απυρόβλητο βέβαια έβαλε την «ουσία της πολιτικής», η οποία όπως διευκρίνισε «αφορά στην ικανότητά μας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση». Συνοψίζοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πούμε ειλικρινά "ναι, αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα". Ναι, είναι μήνυμα, είναι καμπανάκι. Οχι για την ουσία της πολιτικής μας».

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε «διατάραξη της σχέσης της κυβέρνησης με την κοινωνία», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το εφήμερο». Αναφερόμενος στο φαινόμενο της αποχής το απέδωσε εν μέρει «στην άποψη ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα και δεν κρινόταν η διακυβέρνηση» στις ευρωεκλογές, αλλά και στο ότι «οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής στον τόπο μας».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να αποδυναμώσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές, ενώ απέρριψε εκ νέου, αν και με γενικόλογο τρόπο, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. Χαρακτήρισε ανευθυνότητα να ζητά το ΠΑΣΟΚ εκλογές «τη στιγμή που πήρε λιγότερες ψήφους από όσες στις προηγούμενες εκλογές», ενώ αποδοκιμάστηκε και η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές.

Αρνητικός εμφανίστηκε και στο ζήτημα της συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. που επαναφέρουν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές. «Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία. Και για να το κάνουμε αυτό δε χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές», είπε με νόημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα άλλα συμπεράσματα που βγάζουν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, για παράδειγμα, εκτίμησε ότι δεν αποδίδουν τα προεκλογικά πακέτα - ψίχουλα και γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν. «Απεδείχθη και από το αποτέλεσμα ότι λογικές, αν θέλετε, στοχευμένων παροχών σε κοινωνικές ομάδες με σκοπό να αποκομίσουμε εκλογικά οφέλη δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», δήλωσε (στον «Φλας»), αναφέροντας ως παράδειγμα «το πακέτο στήριξης των αγροτών», το οποίο όπως είπε «εκλογικά δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα για τη ΝΔ».

ΠΑΣΟΚ
Βάζει πλάτες για τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας

Με επιφανειακού τύπου κριτική, εστιασμένη στις «διαχειριστικές ικανότητες» της κυβέρνησης για την οικονομία, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να κρύψει τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του «ΕΚΟΦΙΝ» για συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας με νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την επέκταση των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Στη γραμμή του ΕΚΟΦΙΝ

Είναι ενδεικτικό ότι στην εισηγητική ομιλία του Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε αντικείμενο «τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ»,απουσίαζε η οποιαδήποτε αναφορά στις αποφάσεις του, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάλωσε την κριτική του σε φραστικές κορόνες κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τη «σιωπή» επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για να υποδεχτεί και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που έγινε χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο, που σηματοδοτούν νέο κύκλων ανατροπών στα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας τη συγκατάθεσή του για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο συμφωνεί με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, αλλά ένα μεγάλο τμήμα των αντιδραστικών της κατευθύνσεων αποτελούν δεσμεύσεις της που καταγράφονται τόσο στο πρόγραμμά της όσο και στις προτάσεις της για την «πράσινη ανάπτυξη». Μπορεί χτες ο Γ. Παπανδρέου να προσπάθησε να ντύσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με «προοδευτικό μανδύα», αλλά πίσω από τις ανέξοδες διακηρύξεις του κρύβεται η σύμπλευσή του με την κυβέρνηση για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και η μεταφορά των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας ακριβώς το χρίσμα από την άρχουσα τάξη για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε ότι «δεν έχει δυνατότητες ο Κώστας Καραμανλής να κάνει σοβαρές ανατροπές,μιας και πρέπει να ανατρέψει την ίδια του τη φύση».

Ο Γ. Παπανδρέου συγχρόνως ανέφερε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές «είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε» και ισχυρίστηκε πως «φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αξιόπιστη πρόταση τόσο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση όσο και για μια ευνομούμενη πολιτεία». Εγκαλώντας την κυβέρνηση για «σπατάλη» και «μη επένδυση των δαπανώμενων χρημάτων σε αναπτυξιακές προοπτικές», ο Γ. Παπανδρέου εμφανιζόμενος σαν καλύτερος «διαχειριστής» επί της ουσίας δεσμεύτηκε τόσο για την τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», όσο και για τη χορήγηση νέων παροχών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αφού εξέφρασε την αγωνία του για την «πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών», διερωτήθηκε τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση «της οικονομίας και των επιχειρήσεων»!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η «οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα» και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «εγγυηθεί μια αξιόπιστη και φερέγγυα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», αφού η «ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και στα μικροκομματικά της αδιέξοδα» και «καταδικάστηκε και η οικονομική της διαχείριση». Ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» και υποσχέθηκε μια «δίκαια κοινωνία», αλλά πίσω από τις εξαγγελίες του κρύβεται:

-- Οτι προτείνει νέες φοροαπαλλαγές και οικονομικά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο που θα επενδύσει στην πράσινη οικονομία.

-- Επιτάχυνση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στο πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβόνας και της «ευελφάλειας», με στόχο την επέκταση της υποαπασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης και επιδοτούμενης εργασίας.

-- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέσω της «παράτασης του εργάσιμου βίου».

«Δύσκολο να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας»...

Δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές ο Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας», επικαλούμενος την ήττα των σοσιαλδημοκρατικών και «σοσιαλιστικών» κομμάτων της Ευρώπης στις κάλπες, όταν όλη την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ μοίραζε υποσχέσεις για την αλλαγή του σε μια δήθεν πιο προοδευτική κατεύθυνση...

Βέβαια, εντελώς υποκριτικά αργότερα στις δηλώσεις προσπάθησε να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται με τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, χωρίς όμως να θίξει τον πυρήνα των ευρωενωσιακών δεσμεύσεων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε αυτά που έπρεπε να ακούσουμε από τον υπουργό Οικονομίας, δηλαδή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα φορολογικά μέτρα» και αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να πέσει στην μέση ελληνική οικογένεια και τα φτωχότερα στρώματα»...

Επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται ο σκεπτικισμός για τη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τις κάλπες, ενώ χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η μεγάλη αποχή δε δικαιολογεί το δημοψηφισματικό χαρακτήρα» που έδωσε στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου και χτες προσπάθησε να εμφανίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ σαν «επιβράβευση» των ...«προοδευτικών» του προτάσεων. Πάντως προχτές ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε εκπομπή του «Μέγκα», χαρακτήρισε «άχρηστους» όσους πολίτες δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Εξευρωπαϊζόμεθα με συμμαχικές κυβερνήσεις»

Βιάζονται στον ΛΑ.Ο.Σ. να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ και δεν το κρύβουν. Αλλωστε, η αντιλαϊκή, ευρωενωσιακή πολιτική όπου ομνύουν, χρειάζεται «ευρύτερη συναίνεση», για να εφαρμοστεί. Συνοδευόμενη από αστυνομοκρατία, υπό μανδύα «ασφάλειας», που πλήττει τα πλατιά μικρομεσαία στρώματα και τους αγώνες τους εναντίον όσων κλέβουν το μόχθο τους.

Χτες, στον «Ελεύθερο Τύπο», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν είναι το «πρώτο ζητούμενό» τους η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά δεν την απέκλεισε. Αλλωστε, συμπλήρωσε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές αποφάσεις και θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να συμβάλουμε σε αυτές με τη στάση μας». Εθεσε ως προαπαιτούμενο συνεργασίας, να ασκηθεί σκληρή πολιτική «ασφάλειας» απέναντι στην όποια εγκληματικότητα. Επίσης, προέβλεψε ότι η Ντ. Μπακογιάννη σύντομα θα είναι σε άλλο κορυφαίο υπουργείο.

Ο βουλευτής του κόμματος Α. Γεωργιάδης εξήγησε στο ραδιοσταθμό «Flash» τη θεωρία της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας» ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ.: «Η πολυκατοικία με την έννοια της παρατάξεως είναι η προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Το ίδιο πρέπει κάποτε να γίνει και στην Ελλάδα». Ο ίδιος προέτρεψε την κυβέρνηση «να γίνει πιο σοβαρή κυρίως στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας όπου έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο».

Στο μεταξύ, συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ., για να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις». Κατόπιν, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Αϊβαλιώτης αναπαρήγαγε τα λεγόμενα Καρατζαφέρη ότι «έχει έρθει η ώρα των έργων και όχι των λόγων». Σήμερα, ο Καρατζαφέρης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου. Αναμένεται να απαντήσει στη χτεσινή τοποθέτηση Καραμανλή ότι η κυβέρνησή του δε χρειάζεται κομματικές συνεργασίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ