ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΜΑΛΙΑΚΟΥ - ΣΤΥΛΙΔΑ
Απλήρωτοι για μήνες πάνω από 100 εργάτες

Περιοδεία χτες από κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 εργάτες στα έργα του Μαλιακού στη Στυλίδα παραμένουν μέχρι και τέσσερις μήνες απλήρωτοι από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΤΤΙΚΑΤ», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αντιπροσωπεία της οποίας περιόδευσε χτες σε εργοτάξια της περιοχής. Εδώ και μια βδομάδα, οι 60 από τους 100 εργάτες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία, δρώντας εντελώς αυθαίρετα, απάντησε με κλείσιμο του εργοταξίου. Οι εργάτες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, αν δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τότε.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ανάλογο πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλα τα έργα που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία. Σε συζήτηση που είχε το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας με τους εργάτες, αναδείχθηκε επίσης ότι η εργοδοσία, πέρα από τη μη καταβολή δεδουλευμένων, πετσοκόβει ή δεν καταβάλλει καν την αμοιβή των υπερωριών, της δουλειάς το Σάββατο και την Κυριακή, της νυχτερινής εργασίας και τα επιδόματα. Ενώ αναδείχθηκαν και οι ευθύνες της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς δεν προβαίνει σε ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη συνενοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ και κατ' επέκταση της κυβέρνησης.

Εργοδοτικοί εκβιασμοί στη «ΜΥΘΟΣ»

Εντείνει την αντεργατική επίθεση η ζυθοποιία «ΜΥΘΟΣ» στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Αφού έχει γενικεύσει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, απασχολώντας μόλις 60 μόνιμους εργαζόμενους και 130 μέσω εργολάβων, τώρα απαιτεί από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αυξήσεις κάτω από 2% και να παραιτηθούν από κάθε κατάκτηση (επιδόματα, ημέρες άδειας κλπ.) που είχαν από το 1981 μέχρι σήμερα, μέσα από τις διμερείς διαπραγματεύσεις. Εκβιάζει πως αν οι εργαζόμενοι θέλουν να «ζήσει» η επιχείρηση και να εξακολουθούν να έχουν δουλειά, θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν να κάθονται τρεις μήνες (Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης) το χρόνο χωρίς να πληρώνονται, περίοδο που όπως ισχυρίζεται δεν έχει πολλή δουλειά.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αλυσιδωτές κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα

Σε επίσχεση προχωρούν τα πληρώματα σε «Σαρδηνία Βέρα» και «Ταξιάρχης»

Το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα των πλοίων κατεβαίνουν στους καταπέλτες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς
Το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα των πλοίων κατεβαίνουν στους καταπέλτες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς
Στους καταπέλτες κατεβαίνουν το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Μετά τους ναυτεργάτες των πλοίων της εταιρείας «GA FERRIES», οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση από τις 23 Μάη, χτες, τη μάχη για τα δεδουλευμένα ξεκίνησαν με επίσχεση εργασίας οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού, ενώ σήμερα Τετάρτη στον καταπέλτη, απαιτώντας το μισθό τους, βγαίνουν και οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» της εταιρίας ΝΕΛ του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη. Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενώ δίνουν το σύνθημα και στους νησιώτες, οι οποίοι είναι επίσης θύματα της εφοπλιστικής ασυδοσίας που συνεχώς διευρύνεται από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εφοπλιστής Βεντούρης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, την ίδια στιγμή που δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, «χαρατσώνει» με τις υπέρογκες τιμές των εισιτηρίων του πλοίου του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» τους κατοίκους των νησιών Χίου, Ψαρών, Αϊ Στράτη, Λήμνου. Το εισιτήριο από Λαύριο για Λήμνο με αυτό το πλοίο είναι 60 ευρώ η οικονομική (γ' θέση) και του αυτοκινήτου 100 ευρώ! Γραμμή η οποία να σημειωθεί ότι επιδοτείται κι από πάνω!

Σε ό,τι αφορά τον εφοπλιστή Αγούδημο, ο οποίος επίσης «τσεπώνει» εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα από τις επιδοτήσεις των «άγονων» γραμμών, έχει εγκαταλείψει πληρώματα και πλοία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Χτες παράνομα έσβησε ξανά τα πλοία «ΡΟΔΑΝΘΗ» και «ΜΑΡΙΝΑ», τα οποία ήταν τα μόνα που είχαν σε λειτουργία τις ηλεκτρομηχανές για να παρέχεται μία αξιοπρεπής και ασφαλής διαμονή των πληρωμάτων. Το περιστατικό καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, καλώντας και το ΥΕΝ να αναλάβει τις ευθύνες του.


ΤΕΧΝΟΚΑΤ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με ελιγμούς προσπαθεί να ξεφύγει η εργοδοσία

Αμφίβολες οι «εγγυήσεις», με τις οποίες χτες πέτυχε να σταματήσει τον πολυήμερο αγώνα

Συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων στην εταιρεία δομικών μηχανημάτων ΤΕΧΝΟΚΑΤ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων για τους τελευταίους 7 μήνες. Τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι περιφρουρούν το εργοστάσιο και εμποδίζουν την έξοδο φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Αυτό φαίνεται πως πίεσε την εργοδοσία και άρχισε τις απειλές, τις κλήσεις σε αστυνομία και εισαγγελία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έως και 2 μήνες, ήταν σχεδόν μόνιμο φαινόμενο τον τελευταίο χρόνο. Από τον περασμένο Νοέμβρη και ενώ οι εργαζόμενοι έφτασαν να δουλεύουν μέχρι και 130 ώρες υπερωρίες το μήνα, σταμάτησε τις πληρωμές και έδινε μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Παράλληλα, απειλούσε ότι θα κόψει 20 ευρώ από το μεροκάματο και θα απολύσει όποιον αρνείται την υπερωριακή απασχόληση. Με την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, που καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό τους, οι εργαζόμενοι μπήκαν σε επίσχεση και άρχισαν την περιφρούρηση του εργοστασίου. Η πίεση που δέχθηκε η εργοδοσία ήταν σημαντική, αφού αμέσως άρχισε να πιέζει μεμονωμένα τους εργαζόμενους να βγουν από την επίσχεση, τάζοντας ότι θα τους δώσει αμέσως 3.000 ευρώ από τα χρωστούμενα. Οι εργαζόμενοι δεν υποχώρησαν.

Ανησυχητική εξέλιξη χτες

Χτες εμφανίστηκαν στο εργοστάσιο οι γνωστοί από την υπόθεση Λαναρά, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δική τους υπόθαλψη και ανοχή και κάτω από τις απειλές της αστυνομίας ότι θα φέρει τα ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα συμβιβασμό που είναι αμφίβολο αν τους εξασφαλίζει δεδουλευμένα. Ο εργοδότης συμφώνησε να υπογράψει ένα χαρτί, με το οποίο δηλώνει ότι τους εκχωρεί μέρος των απαιτήσεων που έχει από μια εταιρεία στο Αμπού Ντάμπι, η οποία του χρωστά χρήματα για την αγορά ενός μηχανήματος. Σαν αντάλλαγμα, οι εργαζόμενοι θα φύγουν από την είσοδο του εργοστασίου και δε θα εμποδίζουν την έξοδο φορτηγών.

Το μέρος των απαιτήσεων που συμφώνησε να εκχωρήσει ο εργοδότης, υπογράφοντας ένα χαρτί που καμία αξία δε φαίνεται να έχει, αφορά την καταβολή 1.000 ευρώ για τους 16 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και την καταβολή 2 μισθών για το σύνολο των 50 εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και θα προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ
Από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα οι εκλογές

Kάλεσμα στους γονείς και κηδεμόνες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) των ειδικών σχολείων της Αττικής να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, απευθύνει ο σύλλογος. Οι εκλογές θα γίνουν από το Σάββατο 13 Ιούνη και έως τη Δευτέρα 22 Ιούνη στην έδρα του συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37 στον 5ο όροφο). Οι υποψηφιότητες κατατίθενται μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 12 Ιούνη, στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου. Οι υποψηφιότητες μπορούν να σταλούν και με φαξ στο 210 52 21 411. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου. Εγγραφές θα γίνονται μέχρι και την τελευταία μέρα των εκλογών. Το πρόγραμμα των εκλογών είναι: Σάββατο και Κυριακή 13 και 14 Ιούνη 10 π.μ. - 2 μ.μ, Δευτέρα έως και Παρασκευή από 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και το απόγευμα από 5.30 μ.μ - 8.30 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 20 και 21 Ιούνη 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ., Δευτέρα 22 Ιούνη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. Για την καλύτερη οργάνωση των εκλογών, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή διοργανώνει σύσκεψη το Σάββατο 13 Ιούνη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ