ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στο «μάτι του κυκλώνα» πάλι Πάρνηθα και Εύβοια

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της χτεσινής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Eurokinissi

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της χτεσινής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα
Πριν προλάβουν να σβήσουν οι εστίες της πρώτης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς για το 2009, στη Ριτσώνα, δύο νέες αναστάτωσαν τους κατοίκους σε Στουππαίους Ευβοίας και Πάρνηθα. Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες από τις φωτιές του 2007 καθώς και οι δύο περιοχές είχαν δοκιμαστεί εκείνο το τραγικό καλοκαίρι, ενώ προκάλεσαν δικαιολογημένη αγανάκτηση στο λαό, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί όχι μόνο να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των δασών, αλλά, αντίθετα, συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που «οπλίζει» τα χέρια των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο μετά τις 2 χτες το μεσημέρι, φλόγες ξεπρόβαλαν σε δύσβατη δασική περιοχή στους Στουππαίους Εύβοιας, ανάμεσα στα Στύρα και το Μαρμάρι. Το έργο της κατάσβεσης επωμίστηκαν κυρίως τα εναέρια μέσα, αφού η πρόσβαση από τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο ήταν αρκετά δύσκολη. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, όταν και ελέγχθηκε η πυρκαγιά, δύο καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, ενώ από το έδαφος συνέδραμαν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή είχε καεί στις μεγάλες πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου του 2007 και είχε χαρακτηριστεί πυρόπληκτη.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε στην Πάρνηθα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την καταστρεπτική για το βουνό φωτιά που κατέκαψε κοντά στα 50.000 στρέμματα δάσους. Ηταν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Μετόχι (τέρμα Λ. Πάρνηθος) στους πρόποδες του βουνού. Η φωτιά ευτυχώς έγινε αμέσως αντιληπτή και στο σημείο έσπευσαν συνολικά 17 πυροσβεστικά οχήματα με 50 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 30 άντρες, καθώς και τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η άμεση περικύκλωση της φωτιάς από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής απέτρεψε να εξαπλωθεί προς τα βόρεια του βουνού, αλλά και σε σπίτια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση για να τεθεί τελικά υπό πλήρη έλεγχο μετά από μία ώρα. Ο απολογισμός ήταν 15 στρέμματα καμένης χορτολιβαδικής έκτασης και περίπου 3 στρέμματα με πεύκα και θάμνους.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των κατοίκων της Ασσήρου

Στο πλευρό των κατοίκων της Ασσήρου, που για δεύτερη μέρα χθες είχαν αποκλείσει το δρόμο για τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, βρέθηκε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του Κόμματος και τα μέλη του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ Αγγελο Τζέκη και Ηλία Γκουτζηγιάννη. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στα σχέδια για εγκατάσταση στην περιοχή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και διεκδικούν: Να σταματήσει η ταφή επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ. Να δρομολογηθούν αμέσως τα αναγκαία έργα (όπως σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής, μεταφορά των απορριμμάτων με κοντέινερ, κατασκευή οδικού κόμβου για την παράκαμψη της κατοικημένης περιοχής, κ.λπ.) που προβλέπονται για την ολοκληρωμένη και ασφαλή λειτουργία του, ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Σημειώνουμε ότι ακόμη και ο βιολογικός καθαρισμός που επεξεργάζεται τα διασταλλάζοντα ύδατα μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία πριν από λίγες μέρες...

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Επίσης περιόδευσε στους χώρους του ΧΥΤΑ και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του. Εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγωνιζόμενους κατοίκους, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει και πάλι σχετική παρέμβαση στη Βουλή και επανέλαβε τις σαφείς θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα. Θέσεις που, όπως σημείωσαν, είναι ίδιες πριν και μετά τις εκλογές και δεν αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή όπου διατυπώνονται, όπως γίνεται από τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Ξεκαθάρισαν, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη για καύση απορριμμάτων. Συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων και ζητά τη λειτουργία όλων των απαραίτητων έργων, ώστε να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ. Επισημαίνει ότι είναι εγκληματική και πρέπει να διακοπεί αμέσως κάθε εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ σημείωσαν τις ευθύνες κυβέρνησης, Νομαρχίας και Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, καθώς και των δυνάμεων του δικομματισμού, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ με αυτούς τους όρους. Αντιδρώντας στην εισαγγελική παρέμβαση που ζητά επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις όσων διαμαρτύρονται, τα στελέχη του ΚΚΕ, από το χώρο της κινητοποίησης, κάλεσαν την κυβέρνηση να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη για αστυνομική βία σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: Την απαγόρευση του καπνίσματος από την 1 Ιούλη σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς κλειστούς χώρους, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού σε χώρους συνάθροισης και της υπαίθριας διαφήμισης από την 1 Σεπτέμβρη ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι απαγορεύσεις αυτές, που από μόνες τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξαλείψουν τον εθισμό στο κάπνισμα, γίνονται σε εφαρμογή του νόμου 3730/2008 (ΦΕΚ 262 Α) «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». Μεταξύ των άλλων ο νόμος προβλέπει και την επιβολή προστίμων που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ.

ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μόνιμης Επιτροπής για το Περιβάλλον προχωρούν οι δικαστικές ενώσεις της χώρας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ). Σε κοινή συνέντευξη Τύπου όλες οι δικαστικές ενώσεις και ο ΔΣΑ ανακοίνωσαν χτες ότι στόχος της Επιτροπής για το Περιβάλλον είναι να ενημερώνει και να ενημερώνεται για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και να προτείνει λύσεις. Παράλληλα, οι δικαστικές ενώσεις άσκησαν δριμεία κριτική στη Διοίκηση, κατηγορώντας την ότι είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης στα περιβαλλοντικά θέματα και δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς

Γίνεται στις 28 Ιούνη στον Αϊ-Νικόλα Νάουσας

Στις 28 Ιούνη 2009 θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στον Αϊ- Νικόλα Νάουσας, η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, από κοινού με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Την εκδήλωση, φέτος, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου φορέα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καλεί σε μαζική προσέλευση τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους Επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946-1949), και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μετά την ήττα για να διασωθούν.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8826.338 και 210.8221.442.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 14.6.09 διοργανώνουν:

- Εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ (Ιππικό Γαζή) και όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, στις 9.30 π.μ., στην έδρα της Ταξιαρχίας, στα λουτρά Καϊτσας, η Επιτροπή μαχητών και φίλων του ΔΣΕ.

- Εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη της Σπηλιάς για τη λευτεριά της πατρίδας από τους χιτλεροφασίστες Γερμανούς, διοργανώνει το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στις 11 το πρωί. Λεωφορεία για την εκδήλωση στη Σπηλιά, θ' αναχωρήσουν στις 9 π.μ. από την πλατεία Εβραίων Λάρισας.

- Η ΝΕ Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 10 το πρωί, στο μνημείο στο Κούρνοβο, διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο ανατίναξης της γαλαρίας στο Κούρνοβο από τον ΕΛΑΣ και τη θυσία των 106 αγωνιστών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, που εκτελέστηκαν ως αντίποινα οι δυνάμεις του φασιστικού άξονα. Λεωφορείο από Λαμία, ώρα 9 πμ, από την πλατεία Πάρκου.

Εκλογοαπολογιστική του ΣΦΕΑ 1967-'74

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και στις αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται, την Κυριακή 14 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Ελευθερίας» του κτιρίου του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, (Στάση ΜΕΤΡΟ, Μέγαρο Μουσικής).

Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση έχουν τα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η εγγραφή μέλους έχει οριστεί σε 3 ευρώ και η ετήσια συνδρομή σε 5 ευρώ.

Το δικαίωμα ψήφου με εξουσιοδότηση ισχύει για ένα και μόνο μέλος. Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει περισσότερους από έναν.

Κάθε προσερχόμενο μέλος παρακαλείται να δηλώνει την παρουσία του και να υπογράφει και σε περίπτωση αλλαγής διεύθυνσης ή τηλεφώνου, να ενημερώνει το Σύνδεσμο.

ΚΟΖΑΝΗ
Νέες δίκες σε βάρος κατοίκων που αγωνίζονταν

Την Τρίτη δικάζονται στην Κοζάνη 6 κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης, με την κατηγορία της παρακώλυσης κοινωφελών εγκαταστάσεων, δηλαδή της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της 24ήμερης κατάληψης, στο διάστημα 10 Μάη έως τις 2 Ιούνη, που διακόπηκε βίαια με επέμβαση των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι με σειρά κινητοποιήσεών τους απαιτούσαν την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία εργοστασίου και ορυχείων της επιχείρησης, αλλά και μέτρα κατά της ανεργίας που πλήττει την περιοχή. Στο μεταξύ, σε άλλους 31 κατοίκους της περιοχής επιδόθηκαν κλήσεις για να δικαστούν στις 29 Σεπτέμβρη 2009 για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ