ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
Υπαρκτός ευρω-συνασπισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η πρόταση που από την επομένη κιόλας μέρα των ευρωεκλογών έσπευσαν να κάνουν οι κεντροδεξιοί προς τους κεντροαριστερούς «αντιπάλους» στην ΕΕ. Να συγκροτήσουν, δηλαδή, ένα μεγάλο συνασπισμό «που θα απομονώσει τους ευρωσκεπτικιστές και θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Πρώτος σταθμός αυτής της συνεργασίας η επανεκλογή του Μ. Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Αν και τα κεντροδεξιά κόμματα νίκησαν σε πολλές χώρες της ΕΕ, ωστόσο δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς πρότεινε στους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους να συγκροτήσουν όλοι μαζί ένα μεγάλο συνασπισμό. «Απέναντι στην άνοδο των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών, η συνεργασία αυτή είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», τόνισε. Η αλήθεια είναι ότι τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της ΕΕ έχουν υπερψηφίσει από κοινού όλες τις αντιδραστικές «συνθήκες» (Μάαστριχτ, Λισαβόνας) και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν από κοινού ψηφίσει περίπου το 97% των νομοσχεδίων και οδηγιών. Αρα ο συνασπισμός των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών είναι μια πραγματικότητα για τη στήριξη του ευρωμονόδρομου. Πιθανότατα δε θα τα χαλάσουν ούτε στη μοιρασιά των πόστων στα ανώτερα κοινοτικά όργανα. Ηδη οι κεντροδεξιοί προσφέρουν στους σοσιαλδημοκράτες ως αντάλλαγμα για τον Μπαρόζο την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου...

Επίκληση της Μπολόνια και αυταπάτες

Πιστοποιητικό ότι τα διπλώματα που χορηγεί (μετά από 10 εξάμηνα ενιαίων σπουδών και πτυχιακή εργασία) αντιστοιχούν σε 300 πιστωτικές μονάδες (ects) και είναι επιπέδου μάστερ, αποφάσισε να δίνει στο εξής το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) σε όσους αποφοίτους του το ζητήσουν. Ουσιαστικά, αυτό το πιστοποιητικό θα αναγνωρίζεται προς το παρόν μόνο στο εξωτερικό, αλλά θα λειτουργεί ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να θεσμοθετήσει και εντός Ελλάδας τα πενταετή πτυχία ως ισότιμα με μάστερ.

Στην ουσία, πρόκειται για μια κίνηση που ...πατώντας πάνω στην αγωνία χιλιάδων πτυχιούχων για την επαγγελματική τους προοπτική και το μέλλον τους, σπέρνει συντεχνιακές αυταπάτες στους νέους μηχανικούς και στρώνει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή των κατευθύνσεων της Μπολόνια. Εξάλλου, η επίκληση των 300 πιστωτικών μονάδων και της λογικής της Μπολόνια είναι το βασικό επιχείρημα των διοικήσεων των Πολυτεχνείων προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα πτυχία τους ως μάστερ.

Η Μπολόνια, που επικαλούνται, υπαγορεύει το σπάσιμο των ενιαίων πενταετών σπουδών σε δυο κύκλους. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτών των ευρωκατευθύνσεων (που στα λόγια υποτίθεται ότι τις αντιπαλεύει το ΕΜΠ) ισοπεδώνει όλους τους τίτλους σπουδών και τα πτυχία, καθιστώντας τους επιχειρηματίες ως τους τελικούς και βασικούς κριτές κάθε τίτλου σπουδών. Σ' αυτόν τον κυκεώνα είναι μεγάλη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι με μια νομοθετική ρύθμιση μπορεί να σώσει τα πτυχία μιας επιστήμης όταν όλα συνολικά τα πτυχία παίρνουν την κατηφόρα...

Συντεχνιακές αντεγκλήσεις ΤΕΙ - Πολυτεχνείων

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος, εκφράζει την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ι. Γρυσπολάκη, ο οποίος είπε ότι το επίπεδο σπουδών στα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ είναι διαφορετικό. Χαρακτηρίζοντας συντεχνιακή τη νοοτροπία του πρύτανη, ο Δ. Νίνος τον ρωτά μεταξύ άλλων: «Το ακαδημαϊκό έτος 2008 - 2009 όπως και το προηγούμενο 2007 - 2008, στα ΤΕΙ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 13 - 15 εβδομάδες διδασκαλίας ανά εξάμηνο σπουδών. Πόσες εβδομάδες διδασκαλίας πραγματοποιήθηκαν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά έτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης;». Ουσιαστικά, δηλαδή, υπονοεί ότι το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ δεν υπολείπεται των πανεπιστημίων, επειδή στα ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια γίνεται περισσότερος χρόνος μάθημα. Αυτό, μάλιστα, είναι κριτήριο! Εκτός και αν θέλει να υπονοήσει ότι τα ΤΕΙ δεν υπολείπονται των πανεπιστημίων επειδή εκδηλώνονται λιγότερες κινητοποιήσεις απ' ό,τι στα πανεπιστήμια!

Αλλο επιχείρημά του είναι ότι η υψηλότερη βάση εισαγωγής στο ΤΕΙ Αθήνας είναι στο 19,5, λες και το επίπεδο των σπουδών στο ίδρυμα το καθορίζουν οι επιδόσεις των μαθητών της Γ' Λυκείου στις πανελλήνιες...!

Και στη συνέχεια θέτει το ερώτημα: «Γιατί θα πρέπει να ισχύουν πάντοτε δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν τίθεται το ζήτημα της χρηματοδότησης και της αξιολόγησης των ΤΕΙ έναντι των πανεπιστημίων;». Φυσικά δεν μπορεί κανείς να μην του αναγνωρίσει το δίκαιο του ερωτήματος, μπορεί όμως να θέσει στον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας το ερώτημα: Ποιοι ήταν άραγε εκείνοι που το 2001 πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη «ανωτατοποίηση» και έσπερναν αυταπάτες στον κόσμο των ΤΕΙ...;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπορούμε να βάλουμε σοβαρά εμπόδια

Οι αποφάσεις των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ σηματοδοτούν, χωρίς καμιά αμφιβολία, την έναρξη ενός νέου γύρου επιθετικών μέτρων, που πλήττουν παραπέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ανδρών και γυναικών, τους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας. Τα μέτρα δεν είναι καινούρια, δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Περιγράφονται με σαφήνεια στη στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία συνδιαμόρφωσαν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2000 και την επικύρωσε το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για τη θεμελιακή εκείνη στρατηγική, που διακηρυγμένο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, ώστε αυτό να καταστεί πρώτη οικονομική δύναμη στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό μέχρι το 2010.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, άλλος τρόπος δεν υπάρχει πέρα από το να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Γεγονός που προϋποθέτει όχι μόνο χαμηλότερους μισθούς, αλλά και σταδιακή απαλλαγή της εργοδοσίας από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα και να είναι ευάλωτοι στους εκβιασμούς, ελεύθερη διακίνηση του αναγκαίου για τα κέρδη των πολυεθνικών εργατικού δυναμικού, που θα περιπλανιέται από επάγγελμα σε επάγγελμα και από χώρα σε χώρα για να εξασφαλίσει ένα πενιχρό μεροκάματο και ενδεχομένως μια σύνταξη πείνας.

Αυτό επιδιώκουν τα μέτρα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ. Και μπορεί η οικονομική κρίση να πιέζει για την ένταση τέτοιων και άλλων μέτρων, κανείς ωστόσο δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι το τέλος του κύκλου της κρίσης θα σημάνει και το σταμάτημα της αντεργατικής εφόδου. Το αντίθετο μάλιστα. Το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό σχεδιάζουν και πράττουν με το βλέμμα στραμμένο στην περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης. Εκεί όπου τα συσσωρευμένα κεφάλαια θα πρέπει να βρουν ακόμα πιο συμφέρουσες αποδόσεις για να πολλαπλασιαστεί ο κλεμμένος πλούτος που καταλήγει στις τσέπες του κεφαλαίου. Αυτό που επιδιώκουν είναι να βγουν από την κρίση έχοντας ρίξει ακόμα πιο χαμηλά την τιμή στην οποία η μεγαλοεργοδοσία αγοράζει την εργατική δύναμη.

Μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, να τους εμποδίσουμε; Μπορούμε. Κάτω από προϋποθέσεις. Και η πιο βασική είναι η οργάνωση της πάλης με ταξικά κριτήρια, αιτήματα και προσανατολισμό. Στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές. Η γιγάντωση ενός αγώνα, από τον οποίο δε θα λείπει κανείς. Προμετωπίδα αυτού του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από το αίτημα να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιουργούν: Το κεφάλαιο και η πολιτική του. Πυξίδα αυτού του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Για την ανάπτυξη ενός αγώνα με αυτά τα χαρακτηριστικά πρωτοστατεί και θα συνεχίζει να παλεύει το ΠΑΜΕ, οι χιλιάδες κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες που δρουν μέσα από τις γραμμές του, μαζί με άλλες ριζοσπαστικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ