ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2000
Σελ. /36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Την 1η Ιούνη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΘΩΜΑ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη Λάρισας. Στην Kατοχή, πολέμησε τους επιδρομείς με το βαθμό λοχαγού σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Το 1943, πήρε μέρος στην ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, με διοικητή των σαμποτέρ τον Αντώνη Βρατσιάνο. Επίσης πήρε μέρος και στα Δεκεμβριανά το 1944.

Μετά την Απελευθέρωση, έπειτα από διώξεις, φυλακές κaι κακοποιήσεις, κατέφυγε στο ΔΣΕ, Με το βαθμό του λοχαγού πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι. Τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, δούλεψε στις οικοδομές και δημιούργησε οικογένεια. Το 1954 πήγε στην Αλμυρά Ερημο με ομάδα κομσομόλων, δούλεψε εκεί και βραβεύτηκε.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του. Εργαζόταν στο Δήμο Λάρισας.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σταυρούλα Μπατζιόλα, η κόρη του Αρετή Παπαδοπούλου και τα εγγόνια του Βασίλης και Ελισσάβετ προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος στον ΟΤΕ Αθήνας, πρόεδρος στα 1941, και σε συνέχεια στη ΔΕΗ και γραμματέας ως τις 18 Οκτώβρη 1944 στο Εργατικό ΕΑΜ. Φυλακίστηκε από 15 Ιούνη 1944 ως τις 10 Οκτώβρη 1944.

Εκτελέστηκε στις 27 Σεπτέμβρη 1949.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που εκτελέστηκαν, η αδελφή του Αννα Ζουμπούλη πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη» 3.000 δρχ.

Φωτ.

Στις 21 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΚΚΟΥ από την Αμαλιάδα Ηλείας. Γεννήθηκε το 1925 και έφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης για να βρει δουλιά.

Από το 1956 ζούσε στην Κολωνία της Γερμανίας. Ηταν από τους πρώτους εκλεγμένους Ελληνες συνδικαλιστές στα γερμανικά συνδικάτα. Το 1961 - '62 πρωτοστατεί, μαζί με άλλους Ελληνες πατριώτες, στην ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας και για αρκετά χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ της Κοινότητας.

Στα χρόνια της χούντας συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από την Κοινότητα.

Ηταν γνωστός και αγαπητός από όλους τους συμπατριώτες της Κολωνίας.

Εμεινε ως το τέλος της ζωής του μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, μέλη της ΚΟΒ Κολωνίας και φίλοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ 600 γερμανικά μάρκα.

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΔΑΦΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥ. Στις 8 Μάη 2000 πέθανε και ο σύζυγός της ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ, μέλος του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για να γίνουν πράξη τα μεγάλα ιδανικά του ΕΑΜ και να καρποφορήσουν οι αγώνες του κόμματος των εργαζομένων, του ΚΚΕ, για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους πρόσφεραν 80.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΜΠΕΛΟΣ, οπαδός του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1927 και πέθανε σε ηλικία 72 χρόνων.

Πριν από το θάνατό του, πρόσφερε 10.000 δρχ. στην Αχτίδα Θάσου.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο αγαπημένου εξαδέλφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΧΟΥΣΙΔΗ, προσφέρω στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Σόνια Συμεωνίδου

* * *

Φωτ.

Στις 10 Απρίλη 2000 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΙΖΟΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας το 1917.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ, που υπήρξε μέλος της ΔΕ του.

Οι συναγωνιστές του - μέλη του Παραρτήματος υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία και εκείνος αγωνίστηκε.

* * *

Φωτ.2

Στις 27 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μας ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ. Συμπληρώθηκαν επίσης 6 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, από το χωριό Χιονάδες Εβρου. Στην Κατοχή ήταν και οι δύο αντάρτες του ΕΛΑΣ και έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σόφια.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη τους Καλλίτσα και ο γαμπρός τους Ανέστης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΩΤΗΡΗ ΑΛΕΞΑΤΟΥ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η συντρόφισσά του Γεωργία και τα παιδιά του Αντρέας και Γιάννης προσφέρουν 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 20.000 δρχ. στη ΝΕ Αχαΐας και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 3 Ιούνη συμπληρώνονται 5 χρόνια από τότε που μας «άφησε» η αγαπημένη και αξέχαστη φίλη μου ΑΝΝΑ ΚΟΤΤΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό της.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μου ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΠΛΟΥΜΗ, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ.

Αλίκη Λοβέρδου

* * *

Φωτ.2

Συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΙΑΡΑ, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και δυόμισι χρόνια από τον άδικο θάνατο του εγγονού του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΙΑΡΑ, μέλους της ΚΝΕ και τελειόφοιτου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟ Τρικάλων.

Η συντρόφισσα και γιαγιά Θωμαή Χατζιάρα

Η κόρη και μάνα Βούλα

Η κόρη Χριστίνα και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου πατέρα μας και παππού ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΑΜΟΞΑΡΑ από τα Λιμενάρια Θάσου. Ηταν 60 χρόνια οπαδός του ΚΚΕ.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε στην ΚΟΒ «Καρατάσου» 5.000 δρχ. και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ο γιος του Γιάννης, η νύφη του Λεμονιά

Τα εγγόνια Ζαχάρω και Μιχάλης

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 60.000 δρχ. στο ΚΚΕ: Των γονιών μου ΜΩΥΣΗ και ΟΛΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ, του αδελφού μου ΗΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ από τα Ανω Σούρμενα Κιλκίς, του ΘΑΝΑΣΗ ΟΡΓΑΖΗ από τα Ανω Σούρμενα, του ΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΖΙΝΟΥ από την Καβάλα, της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑΣ ΠΑΒΕΖΑ από το Λιτόχωρο, του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΒΕΖΑ από την Αργαλαστή Βόλου, του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ από τον Κορυδαλλό Πειραιά.

Κ. Παντελίδης

* * *

Φωτ.

Στις 29 Φλεβάρη 2000 πέθανε ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943 ως το θάνατό του. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και στάλθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου βασανίστηκε άγρια.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Γρεβενών.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη ΕΛΕΝΗ ΚΕΜΕΝΤΣΕΝΤΖΙΔΟΥ από το χωριό Σπάρτο Κοζάνης, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Πέρασε μια ζωή γεμάτη αγώνες. Στην Κατοχή ήταν η μάνα του αντάρτη και αργότερα, όταν ο σύζυγός της ρίχτηκε στις φυλακές, στάθηκε θαρραλέα αγωνίστρια για τα ιδανικά του ΚΚΕ, αλλά και στοργική μάνα. Της αφιερώνουμε την αγάπη μας.

Στη μνήμη της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κοζάνης, και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της Παύλος Κεμεντσεντζίδης

* * *

Στη μνήμη των 200 κομμουνιστών, οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, διά χειρός Β. Χ.

Ενας αγωνιστής

* **

Φωτ.

Στις 8 Μάη 2000 πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων ο παλαίμαχος αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλιστής - πρώην πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Καταγόταν από τις Αρχάνες και έχασε τη ζωή του από τροχαίο δυστύχημα.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης συμμετείχε στον πόλεμο του '40 - '41. Στη διάρκεια της Κατοχής πιάστηκε από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Δεν το βάζει όμως κάτω. Δραπετεύει και καταφέρνει - κάτω από δύσκολες συνθήκες - να κατεβεί στην Κρήτη. Ακούραστος και με βαθιά πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, δίνει το «παρών» στο εθνικοαπελευθερωτικό προσκλητήριο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.Βγαίνει στο βουνό μαζί με τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Γ. Ποδιά, παίρνει μέρος στη μάχη του Ψηλορείτη και σε άλλες δύσκολες αποστολές.

Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, στη διάρκεια του Εμφύλιου και μετά, τον συλλαμβάνουν και με την κατηγορία της Κατοχής όπλων τον φυλακίζουν και τον εξορίζουν στη Γιούρα, στη Μακρόνησο, στο Καλάμι, στην Ακροναυπλία.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης παραμένει πιστός, ακλόνητος, αταλάντευτος στις ιδέες του και τα οράματά του. Δε λυγίζει και τιμά τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, του οποίου είναι μέλος από το 1941.

Παίρνει μέρος στους μετέπειτα κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Συμβάλλει αποφασιστικά, μαζί με άλλους κομμουνιστές, στη συγκρότηση της ΚΟΒ Ατσαλένιου του ΚΚΕ, μετά τη μεταπολίτευση, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο Συνδικάτο των Οικοδόμων. Διατέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου και υπερασπιζόταν με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της τρίτης ηλικίας. Ως το τέλος της ζωή του, με το σφρίγος και τη δυναμικότητά του, έδινε το «παρών» στην ΚΟΒ, της οποίας ήταν μέλος και στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ως μέλος της διοίκησής του.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Κρήτης και της ΝΕ Ηρακλείου, των ΚΟΒ Ατσαλένιου και Αρχανών, των τοπικών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του συντονιστικού σωματείου και συνδικαλιστών, του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, του Σωματείου Οικοδόμων και του σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου: Νίκος Καραντεμοίρης και Πόπη Συντιχάκη από 10.000 δρχ., ΚΟΒ Αρχανών. Λένα Μελιδονιώτη, Γιώργος Μεσαριτάκης, Μανόλης Συντιχάκης, Τάσος Χιώτης από 5.000 δρχ. Βαγγέλης Δρίμης 3.000 δρχ., Μιχάλης Αλεξανδράκης, Βασίλης Κριαράς, Κώστας Ματζαπετάκης, Μανόλης Σταματάκης, Νίκος Φανουράκης, Αντώνης Χαραλάμπους από 2.000 δρχ., Χρήστος Κασαμπαλόγλου, Μίλτος Σωτηρίου και Στέλιος Χριστοφής από 1.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Μάη έκλεισαν 7 χρόνια που λείπει από κοντά μας ο αγαπημένος και πάντα αξέχαστος γιος και αδελφός μας ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Οικοδόμων Αμαρουσίου, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οι γονείς του

Τα αδέρφια του Κώστας και Χάρης

* * *

Φωτ.

Στις 17 Μάη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου, και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος ως το τέλος της ζωής του.

Η συντρόφισσά του Αννα Νικολετάτου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ