ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΧΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΧΑΣ
Στη μνήμη της κομμουνίστριας ΡΟΥΛΑΣ ΣΙΩΤΑ. Σάββατο πρωί 13.6.09 «έφυγες», τόσο νέα, και μας γέμισες μεγάλη θλίψη, γιατί ήσουν σμιλεμένη από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά, αυτά που σε έκαναν αγαπητή και σεβαστή σε όλους. Από το πρώτο έτος (1978) στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνείου Πάτρας ήσουν μαχητική, ανυποχώρητη, αταλάντευτη, δυναμική με πολύ ζωντάνια και πάντοτε με χαμόγελο στα χείλη σου. Από τη θέση του γραμματέα της Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, γραμματέα Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας, μέλος Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ, πάντοτε έδωσες όλον τον εαυτό σου ανιδιοτελώς.

Από το γάμο σου απέκτησες δύο παιδιά: Τον Θανάση (φοιτητή τώρα) και την Ζωή (Γ' Λυκείου), μέλη της ΚΝΕ. Αργότερα, στην Αθήνα συνέχισες ακούραστα την κομματική δουλειά: Μέλος Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Μέλος Αχτιδικού Γραφείου ΑΕΙ-ΤΕΙ, Γραμματέας Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ-ΤΕΙ, από το Μάρτη 2009.

Αφησες σημαντική ξεχωριστή αγωνιστική παρακαταθήκη. Μακάριοι οι ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες (όπως είπε ο σ. Κ. Λουλές) σ. Ρούλα. Τώρα το Κόμμα, εκτός από τους Μπελογιάννηδες, τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, έχει και συντρόφισσες σαν τη σ. Ρούλα ΣΙΩΤΑ! Εμείς που ήμασταν μαζί σου στη Σπουδάζουσα Πάτρας της ΚΝΕ και στην ΚΟ του Πανεπιστημίου σε αποχαιρετάμε. Καλό σου ταξίδι σ. Ρούλα.

ΤΡΙΧΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΡΙΧΑΣ ΝΙΚΟΣ
Για την κενή σου θέση σ. Ρούλα, πολλοί πρώην σύντροφοι θα επανενταχθούμε ξανά στο Κόμμα μας. Από ΑΕΙ-ΤΕΙ πολλές επιρροές θα γίνουν νέα μέλη. Αντί για στεφάνι προσφέρουμε στο τιμημένο και ηρωϊκό ΚΚΕ 1.640 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκε κοντά ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ, παλαίμαχος - καταξιωμένος κομμουνιστής δημοσιογράφος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων του λαού μας. Μέχρι το τέλος της ζωής του και παρά την κλονισμένη υγεία του, ο Νίκος Καραντηνός έγραφε κάθε Κυριακή στις σελίδες του «Ριζοσπάστη» τον οποίο υπηρέτησε, συνέχεια από το 1974 (στη νόμιμη επανέκδοσή του) μέχρι το τέλος της ζωής του, αφήνοντας σε μας και στη νέα γενιά μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη.

Στη μνήμη του αγαπημένου του πατέρα ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ, ο γιος του Θεοχάρης Καραντηνός, προσφέρει 300 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την αγαπημένη του εφημερίδα, που τον συντρόφεψε μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

***

ΦΩΤ.

Στις 21 Ιούνη κλείνουν 4 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο σ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΥΡΟΥ - ΜΑΤΙΝΑΣ και ΓΙΩΡΓΗ ΠΟΥΡΓΑΛΗ - ΒΑΣ. ΜΑΤΖΑΡΙΔΗ, ΣΩΤ. ΦΟΥΡΝΑΡΟ, η κόρη του Σταύρου, Πούργαλη Αγγελική προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ
***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ, αγωνίστριας συνδικαλίστριας στο Συνδικάτο Καπνού Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της, ο άνδρας της Αρίσταρχος και τα παιδιά της Ελενη και Χρήστος προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Λαχανά Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ προσφέρω 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, για τη στέγαση του αρχείου των 90 χρόνων αγώνων και θυσιών του τιμημένου Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Η προσφορά του σ. Ρίτσου (των έργων του γενικά) παρακαταθήκη για μας και τις επόμενες γενιές πιστεύω ότι θα πάρουν τη θέση τους στο Αρχείο. Μεγάλος ο αριθμός των έργων του, σε πεζό και ποιητικό λόγο: 15 τόμοι η ποίηση, εκατοντάδες τα πεζά, μελέτες, μεταφράσεις σμιλεμένα πάνω στο πνεύμα των λαϊκών αγώνων της αντίστασης, της επανάστασης, του ιδεολογικού προσανατολισμού Μαρξισμού - Λενινισμού. Εδωσε μορφή έκφραση και περιεχόμενο σε ό,τι έπιανε το χέρι του - πέτρα - ξύλο. Δε ρόγευε (που λένε στον τόπο μου). Οτι έκανε το φρόντιζε (όπως μου λένε οι σ. συγκρατούμενοί του) σαν τα μάτια του για να γίνουν μια μέρα μουσείο παρακαταθήκη και πρόσβαση για όλους μας, για όλο τον κόσμο.

Συναγωνιστικά και συντροφικά ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, μέλος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 6 μήνες που έπαψε να χτυπά η φλογερή καρδιά της αγαπημένης μας μάνας, γιαγιάς και συζύγου, ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ. Σεμνή πρόσχαρη, είχε πάντα την αγάπη την εκτίμηση και το σεβασμό όλων μας. Γεννήθηκε στις 10.10.1931 στο Παλιούρι Εβρου, από γονείς αγρότες. Ολη η οικογένειά της δοσμένη στο Κίνημα, με έναν αδελφό θύμα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και έναν ανάπηρο. Η ίδια, Αετόπουλο στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση καταδιώχτηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Το Μάρτη του 1948, η μόλις 17χρονη ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ εντάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ, στην αρχή ως μαχήτρια, ενώ μετά προσφέρει τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα και παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες που έδινε η 132 Ταξιαρχία του ΔΣΕ, στην περιοχή της Δράμας, Χαϊντούς, Τσαλντάχ και στο Μπέλες Σερρών. Το 1949, όταν οι Αμερικάνοι δοκίμαζαν τις βόμβες «Ναπάλμ» κατά του ΔΣΕ γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Με τη λήξη του Εμφυλίου βρίσκεται στη Λ.Δ. της Βουλγαρίας, όπου εκεί στις 12.1.1950 παντρεύεται με τον Απόστολο Μπαχτσεβάνη. Το 1952 πηγαίνουν στη ΛΔ Ουγγαρίας, όπου απέκτησαν τα τρία παιδιά τους, τον Θανάση, την Χρυσούλα και την Λαμπρινή. Δίπλα στα τρία της παιδιά εργάζεται στο εργοστάσιο με τις καλύτερες αποδόσεις. Το 1989 επαναπατρίστηκαν με τον σύζυγό της και ζούσαν στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη ζωή της υπήρξε μια καλή σύζυγος, μητέρα και γιαγιά. Σε όλη μας τη ζωή δε θα την ξεχάσουμε και θα μας λείπει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Στην μνήμη της προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Κορδελιού Θεσσαλονίκης, το ποσό των 100 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος.

Ο σύζυγός της, τα παιδιά της, η νύφη της, οι γαμπροί της, τα πέντε εγγόνια της και τα έξι δισέγγονά της.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ του Χρήστου από τα Σεβαστιανά Ν. Πέλλας, για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας, καταθέτουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Σκύδρας. Η οικογένειά του.

***

ΦΩΤ.

Στις 12 Μάη του 2009 έφυγε από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔ. ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΔΗΣ σε ηλικία 88 ετών, που γεννήθηκε στην Τσομπανησιά Μ. Ασίας. Ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Αθανάσιο Θεσ/νίκης. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Αγωνίστηκε σαν πολιτικός καθοδηγητής της ΕΠΟΝ με το διακριτικό όνομα «Μανώλης» και με χώρο δράσης του τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Ασυμβίβαστος και ανυποχώρητος μέχρι το τέλος της ζωής του στην υπεράσπιση της ιδεολογίας και των ιδανικών του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την ύπαρξη παγκόσμιας ειρήνης και υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού.

Στην μνήμη του η σύζυγός του Βάια και τα παιδιά του Ελένη και Ανδρέας προσφέρουν χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Στην μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ από Αμάραντα Κιλκίς, η κόρη του Σοφία Σαββίδου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Με την εισβολή των Γερμανών στη χώρα μας ο πατέρας μου οργανώνεται στο ΕΑΜ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Πριν προλάβουμε να γευτούμε τη λευτεριά μας επεμβαίνουν οι αγγλο-αμερικανοί και αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος. Ο πατέρας μου παίρνει το δρόμο του βουνού με το ΔΣΕ. Με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου ο πατέρας μου βρέθηκε στην Γιουγκοσλαβία όπου και πέθανε, χωρίς να προλάβει τον επαναπατρισμό του στην αγαπημένη του πατρίδα. Μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ ακολουθώ τα χνάρια του πατέρα μου, συνεχίζω τον αγώνα του για μια καλύτερη Ελλάδα.

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
***

Συμπληρώθηκαν πάνω από 30 μέρες απ' το χαμό, σε προχωρημένη ηλικία, του αγωνιστή ποιητή και πνευματικού ανθρώπου, συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΡΤΙΠΗ. Η πολύχρονη ζωή του σ. Βασίλη συνοδεύτηκε από αγώνες και νίκες αλλά και διωγμούς, ταλαιπωρίες, βασανισμούς. Τελείωσε, όπως ο ίδιος ήθελε, όρθιος, καθώς χαρούμενος ετοιμαζόταν να πάρει μέρος στα επίσημα εγκαίνια του ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ, όπου φιλοξενήθηκε του τελευταίους μήνες. Πέθανε, ακριβώς στην παραμονή αυτής της εκδήλωσης, όπου τον τιμήσαμε με αναφορά στο βιογραφικό του και παρουσίαση ενός από τα - ερωτικά του - ποιήματα.

Ο Β.Τ. υπήρξε ακούραστος συγγραφέας, διηγηματογράφος, ποιητής, μέσ' απ' το έργο του οποίου προβάλλονται πρωτ' απ' όλα τα βάσανα του εργαζόμενου απλού ανθρώπου. Στους σχολιαστές της «Μονομέρειας» του διηγήματός του, απαντούσε με το ερώτημα: «Μήπως η ζωή είναι διαφορετική;». Και παραπέρα: «Τα μεγάλα έργα των αρχαίων τραγωδών άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο για τη δύναμη των παθών που περικλείουν».

Είμαστε ευχαριστημένοι που απαλύναμε στο Σπίτι του Αγωνιστή, τους τελευταίους μήνες της ζωής του Βασίλη Τερτίπη. Στη μνήμη του η Διοίκηση, οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του ιδρύματος προσφέρουμε στο Κόμμα μας, στο ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Το ΣΠΙΤΙ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΕΠΕΣΗ. Το ΔΣ του ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ τιμά την πολύχρονη αγωνιστική προσφορά του σ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΕΠΕΣΗ που, σε προχωρημένη ηλικία, άφησε πρόσφατα τη ζωή. Ο σ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ πήρε, από νεαρή ηλικία, μέρος στους ταξικούς αγώνες με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αγωνίστηκε με υπευθυνότητα στην Εθνική Αντίσταση, πάλεψε με καρτερικότητα στην πολύχρονη κράτησή του σε φυλακές και στρατόπεδα.

Ειδικότερα από την ίδρυση ακόμα του ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ μέχρι το τέλος της ζωής του, υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΠΙΤΙΟΥ, για όλο το διάστημα που οι σωματικές του δυνάμεις του το επέτρεψαν. Πίστεψε στην αναγκαιότητα στήριξης της τρίτης ηλικίας και εργάστηκε για τον ίδιο σκοπό.

ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΡΑΠΤΗ
Αποχαιρετίσαμε το σ. ΝΙΚΑΝΔΡΟ στο τελευταίο του ταξίδι και καταθέσαμε τιμητικά στον τάφο του ΣΤΕΦΑΝΙ.

Στη μνήμη του το ΔΣ του Ιδρύματος καταθέτει στο ΚΚΕ, για στήριξη των στόχων του 50 ευρώ.

Το ΔΣ του ΣΠΙΤΙΟΥ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

***

O Πάνος και η Λέλα Μουζάκη προσφέρουν στην ΚΟ Ιθάκης του ΚΚΕ 50 ευρώ στη μνήμη της φίλης του Κόμματος ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΜΑΡΟΥΔΑ

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΩΣ ΛΟΥΛΟΥΔΗ - ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, αντί για στεφάνια, πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ του «Ρ»: Η οικογένεια Ευαγγελίας Δούκα 20 ευρώ, η οικογένεια Θόδωρ. Βεκρή 25 ευρώ και η οικογένεια της Ολγας Ζαββού 100 ευρώ.

***

2 ΦΩΤ.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν από το θάνατό τους, δεν ξεχνώ τους αγαπημένους μου: Το σύζυγό μου ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΧΑ και το γιο μου ΝΙΚΟ ΤΡΙΧΑ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Μαρίτσα Τρίχα

***

2 ΦΩΤ.

Πριν μερικές μέρες με θλίψη διάβασα στο «Ριζοσπάστη» για το θάνατο μιας αγαπητής συντρόφισσας και φίλης, της ΟΛΓΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ. Με την Ολγα συνεργαστήκαμε στα χρόνια της προσφυγιάς. Μέχρι πριν αρκετό καιρό επικοινωνούσαμε, τηλεφωνούσε από τη Βουδαπέστη για να μαθαίνει νέα από την Ελλάδα. Με την αρρώστια της, την έχασα. Ηταν μια συντρόφισσα δοσμένη στον αγώνα, με αρκετά μεγάλη ιστορία. Τα συλλυπητήρια μου στα παιδιά της.

Ολγα ΜΑΣΤΟΡΑ - ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ολγα ΜΑΣΤΟΡΑ - ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Με την ευκαιρία τιμώ και τη μνήμη μιας αγαπητής συντρόφισσας, της ΜΑΡΙΑΣ ΡΑΠΤΗ, που, φέτος τον Ιούνη, συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατό της. Στενά συνεργαστήκαμε στο ΔΣΕ και την Προσφυγιά.

Τιμώντας τη μνήμη και των δυο αγωνιστριών του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Γιάννα Τρικαλινού

***

ΦΩΤ.

Στις 23 Ιούνη 2008 έφυγε από τη ζωή ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ από την Καρδίτσα.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Με τον Εμφύλιο βασανίστηκε πολύ και κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του.

Κλείνοντας ένα χρόνο από την ημέρα που έφυγε, η γυναίκα του, ο γιος του και τα εγγόνια του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος.

***

ΦΩΤ.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, ΣΤΕΦΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, από τη Σέκλιζα Καρδίτσας.

Ο Στέφος Βλάχος, νεαρός ΕΠΟΝίτης εντάχτηκε από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια στο ΔΣΕ. Πολέμησε σαν παλικάρι τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές στην πρώτη κατοχή (1941-'44) και τους Αγγλο-Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, στη δεύτερη (1946-'49).

Τον Απρίλη του '47, στον Αυχένα της Νιάλας, νίκησε, μαζί με άλλους συντρόφους τη φοβερή χιονοθύελλα και σπάζοντας τον κλοιό των κυβερνητικών πέρασε στα νώτα του εχθρού, για να συνεχίσει τον αγώνα, από τις γραμμές του ΚΓΑΝΕ.

Εμεινε σε όλη του τη ζωή σταθερός στα ιδανικά και την ιδεολογία του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστό και αφοσιωμένο μέλος μέχρι την τελευταία του πνοή.

Στη μνήμη του, η ανιψιά του, Αριστούλα Βλάχου - Παπαγιανόπουλου, προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

ΦΡΟΣΩ ΤΣΑΚΩΝΑ - ΓΙΟΥΤΣΟΥ
ΦΡΟΣΩ ΤΣΑΚΩΝΑ - ΓΙΟΥΤΣΟΥ
***

ΦΩΤ.

Στις 20 Ιουνίου 2009 συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μου συντρόφου ΦΡΟΣΩΣ ΤΣΑΚΩΝΑ ΓΙΟΥΤΣΟΥ. Στη μνήμη της, καθώς και για τη μνήμη των πεθερικών μου, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΩΝΑ, πρόσφέρω στη ΚΟ Καστοριάς 150 ευρώ.

Χρήστος Γιούτσος

***

Στις 4 Μαρτίου 2009 συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της μητέρας μας ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΜΑΛΕΑ και, στις 11 Μαρτίου 2009, ένας χρόνος από το θάνατο του πατέρα μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΛΕΑ. Στη μνήμη τους προσφέρουμε 50 ευρώ στη ΝΕ Καστοριάς.

Οι κόρες του Παπαπασχάλη Ματούλα και Τερψοπούλου Στέλλα.

***

ΦΩΤ.

Ο ΣΑΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε ορφανός στο Γέρμα Καστοριάς. Από μικρός στη βιοπάλη εντάχθηκε στις γραμμές του κομουνιστικού κινήματος. Ως μέλος του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Κατοχής στην περιοχή του, αγωνίστηκε κατά του φασισμού, ντόπιου και ξένου. Κατόπιν από το Φλεβάρη του 1947 υπήρξε μαχητής του ηρωικού ΔΣΕ και απόφοιτος της ΣΑΓΑ με το βαθμό του ανθυπολοχαγού ως Σταμένγκος Μήτσιος. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι για καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στις οικοδομές και επαναπατρίστηκε το 1965 και έζησε στο χωριό του όπου και πέθανε. Μέχρι τέλος της ζωής του πιστός στο ΚΚΕ και τους αγώνες του για δημοκρατία και σοσιαλισμό.

Καραντηνός Νικος
Καραντηνός Νικος
Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της κόρης του, Χαρίκλειας Δόβα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ο σύζυγος Δόβας Δημήτριος και ο γιος Δόβας Χρυσόστομος.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ

ΣΑΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΑΝΑΤΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΤΕΦΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΣΤΕΦΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΕΤΙΔΟΥ

ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔ. ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔ. ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΔΗΣ

ΜΑΡΩ ΛΟΥΛΟΥΔΗ - ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
ΜΑΡΩ ΛΟΥΛΟΥΔΗ - ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ