ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Πολύπλευρη κρίση

«Εχθρούς της ειρήνης» καταγγέλλει ο πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος πίσω απ' την κλιμάκωση της βίας στο νότο

Associated Press

«Εχθρούς της ειρήνης» καταγγέλλει ο πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος πίσω απ' την κλιμάκωση της βίας στο νότο
Καρκινοβατεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο σουδανικό νότο (και όχι μόνον...), καθώς τίποτε δεν φαίνεται να προχωρά ούτε εύκολα, ούτε σύμφωνα με τις καλύτερες προσδοκίες.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες του Μάη είχαμε, υπό ασαφείς συνθήκες, πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ νομαδικών κοινοτήτων του σουδανικού νότου με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων (ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα). Στα μέσα Ιούνη είχαμε την αιματηρή επίθεση σε αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο νότιο Σουδάν από ένοπλες ομάδες νομάδων της περιοχής. Νωρίτερα, στις 6/6 είχαμε την ανακοίνωση του πρώην στελέχους του Σουδανικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κινήματος (SPLΜ) και πρώην υπουργού Εξωτερικών Λαμ Ακόλ, για τη δημιουργία του νέου κόμματος «SPLM-Democratic Change», με αποτέλεσμα την άμεση αρνητική αντίδραση του SPLM που προσέφυγε στην αρμόδια κεντρική εκλογική επιτροπή. Γιατί; Μα για να αποφασιστεί εάν το νέο κόμμα νομιμοποιείται να φέρει την ονομασία του SPLM, ενός κινήματος που για περισσότερο από δύο δεκαετίες πολέμησε σκληρά με τη δικτατορία του βορρά μέχρι την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας το 2005.

Στο μεταξύ, η υπόθεση των πρώτων (μετά από δεκαετίες) δημοκρατικών εκλογών στο Σουδάν παίρνει νέα αναβολή. Για το Φλεβάρη του 2010 αναπρογραμματίστηκε η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου εθνικού προέδρου, Κοινοβουλίου, κυβερνητών πολιτειών αλλά και για την εκλογή προσώπων σε αντίστοιχους θεσμούς στο σουδανικό νότο. Η κανονική χρονική περίοδος διεξαγωγής τους προβλεπόταν για τον περασμένο Ιούνη, αλλά όλα μετατίθενται στο προσεχές επτάμηνο αφού καθυστέρησε σημαντικά η ανακοίνωση των κρίσιμων (για μία σειρά από πολιτικές και ζητήματα) αποτελεσμάτων της γενικής απογραφής πληθυσμού των περίπου 40.000.000 Σουδανών πολιτών.

Δύσκολη παραμένει τα τελευταία χρόνια η ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανούς πρόσφυγες...
Δύσκολη παραμένει τα τελευταία χρόνια η ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανούς πρόσφυγες...
Μέσα σ' όλα αυτά, οι σποραδικές συγκρούσεις στρατού-ανταρτών στην αχανή δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, συνεχίζονται «κανονικά». Οι εκάστοτε ειρηνευτικές συνομιλίες κυβέρνησης-ανταρτών δεν έχουν οδηγήσει σε πραγματική εκεχειρία και τερματισμό των συγκρούσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τεντουπόλεις των προσφυγικών καταυλισμών εξαρτώμενοι απ' την επισιτιστική βοήθεια οργανισμών αρωγής.

Παράλληλα, ο Σουδανός ισλαμιστής πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ επιδίδεται σε ένα πυρετώδη αγώνα δρόμου διαδοχικών επισκέψεων σε αφρικανικές και αραβικές χώρες. Ο βασικός λόγος; Να απαξιώσει επιδεικτικά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτη εις βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ με τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στο Νταρφούρ...

Δυσπιστία βορρά-νότου

Συνάμα σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δυσπιστία μεταξύ (μουσουλμανικού) βορρά και (χριστιανικού) νότου, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για να μειωθεί η μεταξύ τους απόσταση σε πολιτική, οικονομική, πολιτιστική ακόμη και θρησκευτική βάση σε σχέση με τις πληγές που προκάλεσε ο πολυετής πόλεμος...

Ενδεικτικές της δύσκολης γενικής κατάστασης που επικρατεί στη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, είναι οι καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος και πρόεδρος του νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ. Ο Κιίρ στη διάρκεια πρόσφατης εκτενούς συνέντευξής του προς το «Ασοσιέιτεντ Πρες», έκανε σοβαρές καταγγελίες μιλώντας για «ταραξίες της ειρήνης» «αδιευκρίνιστες δυνάμεις» που επιδιώκουν την υποβάθμιση της σταθερότητας στο σουδανικό ημιαυτόνομο νότο και την αποδυνάμωση του πρώην ανταρτικού κινήματος SPLA (στρατιωτικού βραχίονα του SPLM) με την εφαρμογή της τακτικής «διαίρει και βασίλευε». Ο Σάλβα Κιίρ έριξε έτσι έμμεσα αλλά σαφέστατα ευθύνες στην πολιτική του «Κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου» (NCP) του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ κατηγορώντας δυνάμεις που θέλουν «να εκτροχιάσουν την πορεία αλλαγής στο νότο και να εμποδίσουν την εκπλήρωση των στόχων του SPLA για την ευημερία του λαού».

«Εξωτερικές δυνάμεις θέλουν να δείξουν πως ο λαός του Νότιου Σουδάν ως λαός δεν μπορεί να αυτοδιαχειριστεί την τύχη του» σημείωσε ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος επισημαίνοντας σε ακόλουθο σημείο τις προβλέψεις πολιτικών αναλυτών για σημαντική αύξηση της βίας στη χώρα όσο πλησιάζουμε στη διεξαγωγή των πρώτων εθνικών και νοτιοσουδανικών εκλογών και στο δημοψήφισμα του 2011 σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι του Νότιου Σουδάν...

«Θα αποδείξουμε στους εχθρούς της ειρήνης πως σφάλλουν. Πως ο λαός μας μπορεί να πραγματοποιήσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και πως είναι ηθική μου υποχρέωση και καθήκον να εξασφαλίσω πως ο λαός μας θα ασκήσει το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση ως το 2011» υπογράμμισε ο Σάλβα Κιίρ. Πρόσθεσε, όμως,με νόημα και το εξής: «Το SPLA είναι έτοιμο να ξαναπάει στον πόλεμο εάν αναγκαστεί και προκληθεί. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα οδηγήσω τη χώρα μας πίσω στον πόλεμο, αλλά εάν μας κηρυχθεί πόλεμος, εμείς, να είστε βέβαιοι, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Τελικά ένα απ' τα ελάχιστα πράγματα που πάνε καλά στο Σουδάν είναι τα πετρέλαια. Μπορεί να μην έχει «ορθοποδήσει» η συμφωνία για μοίρασμα μεταξύ βορρά- νότου των κρατικών εσόδων απ' την παραγωγή και την εξαγωγή του πετρελαίου, μπορεί να έχει να συνεδριάσει από πέρσι η εθνική επιτροπή πετρελαίων αλλά η ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού στη χώρα αυξάνεται σταθερά. Από τα περίπου 500.000 βαρέλια πετρελαίου που ήταν ως το τέλος του 2008 η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή, στο τέλος του 2009 αναμένεται να φθάσουμε στα τουλάχιστον 600.000 βαρέλια τη μέρα. Ομως ακόμη και εδώ υπάρχουν «προβλήματα». Τα πραγματικά κέρδη απ' τα πετρέλαια, που ας σημειωθεί δεν τα έχει δει ακόμη στην πράξη ο σουδανικός λαός, είναι «ρευστά» καθώς εξαρτώνται απ' τις διεθνείς τιμές πώλησης του μαύρου χρυσού η αξία του οποίου τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται να τραβά κυρίως...την κατιούσα...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ