ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤ. ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Δυναμικό άνοιγμα του ρωσικού κεφαλαίου

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων σε τομείς της ενέργειας, της τηλεπικοινωνίας και στρατιωτικής συνεργασίας

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προωθεί τα συμφέροντα της ρωσικής άρχουσας τάξης (εδώ με τον Νιγηριανό πρόεδρο)
Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προωθεί τα συμφέροντα της ρωσικής άρχουσας τάξης (εδώ με τον Νιγηριανό πρόεδρο)
Με την σύναψη αρκετών συμφωνιών επέστρεψε στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης περιοδείας του στην Αφρική. Οι επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Μεντβέντεφ στην Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Ναμίμπια και την Αγκόλα, τις τελευταίες μέρες, είχαν σαν σκοπό την επέκταση της σφαίρας επιρροής της καπιταλιστικής Ρωσίας και την αναζήτηση νέων πηγών και αγορών στην μαύρη ήπειρο.

Περιοχή με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νιγηρία αποτελεί την πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της υποσαχάριας Αφρικής ενώ η Ναμίμπια έχει φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως είναι τα διαμάντια και το ουράνιο και η Αγκόλα είναι χώρα που παράγει πετρέλαιο και τις σχετικές με αυτή δραστηριότητες, διαμάντια, ουράνιο και φυσικό αέριο. Ετσι δεν είναι τυχαία και η επιλογή του Μεντβέντεφ να περιοδεύσει στην Αφρική, όπου σύναψε για λογαριασμό του κεφαλαίου συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος συνοδευόταν από διευθύνοντα στελέχη της «Gazprom» αλλά και από τον υπουργό Ενέργειας και επικεφαλής της «Rosatom», της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, τους υπουργούς Φυσικών Πόρων και Δικαιοσύνης, τον επικεφαλής της ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας διαμαντιού «Alrosa» καθώς και από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στην Αίγυπτο - τον πρώτο από τους τέσσερις σταθμούς του στην Αφρική - υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ δεκαετές σύμφωνο «στρατητικής συνεργασίας» σε πολλούς τομείς (τηλεπικοινωνίες, γεωργία κ.ά.), ενώ έγινε επίσης πρόταση στη Ρωσία, να ξεκινήσει τη διερεύνηση για δημιουργία πυρηνικού σταθμού. Επιπλέον, η Ρωσία θέλησε να αναδειχθεί ως βασικός πρωταγωνιστής και διαμεσολαβητής στην λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας για μια ακόμα φορά την πρόταση για διοργάνωση μιας διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Στη Νιγηρία υπέγραψε συμφωνία με τη νιγηριανή πετρελαϊκή εταιρεία «NNPC» αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την ονομασία «Nigaz» που θα έχει στόχο την κατασκευή διυλιστηρίων, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης στοχεύει στην συμμετοχή της κατασκευής του αγωγού «Trans-Saharan Gas pipeline» ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Νιγηρία προς την Ευρώπη. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Νιγηρίας, Ντ. Μεντβέντεφ και Ουμάρου Γιαρ Αντούα παρέστησαν στις υπογραφές των συμφωνιών, που ανάμεσα στα άλλα αφορούν και τη συνεργασία για την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας. Το εμπόριο με την Νιγηρία έφθασε το 2008 τα 300 εκατομμύρια δολάρια και η χώρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στην υποσαχάρια Αφρική, μετά την Νότια Αφρική. Φυσικά, στην αφρικανική αγορά έχει ήδη διεισδύσει - εκτός από τις ΗΠΑ - και η Κίνα, η οποία την περασμένη Πέμπτη υπέγραψε συμφωνία με τη Νιγηρία αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξεύρεση πετρελαίου.

Στην Ναμίμπια, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Χιφικεπούνιε Ποχάμπα όπου σημειώθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της εμπορο-οικονομικής συνεργασίας τους αλλά και η παραπέρα συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την Ναμίμπια σημαντικό οικονομικό συνεργάτη στον τομέα του εμπορίου, της ενέργειας και της αλιείας. Οι δύο πρόεδροι ασχολήθηκαν και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ήπειρος στην ασφάλεια αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Πάντως, το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» δημοσίευσε ότι η ρωσική «Gazprombank» και η «Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου» της Ναμίμπια, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στη Ναμίμπια. Ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Ναμίμπια, ο Μεντβέντεφ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι θέλει και αυτός μέρος της «πίτας» της αφρικανικής αγοράς.

Τελευταίος προορισμός της περιοδείας Μεντβέντεφ στην Αφρική υπήρξε η Αγκόλα, η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ το ρωσικό κρατικό αδαμαντωρυχείο «Αlrosa» δραστηριοποιείται σε δύο ορυχεία της χώρας.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αγκόλας, Ντ. Μεντβέντεφ και Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, σημείωσαν την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στη μεταλλουργία, στις κατασκευές και στα προγράμματα διαστημικών επικοινωνιών, αλλά και της συνολικής ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, των δραστηριοτήτων τους στο διεθνές σκηνικό αλλά και της ανάπτυξης δεσμών στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Μάλιστα υπογράμμισαν ως βασικές τους προτεραιότητες την βιομηχανία εξόρυξης, ηλεκτρισμού, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, και υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία του «Angosat», δορυφόρου επικοινωνιών και ραδιοφωνικής αναμετάδοσης. Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ενός νέου διεθνούς οικονομικού συστήματος με την συμμετοχή όλων των χωρών.

Ετσι καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του Αλεξέι Βασίλιεφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αφρικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημόνων ότι «τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της Αφρικής αυξάνονται πολύ γρήγορα. Αυτή είναι η περιοχή με την οποία θα πρέπει να συνεργαστούμε αν θέλουμε να θεωρήσουμε τον εαυτό μας μεγάλη ενεργειακή δύναμη»... Κάτι που δείχνει ανάγλυφα τι πρόκειται να ακολουθήσει και στο μέλλον.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Εγκλωβισμένοι στις ευρωενωσιακές αυταπάτες

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν σήμερα περίπου 3,1 εκατομμύρια Αλβανοί για να επιλέξουν ανάμεσα στους 4.300 υποψηφίους 45 πολιτικών κομμάτων που θα απαρτίσουν το 140μελές Κοινοβούλιο της χώρας. Συνολικά, 700 ξένοι παρατηρητές θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία, στην οποία στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες και νοθεία. Πάντως, η προεκλογική διαδικασία έχει σηματοδοτηθεί από τη δολοφονία μέλους του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τη δολοφονία ενός νεαρού κατά τη διάρκεια καβγά σε αφισοκόλληση, το θάνατο ενός νομοθέτη της αντιπολίτευσης το Μάη, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων των κομμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, 32 κόμματα έχουν σχηματίσει 4 συνασπισμούς. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για Αλλαγή», το οποίο απαρτίζεται από 17 κόμματα, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Η λεγόμενη κεντροαριστερή «Ενωση για Αλλαγή» αποτελείται από 4 κόμματα, ανάμεσα στα οποία και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του δημάρχου των Τιράνων Εντι Ράμα. Ο συνασπισμός «Πόλος της Ελευθερίας» που απαρτίζεται από έξι κόμματα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντρ Μέξι, και τέλος ο συνασπισμός «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα. Δεκατρία άλλα κόμματα αποφάσισαν να κατέβουν ανεξάρτητα στην εκλογική μάχη.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα - που προωθεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πρωταγωνίστησε στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ - και ο δήμαρχος των Τιράνων Εντι Ράμα (δημοφιλής ζωγράφος, διατέλεσε και υπουργός Πολιτισμού, τάσσεται επίσης υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, και ο οποίος έριξε το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στα διάφορα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και αφορούν την κυβέρνηση) φαίνεται θα είναι οι δύο επικρατέστεροι στις σημερινές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν ένα 2% διαφορά. Μάλιστα, και τα δύο κόμματα προχώρησαν σε παρόμοιες υποσχέσεις προεκλογικά, κηρύττοντας τη θέλησή τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και υποστηρίζοντας πως θα δημιουργήσουν 160.000 - 200.000 νέες θέσεις εργασίας, πως θα αυξήσουν τους μισθούς και θα καταστήσουν προσιτή την υγειονομική περίθαλψη για όλους...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από τη μεριά της, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές στην Αλβανία «σημαντική δοκιμή για τη δημοκρατική ωριμότητα και ετοιμότητα της χώρας να προχωρήσει μπροστά, για στενότερη ένταξη στην ΕΕ», μόλις λίγους μήνες μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ...


Κ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ