ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο ανιψιός της Ιωάννης Ιωσήφ Παπαδάκης

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΡΕΑ ΜΕΣΣΑΡΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» με την ευχή να ευοδωθούν οι αγώνες του για έναν καλύτερο κόσμο.

Η γυναίκα του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥ ΜΕΛΑ, από το χωριό Αρνα Λακωνίας, Γραμματέα της ΕΠΟΝ του χωριού του στην Κατοχή, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο το «Ριζοσπάστη».

Η πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, η ανιδιοτέλειά του και το ήθος του θα παραμείνουν παρακαταθήκη στις νέες γενιές.

Η γυναίκα του Αντωνία Μελά

Τα παιδιά του Προκόπης, Σπύρος, Αμαλία, Γιώργος και Χαρούλα.

* * *

Με τη συμπλήρωση έτους από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ, μαθηματικού, τελέσαμε μνημόσυνο στον τάφο του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Ελλη (Λουλού)

Ο γιος του Χαρίτων

* * *

Στις 25 Μάη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥΔΗ.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Χρήστος Δασκαλούδης από τα Γιαννιτσά προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γιαννιτσών, στη ΝΕ Πέλλας 15.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ Παν.ΑΛΕΞΑΚΗΣγεννήθηκε στο Γέρακα του Δήμου Ζάρακα Λακωνίας. Εκεί ζει τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, που τον γεμίζουν άσβεστες μνήμες για τον τόπο, τις ράχες και τις κορφές των Ζαρακίτικων βουνών του Πάρνωνα. Πάνω στα αγαπημένα βουνά, μαζί και με άλλους Ζαρακίτες συντρόφους του, γράφει και τη δική του μικρή σελίδα στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Η άσβεστη αγάπη για τον τόπο του και την ιστορία του,, μαζί με το χάρισμα του λόγου, που το καλλιεργεί, τον ωθεί να γράψει όλα όσα ξέρει γι' αυτή τη «μικρή πατρίδα» και εκδίδει τα βιβλία «Ζάρακας, αφιέρωμα στα χωριά του, στην ιστορία του, στους Ζαρακίτες» και «Γιοι και θυγατέρες της φωτιάς».

Αυτό ένιωσε να είναι το «χρέος» της ζωής του, «...γιατί η μνήμη της Ιστορίας ενός τόπου, που ανήκει στους ανθρώπους του, μόνον όταν αυτοί τη γνωρίζουν, ξέρουν να σέβονται, να υπερασπίζονται και να δημιουργούν», όπως του έγραψε και ο συμπατριώτης και φίλος του, ο γιατρός Παν. Γεωργακόπουλος. «Το κοντύλι σου, Αγγελε, έγραψε μια προσευχή για την πατρίδα μας. Το άξιο κοντύλι σου έχτισε ένα σκαλάκι σ' αυτήν εδώ τη λουρίδα της γης που ντε και καλά δε ναυαγεί, μήτε στην καταφυγή, μήτε στην ταπείνωση, αλλά αγρυπνεί έφηβη, για να μεταλάβει τα παιδιά της από τη χαρά της αιώνιας δοξαριάς της».

Θέλουμε με τα λόγια αυτά, εμείς η οικογένειά του, να τιμήσουμε τη μνήμη του με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που έφυγε από κοντά μας.

Προσφέρουμε 100.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Μαρούλα

Τα παιδιά του Ελένη, Κυριακή, ο γαμπρός του Τζιαμπιέρο

Ο εγγονός του Μιχαήλ-Αγγελος

* * *

Φωτ.

ΕΛΠΙΔΑ Μαρινσόγλου-ΣΙΔΕΡΗ, που έφυγες για πάντα από κοντά μας στις 15 Μάη 2000, εκλεκτή φίλη, συντρόφισσα και αγωνίστρια, στην απέθαντη μνήμη σου, ως ίστατο φόρο τιμής και αγάπης προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, το συμβολικό ποσό των 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, το κόμμα σου για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκες.

Ευγενία Γεωργιάδου

  • Στη μνήμη της φιλολόγου καθηγήτριας Ελπίδας Μαρινσόγλου-Σιδέρη, μέλους του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτισσας, πιστής αγωνίστριας για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ειρήνη Παπαγεωργίου

* * *

Στις 9 Μάη 2000 πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων από ανίατη αρρώστια ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΔΙΚΗΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος έζησε 18 χρόνια στην Τασκένδη.

Το μνημόσυνό του θα γίνει στην Κερατέα στις 18 Ιούνη.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και καλώ τους συγγενείς και φίλους να παραβρεθούν στο μνημόσυνο.

Ο κουνιάδος του Γιάννης Ξηρομερίτης

* * *

Φωτ.

Στις 30 Απρίλη 2000 πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο χωριό του, το Κλήμα Δωρίδας, ο δάσκαλος ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Γεννήθηκε το 1912. Εντάχθηκε στα 18 χρόνια του - φοιτητής τότε στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης από το 1930 - στο λαϊκό κίνημα (ΟΚΝΕ) και έγινε ενθουσιώδης μαχητής των λαϊκών δημοκρατικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος. Στην Κατοχή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση τοπικής αντιστασιακής οργάνωσης, η οποία συνδέθηκε με το επαρχιακό δίκτυο άλλων αγωνιστών, του Ηλία Γραββάνη, του Χρήστου Ζέρβα, του Νίκου Τριανταφύλλου, του Νίκου Παπαϊωάννου. Εκδώσανε προκηρύξεις, τυπώσανε μια εφημεριδούλα, τη «Φλόγα του Τσολιά» και καλούσαν τους χωριανούς σε αντίσταση κατά των κατακτητών.

Με την ίδρυση του ΕΑΜ η τοπική οργάνωση (ΕΝΑΡ-Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης) προσχώρησε στο Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο. Ο Κ. Παπακωνσταντίνου έπαιξε καθοδηγητικό ρόλο.

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την ανάπτυξη του ανταρτοπόλεμου ο Κ. Παπακωνσταντίνου πέρασε στον ΕΛΑΣ ως πολιτικός καθοδηγητής του 1/36 Τάγματος, που συγκροτήθηκε το Σεπτέμβρη του 1943 στο Λευκαδίτι της Γκιώνας, με συνδιοίκηση τον μόνιμο λοχαγό Μήτσο Κουβά και τον καπετάνιο Τάκη Παπαϊωάννου. Αντιμετώπισε με παλικαριά τις προκλήσεις των εξτρεμιστών της ομάδας Δεδούση του 5/42, του Ψαρρού στην Αμφισσα τον Οκτώβρη-Δεκέμβρη 1943.

Στη μεταβαρκιζιανή λαίλαπα, στο διωγμό των αγωνιστών της Αντίστασης και τον Εμφύλιο, κρυβόταν διωκόμενος στην Αθήνα και τον Πειραιά. Αργότερα επανήλθε στο διδασκαλικό του έργο και προσπάθησε να εμφυσήσει στους μαθητές του την αγάπη στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην ειρήνη και το σοσιαλισμό. Ολοι τον θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αντιμετώπισε με γενναιότητα τη βασανιστική πορεία της αρρώστιας του και ως τις τελευταίες μέρες του έμεινε τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη σύζυγό του Λόλα και στο γιο του Αλέξη θερμά συλλυπητήρια.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συναγωνιστές του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 90.000 δρχ.

Αδελφοί Θύμιος, Κώστας και Φρόσω Βαρβάκη, αδελφοί Θανάσης, Κώστας και Γιάννης Θεοδοσόπουλοι, Γιώργος Κουτσουμπάκης και Θανάσης Μπαράκος.

* * *

Στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ και ΗΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΣΟΥΛΑ, ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ και συνδρομητής του «Ριζοσπάστη», πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια ΦΩΦΩ ΤΑΜΠΑΚΗ, η οποία έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, μέλος του ΚΚΕ, σε όλη τη ζωή της υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου και κομμουνιστή, ήταν πάντα πρωτοπόρα στο κίνημα ειρήνης και τακτική αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη της προσφέρουμε 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αλέξης και Ζωή Νανούλη από τη Χάλκη Λάρισας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από τη Χάλκη Λάρισας, ο οποίος αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη»

Αλέξης και Ζωή Νανούλη

* * *

Φωτ.

Στις 28 Μάη έκλεισαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου παιδιού μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΡΔΑ προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Στράτος και Κατερίνα Χατζηβογιατζή

* * *

Φωτ.

Στις 28 Μάη έκλεισαν 20 μήνες από τότε που χάσαμε τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Συγγενείς και φίλοι τον θυμούνται πάντα με το χαμόγελό του.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Σοφία Μητραντζά

* * *

Φωτ.

Στις 27 Μάη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΚΑΣ, αγωνιστής και πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Γι' αυτά τα ιδανικά του διώχτηκε, πιάστηκε, στάλθηκε σε γερμανικά στρατόπεδα, εξορίστηκε, βασανίστηκε για χρόνια. Η κληρονομιά του ήθους, του δίκαιου, του αγώνα που μας άφησε, διατηρεί ζωντανή την παρουσία του καθημερινά δίπλα μας σε όλους τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Sτη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ιουλία Ζήκα

* * *

Φωτ. 2

Στις 15 του περασμένου Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΥ, μέλος του ΚΚΕ. Στις 29 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ` Νίκου-ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου η οικογένεια Νίκου ξεκληρίστηκε. Το 1946 πιάστηκε και εξορίστηκε η μητέρα τους Μαρία. Το Νοέμβρη του 1948, το έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας καταδίκασε σε θάνατο τον πατέρα τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΥ και τα αδέρφια ΒΑΓΓΕΛΗ και ΓΙΩΡΓΟ. Στις 5 Νοέμβρη 1948 εκτελέστηκαν ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης Νίκου, ενώ ο 15χρονος Γιώργος γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Στη μάχη της Φλώρινας το 1949 σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός ΓΙΑΝΝΗΣ. Από το φθινόπωρο του 1949 η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ζει πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Στις 12 Μάρτη 1974 πέθανε και η μητέρα τους ΜΑΡΙΑ.

Στη μνήμη του Κώστα Νίκου, της Δέσποινας Νίκου-Χατζοπούλου,(φωτογραφίες) καθώς και στη μνήμη των γονιών μου Δημήτρη και Μαρίας και των αδελφών μου Βαγγέλη και Γιάννη, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 15.000 δρχ.

Γιώργος Νίκου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνεται στις 8 Ιούνη ένας χρόνος από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή και αντιστασιακού ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, συνταξιούχου οδοντιάτρου από την Καλλιμασιά Χίου. Εφυγε στα 90 χρόνια του με ακλόνητη βαθιά πίστη στις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού.

Στη μνήμη του ο εγγονός του και συνονόματός του προσφέρει 10.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

** *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΒΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού και πρόεδρος της Κοινότητας Μύτικα. Για τη δράση του αυτή, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά ποτέ δε λύγισε.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αρετή πρόσφερε στη ΝΕ Πρέβεζας 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης, λατρευτής και σεμνής αγωνίστριας ΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΝΑ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΗΣ γεννήθηκε στη Νάουσα το 1916. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Εγινε μέλος της ΟΚΝΕ το 1933. Τελείωσε την Ακαδημία Ιωαννίνων το 1939. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1941 στη Νάουσα. ΕΑΜίτης από το 1942 έδρασε στη Βέροια και τη Νάουσα από διάφορες υπεύθυνες θέσεις. Αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ και πήρε μέρος στις μάχες που έδωσε ενάντια στους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους στη Βέροια, στους Γεωργιανούς, στο δρόμο Βέροιας-Νάουσας.

Τον Απρίλη του 1946 πιάστηκε από την Ασφάλεια. Οταν αφέθηκε ελεύθερος κατέφυγε στο ΔΣΕ στο Αρχηγείο Βόιου-Γράμμου-Βερμίου. Ηταν διοικητής λόχου.

Την 1η Οκτώβρη 1948 τραυματίζεται βαριά στο κεφάλι, νοσηλεύεται στο Ελ Μπασάν, όπου συμμετέχει στην Επιτροπή Διαφώτισης του νοσοκομείου.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του Εμφύλιου, εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1976, συνδέθηκε με το ΚΚΕ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του, ως το τέλος της ζωής του.

Πέθανε στα τέλη του Δεκέμβρη 1999.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στη ΝΕ Νάουσας και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

  • Επίσης στη μνήμη του Σωτήρη Μπαμπάτση οι Ε. Μ., Γ. Κ. και Ν. Γ. πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν - στις 6 Μάη - 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1921 στο Περιβόλι Δομοκού από γονείς αγρότες και πρωτοπόρους ΕΑΜίτες στο χωριό τους. Ο Γ. Δασκαλόπουλος, μαζί με τον αδερφό του Κώστα βγήκαν στο βουνό, στον ΕΛΑΣ, το 1942.

Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1982.

Συνέχισε τον αγώνα του ως μέλος της ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Δέσποινα, τα παιδιά του Βασιλική, Κώστας, Αλίτσια και τα εγγόνια του Γιάννης και Δέσποινα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά», 20.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ