ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάχτη 10.000 στρέμματα στον Υμηττό

Eurokinissi

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε προχτές 10.000 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης στον Υμηττό στην περιοχή της Ανω Γλυφάδας - Αιξωνής δεν ήταν τυχαία. Πίσω της κρύβεται μια ατέλειωτη ιστορία καταπατήσεων, παράνομων αγοραπωλησιών «φιλέτων γης» και διαρκούς άρνησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κατοχυρώσουν τη δημόσια περιουσία, που αναδεικνύουν τις διαχρονικές τους ευθύνες. Και με αφορμή αυτήν την πυρκαγιά, αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Χρειάστηκαν περίπου 23 ώρες, ώστε η Πυροσβεστική να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι. Στη μάχη με τις φλόγες «ρίχθηκαν» περισσότεροι από 140 πυροσβέστες, 35 οχήματα, 64 άτομα πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες δήμων, εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής, 10 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Παρ' όλα αυτά, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, ενώ στο Πανόραμα Βούλας χρειάστηκε να εκκενωθούν αρκετά, προκειμένου να μην υπάρξουν και θύματα. Μια στάνη που υπήρχε στην περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς και από τις φλόγες κάηκαν πολλά ζώα.

Κάτοικοι της περιοχής απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά - στο τέλος της οδού Κ. Αθανάτου - κατήγγειλαν πως η χαράδρα είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αφού πρόσφατα αρκετοί πετούσαν μπάζα, σκουπίδια και έπιπλα. Πληροφορίες έκαναν λόγο για σπασμένες δεξαμενές μέσα στο δάσος, αλλά και σωρεία εκρήξεων. Τις καταγγελίες αυτές, κλήθηκαν να διερευνήσουν, με εντολή του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Σακελάκου, δύο εισαγγελείς. Μάλιστα, οι τελευταίοι βρέθηκαν την ώρα της πυρκαγιάς στο σημείο.

Την ίδια στιγμή που καιγόταν ο Υμηττός, ξέσπασαν πυρκαγιές στο Βρανά Μαραθώνα, στην Οινόη, στο Κατσαρώνι Ευβοίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στη Σητεία Κρήτης και στον Δομοκό. Χθες, φλόγες απείλησαν για άλλη μία φορά την περιοχή των Λεγραινών στο Λαύριο (μόλις δύο μέρες από την προηγούμενη φωτιά), τη θέση Κιάφα Σπάτων και την περιοχή Τζάρα στην Πάργα, αλλά όλες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι οι 72 δασικές πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της περασμένης Δευτέρας μέχρι τις 6 χθες τα ξημερώματα, πλησιάζουν τον 3ο υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μήνα Ιούνη (οι περισσότερες εκδηλώθηκαν τον Ιούνη του 2007).

ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Τα κενά θα καλυφθούν σε ... 170 χρόνια

Πρόληψη, αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διαχείριση των καμένων. Αυτά είναι τα τρία στάδια προστασίας των δασών. Οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν αποτύχει και στους τρεις τομείς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φρόντισαν τα τελευταία χρόνια για την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών και την υποβάθμιση του ρόλου και της ευθύνης που είχαν για τα τρία αυτά στάδια.

Ετσι, όσον αφορά την πρόληψη - το πιο σημαντικό στάδιο της δασοπροστασίας - τα δασαρχεία που είχαν δασοφυλάκια και προσωπικό που γνώριζε το δάσος, εδώ και χρόνια σταμάτησαν αυτή τη δραστηριότητα που μετατέθηκε στην Πυροσβεστική. Οι δασικές υπηρεσίες σήμερα είναι περιθωριοποιημένες και αποδυναμωμένες τόσο σε επιστημονικό όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό και με φθίνουσα χρηματοδότηση, όσον αφορά στα έργα και τις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην εκτελούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι κ.λπ.) που προκαλούν ένα αλαλούμ για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα προβλεπόμενα έργα.

Σε σχετική φετινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασικών Υπαλλήλων επισημαίνεται ότι από τις 5.000 οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων σήμερα είναι καλυμμένες λιγότερες από 2.500, ενώ οι συνολικές πιστώσεις λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών από 207 εκατομμύρια ευρώ το 1997, μειώθηκαν στα 172 εκατομμύρια σήμερα. Αναφέρεται δε πως τα τελευταία χρόνια διατίθενται σε ετήσια βάση για την καταστολή των πυρκαγιών περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την πρόληψη λιγότερα των 8 εκατομμυρίων, την ίδια στιγμή που τεχνητή αναδάσωση γίνεται σε λιγότερο από το 10% των κατεστραμμένων δασών. Μάλιστα, τονιζόταν πως με το σημερινό ρυθμό προσλήψεων η Δασική Υπηρεσία θα καλύψει τα κενά της σε 170 χρόνια.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Πυροσβεστική έχει στη δύναμή της 1.604 οχήματα από τα οποία περισσότερα από 200 είναι άνω των 30 ετών. Ειδικοί τόνιζαν ότι για κάθε 6 ώρες πτήσης ενός καναντέρ CL - 215 - που μετρούν άνω των 35 ετών ζωή - χρειάζονται 4 ώρες συντήρηση, ενώ απαγορεύεται η πτήση τους σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου μετά την πυρκαγιά!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ...πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι πως λίγο μετά την πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, και συγκεκριμένα στις 3 Ιούλη 2007, στο δασαρχείο Θηβών, διεξαγόταν διαγωνισμός για «τη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και δασικού συμπλέγματος Δερβενοχωρίων».

Παράλληλα, πέρσι το δασαρχείο Θηβών προχώρησε σε διαγωνισμό με θέμα «συντήρηση δασικού οδικού δικτύου περιοχής δασαρχείου Θηβών για το 2008» στις 8 Ιούλη 2008, μετά την πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι. Ο διαγωνισμός αυτός, ύψους 103.500 ευρώ, έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν την αντιπυρική περίοδο. Στο δασαρχείο Σπάρτης, το 2008 η έγκριση για απασχόληση προσωπικού καθαρισμού αντιπυρικών λωρίδων και δασόδρομων δόθηκε την 1η Ιούλη (σ.σ. η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μάη), για 10 άτομα σε δασικό δίκτυο που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

ΑΙΞΩΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Το χρονικό μιας ιστορίας ατέλειωτων καταπατήσεων...

...και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής

Η ιστορία των καταπατήσεων του πευκοδάσους στην περιοχή Αιξωνής Γλυφάδας (που ό,τι έχει απομείνει από τις καταπατήσεις κάηκε προχτές) ήρθε στο φως το 1997, με αφορμή μια αγοραπωλησία 620 περίπου στρεμμάτων, η οποία περιείχε πολλές παρατυπίες και γι' αυτό σταμάτησε στο Υποθηκοφυλακείο. Τότε οι αγοραστές, επιδιώκοντας να ξεπεράσουν το πρόβλημα κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία αποκαλύφθηκαν τα εξής:

  • Τα περίπου 36.000 στρέμματα δημόσιου πευκοδάσους, (μεταξύ των οποίων και τα 12.000 στρέμματα όπου χτίστηκε η σημερινή Γλυφάδα) το 1920 συμπεριλήφθηκαν, εντελώς αυθαίρετα, στο «κτήμα Π. Καραπάνου», το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν παραπάνω από 800 με 1.000 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν αλλού: στο σημερινό Ανω Καλαμάκι και σε τμήμα της Αργυρούπολης και Ελληνικού! Με τον τρόπο αυτό η δήθεν «ιδιοκτησία» Καραπάνου κατατμήθηκε και πουλήθηκε σε ιδιώτες, συνεταιρισμούς κ.ά.
  • Στις 11 Δεκέμβρη 2000 το Μεικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (που αποτελείται από το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων) με απόφασή του χαρακτήρισε ό,τι είχε απομείνει εκτός σχεδίου (11.000 στρέμματα περίπου, κατά σύμπτωση εκεί που μπήκε η πυρκαγιά) από το κτήμα Καραπάνου ως δημόσια δασική γη και προέτρεπε το Δημόσιο να προβάλλει τα δικαιώματά του, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει, καθώς τηρούν «σιγήν ιχθύος» όλοι οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!
  • Στο μεταξύ, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των 620 στρεμμάτων της Αιξωνής το 2003 καταφέρνουν, ύστερα από προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να δικαιωθούν με πρόεδρο την πρωτοδίκη - γνωστή και από το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» - Α. Ηλία.
  • Υστερα από έφεση που άσκησε ο τότε εισαγγελέας Εφετών, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 22 Δεκέμβρη 2006 ζητά να αποδοθούν τα 620 στρέμματα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για παραχαραγμένα συμβόλαια, πλαστά πιστοποιητικά, και ψεύτικες μεταβιβάσεις, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα «οικόπεδα» είχαν περιληφθεί σε αναδασωτέες εκτάσεις με απόφαση του υπουργού Γεωργίας το 1934 και με απόφαση του Νομάρχη Αττικής το 1972.

Για την υπόθεση μάλιστα αυτή με το υπ' αριθμόν 2499/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη 26 άτομα (μεταξύ των οποίων μεγαλοδικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες κ.ά.), οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως «απάτη κατά του Δημοσίου», «υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως», «πλαστογραφία», ενώ επισημαίνεται ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ!

Οπως δείχνει το ιστορικό και η προαναφερόμενη υπόθεση, η περιοχή έχει μπει «στο μάτι» καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων, την όρεξη των οποίων ανοίγει η εγκληματική αδράνεια του αστικού κράτους και οι αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Δήμος Γλυφάδας πήρε πρόσφατα απόφαση να επεκτείνει το σχέδιο πόλης σε αδόμητες εκτάσεις στον Υμηττό, παίρνοντας υπόψη την πρόβλεψη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και προβλέπει την ένταξη 200.000 στρεμμάτων συνολικά στην Αττική...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να παρεμποδίσει το έγκλημα

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη φωτιά στον Υμηττό:

«Η νέα φωτιά στον Υμηττό αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της Αττικής βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος κάθε λογής καταπατητών. Ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να επιτρέψει άλλο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα. Τα δάση τα πυρπολεί η πολιτική που επιτρέπει την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων και που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας - πυρόσβεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ