ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ο λογαριασμός της κρίσης στους λαούς
  • Μετά τα πακέτα στήριξης των τραπεζών, ζητούν εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προαναγγέλλοντας νέα άγρια λιτότητα και συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών
  • «Κοινή δέσμευση», η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Το λογαριασμό για τα πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων στέλνουν στους λαούς οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν το μοντέλο των (ελαστικών) εργασιακών σχέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της φθηνότερης εργατικής δύναμης.

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν απο χθες στις Βρυξέλλες, επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην θωράκιση του ευρωοικοδομήματος, υλοποιώντας το σχέδιό τους για παράκαμψη του «όχι» του ιρλανδικού λαού στην αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ συνεχίζουν το κυνήγι των μεταναστών, εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, δίχως, βέβαια, να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευσή τους.

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την «ευκαιρία» της κρίσης και στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, οι «27» εφαρμόζουν με συστηματικό τρόπο μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας», με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ομόφωνα και δίχως καμία συζήτηση, επικύρωσαν τις προτάσεις της Κομισιόν, στις 3 Ιούνη, όπου, κάτω από τον τίτλο «κοινή δέσμευση της ΕΕ» για την απασχόληση, προσδιορίζονται οι βασικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια στον τομέα αυτό. Το βάρος ρίχνεται στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών, καθώς και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), λιγότεροι φόροι, κ.ά.

Το άλλο μέτωπο της επίθεσης είναι η «εξυγίανση» των δημοσίων οικονομικών, μετά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης των τραπεζών, μέσω της άγριας λιτότητας, τις μειώσεις μισθών, τη διάλυση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τη συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική εξόδου από τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, αποσιωπώντας, βέβαια, ότι οι λαοί δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία των ελλειμμάτων και του χρέους των κρατών - μελών. Ο στόχος, πλέον, είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών των κρατών - μελών, και, μάλιστα, με βάση τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, η τήρηση των οποίων θεωρείται αδιαπραγμάτευτη από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, παρόλο που 20 από τα 27 κράτη θα έχουν υπερβεί τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιπλέον θεωρούν ότι δε δικαιολογούνται άλλα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας που είχαν πάρει ορισμένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το βάρος πρέπει να μεταφερθεί πλέον στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.

Οσον αφορά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δήθεν εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ, οδηγούνται, στην καλύτερη περίπτωση, σε αναβολή για το φθινόπωρο, μετά το βέτο της Βρετανίας που δε δέχεται κανέναν έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο (Σίτι) του Λονδίνου.

Αντιδραστική θωράκιση

Τα λεγόμενα θεσμικά θέματα της Συνόδου (Συνθήκη Λισαβόνας, επανεκλογή Μπαρόζο) συζητήθηκαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ. Αντικείμενο διαφωνιών παρέμενε ο νομικός χαρακτήρας των εγγυήσεων που θα δοθούν από την ΕΕ, προκειμένου να ανατρέψουν το «όχι» του ιρλανδικού λαού στη Συνθήκη της Λισαβόνας στο δεύτερο δημοψήφισμα που προετοιμάζουν τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη. Η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί οι εγγυήσεις, που αφορούν το φορολογικό καθεστώς, τη στρατιωτική ουδετερότητα, την εκπαίδευση, κ.ά., να έχουν τη μορφή δεσμευτικών πρωτοκόλλων, αλλά πολλές κυβερνήσεις αντιδρούν, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο επικυρώσεων της αντιδραστικής ευρωσυνθήκης.

Κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία αναμενόταν να υπάρξει για την επανεκλογή Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αλλά την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις, καθιστώντας αμφίβολη την οριστική επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο απερχόμενος πρόεδρός του, Χ. Πέτερινγκ, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει στις 9 Ιούλη, αν θα ψηφίσει για την επανεκλογή του Ζ. Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή του, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη βδομάδα μετά την 9η Ιούλη, ή αν θα περιμένει το φθινόπωρο.

Ο Πέτερινγκ, ο οποίος πήρε μέρος σε Σύνοδο των Ευρωπαίων κεντροδεξιών ηγετών (ΕΛΚ) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δεν είπε τίποτε για το ποια μπορεί να είναι η απόφαση στις 9 Ιούλη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι «27» θα περιμένουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να διοριστεί η νέα Κομισιόν με τις διατάξεις της που ορίζουν ότι απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (369 ψήφοι) για το διορισμό του προέδρου της Κομισιόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι «27» θα εγκρίνουν το κείμενο για το θέμα των κλιματικών αλλαγών, το οποίο στην πραγματικότητα διασφαλίζει στα μονοπώλια να ρυπαίνουν και να καταστρέφουν ανενόχλητα το περιβάλλον. Ως άλλοθι οι «27», στο πλαίσιο του εμπορίου των ρύπων, υπόσχονται οικονομική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε πείσμα των δήθεν φιλόδοξων στόχων που είχαν θέσει και τους οποίους έθαψαν οι ίδιοι πανηγυρικά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Πυγμή στους μετανάστες

Αποφασιστική, πάντως, αναμένεται να είναι η απάντηση των «27» απέναντι στους μετανάστες, επιδεικνύοντας πυγμή στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των μονοπωλίων. Το κυνήγι των μεταναστών θα γίνεται μέσω του διακρατικού αστυνομικού μηχανισμού της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων, τις κοινές περιπολίες, τις επιχειρήσεις για την επαναπροώθηση των μεταναστών, κ.ά. Το μόνο πρόβλημα είναι η κατανομή των βαρών, με τις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) να ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τις χώρες του Βορρά, που όμως δε δείχνουν καμία τέτοια διάθεση, έχοντας κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους με τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Ο Κ. Καραμανλής πάντως φρόντισε, περισσότερο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προαναγγείλει ότι θα έθετε το θέμα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. «Είναι ένα θέμα κοινό, ευρωπαϊκών διαστάσεων, που δεν αφορά μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα και που, σε τελική ανάλυση, μέχρι στιγμής σηκώνουν και το μεγαλύτερο μέρος», είπε χαρακτηριστικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ»
Μέτρα - στήριγμα του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου

Την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και κινήτρων προς το μεγάλο κεφάλαιο για την «τόνωση της επιχειρηματικότητας», σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της «ρευστότητας» των τραπεζών και την επιβολή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως επιβάλλει η στρατηγική της Λισαβόνας, έθεσαν ως προτεραιότητα οι Ευρωπαίοι «σοσιαλιστές» κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής τους στις Βρυξέλλες.

Τις συγκεκριμένες αντιλαϊκές θέσεις, που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στήριξε απόλυτα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση του «ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος» συμμετείχαν και οι εν ενεργεία «σοσιαλιστές» πρωθυπουργοί, οι οποίοι αμέσως μετά συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στους σχεδιασμούς των ηγετών της για επέλαση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε τρία θέματα: Τις προτάσεις και τις θέσεις των «σοσιαλιστών» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στάση που θα κρατήσουν στην επανεκλογή Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το θέμα της μετανάστευσης. Στην τοποθέτησή του ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ:

-- «Της συγκρότησης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με στόχο την Πράσινη Ανάπτυξη και την Απασχόληση». Προτείνει επί της ουσίας να δοθούν χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κοινοτικές επιδοτήσεις για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα επενδύσουν στην «πράσινη ανάπτυξη».

-- «Της αλλαγής της φορολογικής πολιτικής». Προκειμένου να προσφερθούν νέες φοροαπαλλαγές στους κεφαλαιοκράτες που θα επενδύσουν στην «πράσινη οανάπτυξη».

-- «Της διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ώστε τα «πακέτα» οικονομικής στήριξης να φτάσουν έγκαιρα στις τράπεζες και να χορηγηθούν και νέα αν χρειαστεί...

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του επανέλαβε τις προτάσεις των Ευρωπαίων «σοσιαλιστών», «να αλλάξουμε την Ευρώπη. Να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να επενδύσουμε στον άνθρωπο, να επενδύσουμε στην Παιδεία, στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, στην κοινωνική συνοχή. Να επενδύσουμε στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία κι όχι μόνο στις τράπεζες. Να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, που θα μας βάλει σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον. Και, βεβαίως, να επενδύσουμε σε μια κοινοτική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταναστών, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, αλλά και εντάσσοντας σωστά τους μετανάστες στις κοινωνίες μας, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο». Να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι για την έφοδο του κεφαλαίου σε όλα τα πεδία ζητά ο Γ. Παπανδρέου, ενώ τους μετανάστες τους θέλει είτε υποταγμένους, πάμφθηνη δύναμη στα χέρια του κεφαλαίου, είτε εκτός συνόρων.

«Ασορτί» με τις αντιλαϊκές θέσεις του «μανιφέστου» τους

Θυμίζουμε πως στο μανιφέστο των «σοσιαλιστών», που πριν τις ευρωεκλογές έδωσαν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω θέσεις σε ό,τι αφορά στις εργασιακές θέσεις:

-- «Η κινητικότητα θα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση»!! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα πρέπει να μάθουν να ...εργάζονται με τη ...λογική της «ευελφάλειας», αφού παρέχεται στους εργοδότες το «δικαίωμα» να τους απασχολούν με τους χειρότερους εργασιακούς όρους και μετά να τους πετάνε στο δρόμο.

-- «Ολα τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να διασφαλίζουν και να βελτιώνουν την απασχολησιμότητα και τις ευκαιρίες απασχόλησης». Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά το μετατρέπουν σε ...«ευκαιρία απασχόλησης» με ανάλογη αμοιβή!

-- «Πρέπει να προωθήσουμε πρόγραμμα δεξιοτήτων για την κατάρτιση των εργαζομένων» και την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»! Με χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς επιδιώκουν να προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, χωρίς φυσικά κανένα δικαίωμα.

-- «Επιβάλλεται χρηματοδότηση προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειριών σε σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση με τη συμμετοχή μαθητευόμενων και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων»... Επιδιώκουν να ρίξουν στα χέρια των εργοδοτών νέους ανθρώπους που ακόμα φοιτούν σε σχολεία και σχολές...

-- «Προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τις αμοιβές που θα περιλαμβάνει την ανάγκη για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι οποίοι θα συμφωνούνται είτε με νόμο είτε με συλλογική διαπραγμάτευση»... Επιδιώκουν «καμουφλαρισμένα» να προωθήσουν τους στόχους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την καταβολή «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τους κατώτατους μισθούς.

Για το θέμα της μετανάστευσης ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε τα οκτώ σημεία που πρόσφατα πρότεινε με τίτλο «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» και συνηγορούν στην επιβολή νέων μέτρων κατά των μεταναστών, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, ενεργοποίηση των συνθηκών «επαναπροώθησής» τους και επίσπευση των διαδικασιών «απέλασής» τους.

Οσον αφορά στην επανεκλογή Μπαρόζο ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι οι «σοσιαλιστές» πρέπει να καταψηφίσουν «αποτιμώντας την προηγούμενη θητεία του».

ΒΟΥΛΗ
Υποκριτικός ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου για ίσες ευκαιρίες σε άνδρες - γυναίκες

Καταψήφισε το ΚΚΕ τον προτεινόμενο νόμο, που βασίζεται σε κοινοτική οδηγία

Τον υποκριτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που βασίζεται σε κοινοτική οδηγία περί «ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες», κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο νόμο. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αχιλλέας Κανταρτζής κατήγγειλε τον ...νέο γύρο της ευρωενωσιακής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε, ασκώντας όμως κριτική για ...καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας και επικαλούμενο για την αρνητική του ψήφο, άσχετα άρθρα του νομοθετήματος.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη επισήμανε πως «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις γυναίκες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση νοιάζεται, πέραν της ίσης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας και την απασχόληση» ενώ σε άλλες οδηγίες «ασχολείται με την κατάργηση των όποιων θετικών ρυθμίσεων απέμειναν ονομάζοντάς τις διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, το ύψος των ασφαλίστρων των γυναικών να εξισωθεί με εκείνο των ανδρών στο όνομα της ίσης μεταχείρισης. Εν τέλει, ενώ το ζητούμενο είναι η δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, αυτό που επιτυγχάνεται με αυτή τη ρύθμιση είναι ένα ακόμα μέσο, για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Αναφερόμενη σε άρθρο του προτεινόμενου νόμου που αφορά την κοινωνική έρευνα, η Λίλα Καφαντάρη επισήμανε ότι «το υπουργείο ονομάζει νοικοκύρεμα της έρευνας τη συγχώνευση του ΕΓΕ που είναι ο οργανισμός δημοσίου δικαίου με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών που είναι ιδιωτικού δικαίου, ώστε η πρωτοβουλία από εδώ και πέρα ασφαλώς να περνά στον τομέα ιδιωτικού δικαίου. Οι συγχωνεύσεις αυτές είναι προάγγελοι συρρίκνωσης και μαρασμού της έρευνας, ειδικά στον τομέα των κοινωνικών ερευνών».

Ισοπέδωση προς τα κάτω

Στη συζήτηση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, θέτοντας συνολικά το θέμα της ενσωμάτωσης των κοινοτικών κατευθύνσεων. Οπως τόνισε, «στο όνομα της ισότητας, στο όνομα της ίσης μεταχείρισης, τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, ιδίως μετά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, προωθήθηκε μια ισοπέδωση προς τα κάτω των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι να γίνει ακόμα πιο φθηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

Επίσης, έκανε λόγο για «νέες αρνητικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί με τις αποφάσεις που υιοθετούνται στα διάφορα συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικό τι ακολούθησε την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης. Με δύο κείμενα που αναφέρονταν στην προώθηση της λεγόμενης «ευελφάλειας» και παραπέρα το δεύτερο κείμενο στις αλλαγές στον τομέα της Πρόνοιας προωθείται νέα ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά ακριβώς επικυρώθηκαν με την απόφαση που πάρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτά έρχονται να επικυρώσουν σήμερα οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής. Ουσιαστικά, εγκαινιάζεται μια νέα επίθεση κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων».

ΟΓΕ
Μόνη απάντηση ο συλλογικός αγώνας

Κάλεσμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να μη δεχτούν να πληρώσουν την κρίση του κεφαλαίου, όπως πλήρωσαν και την ανάπτυξή του, να απορρίψουν τον ευρωμονόδρομο, να ξεπεράσουν τα καλοστημένα δόκανα του αποπροσανατολισμού και της μοιρολατρίας, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μπροστά στη νέα σαρωτική αντεργατική έφοδο στα δικαιώματα τόσο των γυναικών όσο και συνολικά της εργατικής τάξης που αποφάσισαν πρόσφατα οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αποφάσεις αυτές, σημειώνει η ΟΓΕ, στην πραγματικότητα για τις γυναίκες σημαίνουν: επέκταση της μισής δουλειάς, της υποαπασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, των «stage» κλπ. Ενίσχυση της διά βίου κατάρτισης. Διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων μέσα στην ΕΕ, για να μην εμποδίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απασχόληση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.

Ο στόχος τους, υπογραμμίζει, είναι ένας: «να βγουν πιο ενισχυμένες από την κρίση οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές». Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση η ΟΓΕ καλεί σε συλλογικό αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, «είναι η μόνη απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων που τις εφαρμόζουν και τις στηρίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ