ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην αντεπίθεση

Στις 3 και 4 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί φέτος για 9η συνεχή χρονιά το διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια

Από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για το διήμερο εκδηλώσεων για τη μετανάστευση, που διοργανώνει η ΚΟΑ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ την Παρασκευή, 3 και το Σάββατο, 4 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια. Για την ερχόμενη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις με μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενους, όπου θα συζητηθούν τα αίτια της μετανάστευσης και οι θέσεις του ΚΚΕ. Θα γίνουν επίσης εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς και σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Επιπλέον, εκδηλώσεις με αυτό το θέμα θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στη Ν. Ιωνία, στο Γαλάτσι. Στόχος των φετινών διήμερων εκδηλώσεων είναι να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση για το θέμα της μετανάστευσης από τη σκοπιά των ντόπιων και ξένων εργατών, ένα πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη να αποκρούσει τις εθνικιστικές ρατσιστικές αντιλήψεις που μπορεί να τις κραυγάζει ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά πηγάζουν από την πολιτική της ΕΕ, τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού διημέρου για τη μετανάστευση. Κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται από κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΜΕ κατά των μεταναστών, σήμερα που γενικεύεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που παίρνονται το τελευταίο διάστημα θα πλήξουν τόσο τους Ελληνες όσο και τους μετανάστες εργαζόμενους και επιδιώκουν να περάσουν στα κρυφά τη νέα αντεργατική καταιγίδα και να στρέψουν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης απέναντι σε ένα άλλο. Μονόδρομος για την εργατική τάξη είναι η πάλη, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα ταξικά σωματεία, η κοινή δράση για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Καρτέρι σε μετανάστες έξω από σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων απέτρεψε τη σύλληψη αλλοδαπών εργατών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, πραγματοποίησαν, προχθές Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη σύλληψη μετανάστη την περασμένη Τετάρτη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, την περασμένη Τετάρτη η Επιτροπή Μεταναστών του Εργατικού Κέντρου είχε οργανώσει σύσκεψη. Την ώρα που εργαζόμενοι μετανάστες προσέρχονταν στο μέρος της σύσκεψης εμφανίστηκαν δύο περιπολικά. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν ένα μετανάστη - του φόρεσαν ακόμα και χειροπέδες - και να τον μεταφέρουν στο Τμήμα, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε μαζί τα χαρτιά του. Η άμεση παρέμβαση των συνδικαλιστών απέτρεψε, τελικά, τη σύλληψη και στη σύσκεψη, που έγινε κανονικά, καταδικάστηκε ομόφωνα το περιστατικό από το σύνολο των εργαζομένων που συμμετείχαν.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ κατήγγειλαν, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας, ότι αυτές οι μεθοδεύσεις της αστυνομίας εντάσσονται στο γενικότερο κύμα διώξεων μεταναστών, στο οποίο επιδίδεται, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα, να μην αποδεχθούν τη συνολική επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ κατά των μεταναστών, που αποτελεί επίθεση συνολικά στην εργατική τάξη. Και αναδεικνύει την ανάγκη κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών κατά της τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και του ρατσισμού. Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους μετανάστες να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Μεταναστών, στα ταξικά σωματεία, να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Το περιστατικό καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απέλαση και μόνο με μία ποινική δίωξη!

Η απέλαση ακόμα και όσων μεταναστών διαθέτουν έγγραφα αλλά τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών θα είναι δυνατή, σύμφωνα με την πρόταση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε προχτές το βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Χωρίς καν να έχει καταδικαστεί ο μετανάστης, μόνο με την άσκηση της ποινικής δίωξης για ένα μικροαδίκημα, θα είναι δυνατό να κινηθεί η διαδικασία απέλασής του!

Πρόκειται για ξεκάθαρη ποινικοποίηση της μετανάστευσης, για κατάφωρη παραβίαση των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, για σκληρότατη τιμωρία των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής δράσης και της δράσης των μονοπωλίων. Η τροπολογία άρθρων του ν. 3386/2005 κινείται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την Κυβερνητική Επιτροπή για τη μετανάστευση, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, και πατά πάνω σε υπάρχουσες κοινοτικές Οδηγίες.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει το εξής, ως προς τη δυνατότητα απέλασης του μετανάστη: «Η παρουσία του (σ.σ. του αλλοδαπού) στο ελληνικό έδαφος είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της χώρας. Ο αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών (3) μηνών».

Επιπλέον, παρατείνεται σε 6 μήνες, αντί 3 που προβλέπεται σήμερα, το ανώτατο όριο κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης μέχρι την εκτέλεσή της. Ωστόσο, ο μετανάστης θα μπορεί να κρατείται μέχρι και 12 μήνες σε περίπτωση που η απέλαση καθυστερεί, ακόμα όταν αυτό γίνεται εξαιτίας της καθυστέρησης εγγράφων από τη χώρα προέλευσής του!

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη δημάρχων για το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχουν οι 14 δήμαρχοι της περιοχής, χτες το πρωί, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και βουλευτών. Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι ανάμεσα στους χώρους που εξετάζει η κυβέρνηση για να στήσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών είναι και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρόνια τώρα διεκδικεί ο εργαζόμενος λαός της περιοχής για να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στη μετατροπή του στρατοπέδου Παύλου Μελά αλλά και των υπόλοιπων στρατοπέδων της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών. Συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ως οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι), να μετατραπούν σε Μητροπολιτικά Πάρκα, πνεύμονες πρασίνου.

Στην πραγματικότητα αυτό που φάνηκε να κυριαρχεί ήταν η λογική του «μακριά από εδώ και όπου θέλει ας είναι». Ολοι τους είπαν να μη γίνουν στη βορειοδυτική περιοχή και ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σ. Σερασίδης, πρότεινε να γίνουν έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκφράστηκαν λοιπόν διαφωνίες για το πού θα γίνουν αλλά όχι για το αν θα γίνουν ή το πώς θα λειτουργούν. Μάλιστα, ορισμένοι, όπως ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λ. Κυρίζογλου, εμφανίσθηκαν ως υπερασπιστές των στρατοπέδων συγκέντρωσης που ήδη λειτουργούν και όσων άλλων σχεδιάζει η κυβέρνηση να δημιουργήσει.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε αρχικά ότι τα στρατόπεδα αποτελούν δημόσια περιουσία και με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών και χωρίς καμία οικοδομική επέκταση, πρέπει να γίνουν χώροι αναψυχής και πρασίνου. Σε ό,τι αφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών τόνισε την κάθετη διαφωνία του Κόμματος στην ύπαρξη και λειτουργία τους. Και παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες που οδηγούν στη λύση των προβλημάτων.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, πρέπει να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 3 Ιούλη και πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο πάρκο ΦΙΞ, θα απευθύνει χαιρετισμό στις 9.30 το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ