ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στον παιδικό σταθμό

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκο­μείο Λάρισας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε συνεχή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Παιδικό Σταθμό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, την ευθύνη του οποίου έχει η Δημοτική Αρχή Λάρισας. Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες και χωρίς σύμβαση, γι' αυτό και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητο­ποιήσεις (κατάληψη κ.λ.π.) οι οποίες υποχρέωσαν τη Δημοτική Αρχή να υπογράψει συμβάσεις μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ), μαζί τους μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο. Τους δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει και νέα σύμβαση, με τη νέα επιχείρηση κοινωφελούς σκοπού μέχρι τον προσεχή Αύγουστο.

Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι ο Δήμος "σηκώνει τα χέρια ψηλά", για λόγους οικονομικούς. Φημολογείται, μάλιστα, ότι θα διακοπεί η λειτουργία του για ένα διάστημα και θα προσληφθεί νέο προσωπικό.

Η λειτουργία του παιδικού σταθμού είναι εντελώς απαραίτητη γιατί καλύπτει τις ανάγκες δεκάδων οικογενειών και κάθε σκέψη ή μεθόδευση για το κλείσιμό του είναι απαράδεκτη. Οι εργαζόμενοι σ' αυτόν (που μάλιστα έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ), που έχουν συσσωρευμένη πείρα, πρέπει να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να μη ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, είναι μια από τις αιτίες της κατάστασης που οδηγεί τους γονείς να "βάζουν το χέρι στην τσέπη" για να συμπληρώνουν τα κενά από τη μη επαρκή χρηματοδότηση.

Βασική αιτία είναι η πολιτική της κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) που δεν εντάσσει όλες τις δομές Κοινωνικής Πρόνοιας στο κράτος με την παροχή εντελώς δωρεάν υψηλών υπηρεσιών σε όσα παιδιά και οικογένειες έχουν ανάγκη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί πώς θα αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα».

Αδυνατεί να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την αδυναμία λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Επανερχόμαστε με Ερώτησή μας για το ΚΥ Βόνιτσας, αφού η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει λύσει το παραμικρό.

Στην απάντησή του το Υπουργείο στην υπ' αριθμ. 12093/13-05-2008 Ερώτησή μας, ανέφερε πως για το ΚΥ Βόνιτσας προβλέπονται συνολικά 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία εκ των οποίων είναι αυτή του διευθυντή. Από αυτές τις θέσεις, είναι καλυμμένες μόλις δύο. Στις 16/10 στην 130.039 απάντηση επί της 6029/22-09-2008 Ερώτησής μας, η κατάσταση είχε παραμείνει η ίδια. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την πρώτη μας Ερώτηση, εξακολουθούν να προβλέπονται συνολικά 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία εκ των οποίων είναι αυτή του διευθυντή, ενώ από αυτές τις θέσεις, είναι καλυμμένες μόλις δύο.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως, εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, οι θέσεις παραμένουν κενές. Φυσικά τα πράγματα είναι χειρότερα. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου μεταφέρει μία παθολόγο στο Αγρίνιο για να καλύψει τα εκεί κενά. Ετσι το ΚΥ Βόνιτσας μένει ουσιαστικά με μισό παθολόγο, αφού η θέση καλύπτεται από το διευθυντή. Μάλιστα, ενώ η παθολόγος επιστρέφει στο ΚΥ Βόνιτσας από τον Ιούνη, έχει κάνει αίτηση για άλλη θέση. Η προοπτική να μείνει χωρίς παθολόγο το Κ.Υ. είναι εμφανής.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ειδικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μίας μονάδας υγείας, αφού οι παθολόγοι είναι αυτοί που κάνουν τις πρώτες διαγνώσεις, τις παραπομπές, τη συνταγογραφία κλπ. Οι λειτουργίες αυτές δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν μόνο με τους γιατρούς που εκπληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου, όπως προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο.

Η πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνειδητά εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το κόστος αυτής της πολιτικής καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τη χειροτέρευση της ζωής τους, και ο ελληνικός λαός με τη χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας που απολαμβάνει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρι­κό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού τα κενά παραμένουν ένα χρόνο μετά την πρώτη μας Ερώτηση;».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ. Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς της συνοικίας Νεάπολης του Δήμου Βόλου, καθώς ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες τους τον Δεκέμβρη του 2008.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

- Για ποιους λόγους δεν έχει ακόμη δοθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

- Αν πρόκειται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΥΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οξύνεται το πρόβλημα καθιζήσεων σε διάφορους οικισμούς του Δήμου Πεύκων Νομού Θεσσαλονίκης, επειδή δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαραίτητα έργα, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Γι' αυτή την καθυστέρηση κατασκευής των απαραίτητων έργων υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, αλλά ευθύνες έχει η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που δεν διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς:

- Γιατί δεν υλοποιήθηκαν ακόμη τα απαραίτητα έργα;

- Προτίθεται η κυβέρνηση να εγκρίνει άμεσα όλη την πίστωση που απαιτείται για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων;

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μεταξύ 2 και 3 Ιουνίου 2009 άγνωστοι βεβήλωσαν το Εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων. Οι στόχοι τους ήταν συγκεκριμένοι: το μνημείο του ολοκαυτώματος όπου φυλάσσεται στάχτη από ναζιστικά κρεματόρια, ο τάφος του ευεργέτη της πόλης Ιωσήφ Γκανή, οι τάφοι των μητέρων δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του πρώην αντιπροέδρου της) και ενός αντιστασιακού.

Από τους στόχους των αυτουργών αλλά και από το ότι είναι η τρίτη βεβήλωση μέσα στο 2009 και η πολλοστή τα τελευταία χρόνια, γίνεται φανερό ότι δεν πρόκειται για τυχαία πράξη, αλλά για καθαρά ρατσιστική ενέργεια.

Σημειωτέον ότι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και μηνύσεις, κανένας ένοχος δεν έχει εντοπιστεί. Σημειώνεται επίσης ότι η ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων έχει, επί σειρά ετών, συναντήσει την άρνηση της πολεοδομίας για την επισκευή - ανακατασκευή του περιβάλλοντος τοίχου που θα βοηθούσε στην προστασία του χώρου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοιου είδους ρατσιστικές ενέργειες.
  • Να προστατεύεται το Εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στην Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων να κάνει τα απαραίτη­τα έργα για την προστασία του χώρου.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την επέκταση του λιμενοβραχίονα του εμπορικού λιμανιού της Σκιάθου και για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων ώστε να γίνεται με ασφάλεια ο ελλιμενισμός των σκαφών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε έγκαιρα να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές του Δήμου Αρτέμιδας και της ευρύτερης περιοχής με την ένταξή τους σε ειδικό πρόγραμμα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την περσινή παραγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ