ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Δεν αρκεί μια μέρα...

«Δεν αρκεί μια μέρα να ξορκίσει την ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δε μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα - "κορυφή του παγόβουνου". Δεν αρκεί μια μέρα για να βυθομετρηθούν τα ψυχοκοινωνικά ερέβη που αφήνουν πίσω τους η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η πίεση για επαγγελματική επιτυχία, η έλλειψη νοήματος για ζωή, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και, πάνω απ' όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δε θα βιώνει το αίσθημα αλληλεγγύης».

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απαντούν με αυτήν την ανακοίνωσή τους, στις υποκριτικές κορόνες που θα ακουστούν σχετικά με τη σημασία της Πρόληψης από τους αρμόδιους φορείς, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 ΚΠ. «Το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο χρέος προκύπτει από την άρνηση καταβολής εκ μέρους του υπουργείου Υγείας - ΟΚΑΝΑ των προγραμματισμένων μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορών τους στα ΚΠ για την περίοδο 2006- 2009. «Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως τα έδωσε. Το υπουργείο Υγείας δηλώνει πως τα προώθησε. Ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει πως ακόμη τα περιμένει. Κι αυτή είναι η - δωρική, είναι αλήθεια - ιστορία της εξαφάνισης 13 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Αυτή η οικονομική "μαύρη τρύπα" ρουφάει κάθε επιστημονική υποστήριξη - επιμόρφωση και συνεχιζόμενη ειδική κατάρτιση για τα στελέχη, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο από το 2006 του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούσε στο πρωτοπόρο ΕΠΙΨΥ με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και δηλώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να πάρουν τα οφειλόμενα, να επιλυθεί το θεμελιώδες θεσμικό πρόβλημα των ΚΠ, με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση τόσο της επαρκούς στελέχωσης σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όσο και της επιστημονικής εκπαίδευσης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας πυροσβεστών

Μαζική συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι πυροσβέστες, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών σε προσωπικό. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως καταγγέλλει, πρόσφατα τοποθετήθηκαν 36 νέοι πυροσβέστες στις υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, όταν τα οργανικά κενά στην Περιφέρεια αγγίζουν τα 400, αριθμός που σε ποσοστό υπερβαίνει το 35% της υπάρχουσας δύναμης.

Στην κινητοποίηση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Αγγελο Τζέκη και Ηλία Γκουτζηγιάννη μέλη του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι το ΚΚΕ θα κάνει εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα αιτήματά τους. Διαβεβαίωσαν, επίσης, ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πυροσβεστών και διεκδικεί μαζί τους: Κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενταξη στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών και τερματισμό της ομηρείας τους. Εκπαίδευση και εξοπλισμό όλων των πυροσβεστών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια στα καθήκοντά τους. Καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.

Παρατείνονται οι εργολαβίες καθαριότητας

Μέχρι και το 2009 θα μπορούν οι δήμοι που είχαν αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες, να συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αφορά κυρίως μικρούς Καποδιστριακούς δήμους, οι οποίοι επειδή δε διέθεταν υπηρεσία καθαριότητας, είχαν αναθέσει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το απαγορεύει. Ως εκ τούτου, παρατείνονται και οι συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν καταρτιστεί ή πρόκειται να συναφθούν.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η παράταση «κρίθηκε σκόπιμη, προκειμένου στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και Εργαζομένων στους ΟΤΑ α' βαθμού, να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση του χρονίζοντος προβλήματος αντιμετώπισης της αδυναμίας οργάνωσης αυτοτελών υπηρεσιών καθαριότητας...». Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ΚΕΔΚΕ, στις αρχές του χρόνου, είχε επαναφέρει το αίτημά της να είναι δυνατή η ανάθεση σε ιδιώτες της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και της ανακύκλωσης, προωθώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση. Σε συνάντηση, δε, που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο, για το θέμα, επίσης στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες των τουριστικών κυρίως δήμων, είχε αποδεχτεί ουσιαστικά την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, δίνοντας και αυτός με τη σειρά του το στίγμα του διαλόγου που αναμένεται!

Θυμίζουμε, πάντως, τη θέση του Χρ. Τέγου, από τη «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), όπως είχε διατυπωθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία διαδημοτικών συνεργασιών, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δήμοι που δεν έχουν υπηρεσία καθαριότητας. Οπως είχε συμπληρώσει, το περιβάλλον έχει κόστος και αυτό το επιβαρύνονται ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι και όχι το μεγάλο κεφάλαιο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 21.6.09 διοργανώνουν:

-- Η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, Παράρτημα Κορινθίας και η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, ώρα 10.30 π.μ., στο Μνημείο Πεσόντων στου Νέγρη, εκδήλωση τιμής στους ανυπότακτους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά - ειρήνη - εθνική ανεξαρτησία - λαϊκή κυριαρχία.

-- Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, εκδήλωση μνήμης στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, αύριο Κυριακή 21.6.09 και ώρα 11 π.μ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα και ώρα 7.30 π.μ. (πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3802923 - 210 8225407 - 210 8831368).

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τρίπολης διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας, ώρα 11 το πρωί.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα, ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος (τηλ.: 210 8225407 - 210 8831368).

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τις ομαδικές εκτελέσεις αγωνιστών - αγωνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Τρίπολη Αρκαδίας, διοργανώνει εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στο χώρο με τους ομαδικούς τάφους, δίπλα στις Φυλακές Τρίπολης (Αγ. Αθανάσιος), την επόμενη Κυριακή 28 Ιούνη 2009 και ώρα 10 το πρωί. Επίσης, στον τάφο του Γ. Μαντά, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, στα Βούρβουρα.

Η ΠΕΑΦΕ δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα, το πρωί στις 7.30. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 2750444 -6945933944 και 210 6420932 - 6939344053).

Πνίγηκαν δύο κοριτσάκια

Τραγικό θάνατο από πνιγμό βρήκαν δύο εννιάχρονα κοριτσάκια, στη Βελίκα Λάρισας, σε μεγάλη ιδιωτική κατασκήνωση της περιοχής. Τα γεγονός έγινε περίπου στις 7 το απόγευμα, την ώρα που τα δύο κοριτσάκια κολυμπούσαν στην πισίνα της κατασκήνωσης. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει γνωστές οι συνθήκες και οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνει, προς τιμήν των 60 χρόνων της πολιτικής προσφυγιάς, εκδρομή - προσκύνημα στην Τασκένδη, από τις 29 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2009.

Το ταξίδι προβλέπει επίσκεψη σε τρεις μεγάλες πόλεις του Ουζμπεκιστάν: Τασκένδη - Σαμαρκάνδη - Μπουχαρά.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8826.338 και 210.8225.407.

Διήμερο εκδηλώσεων του ΕΣΥΝ

Διήμερο εκδηλώσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στις 24 και 25 Ιούνη.

Την Τετάρτη 24 Ιούνη στις 7 το απόγευμα προγραμματίζει εκδήλωση - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Γεωργάκας, επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «ΑΡΓΩ», Φαίδων Καλοτεράκης, Ειδικός Βοηθός Διευθυντής ΚΕΘΕΑ, Σωτήρης Λαϊνάς, συντονιστής προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Ανδρέας Τσούνης, μέλος ΔΣ σωματείου στελεχών κέντρων πρόληψης.

Την Πέμπτη 25 Ιούνη προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Εκδηλώσεις ΚΕΘΕΑ

Εκδηλώσεις ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνουν τα προγράμματα και οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή 21 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την Παρασκευή 26 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης θα γίνουν εικαστικές εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα 22 Ιούνη στις 7 μ.μ., στο Καυτατζόγλειο αθλητικό στάδιο, θα πραγματοποιηθεί φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των παλαίμαχων της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη και της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Την Παρασκευή 26 Ιούνη στις 6 μ.μ., στην Αριστοτέλους, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «drugs» του Harry Shapiro καθώς άλλα επιστημονικά βιβλία της εκδοτικής προσπάθειας του ΚΕΘΕΑ.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Για τα 60 χρόνια του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς

Εκδήλωση στις 28 Ιούνη στον Αϊ-Νικόλα Νάουσας

Την επόμενη Κυριακή 28 Ιούνη 2009, πραγματοποιείται στον Αϊ-Νικόλα Νάουσας, η καθιερωμένη συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, από κοινού, με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Την εκδήλωση, φέτος, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του ενιαίου φορέα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και καλεί σε μαζική προσέλευση τα μέλη, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και τους Επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, για να τιμήσουν τα 60χρονα της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ (1946-1949), και την πολιτική προσφυγιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την ήττα, για να διασωθούν.

Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8826.338 και 210.8221.442.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ