ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Κοινωνικό κίνημα ανατροπής των αιτιών της χρήσης

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διοργανώνει από αύριο μέχρι και την Κυριακή το 4ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ στην Ικαρία

«Απ' τη μάχη κατά των ναρκωτικών δεν πρέπει να λείψει κανείς» επισημαίνει στη Διακήρυξή της για την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και οργανώνει το 4ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ στην Ικαρία στις 26, 27 και 28 Ιούνη 2009.

Το ΕΣΥΝ τονίζει την ανάγκη για την «ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος, που μαζί με το λαϊκο-συνδικαλιστικό και νεολαιίστικο κίνημα, θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα των ναρκωτικών».

Το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ

Το 4ο Φεστιβάλ οργανώνεται απ' το Παράρτημα Ικαρίας του ΕΣΥΝ, τους δήμους Αγίου Κηρύκου, Ραχών, Φούρνων και Ευδήλου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος», το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους Ικαρίας. Το Φεστιβάλ έχει τη συμπαράσταση της ΚΕΔΚΕ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, στο Δήμο Ραχών με συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών στις 8:30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα από το Σύλλογο Παραδοσιακής Μουσικής Ικαρίας.

Το Σάββατο, 27 Ιούνη, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση στο Δήμο Αγίου Κηρύκου με ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΣΥΝ Ηλία Μιχαλαρέα, ώρα 8:30 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα MAGIC DE SPELL.

Την ίδια μέρα, θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις: Ωρα 5 μ.μ: Τουρνουά ποδοσφαίρου με τις παιδικές ομάδες ΠΑΣ Ικαρος, Α.Ο. Μεσαριάς, Α.Σ. Διαγόρας και Α.Σ. Κουρσάρος. Ωρα 7 μ.μ.: Τουρνουά Σκάκι από το Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή με εκδηλώσεις στο Δήμο Φούρνων. Στις 8:30 μ.μ. θα γίνει συζήτηση για την πρόληψη και τα Κέντρα Πρόληψης. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.

Σήμερα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«Η αδιέξοδη και παράλογη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών από τις κυρίαρχες πολιτικές και επιστημονικές αντιλήψεις έχει οδηγήσει στο να συρρικνώνονται συνεχώς οι δημόσιες προτάσεις απεξάρτησης και να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εξάπλωση των παράνομων ιδιωτικών «θεραπευτηρίων», χώρων που έχουν ανάγει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου σε ένα εμπόριο παρόμοιο με αυτό της πιάτσας των παράνομων ουσιών».

Αυτό τονίστηκε σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, στο ΕΚΘ στα πλαίσια του διημέρου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώνονται σήμερα στις 7μ.μ. με συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μίλησαν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, επιστημονικά υπεύθυνος της ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, ο Σωτήρης Λαϊνάς, συντονιστής προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας ΑΠΘ και ο Ανδρέας Τσούνης, μέλος του ΔΣ σωματείου στελεχών κέντρου πρόληψης. Λίγο πριν την εκδήλωση, οι ομιλητές μαζί και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, καθώς και ο Ηλίας Κονδύλης, πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ, έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα.

Στη Λιβαδειά

Την Παρασκευή, το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά στη Λιβαδειά το Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, στο χώρο του Ζαππείου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει από τις 8:30 μ.μ. όπου παιδιά θα ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία και μέσω κεντρικού δρόμου θα καταλήξουν στο Ζάππειο. Θα ακολουθήσουν τα τμήματα του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Λιβαδειάς, ομιλία από εκπρόσωπο του ΕΣΥΝ και παραδοσιακοί χοροί.

Στο μεταξύ, από την Αττική μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) πραγματοποιούν την Παρασκευή πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με την καθοριστική σημασία της Πρόληψης. Εκδηλώσεις πραγματοποιούν την Παρασκευή σε κεντρικά σημεία των περιοχών τους, τα ΚΠ Περιστερίου, Ιλίου - Πετρούπολης - Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Συκεών, Ημαθίας, Κατερίνης, Λέσβου, Σάμου, Ρεθύμνου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κορινθίας, Μεσσηνίας κ.ά.

Στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας κατά των ναρκωτικών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει επιλογές από το φωτογραφικό εργαστήριο της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω», στο χώρο νέων μέσων του Μουσείου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή 28 Ιούνη 2009.

Κυβερνητική θηλιά στο ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από δραστηριότητα θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ
Στιγμιότυπο από δραστηριότητα θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ
Τρία χρόνια έχουν να εγκριθούν νέες προσλήψεις στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ σε οικονομικό στραγγαλισμό έχει εξελιχθεί η πενιχρή επιχορήγηση απ' την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτύξει προγράμματα σε περιοχές που υπάρχει γύμνια από μονάδες κατά των ναρκωτικών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ, που παρουσίασαν χτες δημόσια ο πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς και ο διευθυντής Μπάμπης Πουλόπουλος. «Το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει καμία πρόσληψη στο ΚΕΘΕΑ από το 2006, ενώ οι πόροι μας παραμένουν περιορισμένοι, αφού η κρατική επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια παραμένει στα ίδια επίπεδα. Ο,τι καταφέρνουμε το καταφέρνουμε κυρίως χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, δέσμευσης και πίστης του προσωπικού μας», υπογράμμισε ο Γερ. Νοταράς. Η κρατική επιχορήγηση για το 2008 ήταν μόλις 22,975 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΚΕΘΕΑ έφτασαν σε 28,671 εκατ. ευρώ. και καλύφθηκαν από ίδια έσοδα.

Το 2008, οι 90 δομές του ΚΕΘΕΑ - από συμβουλευτικά κέντρα, μέχρι θεραπευτικές κοινότητες και μονάδες οικογενειακής υποστήριξης - και με 500 άτομα προσωπικό, πρόσφεραν υπηρεσίες σε σχεδόν 13.000 ανθρώπους, χρήστες και τις οικογένειές τους.

Σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, περισσότεροι από 20.000 χρήστες ουσιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εργασιακής απασχόλησης, οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων και έχουν ανάγκη από θεραπεία. Σχεδόν 5.000 κρατούμενοι, οι μισοί περίπου από όσους υπάρχουν στην Ελλάδα, βρίσκονται στη φυλακή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ανεργοι το 62,7%

Ανδρας, χρήστης ηρωίνης, γύρω στα 28, άνεργος, χωρίς ολοκληρωμένη εκπαίδευση και με αυξημένες πιθανότητες να έχει συλληφθεί μία φορά στη ζωή του, είναι ο μέσος χρήστης που απευθύνθηκε στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ το 2008. Συγκεκριμένα, τη χρονιά που μας πέρασε, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ προσήλθαν 2.673 άτομα, (άνδρες το 87,7%) με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη, που μένουν με τη γονική τους οικογένεια (69,7%), είναι άνεργοι (62,7%) και έχουν διακόψει το σχολείο περίπου στα 14 (22,4%).

Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται περίπου στα 16 έτη με ουσία έναρξης την κάνναβη (87,1%). Τρία χρόνια αργότερα, ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή (81,6%). Οι περισσότεροι κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας.

Περίπου 1 στους 3 εξαρτημένους αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και περισσότεροι από 1 στους 10 ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά και από αυτούς το 1/4 έχει εμπειρία φυλάκισης.

Το 2% όσων προσφεύγουν στο ΚΕΘΕΑ είναι μετανάστες. Τα ναρκωτικά πλήττουν τους μετανάστες με την ίδια αναλογικότητα που υπάρχουν στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την Κοινότητα «18 Ανω», στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες (91,2%) και το 68,4% είναι άνεργοι.

Κραυγή αγωνίας απ' τα Κέντρα Πρόληψης

«Στις 26 Ιουνίου, "Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών", η Πολιτεία και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας, πίσω από λεκτικά "πυροτεχνήματα" για "ευαισθησία", "νοικοκύρεμα" και "επιτυχίες", θα προσπαθήσει να κρύψει πρόχειρα την ενεργό αδιαφορία του για την Πρωτογενή Πρόληψη των Εξαρτήσεων καθώς και άλλων ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών. Θα επιχειρήσει να αποσιωπήσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, το οποίο προωθεί σε βάρος των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των τοπικών κοινωνιών!».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τονίζοντας: «Τρανή απόδειξη ότι τα 13 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλονται στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας από υπουργείο Υγείας και Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το 2006 μέχρι σήμερα, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, παρά τις υποσχέσεις.

Κάποιοι πραγματικά παράγουν έργο στον αγώνα για την πρόληψη των εξαρτήσεων και μάλιστα απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία, χωρίς πιστοποίηση των υπηρεσιών τους, τελευταία χωρίς συναδέλφους (καθώς το 35% περίπου των εργαζομένων αλλάζουν επάγγελμα, δεδομένων των συνθηκών)».

Περιοδείες του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη, θα γίνουν οι εξής περιοδείες αντιπροσωπειών του ΚΚΕ:

-- Στις 11 π.μ. στον Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ και στις κοινότητες ΠΗΓΑΣΟΣ & ΑΛΦΑ με επικεφαλής την Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 3 μ.μ. στην κοινότητα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, βουλευτή.

-- Στη 1 μ.μ. στην κοινότητα MOSAIC με επικεφαλής τον Ν. Λέο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ. στην κοινότητα ΠΛΕΥΣΗ θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Παλεύουμε όλοι μαζί ενάντια:

  • Σε όλα τα ναρκωτικά.
  • Στο διαχωρισμό μαλακών και σκληρών.
  • Στην αποποινικοποίηση του χασίς.
  • Στις πολιτικές «μείωσης της βλάβης» και ουσιαστικά διαχείρισης του προβλήματος.
  • Στη διάλυση των κέντρων πρό­ληψης.
  • Στην ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης.
  • Στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Στην ιατρικοποίηση της χρήσης και της απεξάρτησης.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Αύξηση των κονδυλίων του προ­ϋπολογισμού.
  • Κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι για τη διατήρηση και την εμπο­ρευματοποίησή του.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θερα­πείας, κοινωνικής επανένταξης έρευνας και αξιολόγησης.
  • Ανάπτυξη των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης.
  • Δημιουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων, όσων έχει ανάγκη η χώρα.
  • Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους και προγράμματα απε­ξάρτησης για τους χρήστες.
  • Εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
  • Ειδικά πανεπιστημιακά προγράμ­ματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτι­κών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ