ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ανοίγει τις πύλες του στις 3 του Ιούλη

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος). Στις 3 Ιούλη και στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ
Με κεντρικό σύνθημα, «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», το φετινό Διήμερο των Οργανώσεων Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μετανάστευση, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, στοχεύει σε μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Καθημερινά με πολύμορφες πρωτοβουλίες προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του διημέρου εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Διημέρου έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή, 3 Ιούλη θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών.
  • Το Σάββατο, 4 Ιούλη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος.

Και τις δύο μέρες θα λειτουργεί παιδότοπος και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των Συλλόγων των μεταναστών.

Με θέμα τη διάδοση και συζήτηση των θέσεων του ΚΚΕ για το ζήτημα της μετανάστευσης, προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες οι εξής συγκεντρώσεις στην Αθήνα:

30 του Ιούνη: Στην Καλλιθέα, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του ΗΣΑΠ. Στη Ν. Ιωνία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη, στο Γαλάτσι στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Τέρμα (γήπεδο μπάσκετ).

Την Τετάρτη, 1 Ιούλη στο Αιγάλεω στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και στο Περιστέρι στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζουμή (Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι).

Στη Θεσσαλονίκη

Το 2ο Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 2 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται από κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΜΜΕ κατά των μεταναστών, σήμερα που γενικεύεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η ταξική ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Επίσης, τονίζει τις ευθύνες της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη δημιουργία και τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και σημειώνει ότι «όσο οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα μονοπώλια θα προκαλούν πολέμους και θα ληστεύουν τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, τόσο το ζήτημα της μετανάστευσης δε θα αντιμετωπίζεται, αλλά διαρκώς θα μεγαλώνει».

ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχημα για τη γενικότερη τρομοκράτηση του κινήματος

Πληθαίνουν οι διακρατικές «συνεργασίες» κατασταλτικών μηχανισμών μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών

Αστυνομικοί και άλλοι μηχανισμοί χωρών της ΕΕ αλληλοεμπλέκονται και αλωνίζουν στα κράτη - μέλη, με πρόσχημα την «πάταξη» της λεγόμενης τρομοκρατίας, την κατασταλτική διαχείριση της αναγκαστικής προσφυγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση κρουσμάτων χουλιγκανισμού από τουρίστες. Αυτό προκύπτει από τις συμφωνίες που υπάρχουν στο πλαίσιο της ΕΕ, με προφανή στόχο την ένταση της καταστολής του λαϊκού κινήματος και την εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας.

Στη βάση αυτών των συναποφάσεων, Ελλάδα και Μ. Βρετανία συμφώνησαν στην εφαρμογή «ενός ευρύτατου προγράμματος δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση». Πρόκειται για υλοποίηση των μέτρων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα το διήμερο 23 και 24 Ιούνη, με συντονιστές τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Μπίτσιο και τον πρέσβη Δρα Ντέιβιντ Λάντσμαν, συμφώνησαν σε δράσεις που περιλαμβάνουν «έρευνα για την παράνομη μετανάστευση, την αναγνώριση παράνομων μεταναστών, την επανεισδοχή και τις εθελοντικές επιστροφές και θέματα που άπτονται της ΕΕ». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου, οι πρωτοβουλίες αυτές «θα υλοποιηθούν άμεσα και αξιολόγησή τους θα γίνεται τακτικά».

Το ιστορικό της Μ. Βρετανίας βρίθει περιπτώσεων βάρβαρης αντιμετώπισης μεταναστών και αυτή την πείρα φαίνεται πως επιδιώκει να μεταδώσει και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η εν ψυχρώ δολοφονία του Βραζιλιάνου μετανάστη υδραυλικού Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, καθώς «θεωρήθηκε ύποπτος τρομοκράτης», η σειρά μέτρων που ελήφθησαν, όπως λίστα επίβλεψης ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, ομάδες ελέγχου για εργοδότες που απασχολούν τους παράνομους μετανάστες και πρόστιμα για ιδιοκτήτες που στεγάζουν μετανάστες, υποχρεωτικές κάρτες ταυτότητας για τους αλλοδαπούς βασισμένες στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία κ.ά.

Ενισχύεται η κατασταλτική συνεργασία

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας κλίματος τρομοϋστερίας, που θα αξιοποιηθεί σαν μπαμπούλας για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, αυξάνονται και οι επαφές ελληνικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ. Αντικείμενο των επαφών είναι «η βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα εγχώριας και ξένης τρομοκρατίας», η εκπαίδευση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η αγορά προηγμένου εξοπλισμού παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία εθνικής βάσης γενετικού υλικού και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων για τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και για διαδικασίες - εξπρές όσον αφορά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Παράλληλα πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ζακύνθου, ο Βρετανός πρέσβης Ντέιβιντ Λάντσμαν δήλωσε ότι με αφορμή επεισόδια που δημιουργούν Βρετανοί τουρίστες στο Λαγανά, Βρετανοί αστυνομικοί θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανέφερε πως το θέμα αυτό θα διευθετηθεί τον Ιούλη, ενώ οι Βρετανοί αστυνομικοί θα είναι ειδικευμένοι στο χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Ανεπιθύμητους στο νησί χαρακτηρίζει τέτοιου είδους μηχανισμούς η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ.

Απροκάλυπτο φακέλωμα και ασφυκτικός έλεγχος

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κώδικας για τις βίζες

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων, δηλαδή κοινοί κανόνες για τις διαδικασίες και τις συνθήκες έκδοσης των θεωρήσεων βραχείας διαμονής (βίζες). Πρόκειται για ένα βασικό βήμα που ενισχύει την καταστολή, εκσυγχρονίζει το φακέλωμα και τη συνεργασία των κρατών - μελών που υπάγονται στη Σένγκεν, στην κατεύθυνση του ασφυκτικού ελέγχου όσων οι κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν ύποπτους ή ανεπιθύμητους, κυρίως τους μετανάστες. Ο Κοινοτικός Κώδικας (3625/09) θα ενσωματωθεί στη νομοθεσία των κρατών. Τον Απρίλη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση της Επιτροπής για τον εν λόγω Κανονισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτόν που υποβάλλει αίτηση για βίζα απαιτείται μεταξύ άλλων: Εγγραφο που να φανερώνει το σκοπό του ταξιδιού, απόδειξη ότι διαθέτει επαρκή μέσα στέγασης και διαβίωσης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την επικράτεια της Σένγκεν πριν τη λήξη της βίζας.

Κατά την πρώτη υποβολή αίτησης τα κράτη - μέλη θα συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα τα εισάγουν μαζί με τη φωτογραφία του αιτούντα στο σύστημα VIS (Visa Information System). Πρόκειται για ένα σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις σχετικά με τις ανταλλαγές δεδομένων και βιομετρικών αναγνωστικών στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών, όπου τα κράτη - μέλη θα έχουν αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα άτομα που έχουν υποβάλλει αίτηση θεώρησης.

Τα δεδομένα τους θα διατηρούνται στο σύστημα για 5 χρόνια. Αυτό το σύστημα πληροφοριών η ΕΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων - απροκάλυπτου φακελώματος - όλων των πολιτών τρίτων χωρών. Αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένο σε επίπεδο κράτους - μέλους και θα λειτουργήσει σε κεντρικό επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2010. Η πρώτη περιοχή που θα αφορά το σύστημα VIS είναι η Βόρεια Αφρική.

Ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων εφιστά την προσοχή στα κράτη - μέλη να ερευνούν εξονυχιστικά, μήπως ο αιτών τη βίζα «παρουσιάζει κίνδυνο παράνομης μετανάστευσης ή κίνδυνο για την ασφάλεια των κρατών - μελών». Στο πλαίσιο των κοινών συνόρων και της φύλαξής τους προβλέπεται ακόμα η δημιουργία Κοινών Κέντρων Αιτήσεων σε διάφορα κράτη - μέλη, κυρίως σε αυτά που συνορεύουν με τρίτες χώρες, αλλά και τη συνεργασία με οικονομικούς μεσολαβητές για τη φιλοξενία των αιτήσεων, όπως ιδιωτικά διοικητικά πρακτορεία, εταιρείες μεταφορών ή ταξιδιωτικά γραφεία!

Η Αλέκα Παπαρήγα στις εκδηλώσεις στο «ΦΙΞ»

Την Παρασκευή, 3 Ιούλη και πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο πάρκο «ΦΙΞ», θα απευθύνει χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 9.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ