ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΑΜΑΣΑ»
Απόλυτη περιφρόνηση στα αιτήματα των εργαζομένων

Καμία ουσιαστική δέσμευση από την εργοδοσία στα αιτήματα των εργαζομένων, κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους
Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους
Κόντρα στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης και συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία επεξεργασίας ψαριών «ΑΜΑΣΑ», στη Θεσσαλονίκη, δήλωσαν χτες την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων ήρθε στην Αθήνα, με σκοπό να καλέσουν τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο υποκατάστημα της εταιρείας να οργανωθούν στο υπό σύσταση σωματείο και να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα. Οι εργαζόμενοι, που στο σύνολό τους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικούν δεδουλευμένα 2 μηνών, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οι εργοδότες (αδελφοί Λιανοί) έχουν θέσει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και παράλληλα, κλιμακώνοντας το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να επιβάλουν, απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και αγωγές για τη ...«ζημιά» που προκαλείται στην εταιρεία, εξαιτίας των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Μετά την εξόρμηση σε αποθήκη της «ΑΜΑΣΑ» στον Ταύρο, οι εργαζόμενοι πήγαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση. Στο πλευρό των εργαζομένων, μαζί τους, ήταν ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ο Π. Τσιχλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων.

Από τα πρώτα σχεδόν λεπτά της συνάντησης, φάνηκαν οι διαθέσεις των εργοδοτών, αφού ο Ν. Λιανός, ένας από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, επιτέθηκε φραστικά στον Σ. Ζαριανόπουλο: «Διάλογο με το ΠΑΜΕ δεν κάνω. Εγώ είμαι ο επιχειρηματίας, εγώ βάζω τα λεφτά μου. Ο κύριος είναι κομματικό πρόσωπο και κάνει κομματική δουλειά».

Ο ...«κύριος που βάζει τα λεφτά του», το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να δείξει το ταξικό του μίσος, να εκδηλώσει το μένος του σε βάρος των εργαζομένων, να επιδείξει την απόλυτη περιφρόνησή του στα δίκαια αιτήματα των εργατών. Ο δικηγόρος της εταιρείας, πάντως, παρουσίασε τα γνωστά επιχειρήματα του κεφαλαίου περί ...παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για να καταλήξει στην εξής πρόταση: Καταβολή δεδουλευμένων Μάη το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη, επίδομα αδείας μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, χωρίς άλλη διευκρίνιση, όσο για τα δεδουλευμένα του Ιούνη, θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιούλη.

Οπως ήταν φυσικό, η παραπάνω πρόταση δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους, κάτι που υπογράμμισε ο Σ. Ζαριανόπουλος, ζητώντας τα αυτονόητα: Δέσμευση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία καταβολής των δεδουλευμένων.

Στο πλευρό του εργοδότη το υπουργείο

Αυτά ακριβώς τα λόγια στάθηκαν η αφορμή για τον Δ. Κοντό να εξαπολύσει επίθεση κατά του μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, λέγοντας σε πολύ έντονο ύφος: «Αυτό που άκουσα ήταν πολεμική κραυγή», για να προσθέσει, αναφερόμενος προσωπικά στον Ν. Ζαριανόπουλο, πως «κοροϊδεύεις τους εργαζόμενους» και αποχώρησε από την αίθουσα, προφασιζόμενος άλλες ...υποχρεώσεις.

Οπως είναι φυσικό, η παραπάνω πρόταση της εργοδοσίας, με τις «πλάτες» του υπουργείου, δεν έγινε αποδεκτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να δικαιωθούν.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ «SHELMAN»
Εκβιάζει με ψευτοδιλήμματα τους εργαζόμενους

Καλεί τους εργαζόμενους να διαλέξουν το μικρότερο κακό, με τη στήριξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους με στόχο να αποδεχθούν ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις και να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επιχείρησης επεξεργασίας ξύλου «SHELMAN», που με τη στήριξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού, μετά από εκβιασμούς και απειλές για απολύσεις, επέβαλε στους 150 εργαζόμενους που απασχολεί στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, αναγκαστική άδεια 5 βδομάδων.

Η εργοδοσία, έβαλε τους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ ομαδικών απολύσεων και μείωσης των αποδοχών τους κατά 26 μεροκάματα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξοικονομήσει 2,5 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο πλευρό της εργοδοσίας που προσπάθησε να επιβάλει μειώσεις μισθών, περικοπές δικαιωμάτων μέσω της εκ περιτροπής εργασίας (τετραήμερα) ή των αναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών, στάθηκε το σωματείο που με τις «ευλογίες» του Πασκίτη προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, αρχικά εισηγήθηκε στους εργαζόμενους την υιοθέτηση της τετραήμερης απασχόλησης και τελικά συμφώνησε σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική άδεια θα δοθεί σπαστά, τον Αύγουστο (δύο βδομάδες) και το Δεκέμβρη (τρεις βδομάδες).

Σημειώνουμε ότι το Μάη, απολύθηκαν 3 εργαζόμενοι από άλλο εργοστάσιο στην Κομοτηνή όπου η «SHELMAN» έχει το 85% των μετοχών.

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι για την ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, «μαζί με την εργοδοσία ένοχη και υπόλογη είναι η ΝΔ και η κυβέρνησή της γιατί η πολιτική της δίνει αέρα στα πανιά της εταιρείας. Βαριές είναι οι ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο έβαλε τις βάσεις τα προηγούμενα χρόνια ψηφίζοντας νόμους αλλά και σήμερα στηρίζει την πολιτική της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που φέρνει ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφαίρεση δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της «SHELMAN» «να οργανώσουν την πάλη τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν. Να προβληματιστούν και να απορρίψουν τη λογική της συναίνεσης, με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, που πλασάρουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Συναίνεση που από τη μια, φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους και από την άλλη, φουσκώνει τις τσέπες της πλουτοκρατίας με ζεστό χρήμα. Να δώσουν απάντηση και στα πρόσφατα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που αποφάσισαν με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Υποχρεώνει σε παραίτηση τις μάνες

Αφού πρώτα τις κατηγορεί για κλοπή, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πέντε εργαζόμενες έδιωξε το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» (ιδιοκτησίας Αποστόλου) αναγκάζοντάς τες σε «οικειοθελείς» αποχωρήσεις κάτω από την τρομοκρατική απειλή ότι θεωρούνται ύποπτες κλοπής. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος αναφέρει ότι συνήθως η εργοδοσία προσπαθεί να «απαλλαγεί» από μητέρες ανήλικων παιδιών.

Ο σύλλογος τονίζει ότι είναι γνωστή η δράση του συγκεκριμένου εργοδότη και υπάρχουν πολλές καταγγελίες από εργαζόμενες στα «Ατλάντικ» για τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε αγαστή συνεργασία με διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Αλλωστε, όπως καταγγέλλει, ακριβώς για τον ίδιο λόγο είχε κατηγορηθεί και η εργαζόμενη Χρυσούλα Μαγριπλή που δούλευε στην επιχείρηση και βέβαια με την παρέμβαση του σωματείου στο δικαστήριο αποδείχθηκε η αθωότητά της.

Η εργοδοσία «έχει τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης των εργαζομένων παντού και ειδικότερα μπροστά στα ταμεία, που καταγράφουν ακόμα και τις συζητήσεις των εργαζομένων», σημειώνει ο σύλλογος. Και συνεχίζει: «Καθημερινά υπάρχουν δυσμενείς μεταθέσεις εργαζομένων χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν σε ποιο κατάστημα δουλεύουν κάθε μέρα. Υπάρχουν καταγγελίες όπου εργαζόμενες μεταφέρονται με φορτηγό από την Κυψέλη στην Αγ. Μαρίνα και στο Λαγονήσι και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος οι εργαζόμενες αυτές δεν είναι καταγεγραμμένες πουθενά».

Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» «να μαζικοποιήσουν το ταξικό τους σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να γυρίσουν την πλάτη στο εργοδοτικό σωματείο που έχει στήσει ο Αποστόλου μέσα στο χώρο εργασίας και με τη δράση μας να σπάσουμε την τρομοκρατία στα σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ"».

Εργατικό «ατύχημα» στην Κω

Από τύχη γλίτωσαν χτες δύο εργάτες ψυκτικού συνεργείου οι οποίοι τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη στο ιστιοφόρο τουριστικό σκάφος αναψυχής «MADDY S» με σημαία Γαλλίας και πενταμελές πλήρωμα, στο λιμάνι Μανδρακίου της Κω. Οι δύο εργάτες εκτελούσαν εργασίες συντήρησης στο μηχανισμό ψύξης του ψυγείου τροφίμων και μετά το «ατύχημα» μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, όπου νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένοι. Ελαφρά τραύματα υπέστη και ο πλοίαρχος του σκάφους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με το ΥΕΝ, το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία (σε ποια εταιρεία ανήκει το σκάφος, αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι και εξειδικευμένοι, τις ακριβείς συνθήκες του «ατυχήματος» κτλ.) λέγοντας ότι τέτοια στοιχεία «είναι στοιχεία της δικογραφίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ