ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καπιταλισμός με ... «σοσιαλιστικές αξίες»

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση τα αποφασίζει ...χωρίς σχέδιο

Χωρίς να θίξει τον πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος και τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί με την πολιτική του και αποδίδοντας την «οικονομική κρίση» στην «κρίση της πολιτικής και των αξιών»(!), ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε χτες το ψευδεπίγραφο σύνθημα της «προόδου απέναντι στη συντήρηση».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που διεξάγεται στο Μαυροβούνιο, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ σαν ...εκφραστές των «σοσιαλιστικών αξιών». Με τη γνωστή καπηλεία των σοσιαλιστικών αξίων που το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία έχουν αναγάγει σε επιστήμη, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε: «Οι σοσιαλιστικές αξίες είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ασθένειες, διαφθορά και αναλφαβητισμό».

Αποφεύγοντας βέβαια να εντάξει αυτές τις «σοσιαλιστικές αξίες» στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, αφού το ΠΑΣΟΚ και οι ομοϊδεάτες του αποτελούν τους έτερους εκφραστές της διαιώνισης και ενίσχυσης του καπιταλιστικού συστήματος, επέλεξε να αναφερθεί σε μια ...ηθικοπλαστική «μάχη ιδεών μεταξύ σοσιαλισμού και συντήρησης», κατηγορώντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ότι «επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, τη διατήρηση της δύναμης μιας εξουσίας, η οποία διαφθείρει»...

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου εμφανιζόταν ως εκφραστής των ...«σοσιαλιστικών ιδεών» ζητούσε και πρότεινε «την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επιδιώκοντας να ανοίξει νέα πεδία εκμετάλλευσης για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια που θα ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους γειτονικούς λαούς. Μάλιστα, με περίσσιο θράσος εμφάνισε την ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ σαν το φορέα που «θα ενισχύσει και θα διασφαλίσει τις προοπτικές ειρήνευσης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»! Αυτοί που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και δολοφόνησαν το λαό της, μαζί τους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τώρα σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα φέρουν την ...ειρήνη. Μάλιστα, κάλεσε την ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014, χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στο Μαυροβούνιο και αναφερόμενος στα αντιλαϊκά και φοροεισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την εγκάλεσε ότι τα λαμβάνει «χωρίς σχέδιο και δεν μπορεί, έτσι, να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας». Μάλιστα, ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε σχόλιο για τα μέτρα που χτυπούν το λαϊκό εισόδημα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όσο υπάρχει η συγκεκριμένη πολιτική, των πελατειακών σχέσεων, η οποία παράγει διαφθορά, ό,τι φόρο και να βάλει, θα πάει στράφι»...

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο για διάλογο», ξεκαθάρισε ότι «στόχος του δεν είναι να πάρει το ένα ή το άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, αλλά να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα όπως αυτά για τα οποία έχουν ήδη συνεργαστεί». Πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείει την προεκλογική συνεργασία», αλλά πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο δε γίνεται εύκολα στην Ελλάδα».

Για τον ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι υπάρχει «μια ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι προοδευτική» και ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε αναφερόμενος στη «Ζήμενς», όπως αργότερα διεκρίνισε, ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, μέσω εξαγορών»!!

ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Για την αντεπίθεση Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούλη, για 9η συνεχή χρονιά, το διήμερο εκδηλώσεων στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307, Αγιος Ελευθέριος)

Στιγμιότυπο από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Στιγμιότυπο από παλιότερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ
Με κεντρικό σύνθημα, «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», το φετινό διήμερο των Οργανώσεων Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μετανάστευση, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια στοχεύει σε μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Καθημερινά με πολύμορφες πρωτοβουλίες προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του διημέρου εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις στο ΦΙΞ θα συμβάλουν στη διαρκή παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το θέμα της μετανάστευσης, θα αποτελέσουν μια ακόμα ευκαιρία να συζητηθούν οι αιτίες που εξαναγκάζουν στον ξεριζωμό, οι πτυχές και οι στόχοι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται από κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΜΜΕ κατά των μεταναστών, σήμερα που γενικεύεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Με αυτό το περιεχόμενο θα γίνουν συγκεντρώσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, σήμερα Τρίτη 30 Ιούνη: Στην Καλλιθέα, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του ΗΣΑΠ. Στη Ν. Ιωνία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη, στο Γαλάτσι στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Τέρμα (γήπεδο μπάσκετ).

Αύριο, Τετάρτη 1 Ιούλη στο Αιγάλεω στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και στο Περιστέρι στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζουμή (Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Την Παρασκευή, 3 Ιούλη, θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών.

Το Σάββατο, 4 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος.

Και τις δύο μέρες θα λειτουργεί παιδότοπος και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των συλλόγων των μεταναστών.

Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Η αστική τάξη με τα κόμματα και τους μηχανισμούς της, πατώντας πάνω σε αντικειμενικά προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν στις εργατογειτονιές της Αθήνας, λόγω της γκετοποίησης των μεταναστών, προσπαθούν να μολύνουν τη συνείδηση των εργαζομένων με το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού. Να αποπροσανατολίσουν την πάλη της εργατικής τάξης από τον ένοχο αυτής της κατάστασης, την πολιτική της ΕΕ που την προωθούν πιστά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., και στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να περάσουν στα κρυφά τη νέα αντεργατική καταιγίδα και να στρέψουν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης απέναντι σε ένα άλλο».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Πιστός στο ρόλο του ... λαγού

Τη φιλοδοξία του να είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε χτες στο «Mega», ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Στο ίδιο μήκος κύματος, συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει κάποια μέρα να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι συνομιλεί με ομάδα στελεχών της ΝΔ που το 2004 είχαν εκλεγεί βουλευτές, αλλά απέτυχαν να εκλεγούν το 2007 και συμπλήρωσε ότι σκοπεύει να απορροφήσει αρκετούς στο ψηφοδέλτιό του. Παράλληλα, πρόσθεσε με νόημα ότι ο βουλευτής Γ. Μανώλης, που έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής το Σεπτέμβρη, θα είναι και στην επόμενη Βουλή.

Ο Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά, υποστήριξε αυτό που έχει πει και άλλες φορές, ότι διετέλεσε κρατούμενος στο ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου πέρασε «άσχημες στιγμές», ωστόσο την ίδια ακριβώς στιγμή ζήτησε «να ανοίξουμε τη δημοκρατία», ώστε να μπουν και αυτοί που την «πετροβολούν», αναφερόμενος σε βασιλικούς, χουνταίους, χρυσαυγίτες, κουκουλοφόρους κλπ.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Κανάλι 1», χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, που μέχρι προχτές τον παρακαλούσε να συγκυβερνήσουν, «μετριότητα» και ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον κ. Καραμανλή». Βέβαια, συμπλήρωσε ότι «άλλο ο Καραμανλής μόνος του κι άλλο ο Καραμανλής με τον Καρατζαφέρη». Για το χρόνο διεξαγωγής εκλογών, έκρινε ότι ίσως γίνουν ταχύτερα από το Μάρτη 2010 «από αδυναμία του κ. Καραμανλή να ανοίξει τη Βουλή».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Πέμπτη το 2ο Φεστιβάλ Μεταναστών

Το διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 7.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου

Το 2ο Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 2 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Με το σύνθημα - κάλεσμα Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν μαζί Ελληνες και μετανάστες εργάτες κι εργάτριες, νέοι και νέες, εργαζόμενοι και φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές. Μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τους συλλόγους και μαζικούς φορείς, να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στον απάνθρωπο ρατσισμό που αποφασίζει και προωθεί η ΕΕ και εντείνει την αστυνομική βία και τρομοκρατία, την κρατική αυθαιρεσία και καταστολή. Καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, να καταδικάσουν, όλοι μαζί, το ρατσισμό και τον εθνικισμό που έχουν τις ρίζες τους στις πιο μαύρες εποχές του 20ού αιώνα, με τα φασιστικά, ναζιστικά καθεστώτα, που σηκώνουν επικίνδυνα κεφάλι, και στις μέρες μας, με όχημα τον αντικομμουνισμό, με τις ευλογίες και πιλότο την ΕΕ και όσους τη στηρίζουν.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ, κόντρα στο κλίμα που διαμορφώνεται από κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΜΜΕ κατά των μεταναστών, σήμερα που γενικεύεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία η ταξική ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. «Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες βιώνουμε βάναυσα, το διάστημα αυτό, μια παγκόσμια οικονομική κρίση, γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτοί που κερδοσκόπησαν αφάνταστα από την κρίση, απαιτούν και εκβιάζουν, με αποφάσεις και φιρμάνια της ΕΕ να ξαναπληρώσουμε εμείς τις συνέπειες για να βγούνε διπλά κερδισμένοι απ' αυτή την οικονομική κρίση, κάνουν ό,τι μπορούν να μας γυρίσουν ολοκληρωτικά στον εργασιακό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μεσαίωνα», αναφέρει.

Επίσης, τονίζει τις ευθύνες της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη δημιουργία και τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και σημειώνει ότι «όσο οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα μονοπώλια θα προκαλούν πολέμους και θα ληστεύουν τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, τόσο το ζήτημα της μετανάστευσης δε θα αντιμετωπίζεται, αλλά διαρκώς θα μεγαλώνει».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αρσένης Τσιριγώτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι μεταναστών από το Σουδάν και την Παλαιστίνη. Επίσης, θα συμμετέχουν το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ και μουσικά σχήματα μεταναστών.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ευρω-αλληλεγγύη» κατά των μεταναστών

ΚΚΕ: Λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους

Την αλληλεγγύη των ομοϊδεατών του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος με βάση τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ, ζήτησε ο Κ. Καραμανλής, συνεχίζοντας να αναδεικνύει το κυνήγι των μεταναστών ως «υπ' αριθμόν ένα» ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Μιλώντας χτες σε διημερίδα του ΕΛΚ στον «Αστέρα της Βουλιαγμένης» ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι «η παράνομη μετανάστευση είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα», ζητώντας εκ νέου «έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή βαρών». Στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές αποφάσεις» που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που προβλέπουν την ενίσχυση των μηχανισμών ευρω-καταστολής (FRONTEX) και καταδίωξης των μεταναστών εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Προκειμένου να πείσει τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως «κυματοθραύστη» κατά των μεταναστών, επισημαίνοντας με νόημα ότι «λόγω της γεωγραφικής μας θέσης σηκώνουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους εταίρους μας», καθώς και ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μη νόμιμων μεταναστών καταλήγει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Τόνισε ότι «για την Ελλάδα το ζήτημα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας», επαναφέροντας την ιδέα για τη δημιουργία «ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» στο πλαίσιο της FRONTEX. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν κεντρικό στη συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον Σ. Μπερλουσκόνι το Σάββατο στην Κέρκυρα, όπου διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζεται :

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός ως λύση για το μεταναστευτικό, είναι η αλληλεγγύη των εκμεταλλευτών και στρέφεται κατά όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της ευθύνονται για την όξυνση του μεταναστευτικού, αφού υποστηρίζουν τους πολέμους και τη ληστεία των λαών της Ασίας και της Αφρικής. Το αξιοποιούν για να λάβουν απάνθρωπα μέτρα κατά των μεταναστών με στόχο να πλήξουν συνολικά τους εργαζόμενους. Λύση προς όφελος των λαών μπορεί να δώσει μόνο η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των εργαζομένων κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους».

Αποτροπή - επαναπροώθηση με ... ολίγη φροντίδα

Σκάφος του «Frontex» επιθεώρησαν στη Σάμο ο επίτροπος της ΕΕ και ο υπουργός Εσωτερικών

Στο τρίπτυχο «αποτροπή - επαναπροώθηση - επανεισδοχή» με ...ολίγον από αλληλεγγύη και φροντίδα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κινήθηκε η χτεσινή επίσκεψη στη Σάμο του Κοινοτικού επιτρόπου Ζακ Μπαρό και του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου. Παράλληλα επισκέφτηκαν γαλλικό σκάφος του «Frontex», που συμμετέχει σε επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου των εξαθλιωμένων που ζητούν μια καλύτερη τύχη στις χώρες της ΕΕ.

Ο Οργανισμός αυτός είναι ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του «Frontex» είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων. Στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο προδιαγράφεται η «αναβάθμισή» του σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ, η μόνιμη παρουσία του στα σύνορα, η απόκτηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην επιτήρηση των συνόρων, ενώ προδιαγράφεται η συμμετοχή του στις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ.

Ο Ζακ Μπαρό είχε συνομιλία με πρόσφυγες που κρατούνται στο Κέντρο, από τους οποίους ζήτησε πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τις επιδιώξεις τους. Στη συζήτηση με έναν από τους ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται εκεί, ο τελευταίος έθεσε το θέμα της δυνατότητας επανένωσής τους με τις οικογένειες ή τους συγγενείς τους που βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις άθλιες συνθήκες που ζουν συνομήλικοι τους, ιδιαίτερα στην Πάτρα.

Το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 280 προσφύγων, έχει ξεχωριστούς κοιτώνες για γυναίκες και ανήλικους - ασυνόδευτους, αλλά το συνηθισμένο φαινόμενο είναι να ξεπερνάνε τους 400, με συνέπεια να δημιουργείται το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι λόγω της επίσκεψης είχαν φροντίσει για την αποσυμφόρηση του κέντρου, στέλνοντας τις προηγούμενες μέρες 50 πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο. Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα είναι οι ανήλικοι - ασυνόδευτοι πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν πάνω από τρεις μήνες ουσιαστικά κρατούμενοι, αφού το Κέντρο Ανηλίκων στη Λέσβο δεν μπορεί να δεχθεί άλλους.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ., 421 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια.

Ο Αλογοσκούφης - «αντάρτης»!

Θα μας τρελάνουν! Δεν εξηγείται αλλιώς ότι μέρες τώρα διάφορα «σοβαρά» και «έγκυρα» ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ «ο Γ. Αλογοσκούφης έγινε αντάρτης», πως «εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου» και άλλα τέτοια παρόμοιας σοβαρότητας. Ολα αυτά, με αφορμή το νέο βιβλίο του πρώην τσάρου της οικονομίας, που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ. Ομως, τίποτα από τα παραπάνω δεν προκύπτει από τα όσα γράφει ο Γ. Αλογοσκούφης στο βιβλίο του. Ούτε, βέβαια, «πλήττεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης», όπως έσπευσε να υποστηρίξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, στο χτεσινοβραδινό δελτίο του «Αλτερ». Αντίθετα, ο Γ. Αλογοσκούφης στηρίζει «με χέρια και με πόδια» την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση. Ούτε, βέβαια, στρέφεται κατά του Κ. Καραμανλή. Οπως ο ίδιος είπε «ως στενός συνεργάτης του επί τόσα χρόνια θα αναιρούσα τον ίδιο μου τον εαυτό αν έκανα κάτι τέτοιο». Ελεος! Ας σταματήσει το άγριο δούλεμα.

Η Αλ. Παπαρήγα στις εκδηλώσεις στο «ΦΙΞ»

Την Παρασκευή 3 Ιούλη και πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο πάρκο «ΦΙΞ», θα απευθύνει χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 9.30 μ.μ.

Πολιτικό άσυλο με το «σταγονόμετρο»

Σε περαιτέρω ψαλίδισμα των όρων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου προχωρεί η κυβέρνηση, το οποίο θα δίνεται πλέον με το σταγονόμετρο και σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στην ουσία, κλείνει την πόρτα στο πολιτικό άσυλο και στους μετανάστες, ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή τους.

Το σχέδιο ΠΔ, στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, αφού καταργεί τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή και θα αποφασίζουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές σε 55 περιοχές της χώρας, μετά από γνωμοδότηση της σχετικής επιτροπής, όπου θα μετέχουν ένας αστυνομικός, ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και ένας εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ περιόρισε την εκπροσώπηση των αστυνομικών αρχών, ώστε να μην έχουν πλειοψηφία στις σχετικές επιτροπές, ενώ ζήτησε να υπάρχει ειδική και πλήρης αιτιολογία στις περιπτώσεις απόρριψης του ασύλου. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταγράφονται οι ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν από τον αλλοδαπό και η αξιολόγησή τους από την αρμόδια επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ