ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Πετυχημένη η μάχη της απεργίας

Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους έκαναν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, το περασμένο Σάββατο, με αιχμή την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο και τη στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης σε εννιά μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού (ΚΟΡΚΥΡΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΚΟΛΦ, ΑΙΟΛΟΣ, ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ, ΡΕΤΖΕΝΣΙ, ΜΑΡΜΠΕΛΑ, ΜΕΣΟΓΓΗ, ΜΙΡΑΜΑΡΕ, ΑΛΜΠΑΝΤΡΟΣ), δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει την κινητοποίηση. Στο ξενοδοχείο ΡΕΤΖΕΝΣΙ, όπου η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100%, κατέβηκαν στο δρόμο και Πολωνοί εργαζόμενοι που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα πλαίσια ανταλλαγής ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και στο ΜΕΣΟΓΓΗ που έφτασε το 60%. Στα δε ξενοδοχεία ΜΕΡΑΜΟΝΤΕ, ΚΟΡΚΥΡΑ και ΓΛΥΦΑΔΑ απέργησε το 50% των εργαζομένων.

Συμμετέχοντας στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης του νησιού και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενάντια στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ (ο πρόεδρος του σωματείου Στ. Πελάης χαιρέτισε στη συγκέντρωση που προηγήθηκε της πορείας), οι απεργοί ανέδειξαν την ανάγκη συνολικά η αντιιμπεριαλιστική πάλη να γίνει υπόθεση πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο απεργιακό μέτωπο και οι λογιστές

Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 8 Ιούλη πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, δυναμώνοντας τη συντονισμένη πάλη ενάντια σε όσους λένε στους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι με πρόσχημα την κρίση

Με κλιμάκωση της πάλης απαντά στην εργοδοτική αδιαλλαξία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Με κλιμάκωση της πάλης απαντά στην εργοδοτική αδιαλλαξία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Χαρακτηριστικά συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκφραστές, όλους όσοι βάλλουν ευθέως κατά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αμφισβητούν το δικαίωμα των εργαζομένων για διεκδίκηση μισθών και δικαιωμάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες αποκτά η μάχη των συλλογικών συμβάσεων την οποία κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Στο απεργιακό μέτωπο προστέθηκαν και οι λογιστές μετά από προχτεσινή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών που κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 8 Ιούλη.

Την ίδια μέρα, απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία έχει ήδη πάρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα (ΟΕΦΣΕΕ). Ενώ σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση με τους εργοδότες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει κι αυτή σε απεργιακή κινητοποίηση.

Η συντονισμένη δράση στην οποία προχωρούν οι ταξικές δυνάμεις δίνει ώθηση για το δυνάμωμα συνολικά του αγώνα της εργατικής τάξης. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι παλεύοντας συντονισμένα, αποφασιστικά και με διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες. Να αντιπαλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση τις σύνθετες δυσκολίες που χαρακτηρίζει ειδικά φέτος τη μάχη των συλλογικών συμβάσεων, να συγκρουστούν με τη λογική που λέει ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο.

Η σκλήρυνση της στάσης συνολικά της εργοδοσίας ενισχύθηκε και από τις πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, όπως καταγγέλλει και η ΠΟΛ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και με τη δημοσίευση των αποφάσεων των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για μηδενικές αυξήσεις ή και μείωση των αποδοχών, ο ΣΕΒ υπαναχώρησε από τις ήδη απαράδεκτες προτάσεις του (αυξήσεις 2% από 1/1/2009 και 2,2% από 1/9) και σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του προτείνοντας αυξήσεις 2% από 1.1.2009, απορρίπτοντας όλα τα άλλα αιτήματα της ΠΟΛ».

Ηδη, πάντως, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΟΛ και των σωματείων της έχουν ξεκινήσει περιοδείες στους χώρους δουλειάς, όπου οι λογιστές και οι λογίστριες επικροτούν την απόφαση της Ομοσπονδίας για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις 8 Ιούλη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτείται ένταση του αγώνα

Για την οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς δουλεύουν οι ταξικές δυνάμεις. Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε διάφορες περιοχές

Σε μαζική αντίσταση, στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση που σηματοδοτούν τα νέα μέτρα της ΕΕ και η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει στο όνομα της κρίσης, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Λάρισας, με ανακοίνωσή του.

Το συνδικάτο επισημαίνει ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρουν τη σφραγίδα της στρατηγικής της Λισαβόνας και στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη μεγαλύτερη κερδοφορία του. Ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη κιόλας στιγμή έχουν σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους και δρουν καθημερινά για την οργάνωση του αγώνα τους, προκειμένου να μπουν εμπόδια σε μια επίθεση που, χωρίς αμφιβολία, δε θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, τη σκυτάλη των συσκέψεων για την οργάνωση της πάλης παίρνουν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου, με πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Επίσης, σήμερα, σύσκεψη γίνεται στο Λαύριο (Πολιτιστικό Κέντρο) στις 7.30 μ.μ.

Τη Δευτέρα 6 Ιούλη συσκέψεις θα γίνουν σε: Παλλήνη (7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων), Θεσπρωτία (8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο), Αρτα (8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Να τερματιστεί η ανασφάλιστη εργασία

Παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησαν χτες ταξικές Ομοσπονδίες και Σωματεία

Να σταματήσει εδώ και τώρα η «μαύρη», ανασφάλιστη, εργασία στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, απαίτησαν χτες, με παρέμβασή τους στο υπουργείο Απασχόλησης, οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων σε Ψυγεία - Διαλογητήρια - Κονσερβοποιεία - Κιβωτοποιεία και λοιπούς Συναφείς Κλάδους, καθώς και τα Σωματεία Διαλογής - Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Λάρισας.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον γγ του υπουργείου Δ. Κοντό, ζήτησαν την κατάργηση του ν. 3518/06 και της εγκυκλίου 42/08, βάσει των οποίων οι βιομήχανοι απαλλάσσονται από την ασφάλιση του εποχικού προσωπικού στο ΙΚΑ, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Με αυτήν τη ρύθμιση, οι εμποροβιομήχανοι κερδίζουν πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρόφαση για την παραπάνω απόφαση την ανάγκη ενός αριθμού φτωχών αγροτών, που ήταν ασφαλισμένοι και στον ΟΓΑ, να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, κάνοντας ταυτόχρονα 100 μεροκάματα το χρόνο με ένσημα ΙΚΑ, για να μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Στην πραγματικότητα όμως, έδωσε το έναυσμα στην εργοδοσία να εκβιάζει και όσους εργαζόμενους ήταν μέχρι τότε ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ, να αλλάζουν φορέα ασφάλισης και να ενταχθούν στον ΟΓΑ πληρώνοντας οι ίδιοι τις εισφορές.

Ο γγ του υπουργείου υποσχέθηκε ότι «το πρόβλημα θα λυθεί» άμεσα, ωστόσο οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Απεργούν για τα δεδουλευμένα

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρά σήμερα το προσωπικό της επιχείρησης «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΕ» στη Λάρισα, από τις 12 μ. μέχρι αύριο την ίδια ώρα, με απόφαση της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού. Αιτήματα της απεργίας είναι η καταβολή των δεδουλευμένων 3 μηνών, των υπερωριών 7 μηνών τα οποία ο εργοδότης οφείλει και δεν έχει καταβάλει εμπαίζοντας τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ το ΕΚΛ δηλώνει ότι θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Διαδήλωση ενάντια στις διώξεις

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο αντεργατικό πακέτο της ΕΕ, αλλά και τις νέες, τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος 20 εργαζομένων από τα «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», που καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή, διοργανώνει αύριο Πέμπτη, η Γραμματεία Αγρινίου του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., έξω από το εργατικό κέντρο της πόλης, αναδεικνύει την ανάγκη να πάρει απάντηση κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, την ώρα που οι εργαζόμενοι πρέπει χωρίς καμιά αναμονή να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα κεφαλαίου - ΕΕ και κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν ξανά χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στα Γιάννενα, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων Μάη και Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ