ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολισμός από την αντιλαϊκή επίθεση

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα σφοδρή επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, το κυβερνητικό επιτελείο πυροδοτεί τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό της εκλογολογίας

Να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αιχμή την ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, επιχειρεί η κυβέρνηση, πυροδοτώντας τον κουρνιαχτό της εκλογολογίας.

Διατηρώντας το «δικαίωμα» να αποφασίσει για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ανάλογα με το κομματικό συμφέρον, η κυβέρνηση επικεντρώνει στη γρήγορη προώθηση του νέου κύκλου των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε αυτή τη φάση, η κυβερνητική προπαγάνδα έχει αναλάβει να υποστηρίξει ως αναγκαία και αναπόφευκτα τα 15 μέτρα κατεδάφισης των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που εξήγγειλε ο Γ. Παπαθανασίου, προβάλλοντας μάλιστα τον ισχυρισμό ότι δεν συνεπάγονται πολιτικό κόστος, επειδή τάχα είναι «προς όφελος όλων των πολιτών».

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «εκείνο που απορροφά όλη την ενέργεια της κυβέρνησης είναι να πάμε μπροστά τη χώρα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...». Παράλληλα, ο Ευ. Αντώναρος επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στις «διαρθρωτικές αλλαγές», που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, έχουν προαναγγελθεί εδώ και αρκετό διάστημα, αλλά και ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμά μας και τις προθέσεις μας». Κάνοντας επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ο εκπρόσωπος σημείωσε με νόημα ότι «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε, ούτε στο ελάχιστο, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε η χώρα να πάει μπροστά».

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση θεωρεί βολική για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων την αποπροσανατολιστική φασαρία που προκαλείται γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Παρόλο που ο Κ. Καραμανλής αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ωστόσο επιχειρεί να πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, πλειοδοτώντας στο δικομματικό καυγά που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα.

Ο Ευ. Αντώναρος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, επικαλούμενος ότι ήδη έχουν σπεύσει στο ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσουν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου από τις 17 Αυγούστου.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των κομμάτων στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στάση του ΚΚΕ, επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει σύγχυση και ψευδαισθήσεις ότι ίσως να άλλαζε αυτή επειδή ο νυν πρόεδρος είναι δημοφιλής! «Δε συμφωνούμε φυσικά με τη διαχρονικά γνωστή στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να μην ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο τώρα, που μιλάμε για το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει μεγάλη αποδοχή από τους Ελληνες πολίτες και είναι σύμβολο ενότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος.

Εστίασε, ωστόσο, τις πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την προεδρική εκλογή για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Η συμπεριφορά αυτή του ΠΑΣΟΚ συνιστά έναν ανεπίτρεπτο ευτελισμό των θεσμών», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ξεκινά μια μακρά προεκλογική περίοδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. «Δεν έχει πρόθεση (σ.σ. ο Κ. Καραμανλής) να κάνει εκλογές, αλλά βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν με τους 151. Οι δυσκολίες υπάρχουν πάντα όταν έχεις την πλειοψηφία του ενός», είπε χαρακτηριστικά (μιλώντας στον «Αλφα 9,89») η Μαρ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι «με όλα αυτά τροφοδοτείται μια μακρά προεκλογική περίοδος».

ΠΑΜΕ
Στην αντεπίθεση με κάθε μέσο

«Οσα μέτρα και αν πάρουν, το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν υποχωρεί, δε συμβιβάζεται», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωση, με αφορμή τη γνωμοδότηση Σανιδά ότι οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες που εκτοξεύουν θραύσματα καουτσούκ. Καταγγέλλει την ένταση των μέτρων καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τονίζει:

«Ο εισαγγελέας Σανιδάς, αφού χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων "τελεσθέντα εγκλήματα", αφού έδωσε εντολή να διωχθούν συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι που πραγματοποιούν και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, τώρα προχωράει με εντολή της κυβέρνησης και υλοποιώντας πλήρως τις εντολές των αφεντικών του, της εργοδοσίας, των πολυεθνικών, σε ακόμα πιο επικίνδυνα και εγκληματικά κατασταλτικά μέτρα.

Γνωμοδότησε ότι μπορεί η Αστυνομία να χρησιμοποιεί χειροβομβίδες με καουτσούκ. Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση όπλων με κανονικές σφαίρες;

Η κυβέρνηση, το καπιταλιστικό σύστημα θωρακίζονται, γιατί συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα που παίρνουν θα οξύνουν την ταξική πάλη. Οτι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά, αποφασιστικά και με γραμμή πάλης την ανατροπή της εξουσίας των πολυεθνικών, των καπιταλιστών. Θωρακίζονται για να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία τους, την ιδιοκτησία τους».

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσα κατασταλτικά μέτρα και αν χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες. Το έχει αποδείξει χρόνια τώρα επί όλων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης, που γνωρίζει να χρησιμοποιεί, βρίσκοντας και καινούριες για να αντεπιτεθεί.

Το ΠΑΜΕ απέναντι στον αυταρχισμό, τη βία, την καταστολή, θα συνεχίσει τη δράση του στο δρόμο της ανειρήνευτης πάλης, παίρνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζονται.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να εντείνει την πάλη της, να αξιοποιήσει τα δικά της όπλα. Η οργάνωση στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, η συσπείρωση, η ταξική ενότητα, η αλληλεγγύη, η ισχυροποίηση των δεσμών των συνδικάτων με τους εργάτες και τις εργάτριες μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, στα μέτρα και τους μηχανισμούς καταστολής».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι το θέμα ανοιχτών εκδηλώσεων που διοργανώνουν ΚΟ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Η ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς «Π. Τιμογιαννάκης», σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

-- Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας, σήμερα Τετάρτη, στα γραφεία της, στις 7 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

-- Οι ΚΟ Ελευσίνας, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης (Παγκάλου 52). Θα μιλήσει ο Π. Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς, τη Δευτέρα 6/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σήμερα η περιοδεία σε Ηλεία - Αχαΐα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη 1/7 σε Ηλεία και Αχαΐα. Το πρόγραμμα της περιοδείας της έχει ως εξής:

10 π.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση στο Λάππα Αχαΐας.

11 π.μ.: Περιοδεία σε χωριά της Ηλείας, χώρους δουλειάς και συγκέντρωσης μεταναστών εργατών.

2 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Δημαρχείου, στη Βάρδα Ηλείας.

6.30 μ.μ.: Συνέχιση της περιοδείας.

8.30 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση, στην πλατεία Δημοκρατίας, στην Αμαλιάδα.

Πάγια και σταθερή η θέση του ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου γύρω από τη θέση του Κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζεται:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια και σταθερή. Δεν ψηφίζει Πρόεδρο Δημοκρατίας, ανεξάρτητα ποιο πρόσωπο προτείνεται, γιατί αυτός είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ διαμορφώνει τις επιλογές του με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, που έρχονται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τις εκλογές, αλλά τώρα να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική».

Η Αλ. Παπαρήγα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στο 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Πειραιά (πάρκο Δηλαβέρη), το Σάββατο 4/7 και ώρα 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ