ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Διαδηλώνουν ενάντια στις διώξεις

Στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, το αγωνιστικό ραντεβού ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για την οργανωμένη απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων (φωτ. παλιότερη κινητοποίηση έξω από την Ευελπίδων για διώξεις συνδικαλιστών)
Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για την οργανωμένη απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων (φωτ. παλιότερη κινητοποίηση έξω από την Ευελπίδων για διώξεις συνδικαλιστών)
Την ανάγκη οι εργάτες να αντιπαλέψουν οργανωμένα και συλλογικά την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων τους, που θα εντείνεται όσο δυναμώνουν την πάλη τους, αναδεικνύει το συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα η Γραμματεία Αγρινίου του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο της περιοχής ενάντια στις νέες διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων στα «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ». Η αγωνιστική πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων επιδιώκει ταυτόχρονα να φωτίσει ότι αναπόσπαστο μέρος της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα νέα μέτρα της ΕΕ αποτελεί και η απάντηση ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ταξική Δικαιοσύνη καταδίκασε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή 20 εργαζόμενους των «Σφαγείων», που συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω από το χώρο δουλειάς τους. Οι εργαζόμενοι των Σφαγείων - που παραμένουν χωρίς δουλειά από την αρχή του έτους επειδή δεν αποδέχονται τις εργοδοτικές αξιώσεις για ατομικές συμβάσεις εργασίας και παραπέρα συμπίεση στο μεροκάματο - είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο τρίμηνο που έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή και τις δικαστικές διώξεις.

Μέσα και από τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για την εργασία και το αξιοπρεπές μεροκάματο, για την εφαρμογή των ΣΣΕ κόντρα στους ληστρικούς όρους δουλειάς που προκρίνει η εργοδοσία (2,50 ευρώ από 4,65 το κομμάτι η σφαγή στο χοιρινό και 2,90 ευρώ από 4,20 ευρώ αντίστοιχα στο αρνί) για να ενισχύσει την κερδοφορία της. Παράλληλα, μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του Αγρινίου καλούνται να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που εξαπολύουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου με στόχο να μειώσουν, στο όνομα της κρίσης, ακόμη παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης.

Το δίκιο των εργατών δε δικάζεται

Ο αγώνας και το δίκιο ούτε δικάζονται ούτε φυλακίζονται. Αυτό ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης μετά και από τη μεθόδευση για άρση της ασυλίας της βουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Σοφίας Καλαντίδου, με πρωτοβουλία της εργοδοσίας των «Τζάμπο», προκειμένου να δικαστεί με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε κινητοποίηση έξω από κατάστημα της πολυεθνικής. Ηδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 4 στελεχών του ΠΑΜΕ (Ζαριανόπουλος Σωτήριος, Χανίδης Αντώνιος, Ψυχογιός Κωνσταντίνος και Χιονάς Αθανάσιος) για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 του Γενάρη 2009 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας «Τζάμπο» στη Θεσσαλονίκη.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι εργοδοσία, κυβέρνηση, ταξική Δικαιοσύνη διώκουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ «γιατί το Σωματείο μαζί με το ΠΑΜΕ υπερασπίστηκε εργαζόμενο που απολύθηκε παράνομα, επειδή συμμετείχε σε απεργία και αρνήθηκε να εξαγοραστεί από την επιχείρηση ΤΖΑΜΠΟ. Την ίδια ώρα η δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αθωώνει τα εργοδοτικά εγκλήματα, αρνείται ουσιαστικά να δικάσει τις εργατικές προσφυγές. Τα εργατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες κατεδαφίζονται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή και την υποταγή των μηχανισμών της Δικαιοσύνης (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων). Καμία δίωξη δεν μπορεί να σταματήσει τους ταξικούς αγώνες. Καμία δίωξη δεν πρόκειται να κάμψει την πάλη του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ - ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απολύει και μηνύει εργαζόμενους

Σε τρίτη απόλυση μέσα σε δυο μήνες και ταυτόχρονη μήνυση εργαζόμενου και σε δυο «δυσμενείς» μεταθέσεις, προχώρησε η διοίκηση της αστικής, μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής - Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας Υγείας (ΕΨΑΜΥ), που λειτουργεί δυο οικοτροφεία για ψυχικά πάσχοντες στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης, «Ψυχαργώς».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων καταγγέλλει ότι η εταιρεία αρχικά απόλυσε μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας με προϋπηρεσία τριών ετών και τώρα απολύει εργαζόμενους. Μάλιστα, μετά από ερώτηση των εργαζομένων, «για το πώς και ποιοι πρέπει να διαχειρίζονται τις συντάξεις και τα επιδόματα των ενοίκων, η διοίκηση απάντησε με απόλυση και εξώδικη μηνυτήρια αναφορά για λόγους δυσφήμησης και συκοφαντίας (!)», υπογραμμίζει το Σωματείο. Τονίζει ότι «οι τρομοκρατικές τακτικές της εργοδοσίας έχουν σιωπηρό συνεργό την εποπτική και χρηματοδοτική αρχή, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, που αδιαφορεί για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών και προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση και επιχειρηματικότητα της ψυχικής υγείας». Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση ανάκληση των απολύσεων και απόσυρση της μήνυσης, καταβολή των δεδουλευμένων, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, ένταξη στη Συλλογική Σύμβαση της ΟΣΝΙΕ κ.ά.

«ΠΡΟΦΙΛ ΑΕ»
Πιέζεται η εργοδοσία

Να υποχωρεί από τα αντεργατικά της σχέδια φαίνεται η εργοδοσία στη βιοτεχνία αλουμινοκατασκευών «ΠΡΟΦΙΛ ΑΕ» στη Λευκάδα. Το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία είχε ανακοινώσει στους εργαζόμενους στην παραγωγή ότι θα προχωρήσει σε 4ήμερη εργασία και αντίστοιχη μείωση των μισθών τους. Αλλά και στην επιβολή του καθεστώτος δουλειά με το κομμάτι και την αυτασφάλιση για αυτούς που εργάζονται ως μισθωτοί στις εξωτερικές εργασίες τοποθέτησης των αλουμινικατασκευών. Σχέδια που ανακοίνωσε ότι δε θα συνεχίσει.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ζήτημα της επαναπρόσληψης των 4 απολυμένων εργαζομένων της επιχείρησης, το οποίο θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που έχει καθοριστεί για την επόμενη Δευτέρα.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας στο οποίο απευθύνθηκαν από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι, ξεκαθαρίζοντας στην εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται τις αντεργατικές της αξιώσεις. Στην ίδια κατεύθυνση το ΕΚ καλεί σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: Σε επίσχεση εργασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗ» στα Γιάννενα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων Μαΐου και Ιούνη.

ΚΟΡΕΛΚΟ: Δεδουλευμένα δύο μηνών κατέβαλε χτες στους εργαζόμενους η εργοδοσία των σχολών ΚΟΡΕΛΚΟ, ενώ δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα ξοφλήσει όλα όσα χρωστά. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ» προχώρησαν χτες σε νέα παρέμβαση στις σχολές, καλώντας ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους.

ΟΤΕ: 24ωρη περιφερειακή απεργία στην Αττική πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ για το ζήτημα της επιπλέον πώλησης ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ, ύψους 5%, που κατέχει το Δημόσιο στη «Ντόιτσε Τέλεκομ». Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες απεργίες σε άλλες περιοχές.

Εγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα

Εγγραφη αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι μισθωτοί επαγγελματίες οδηγοί στα εργοτάξια της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά εργοτάξια, θα καταθέσει σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή Αγώνα που απαρτίζεται από την Ομοσπονδία Οδηγών (ΠΟΣΕΜ), το Σωματείο Οδηγών Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών κι Εργαζομένων στην Ενέργεια και το Σωματείο «Ερμής». Νωρίτερα, θα επισκεφτεί και θα ενημερώσει διάφορους φορείς (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, Τροχαία κ.λπ.). Στη συνέχεια, στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Οπως έχουν καταγγείλει τα σωματεία, υπάρχουν εταιρείες που έχουν πάρει εργολαβίες στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των αδρανών υλικών φορτηγά που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας, είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ και δεν έχουν κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Ιδρυτική συνέλευση

Στην πρώτη του εκλογοαπολογιστική συνέλευση οδηγεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής η προσωρινή διοίκησή του, την επόμενη Κυριακή 5 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Χαριλάου 30), στην Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ